NRK Meny
Normal

Derfor var det umulig å fortsette

Guri Hetland (39) følte seg degradert av det sveitsiske skiforbundet. Da sa hun takk for seg.

Guri Hetland

Guri Hetland hjalp Dario Cologna til to OL-gull i Sotsji etter alvorlig skade. Likevel ble hun fratatt ansvar.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det sveitsiske skiforbundet og jeg enige om at vi ikke kunne fortsette samarbeidet vi har hatt i fire år, der jeg har vært sjeftrener i sveitsisk langrenn, sier Guri Hetland til NRK.no.

I en pressemelding som ble sendt ut til sveitsiske medier fredag, takket forbundet Hetland hjertelig for samarbeidet. Det ble opplyst at Hetland, som de siste fire årene har vært landslagssjef for Dario Cologna og de andre sveitsiske langrennsløperne, ikke kunne identifisere seg den nye rollen hun var forespeilet.

Det bekrefter Hetland mandag overfor NRK.no:

– Ledelsen i forbundet gjorde en strukturendring etter OL og ønsket meg inn i en mer administrativ rolle der jeg skulle ha ansvar for organisering av verdenscuplag og VM. Jeg skulle ha mindre treneransvar og mindre totalansvar for det treningsfaglige og som leder.

Hetland og Cologna

Guri Hetland har samarbeidet med Dario Cologna i en årrekke.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Degradert

– Føler du at de ønsket å degradere deg?

– Ja, det kan sies på den måten.

Før helga satt Hetland i forhandlinger med forbundet.

– Jeg var ikke beredt til å endre til en for meg mindre interessant stilling. Det sa jeg klart fra om, og jeg prøvde i forhandlingsrundene å forhandle meg tilbake til mer ansvar og mer den samme jobben, men lyktes ikke med det. Da ble det klart for meg at det beste ville være å søke utfordringene jeg trenger på andre områder, forteller Hetland.

Vemodig

– Er du skuffet?

– Det er kanskje mer vemodig. Det har vært fire fantastiske fine år med en veldig fin løpergruppe, et godt trenerteam og støtteapparat, og det blir litt rart ikke å skulle fortsette. Samtidig er det sånn toppidretten er, det kommer endringer, det vet man og det er sånn det skal være, erkjenner hun.

– Ble du overrasket da de kom med dette forslaget?

– Ja, jeg ble det. Jeg føler jeg har gjort en forholdsvis god jobb og at vi har bygd opp en struktur og noen arbeidsmetoder de siste årene som fungerer godt, påpeker Hetland, som hjalp Dario Cologna tilbake fra en alvorlig skade på senhøsten i fjor til to gull under Sotsji-OL i februar.

Tor Arne Hetland måtte slutte

Allerede før Guri Hetland tok opp kampen for å få beholde sin gamle jobb, var det klart at ektemannen Tor Arne Hetland måtte slutte som landslagstrener. Ifølge Guri Hetland ønsker forbundet å ha flere sveitsere i landslagets trenerapparat.

– Det skjønner jeg, og det er riktig også, så sånn sett skjønner jeg argumentene, sier hun.

Tor Arne Hetland har allerede fått ny jobb som landslagstrener i Canada. Nå skal Guri Hetland, som også fungerer som manager for Marit Bjørgen, ut på jobbmarkedet.

– Jeg har jeg lyst til å bruke forsommeren på å finne ut hva jeg har lyst til å gjøre. Jeg skal ta meg tid til det, og så får vi se hvor veien går, sier 39-åringen til NRK.no.

Siste nytt

  • Ønsker å trene med Johaug

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen håper «med hver eneste celle i kroppen» at Therese Johaug fortsetter til tross for at lagvenninnen mister OL neste år. – Heldigvis kan hun trene med hvem hun vil på privaten. Jeg har i alle fall et ønske om å bidra der. Jeg tror det blir viktig å ha noen ting felles, sier Jacobsen til NRK.

    Lagvenninnene støtter Johaug

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM ryttersport: Dressurridning og sprangridning