Hopp til innhold

Derfor stopper Northugs plan 31. oktober

BAKGRUNN: I dag presenterer NRK hele sesongoppkjøringa til Petter Northug. Men konkurranseplanen tør Northugs apparat fortsatt ikke snakke om.

Petter Northug jr.

Petter Northug under femmila i Holmenkollen i år.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

I løpet av juni skal Northug en tur til Sognefjellet for å teste ski. Utover sommeren og høsten blir det tre høydeopphold.

Mellom høydeoppholdene skal det trenes hardt – og mange konkurranser er en naturlig del av det.

– Vi kjører et veldig tradisjonelt opplegg. Egentlig akkurat det samme som i fjor, sier Northugs trener Stig Rune Kveen til NRK.

Kveen mener Northug en drøy måned ut i treningsåret er der han skal være.

Petter Northugs plan

Her er Petter Northugs kalender. Den strekker seg bare til 30. oktober.

Ingen avklaring

Northugs plan for 2015/16-sesongen, slik den ser ut nå, kan du studere i detalj her.

Noe av det første du vil oppdage, er at den bare strekker seg til 31. oktober. Altså omtrent til snøen melder sin ankomst på toppene i Norge.

For hvilke renn Petter Northug skal gå til vinteren, vil fortsatt verken hovedpersonen eller hans nærmeste støttespillere snakke om.

Eller som manager Are Sørum Langås uttrykker det overfor NRK: De kan ikke snakke om det.

Rett og slett fordi de ikke vet hvilke renn VM-kongen fra Falun får lov til å gå, all den tid det ikke er inngått en avtale med Norges skiforbund.

Langrennssjef Åge Skinstad har gjentatte ganger sagt at forbundet tror på en snarlig løsning. Tiden går, og den første fristen var 1. mai. Ennå er det ingen avklaring i sikte.

Hvis det da i det hele tatt er behov for ytterligere avklaringer?

Ikke tatt ut

I den grad det er mulig å ikke ha fått det med seg, gjentar vi bakgrunnen: Petter Northug sa takk for seg på landslaget for to år siden, og en retur er fortsatt uaktuelt.

I tillegg har han altså en hovedsponsor, Coop, som er i konkurranse med flere av forbundets sponsor, i første rekke Norgesgruppen/Spar.

Etter et vedtak i skistyret våren 2014, ville det vært umulig for Northug å beholde sin private sponsor dersom han var blitt tatt ut på landslaget. Vedtaket fastslo også at Northug ikke hadde mulighet til å takke nei til en plass på landslaget dersom han ble tatt ut.

Så skjedde altså det at landslagsledelsen ikke tok ut Northug på landslaget for 2015/16-sesongen. Men hva det faktisk innebærer, er fortsatt uklart – ikke minst for Petter Northug og hans nærmede.

Spørsmålet er dermed – kommer Petter Northug til å bli tatt ut senere i et ekstraordinært uttak?

Ifølge VG kunne det hele ha vært løst ved at Coop hadde gått inn som sponsor for breddedelen av skiforbundets langrennssatsing, men ifølge samme avis er ikke det lenger aktuelt.

santander

Tord Asle Gjerdalen må legge bort Santander-lua hvis han skal konkurrere for Norge i verdenscup, men kan finne den fram igjen hvis han skal gå langløp helga etter.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Representasjonsavtale

Det betyr at Petter Northug akkurat nå per definisjon står utenfor skiforbundets landslag. Han forbereder seg til ny sesong – med sin egen sponsor i ryggen.

Petter Northugs status er sånn sett rimelig identisk med mange andre norske langrennsløpere, for eksempel løpere på private lag.

Disse løperne må møte opp til nasjonal åpning på Beitostølen i slutten av november og gå så fort at han sportslig sett blir vurdert som god nok for et norsk representasjonslag.

I så fall må de undertegne en representasjonsavtale, som gjør at de kun kan markedsføre skiforbundets sponsorer når de er ute på verdenscup.

Når representasjonsperioden er over, kan de fritt markedsføre sine personlige avtalepartnere.

For eksempel: Hvis Tord Asle Gjerdalen fra Team Santander blir tatt ut til å representere Norge, kan han ikke markedsføre Santander i representasjonsperioden – ettersom det spanske bankkonsernet er i konkurranse med forbundets sponsor SpareBank1.

Teoretisk sett skulle man tro at situasjonen er den samme for Petter Northug. Om den i praksis er den samme, gjenstår altså å se.

Den slutningen tør i hvert fall ikke Northug eller hans nærmeste å dra. Derfor tør de heller ikke detaljplanlegge for tiden etter 1. november – og heller ikke snakke om hva Petter Northug ønsker.

Stenger Norges skiforbund døra for verdenscupen, sier det seg selv – da blir det langløp.

Vil vinne Tour de Ski

For oss som har fulgt Petter Northug tett i mange år, er det likevel ingen tvil om hva hovedpersoner ønsker.

Han vil gjøre et nytt forsøk på vinne Tour de Ski sammenlagt. Etter ni mislykkede forsøk, håper han garantert at lykketallet er ti. Særlig fordi etappeoppsettet kommende vinter kanskje er bedre tilpasset Northugs ferdigheter enn noen gang før; det vil lønne seg å sanke bonussekunder.

For å si det enda sterkere: Er det én ting Petter Northug drømmer om før han gir seg som skiløper, så er det å vinne Tour de Ski.

Han vil også vinne det nye store etappeløpet i Canada, som avslutter sesongen. Det sa han rett ut til NRK i vinter. Og et langt etappeløp uten en monsterbakke til slutt, er naturligvis som skreddersydd for Northug. I tilnærmet toppform vil han stille til start som storfavoritt.

Skal han gå i Canada, er det uaktuelt å gå Vasaloppet. Men løp som La Sgambeda, Marcialonga og Birkebeineren lar seg kombinere med de to store tourene. Kansje er det en slik kombinasjon Northug ser for seg.

Hva som blir enden på visa, er rett og slett umulig å si. Men stadig mer tyder på at den årlige sommerduetten om Petter Northug og Norges skiforbund kan få mange vers også i 2015.

Kanskje er ikke refrenget i boks før langt utpå høsten. Som i fjor. Og som året før der.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal