Hopp til innhold

– Jeg har ikke lyst til å ødelegge

VAL MÜSTAIR (NRK): Tour de Ski kan gå på helsa løs. Martin Johnsrud Sundby lar ikke det skje – for nå skal han lykkes i VM.

Martin Johnsrud Sundby

VM VIKTIGST: Martin Johnrsud Sundby vil vinne Tour de Ski igjen, men ikke hvis prisen er et VM-gull.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tre ganger har Martin Johnsrud Sundby kommet først opp monsterbakken i Val di Fiemme. Å vinne Tour de Ski er en ekstrem fysisk påkjennelse.

I ettertid har Sundby blitt strippet for seieren i 2015-sesongen på grunn av feil bruk av medisin han trengte for å holde astmasykdommen under kontroll.

Om det var sykdommen eller belastningen ved å havne i dopingjegernes søkelys som kostet mest, skal være usagt – men VM i Falun ble en fiasko for verdens desidert beste langrennløper den vinteren.

Nå betyr VM-suksess i Lahti senere i vinter mer enn alt annet. Det kan føre til en mer kynisk Sundby i Tour de Ski.

– Ikke for enhver pris

– Jeg har ikke lyst til å ødelegge for det, så hvis jeg ser muligheter for at noe kan stikke kjepper i hjulene for senere deltakelse i vinter, kommer jeg til å være snillere med kroppen i år enn tidligere, sier han til NRK.

Til tross for diskvalifikasjonen i 2015, har Sundby to sammenlagtseirer på merittlista. Til sammenligning har han ingen individuelle gullmedaljer fra de sju mesterskapene han har deltatt i – og han har faktisk også bare vært med på én av de fem strake stafettseirene Norge har tatt i VM.

– Jeg har lyktes i Tour de Ski tidligere og går ikke igjennom for enhver pris, påpeker han.

Uansett føler ikke Sundby at Tour de Ski er en for tøff belastning. Til tross for at flere løpere – deriblant Marit Bjørgen – har hatt suksess med å droppe touren i mesterskapssesonger, har det aldri vært noe reelt alternativ for ham.

Kan være bra

– Nå legges det opp til en snill Tour de Ski. Det er syv dager med relativt korte og greie distanser. Ulike utøvere gjør ulike vurderinger, konstaterer Sundby.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener Sundbys plan er god. Som trener for Dario Cologna opplevde han at det var vanskelig å lykkes både i Tour de Ski og VM – til de knakk koden.

– Vi fant ut at hvis man tar seg nok tid til hvile etterpå, tør å stå over renn og får en god treningsperiode, så vil man kunne få en positiv effekt av å gå Tour de Ski. Hvis alt går etter planen, kan det være bra for VM, sier Aukland.

Men – for det er et men.

– Hvis Martin blir forkjøla eller sjuk, er det helt naturlig at han står av, ettersom det er VM-sesong. For det er en stor belastning med mange renn og mye reising, fastslår Fredrik Aukland.

Siste nytt

  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal