Derfor sitter Blatter fortsatt trygt

FIFA rammes av massiv korrupsjon helt opp på toppledernivå. Likevel sammenlignes Sepp Blatter med Jesus og ser ut til å gå mot sin femte periode som president.

FBL-FIFA-BLATTER

SMØRBLID: Sepp Blatter koser seg fortsatt på toppen av FIFA.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

I Norge hagler kritikken mot FIFA-presidenten, midt oppi onsdagens korrupsjonsopprulling. Eksperter kaller det «direkte flaut» at Norge vurderer å stemme på Blatter, og tidligere UEFA-topp Per Ravn Omdal mener Blatter må gå.

Slik er situasjonen også i våre nærmeste land. Store deler av Europa ønsker ny ledelse, og UEFA-president Michel Platini har åpent sagt at han oppfordrer medlemslandene til å støtte Prins Ali Bin Al Hussein i fredagens presidentvalg.

Til tross for den ramsalte kritikken ser Blatter ut til å vinne fredagens presidentvalg greit. Hvorfor er det sånn?

UEFA alene om kritikken

Sondre Kåfjord

ØNSKER ENDRING: Sondre Kåfjord vil ha endring, men tror Blatter vinner igjen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

FIFA består av seks forbund og 209 medlemsland. I presidentvalget har hvert land en stemme, og det betyr at Kapp Verde har like stor innflytelse som Tyskland og Djibouti like mye å si som Brasil.

Det betyr at Blatter kan leve fint med misnøyen med fra UEFA.

– Jeg tror Blatter har Afrika, Asia og Karibien bak seg, og jeg tror UEFAs forslag om å utsette valget bare vil styrke kandidaturet hans hos disse, som vil ha seg frabedt at Europa skal styre fotballen, sier tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord.

LES OGSÅ: Blatter, kongen av motvind

For mens Figo beskriver Blatter som en diktator, så sa nylig Raymond Tim Kee, sjefen for Trinidad og Tobagos fotballforbund at Blatter er «fotballens far».

Osiris Guzman har samme rolle i den dominikanske republikk, og han sammenlignet like godt Blatter med Abraham Lincoln, Winston Churchill, Martin Luther King Jr., Jesus og Nelson Mandela.

Den afrikanske fotballføderasjonen (CAF) melder også torsdag at de stiller seg bak FIFA-president Sepp Blatter til tross for korrupsjonsanklagene.

Store overføringer

Hallen

SKEPTISK: Hallen mener økt konflikt mellom UEFA og FIFA ikke kommer noen til gode.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I Sepp Blatters tid som president har FIFA fått bedret økonomien betraktelig, og det har gjort organisasjonen i stand til å overføre midler til medlemslandene, og å kjøre utviklingsprosjekter i store deler av verden.

– Det har også blitt arrangert mesterskap i områder der det ikke har vårt tidligere. Disse tingene har gjort at Blatter har fått en veldig høy stjerne mange steder, forklarer Norges fotballpresident Ynge Hallen.

Landene får også de samme summene i overføringer fra FIFA, og organisasjonen deler overskuddet fra VM likt ut til medlemslandene.

Sepp Blatter varslet før VM at hvert land kunne regne med høyere inntekter fra Brasil-VM enn tilfellet var fire år tidligere. Da fikk hvert land litt i overkant av 4 millioner kroner.

For Norge utgjør ikke det den store forskjellen i budsjettet, mens i mindre velstående land er dette annerledes.

– I enkelte deler av verden så er midlene fra FIFA mer enn halvparten av den totale økonomien i forbundet, forklarer Hallen.

– Dette er positive ting, for det har utviklet fotballen, men samtidig så har det gjort Blatter veldig sterk i disse områdene. Det gjør det vanskelig å gå i en prosess med disse landene om å skulle fjerne Blatter, sier Hallen.

Hallen legger til at det veldig fort blir UEFA mot resten av verden, og at det er grunnen til at Blatter fortsatt sitter trygt.

Siste nytt

 • City avanserte i mesterligaen

  Manchester City slo Olympiakos 1-0 på bortegress i mesterligaen og er allerede klar for cupspillet etter fire strake seirer.

  Tolv poeng holder til avansement uavhengig av hvordan det går i de to siste kampene til Manchester-laget. Gruppetoer Porto er eneste lag med mulighet til å vippe Guardiolas menn ned fra 1.-plassen i gruppa.

  City
  Foto: Aris Messinis / AFP
 • Para-VM på Lillehammer utsettes

  Para-VM i snøsport er utsatt til 2022. Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

  VM skulle etter planen arrangeres på Lillehammer i februar neste år.

  – Vi vet hvor mye arrangementet betyr for mange og forstår godt skuffelsen over å måtte vente et helt år, men mesterskapets omfang, varighet og kompleksitet lar seg ikke forene med smittesituasjonen nasjonalt og internasjonalt. Risikoen for smittespredning hos frivillige, utøvere og i lokalsamfunnet gjør det ikke forsvarlig å gjennomføre som planlagt, sier skipresident Erik Røste i pressemeldingen.

  Verdenscup paralangrenn
  Foto: Norges Skiforbund / NTB
 • Rambo vender hjem til Runar

  Håndballprofilen Christoffer Rambo gir seg i den tyske bundesligaklubben Minden etter inneværende sesong. Karrieren fortsetter hjemme i Norge for Runar.

  Minden bekrefter i en melding på sine nettsider onsdag at Rambo er inne i sin siste sesong for klubben.

  31 år gamle Rambo har vært proff i Tyskland de åtte siste sesongene. I løpet av 184 kamper for Minden har han scoret 780 mål.

  Den sterke skytteren har også vært sentral på det norske landslaget. 208 mål på 93 kamper er fasiten der.

  Christoffer Rambo
  Foto: Vidar Ruud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal