NRK Meny
Normal

– Jeg har ikke lyst til å ødelegge

VAL MÜSTAIR (NRK): Tour de Ski kan gå på helsa løs. Martin Johnsrud Sundby lar ikke det skje – for nå skal han lykkes i VM.

Martin Johnsrud Sundby

VM VIKTIGST: Martin Johnrsud Sundby vil vinne Tour de Ski igjen, men ikke hvis prisen er et VM-gull.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tre ganger har Martin Johnsrud Sundby kommet først opp monsterbakken i Val di Fiemme. Å vinne Tour de Ski er en ekstrem fysisk påkjennelse.

I ettertid har Sundby blitt strippet for seieren i 2015-sesongen på grunn av feil bruk av medisin han trengte for å holde astmasykdommen under kontroll.

Om det var sykdommen eller belastningen ved å havne i dopingjegernes søkelys som kostet mest, skal være usagt – men VM i Falun ble en fiasko for verdens desidert beste langrennløper den vinteren.

Nå betyr VM-suksess i Lahti senere i vinter mer enn alt annet. Det kan føre til en mer kynisk Sundby i Tour de Ski.

– Ikke for enhver pris

– Jeg har ikke lyst til å ødelegge for det, så hvis jeg ser muligheter for at noe kan stikke kjepper i hjulene for senere deltakelse i vinter, kommer jeg til å være snillere med kroppen i år enn tidligere, sier han til NRK.

Til tross for diskvalifikasjonen i 2015, har Sundby to sammenlagtseirer på merittlista. Til sammenligning har han ingen individuelle gullmedaljer fra de sju mesterskapene han har deltatt i – og han har faktisk også bare vært med på én av de fem strake stafettseirene Norge har tatt i VM.

– Jeg har lyktes i Tour de Ski tidligere og går ikke igjennom for enhver pris, påpeker han.

Uansett føler ikke Sundby at Tour de Ski er en for tøff belastning. Til tross for at flere løpere – deriblant Marit Bjørgen – har hatt suksess med å droppe touren i mesterskapssesonger, har det aldri vært noe reelt alternativ for ham.

Kan være bra

– Nå legges det opp til en snill Tour de Ski. Det er syv dager med relativt korte og greie distanser. Ulike utøvere gjør ulike vurderinger, konstaterer Sundby.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener Sundbys plan er god. Som trener for Dario Cologna opplevde han at det var vanskelig å lykkes både i Tour de Ski og VM – til de knakk koden.

– Vi fant ut at hvis man tar seg nok tid til hvile etterpå, tør å stå over renn og får en god treningsperiode, så vil man kunne få en positiv effekt av å gå Tour de Ski. Hvis alt går etter planen, kan det være bra for VM, sier Aukland.

Men – for det er et men.

– Hvis Martin blir forkjøla eller sjuk, er det helt naturlig at han står av, ettersom det er VM-sesong. For det er en stor belastning med mange renn og mye reising, fastslår Fredrik Aukland.

Siste nytt

 • Beskyldes for seksuell trakassering

  Carlo Tavecchio, som mandag gikk av som fotballpresident i Italia, blir beskyldt for seksuell trakassering av en tidligere ansatt. En kvinne forteller om en hendelse som skal ha funnet sted på Tavecchios kontor i et intervju med avisen Corriere della Sera.

  Italian Football Federation (FIGC) President Tavecchio looks on during a news conference in Rome
  Foto: Max Rossi / Reuters
 • Minde klar for Wolfsburg

  Den norske fotballprofilen Kristine Minde blir lagvenninne med Caroline Graham Hansen i tyske Wolfsburg fra neste sesong. Tirsdag bekreftet den tyske storklubben signeringen. Minde opplyste selv i forrige uke at hun forlater svenske Linköping.

  Kampen Norge - Belgia under EM fotball kvinner.
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Tre FIFA-toppar utestengde

  FIFAs etiske komité utestengjer Richard Lai frå Guam, Julio Rocha frå Nicaragua og Rafael Esquivel frå Venezuela for livstid. Dei tre FIFA-toppane har sagt seg skuldig i korrupsjon under rettssaka som pågår i New York.

  Julio Rocha og Sepp Blatter
  Foto: Esteban Felix / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vi er landslaget - fra gutter til menn