Derfor sitter Blatter fortsatt trygt

FIFA rammes av massiv korrupsjon helt opp på toppledernivå. Likevel sammenlignes Sepp Blatter med Jesus og ser ut til å gå mot sin femte periode som president.

FBL-FIFA-BLATTER

SMØRBLID: Sepp Blatter koser seg fortsatt på toppen av FIFA.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

I Norge hagler kritikken mot FIFA-presidenten, midt oppi onsdagens korrupsjonsopprulling. Eksperter kaller det «direkte flaut» at Norge vurderer å stemme på Blatter, og tidligere UEFA-topp Per Ravn Omdal mener Blatter må gå.

Slik er situasjonen også i våre nærmeste land. Store deler av Europa ønsker ny ledelse, og UEFA-president Michel Platini har åpent sagt at han oppfordrer medlemslandene til å støtte Prins Ali Bin Al Hussein i fredagens presidentvalg.

Til tross for den ramsalte kritikken ser Blatter ut til å vinne fredagens presidentvalg greit. Hvorfor er det sånn?

UEFA alene om kritikken

Sondre Kåfjord

ØNSKER ENDRING: Sondre Kåfjord vil ha endring, men tror Blatter vinner igjen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

FIFA består av seks forbund og 209 medlemsland. I presidentvalget har hvert land en stemme, og det betyr at Kapp Verde har like stor innflytelse som Tyskland og Djibouti like mye å si som Brasil.

Det betyr at Blatter kan leve fint med misnøyen med fra UEFA.

– Jeg tror Blatter har Afrika, Asia og Karibien bak seg, og jeg tror UEFAs forslag om å utsette valget bare vil styrke kandidaturet hans hos disse, som vil ha seg frabedt at Europa skal styre fotballen, sier tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord.

LES OGSÅ: Blatter, kongen av motvind

For mens Figo beskriver Blatter som en diktator, så sa nylig Raymond Tim Kee, sjefen for Trinidad og Tobagos fotballforbund at Blatter er «fotballens far».

Osiris Guzman har samme rolle i den dominikanske republikk, og han sammenlignet like godt Blatter med Abraham Lincoln, Winston Churchill, Martin Luther King Jr., Jesus og Nelson Mandela.

Den afrikanske fotballføderasjonen (CAF) melder også torsdag at de stiller seg bak FIFA-president Sepp Blatter til tross for korrupsjonsanklagene.

Store overføringer

Hallen

SKEPTISK: Hallen mener økt konflikt mellom UEFA og FIFA ikke kommer noen til gode.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I Sepp Blatters tid som president har FIFA fått bedret økonomien betraktelig, og det har gjort organisasjonen i stand til å overføre midler til medlemslandene, og å kjøre utviklingsprosjekter i store deler av verden.

– Det har også blitt arrangert mesterskap i områder der det ikke har vårt tidligere. Disse tingene har gjort at Blatter har fått en veldig høy stjerne mange steder, forklarer Norges fotballpresident Ynge Hallen.

Landene får også de samme summene i overføringer fra FIFA, og organisasjonen deler overskuddet fra VM likt ut til medlemslandene.

Sepp Blatter varslet før VM at hvert land kunne regne med høyere inntekter fra Brasil-VM enn tilfellet var fire år tidligere. Da fikk hvert land litt i overkant av 4 millioner kroner.

For Norge utgjør ikke det den store forskjellen i budsjettet, mens i mindre velstående land er dette annerledes.

– I enkelte deler av verden så er midlene fra FIFA mer enn halvparten av den totale økonomien i forbundet, forklarer Hallen.

– Dette er positive ting, for det har utviklet fotballen, men samtidig så har det gjort Blatter veldig sterk i disse områdene. Det gjør det vanskelig å gå i en prosess med disse landene om å skulle fjerne Blatter, sier Hallen.

Hallen legger til at det veldig fort blir UEFA mot resten av verden, og at det er grunnen til at Blatter fortsatt sitter trygt.

Siste nytt

 • Aron Dønnum forlenget med Vålerenga

  Aron Dønnum har forlenget kontrakten med eliteserieklubben Vålerenga til 2024. – Jeg vil at Vålerenga skal sitte igjen med noe om jeg blir solgt, sier han.

  I begynnelsen av september gikk en overgang til italienske Lecce i vasken. 22 år gamle Dønnums opprinnelige kontrakt med Oslo-klubben varte ut 2021. Nå er den forlenget til juli 2024.

  – Det er en veldig viktig signering for oss, og det at han skriver under på en så lang kontrakt viser Arons kjærlighet til Vålerenga, sier Dag-Eilev Fagermo til Vålerengas nettsted.

  Aron Dønnum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Dyre koronatester skaper problemer

  USA er blant nasjonene som ikke har råd til å delta i alle verdenscuphelgene i langrenn på grunn av kostnaden for koronatesting, skriver Aftonbladet.

  Ifølge avisen må flere nasjonale skiforbund regne nøye på hvilke konkurranser de har råd til å delta i den kommende vinteren.

  For utøvere må testes én gang før avreise og én gang etter ankomst. Med en prislapp på rundt 1500 kroner per test, blir det store beløp.

  – Det er en stor uro vi har. Sparepengene våre kommer bare til å rekke til halve vinteren. Vi må virkelig håpe på enklere og billigere tester framover, sier USAs landslagssjef Chris Grover til Aftonbladet.

  VQnRSSvCa_I
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Fana møter Vipers

  Vipers Kristiansand blir tar imot Fana i NM-semifinalen i håndball for kvinner. I den andre semifinalen tar Fredrikstad imot Sola. Det ble klart i trekningen som ble foretatt i Norges Håndballforbunds lokaler torsdag ettermiddag. Semifinalene i håndball-NM spilles onsdag 11. november.

  Mesterligaen håndball kvinner, Team Esbjerg - Vipers Kristiansand (27-27)
  Foto: John Randeris/scanpix Ritzau / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal