Hopp til innhold

Derfor sammenligner de Sundby med Bjørndalen

Han var ganske god i noe. Plutselig var han best i det meste. Hva skjedde egentlig med Martin Johnsrud Sundby?

Martin Johnsrud Sundby er den første langrennsløperen som har vunnet fem tourer på rad.

FEM PÅ RAD: Martin Johnsrud Sundby har vært uslåelig i etappeløp/tourer de to siste sesongene.

Han var lenge en ganske god langrennsløper, Martin Johnsrud Sundby.

På sine aller beste dager kunne han hamle opp med de fleste andre i verden i klassisk stil. I hvert fall om distansen var 15 kilometer intervallstart. I fellesstart var det verre, uansett stilart.

Nå har Martin Johnsrud Sundby vunnet fem etappeløp (tourer) på rad. Først i Kuusamo, så Tour de Ski, så i Falun, så på Lillehammer og så Tour de Ski igjen.

Ingen langrennsløper, uansett kjønn, har gjort noe sånt før.

Tar man med at Sundby vant verdenscupen i fjor, og at han leder suverent i år, er det ingen tvil: 30-åringen fra Røa er verdens beste langrennsløper.

Forvandlingen

Den synlige forvandlingen startet da mannen som var ansett som en klassiskspesialist høsten 2012 varslet at han ville ta VM-gull på 15 km skøyting den vinteren. Allerede i første verdenscupløp den vinteren skjønte folk at han mente alvor. Han vant 15 km fristil i Gällivare.

Høsten 2013 fortalte Sundby at han nå hadde trent rykk, spurt og hurtighet for å kunne avgjøre fellesstarter. Igjen brukte han verdenscupåpninga til å vise at han ikke var ute med tomprat. Han avgjorde minitouren i Kuusamo med et rykk i den siste kneika før oppløpet.

Så hva er det egentlig som har skjedd?

Vi ba Martin Johnsrud Sundby selv peke på personene som har vært hans viktigste støttespillere i det han selv omtaler som «sitt virkelige toppidrettsliv», tiden etter vekkeren i Vancouver-OL 2010, og spurt de gode hjelperne om hvordan de har opplevd Sundbys forvandling.

Trond Nystad, landslagstrener:

Sundby og Nystad

SUKSESSDUO: Det var etter at Trond Nystad (t.h.) overtok som landslagstrener at Martin Johnsrud Sundby virkelig fikk sitt oppsving som langrennsløper.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sundby om Nystad:

«Han har gitt meg stor trygghet på min rolle, mine egenskaper og mine evner til å avgjøre skirenn. Han er den som utfordrer meg, tør å være kritisk til det jeg driver med og som til enhver tid «holder meg i øra». Det er også han som har vært forkjemper for at jeg har fått lagt til rette for familien. Han betyr enormt for meg. Kanskje mest.»

Nystad om Sundby:

«Det som er spennende med Martin, er at han virkelig har bestemt seg for å bli verdens beste skiløper. Da har han innsett at han må være god både på kort og langt, han har satt seg høye mål, tatt konsekvensen av det og jobbet hardt.

Hvis jeg skal trekke fram en person som er definisjonen på en perfekt lagarabeider, så er det Martin. Han er ekstremt god til å dele av sine kunnskaper. Han er en mentor for andre løpere og for oss trenere. Han har en veldig tydelig måte å kommunisere på, og det har jo jeg også i denne sammenhengen.

Man kan sammenligne ham med Ole Einar Bjørndalen, som ikke lar små detaljer ligge og skurre. Han jobber til han får det til.

Trond Nystad

Jeg føler han har brukt litt tid på å finne ut hva det betyr å være en profesjonell idrettsutøver. Etter hvert som man samler mer erfaring, blir man visere, og de siste fire-fem årene har han fått bedre forståelse av hva han må gjøre for å bli best mulig. Han har staket ut sin egen kurs og filet på små detaljer som er viktig for ham, og derfor har han blitt såpass komplett.

Han jobber med alle detaljene og er veldig perfeksjonist. Man kan sammenligne ham med Ole Einar Bjørndalen, som ikke lar små detaljer ligge og skurre. Han jobber til han får det til.»

Audun Svartdal, teknikktrener:

Audun Svartdal

SKØYTEGURU: Audun Svartdal lærte Martin Johnsrud Sundby å skøyte.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Sundby om Svartdal:

«Teknisk samarbeidspartner over de fire siste sesongene. Stiller alltid opp og er alltid på jakt etter utvikling. Har en journal på 200 økter med meg, som brukes som referanse i trening.»

Svartdal om Sundby:

«Vi har jobbet mye med både det tekniske og det fysiske, og det henger sammen. Alle fysiske økter på rulleski er også tekniske økter, og vi har samarbeidet tett med Morten Bråten. Å få på plass grunnteknikken i skøyting, var første tema.

Det handler mye om kraftoverføring. Det å få all kraft gjennom kroppen. For å greie det, må man i tillegg til å ha en god motor, være sterk muskulært i kroppen. Og da snakker vi om stabilitetsstyrke for å greie å holde de stabile posisjonene. Det er noe alle nå ser, at Martin er veldig flink til å få all kraft igjennom kroppen. Han er veldig stabil i posisjonene og han greier å holde teknikken gjennom en hel konkurranse.

Du kan aldri se teknisk svakhetstegn, han er like bra teknisk når han er sliten som når han er uthvilt – og også når han øker farten greier han å beholde den stabile teknikken.

Han er veldig dedikert, veldig målrettet, han er villig til å gjøre alt som trengs for å utvikle seg som skiløper, selv om det koster både krefter, motivasjon og konsentrasjon.

Audun Svartdal

For meg er han en drømmeelev. Han er veldig dedikert, veldig målrettet, han er villig til å gjøre alt som trengs for å utvikle seg som skiløper, selv om det koster både krefter, motivasjon og konsentrasjon. Han liker å jobbe hardt, han er en skikkelig sliter.

Han er ikke ute etter snarveier, han er ute etter å ta alle trinn i trappa. Jeg kjenner en annen kar som heter Ole Einar Bjørndalen, og de er i samme klasse når det gjelder å være villig til å gjøre det som trengs for å utvikle seg videre.

Jeg fører journal over alle økter, så jeg vet veldig godt hvilken fart han skal ha på de ulike vinklene på tredemølla. Pluss puls og laktat. Da har vi et system med full kontroll på intensitet, samtidig som det er lett å se hvilket nivå han er på. Vi kan gå tilbake og sammenligne, og det er stort sett sånn at han er minst like god som for et år siden. Som oftest er det litt framgang.

Martin er også veldig nysgjerrig. Jeg vil sammenlikne ham med Bjørndalen der også. Han er på jakt etter å finne personer om kan bidra til utvikling på små områder.

Jeg føler det er veldig givende å jobbe med Martin. Jeg rydder plass i kalenderen når Martin spør. Hvis jeg har andre spørsmål som ligger på de tidene, må jeg bare si nei. Han er førsteprioritet.»

Morten Bråten, trener på basisstyrke/bevegelighet/koordinasjon:

Sundby om Bråten:

«Morten «satte meg sammen» på en helt ny måte fra våren 2010. Er svært innovativ i filosofien sin og gir meg alltid nye utfordringer. Aldri fornøyd. Jobber tett med Audun på mølla.»

Bråten om Sundby:

«For det første er Martin veldig selvgående. Han tar et voldsomt ansvar for egen utviklingen. Han ville forbedre skøyteteknikken, og vårt prosjekt startet med det. Vi begynte å trene opp forutsetningene for å utvikle god skøyteteknikk. Motoriske forutsetninger som stabilitet, mobilitet, og styrke er en del av det.

Han er veldig flink til å bruke folk rundt seg hvis han føler han har noe å lære. Han er eneren på det i norsk idrett i dag.

Morten Bråten

Rent praktisk begynner vi å jobbe på parkett med fysiske øvelser, og så fortsetter vi på rulleskimølla. Målet er å overføre øvelsene på parketten direkte inn i skiteknikken. Martin er en god «oversetter», som vi sier. Han oversetter teorien fra parketten i den tekniske utførelsen på rulleski.

Det som kjennetegner Martin, er at han tar et stort ansvar for egen utvikling. Og han er veldig flink til å bruke folk rundt seg hvis han føler han har noe å lære. Han er eneren på det i norsk idrett i dag.»

Sondre Sundby, bror og trener på eksplosivitet, hurtighet og styrke:

Martin Johnsrud Sundbys lillebror, Sondre, har vært til god hjelp med styrketrening.

VIDEO: Lillebror Sondre gjør Martin raskere i skisporet.

Martin Sundby om Sondre Sundby:

«Han har vært med på å legge en langsiktig plan på utvikling av fart og power. Sitter oppe om nettene og ser på filmer og klipp av de beste i verden, for å finne nye løsninger for meg. Gir meg pepper hvis jeg ikke er på hugget. Jakter hundredeler og er svært detaljfokusert.»

Sondre Sundby om Martin Sundby:

«Før fjorårssesongen fikk jeg plutselig en melding fra Martin. Nå skal du sette opp program for både styrke og hurtighet, var beskjeden. Det kom plutselig. Det var artig. Noe gikk opp for ham. Han skjønte at han måtte gjøre noe for å henge med.

Jeg lagde et opplegg for at han skulle bli raskere på ski, og det har han blitt. Det har vi sett veldig spesifikt i form av at vi har gått 100-metere. Tidene er blitt vesentlig bedre fram til begge sesongene. Så ser man på måten han går på, han kan prege sprinter i Tour de Ski.

Det er fullt fokus fra start til slutt. Så får vi kødde før og etterpå. Det er ingen kjære mor.

Sondre Sundby

Skal man vinne skirenn nå, må man være god til å spurte, eller ha et rykk. Petter Northug har kapret en del gull på å være helt rå i avslutningen. Det holder ikke å være med, man må ha en «edge» i avslutningen.

I Oslo-VM i 2011 hang Martin med, men han hadde ikke så mye å stille opp med i avslutningen.

Fortsatt er det mye å hente. Martin har trent i 24 år, men bare i to av disse årene har han spesialtrent på hurtighet. Da sier det seg selv at det fortsatt er mye å gå på.

Jeg opplever samarbeidet som dødsbra. Han har jo mye peiling selv, så kombinasjonen er bra. Og så er det ikke noe tull på trening. Det er fullt fokus fra start til slutt. Så får vi kødde før og etterpå. Det er ingen kjære mor.

Han lytter på det jeg har å si. Og så vet jeg litt hvordan jeg skal si ting for at han skal høre.»

Steinar Mundal, teknikktrener i klassisk:

Sundby og Mundal

LANGT SAMARBEID: Steinar Mundal innrømmer at Martin Johnsrud Sundby brukte litt tid¨på å bli den flinkeste gutten i klassen.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Sundby om Mundal:

«Klassisk teknikk. Ingen over.»

Mundal om Sundby:

«Jeg fulgte opp Martin spesielt fra 2008. Vi har jobbet mye med teknikk, klassisk, og treningsplanlegging. Han var litt mer rufsete i starten. Han var en type som likte å ta i og trene hardt. Han er blitt mye mer reflektert. Heldigvis har vi sammen funnet ut at filosofien vi har på landslaget nå, med mye rolig trening, funker bra.

Etter hvert som han ble veldig god i klassisk, begynte han å tenke at han kunne bli like bra på skøyting. Han har tatt veldig mye tak selv, han er selvstendig – som de beste er. Nyfiken. Han bruker dem rundt seg som han tror han kan får noe fornuftig ut av.

Han måtte ta tak i en del ting. Det har han jammen gjort. Jeg er ganske imponert over det.

Steinar Mundal

Jeg så hele tiden at potensialet var der, men så også at han måtte ta tak i en del ting. Det har han jammen gjort. Jeg er ganske imponert over det.

Om han kunne blitt mer komplett tidligere, er vanskelig å si. Han er lettere å jobbe med nå enn han kunne være av og til før. Men jeg tror han måtte bygge seg opp gjennom trening. Han er et treningsprodukt, ikke et kjempetalent fysisk.»

Erik Bertrand Larssen, mental trener:

Sundby om Larssen:

«Satte i gang snuoperasjonen etter OL-sesongen 2010. Har endret tankesettet mitt fullstendig. Jobber tett på meg hele året. Utfordrer meg konstant. Blir forbanna hvis jeg slurver»

Larssen har ikke ønsket å stille til intervju i forbindelse med denne artikkelen, men i sommer sa han følgende til NRK om sitt samarbeid med Sundby:

«Martins motivasjon er helt ekstrem. Ikke hos noen utøver har jeg sett n0 lignende. Det virker som hvert minutt teller. Han finner balansen mellom det private og å være profesjonell langrennsløper på en veldig fin måte. Han klarer å holde høy kvalitet på alle elementene. Kosthold, hvile, være til stede med familien og trene klokt.

Han klarer å holde høy kvalitet på alle elementene. Kosthold, hvile, være til stede med familien og trene klokt.

Erik Bertrand Larssen

Det som kjennetegner Martin er seriøsiteten og evnen til hele tiden å tilegne seg ny kunnskap og utvikle seg. Han vil alltid bli bedre. Og han gir alltid tilbake til miljøene han er en del av.»

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal