NRK Meny
Normal

Derfor sitter Blatter fortsatt trygt

FIFA rammes av massiv korrupsjon helt opp på toppledernivå. Likevel sammenlignes Sepp Blatter med Jesus og ser ut til å gå mot sin femte periode som president.

FBL-FIFA-BLATTER

SMØRBLID: Sepp Blatter koser seg fortsatt på toppen av FIFA.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

I Norge hagler kritikken mot FIFA-presidenten, midt oppi onsdagens korrupsjonsopprulling. Eksperter kaller det «direkte flaut» at Norge vurderer å stemme på Blatter, og tidligere UEFA-topp Per Ravn Omdal mener Blatter må gå.

Slik er situasjonen også i våre nærmeste land. Store deler av Europa ønsker ny ledelse, og UEFA-president Michel Platini har åpent sagt at han oppfordrer medlemslandene til å støtte Prins Ali Bin Al Hussein i fredagens presidentvalg.

Til tross for den ramsalte kritikken ser Blatter ut til å vinne fredagens presidentvalg greit. Hvorfor er det sånn?

UEFA alene om kritikken

Sondre Kåfjord

ØNSKER ENDRING: Sondre Kåfjord vil ha endring, men tror Blatter vinner igjen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

FIFA består av seks forbund og 209 medlemsland. I presidentvalget har hvert land en stemme, og det betyr at Kapp Verde har like stor innflytelse som Tyskland og Djibouti like mye å si som Brasil.

Det betyr at Blatter kan leve fint med misnøyen med fra UEFA.

– Jeg tror Blatter har Afrika, Asia og Karibien bak seg, og jeg tror UEFAs forslag om å utsette valget bare vil styrke kandidaturet hans hos disse, som vil ha seg frabedt at Europa skal styre fotballen, sier tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord.

LES OGSÅ: Blatter, kongen av motvind

For mens Figo beskriver Blatter som en diktator, så sa nylig Raymond Tim Kee, sjefen for Trinidad og Tobagos fotballforbund at Blatter er «fotballens far».

Osiris Guzman har samme rolle i den dominikanske republikk, og han sammenlignet like godt Blatter med Abraham Lincoln, Winston Churchill, Martin Luther King Jr., Jesus og Nelson Mandela.

Den afrikanske fotballføderasjonen (CAF) melder også torsdag at de stiller seg bak FIFA-president Sepp Blatter til tross for korrupsjonsanklagene.

Store overføringer

Hallen

SKEPTISK: Hallen mener økt konflikt mellom UEFA og FIFA ikke kommer noen til gode.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I Sepp Blatters tid som president har FIFA fått bedret økonomien betraktelig, og det har gjort organisasjonen i stand til å overføre midler til medlemslandene, og å kjøre utviklingsprosjekter i store deler av verden.

– Det har også blitt arrangert mesterskap i områder der det ikke har vårt tidligere. Disse tingene har gjort at Blatter har fått en veldig høy stjerne mange steder, forklarer Norges fotballpresident Ynge Hallen.

Landene får også de samme summene i overføringer fra FIFA, og organisasjonen deler overskuddet fra VM likt ut til medlemslandene.

Sepp Blatter varslet før VM at hvert land kunne regne med høyere inntekter fra Brasil-VM enn tilfellet var fire år tidligere. Da fikk hvert land litt i overkant av 4 millioner kroner.

For Norge utgjør ikke det den store forskjellen i budsjettet, mens i mindre velstående land er dette annerledes.

– I enkelte deler av verden så er midlene fra FIFA mer enn halvparten av den totale økonomien i forbundet, forklarer Hallen.

– Dette er positive ting, for det har utviklet fotballen, men samtidig så har det gjort Blatter veldig sterk i disse områdene. Det gjør det vanskelig å gå i en prosess med disse landene om å skulle fjerne Blatter, sier Hallen.

Hallen legger til at det veldig fort blir UEFA mot resten av verden, og at det er grunnen til at Blatter fortsatt sitter trygt.

Siste nytt

 • Espanyol sparket treneren

  Quique Sánchez Flores har fått sparken som trener for den spanske fotballklubben Espanyol.

  Det meldte klubben fredag. Sportsdirektør Jordi Lardin må også gå.

  Espanyol ligger i øyeblikket på 16. plass i La Liga.

  Espanyol Sanchez Flores
  Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
 • Norge vant i VM-oppkjøringen

  Det norske ishockeylandslaget slo fredag kveld Sveits 2–1. Stefan Espeland og Tobias Lindstrøm satte målene for Norge.

  Norge spiller ny kamp mot Sveits i morgen, før laget avslutter VM-oppkjøringen med to kamper mot Hviterussland neste helg.

  Ishockey: Norge - Russland 0 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Brann - Stabæk