Derfor stopper Northugs plan 31. oktober

BAKGRUNN: I dag presenterer NRK hele sesongoppkjøringa til Petter Northug. Men konkurranseplanen tør Northugs apparat fortsatt ikke snakke om.

Petter Northug jr.

Petter Northug under femmila i Holmenkollen i år.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

I løpet av juni skal Northug en tur til Sognefjellet for å teste ski. Utover sommeren og høsten blir det tre høydeopphold.

Mellom høydeoppholdene skal det trenes hardt – og mange konkurranser er en naturlig del av det.

– Vi kjører et veldig tradisjonelt opplegg. Egentlig akkurat det samme som i fjor, sier Northugs trener Stig Rune Kveen til NRK.

Kveen mener Northug en drøy måned ut i treningsåret er der han skal være.

Petter Northugs plan

Her er Petter Northugs kalender. Den strekker seg bare til 30. oktober.

Ingen avklaring

Northugs plan for 2015/16-sesongen, slik den ser ut nå, kan du studere i detalj her.

Noe av det første du vil oppdage, er at den bare strekker seg til 31. oktober. Altså omtrent til snøen melder sin ankomst på toppene i Norge.

For hvilke renn Petter Northug skal gå til vinteren, vil fortsatt verken hovedpersonen eller hans nærmeste støttespillere snakke om.

Eller som manager Are Sørum Langås uttrykker det overfor NRK: De kan ikke snakke om det.

Rett og slett fordi de ikke vet hvilke renn VM-kongen fra Falun får lov til å gå, all den tid det ikke er inngått en avtale med Norges skiforbund.

Langrennssjef Åge Skinstad har gjentatte ganger sagt at forbundet tror på en snarlig løsning. Tiden går, og den første fristen var 1. mai. Ennå er det ingen avklaring i sikte.

Hvis det da i det hele tatt er behov for ytterligere avklaringer?

Ikke tatt ut

I den grad det er mulig å ikke ha fått det med seg, gjentar vi bakgrunnen: Petter Northug sa takk for seg på landslaget for to år siden, og en retur er fortsatt uaktuelt.

I tillegg har han altså en hovedsponsor, Coop, som er i konkurranse med flere av forbundets sponsor, i første rekke Norgesgruppen/Spar.

Etter et vedtak i skistyret våren 2014, ville det vært umulig for Northug å beholde sin private sponsor dersom han var blitt tatt ut på landslaget. Vedtaket fastslo også at Northug ikke hadde mulighet til å takke nei til en plass på landslaget dersom han ble tatt ut.

Så skjedde altså det at landslagsledelsen ikke tok ut Northug på landslaget for 2015/16-sesongen. Men hva det faktisk innebærer, er fortsatt uklart – ikke minst for Petter Northug og hans nærmede.

Spørsmålet er dermed – kommer Petter Northug til å bli tatt ut senere i et ekstraordinært uttak?

Ifølge VG kunne det hele ha vært løst ved at Coop hadde gått inn som sponsor for breddedelen av skiforbundets langrennssatsing, men ifølge samme avis er ikke det lenger aktuelt.

santander

Tord Asle Gjerdalen må legge bort Santander-lua hvis han skal konkurrere for Norge i verdenscup, men kan finne den fram igjen hvis han skal gå langløp helga etter.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Representasjonsavtale

Det betyr at Petter Northug akkurat nå per definisjon står utenfor skiforbundets landslag. Han forbereder seg til ny sesong – med sin egen sponsor i ryggen.

Petter Northugs status er sånn sett rimelig identisk med mange andre norske langrennsløpere, for eksempel løpere på private lag.

Disse løperne må møte opp til nasjonal åpning på Beitostølen i slutten av november og gå så fort at han sportslig sett blir vurdert som god nok for et norsk representasjonslag.

I så fall må de undertegne en representasjonsavtale, som gjør at de kun kan markedsføre skiforbundets sponsorer når de er ute på verdenscup.

Når representasjonsperioden er over, kan de fritt markedsføre sine personlige avtalepartnere.

For eksempel: Hvis Tord Asle Gjerdalen fra Team Santander blir tatt ut til å representere Norge, kan han ikke markedsføre Santander i representasjonsperioden – ettersom det spanske bankkonsernet er i konkurranse med forbundets sponsor SpareBank1.

Teoretisk sett skulle man tro at situasjonen er den samme for Petter Northug. Om den i praksis er den samme, gjenstår altså å se.

Den slutningen tør i hvert fall ikke Northug eller hans nærmeste å dra. Derfor tør de heller ikke detaljplanlegge for tiden etter 1. november – og heller ikke snakke om hva Petter Northug ønsker.

Stenger Norges skiforbund døra for verdenscupen, sier det seg selv – da blir det langløp.

Vil vinne Tour de Ski

For oss som har fulgt Petter Northug tett i mange år, er det likevel ingen tvil om hva hovedpersoner ønsker.

Han vil gjøre et nytt forsøk på vinne Tour de Ski sammenlagt. Etter ni mislykkede forsøk, håper han garantert at lykketallet er ti. Særlig fordi etappeoppsettet kommende vinter kanskje er bedre tilpasset Northugs ferdigheter enn noen gang før; det vil lønne seg å sanke bonussekunder.

For å si det enda sterkere: Er det én ting Petter Northug drømmer om før han gir seg som skiløper, så er det å vinne Tour de Ski.

Han vil også vinne det nye store etappeløpet i Canada, som avslutter sesongen. Det sa han rett ut til NRK i vinter. Og et langt etappeløp uten en monsterbakke til slutt, er naturligvis som skreddersydd for Northug. I tilnærmet toppform vil han stille til start som storfavoritt.

Skal han gå i Canada, er det uaktuelt å gå Vasaloppet. Men løp som La Sgambeda, Marcialonga og Birkebeineren lar seg kombinere med de to store tourene. Kansje er det en slik kombinasjon Northug ser for seg.

Hva som blir enden på visa, er rett og slett umulig å si. Men stadig mer tyder på at den årlige sommerduetten om Petter Northug og Norges skiforbund kan få mange vers også i 2015.

Kanskje er ikke refrenget i boks før langt utpå høsten. Som i fjor. Og som året før der.

Siste nytt

 • Killi på 7.-plass

  Johanne Killi (24) fikk det ikke til å klaffe i big air i X Games i Aspen. Hun ble nummer sju i konkurransen som Tess Ledeux vant overlegent.

  Den franske 20-åringen Ledeux fikk tilskuerne til å måpe da hun som første kvinne landet en double cork 1620 i X Games. Trikset ga henne 49 av 50 mulige poeng, og med 45 poeng for sitt nest beste forsøk endte hun med den solide vinnersummen 94.

  Sølvet gikk til Megan Oldham fra Canada, som leverte to solide forsøk og fikk 89 poeng. X Games-debutanten Olivia Asselin (17), også hun canadier, tok bronse med 72 poeng.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Polen med ny gavepakke til Norge

  Sverige brukte ikke all kraft for å slå svake Polen 28-18 i håndball-EM. Svenskene styrket sine sjanser til å nå semifinalen.

  Polakkene var svært gavmilde og hadde over ti tekniske feil de første 22 minuttene. Sverige skaffet seg en klar ledelse inn mot pause (14-6).

  Polen ble overkjørt av Norge torsdag og tapte 31-42. (NTB)

  EM i håndball for menn 2022: Tyskland - Polen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ronaldo tvilsom til West Ham-kampen

  Cristiano Ronaldo sliter med en nakkeskade og er tvilsom til Manchester Uniteds kamp mot West Ham lørdag.

  Ronaldo sliter med nakkeskaden han pådro seg i Uniteds kamp mot Brentford. Portugiseren ble byttet ut 20 minutter før slutt. Ronaldo slet også med skadeproblemer foran den kampen.

  Cristiano Ronaldo
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal