NRK Meny
Normal

Derfor kan Håvard (27) bli NFL-stjerne

Norske trenere og spillere tror Håvard Rugland (27) har sjansen til å ta et sensasjonelt steg inn i den amerikanske fotballigaen (NFL).

En avdanka fotballspiller fra Ålgård i Rogaland drømmer om å gjøre karriere som kicker i amerikansk fotball. 27 år gamle Håvard Rugland er blitt kontakta av tre universtetslag i USA etter at han la ut skrytevideo på Youtube

VIDEO: Det er denne vidoen av Håvard Rugland som skapte interesse fra amerikanske fotballklubber. Nå trenes 27-åringen av en tidligere NFL-spiller, og høster mange gode ord og spådommer om en stor fremtid for nordmannen.

Rugland er nå i San Diego etter å ha blitt kontaktet av den erfarne kickertreneren og tidligere NFL-spilleren Michael Husted.

27-åringen ble oppdaget etter å ha demonstrert sine ferdigheter på You Tube, og han har allerede høstet godord fra oppholdet i statene.

Håvard Rugland

Håvard Rugland kan smile over å ha blitt invitert til trening i San Diego.

– Han har kommet veldig langt når han får lov til å vise seg frem for en slik trener. Hvis han imponerer da, kan det åpne seg flere dører for ham, sier Ole Anders Galaasen til NRK.no.

Galaasen har spilt amerikansk fotball aktivt siden 2003, og vunnet 6 NM-gull med det norske laget Eidsvoll 1814.

– Hvis han har det tilslaget jeg har sett på videoer, kan det være mulig. Utfordringen blir å være stabil nok: Å kunne sparke ballen like langt hver gang, sier Galaasen.

Håvard Rugland har aldri spilt amerikansk fotball, men han oppdaget det vanvittige tilslaget på fotballbanen.

– Fordel å være kicker

Galaasen mener NFL-drømmen kan være mulig nettopp fordi han satser på å bli kicker.

– En kicker gjør nesten ikke noe annet enn å sparke langt. Det lille ekstra som må læres, kan en amatør lære seg like raskt om en har erfaring fra for eksempel collegefotball, sier Galaasen.

– Absolutt mulig

Anders Åkerstrøm er én av tre nordmenn som har fått prøve seg i en NFL-klubb. I 2005 ble han en del av New Orleans Saints' «practice squad», eller reservetropp, hvor han fikk sjansen til å overbevise trenerteamet.

Han er optimistisk på Ruglands vegne.

– Jeg var selv uerfaren og ikke vant til det nivået. Likevel klarte jeg å få en ettårskontrakt hvor jeg fikk spille flere treningskamper mot NFL-lag. Det er veldig vanskelig, men det er absolutt mulig, sier Åkerstrøm til NRK.no.

Han klarte aldri å spille seg inn på laget, og året etter ble karrieren avsluttet på grunn av en ryggskade da han retunerte til NFL Europa.

– Det var en helt annen kultur og helt andre forhold i NFL i USA enn i Europa. Det er små marginer og tilfeldigheter som avgjør om du lykkes eller ikke, men det hadde vært utrolig artig hvis vi fikk en nordmann i NFL, sier Åkerstrøm.

Trener Kristian Austreim i Nidaros Domers tror i likhet med Galaasen at Rugland har en fordel når han kjemper om kickerposisjonen.

– Det er faktisk den eneste posisjonen en amatør kan kapre. En kicker er så spesialisert at han ikke trenger å gjøre noe annet enn å sparke ballen langt, sier Austreim, og påpeker:

– Han trenger kun litt takleteknikk siden han kan involveres i spillet ved avspark. Men da er han sistemann til å stoppe motstanderen, og det er veldig sjeldent at han må i aksjon.

Også Simen Kristensen, hovedtrener i Vålerenga Trolls, tror NFL-lag kan satse på en amatør i kickerposisjonen.

– Det er en spesialistposisjon, og derfor har han muligheten til å klare det, sier Kristensen.

Må sannsynligvis vente

Men hvis Rugland imponerer nok i San Diego, er det fortsatt langt frem til en kontrakt, påpeker treneren.

– Nå nærmer det seg slutten av sesongen, og derfor er muligheten hans at en kicker blir skadet. Hvis de vurderer ham som god nok, kan han bli tatt med på treningssamlinger etter sesongslutt. Deretter må han vente og se hva som skjer før sesongstart når lagene har mulighet til å signere spillere utenfor draftingen, sier Kristensen.

Han tror det taler mot Rugland at han ikke har erfaring fra den amerikanske fotballbanen.

– Én ting er å sparke langt foran kamera hvor du kan slette mislykkede forsøk. Det er noe helt annet å gjøre det i en kampsituasjon med 70.000 tilskuere. Derfor kan trenere være skeptiske til å hente ham før de har sett ham i en kampsituasjon, sier Kristensen.

– En vanvittig prestasjon

Han mener det vil være en vanvittig prestasjon hvis Rugland skulle klare det.

– NFL er hovedsakelig den eneste proffligaen i verden. De 32 lagene har kun 1 kicker, og det er et veldig trangt nåløye å komme igjennom, sier treneren.

Han får støtte av trenerkollegaen.

– Det vil være en sensasjon. Jeg tror ikke folk i Norge helt klarer å fatte hvor stort det vil være, fordi vi ikke har noe særlig forhold til sporten, sier Austreim.

PS! De to andre nordmennene som har vært i NFL er kickeren og legenden Jan Stenerud (fra 1967-1985) og Leif Olve Dolonen Larsen (fra 2000-2001).

En avdanket fotballspillers elleville skrytevideo på Youtube kan sende ham rett fra Rogaland til amerikansk fotball. Tre amerikanske universiteter har kontaktet Håvard Rugland og dermed er hans drøm om å bli kicker nære ved å gå i oppfyllelse.

NRK møtte Håvard Rugland tidligere i høst. Da avviste han spekulasjonene om at videoen var filmtriks.

Siste nytt

 • Grei trekning for Lillestrøm

  Arne Erlandsen og Lillestrøm unngikk storkanonene i 2. kvalifiseringsrunde til Europaligaen. Kanarifuglene skal ut mot østerrikske LASK Linz. Lillestrøm spiller bortekamp 26. juli, mens returoppgjøret på Åråsen går 2. august.

  Lillestrøm-trener Arne Erlandsen
  Foto: NRK
 • Burchnall tar over Østersund

  Tidligere Viking-trener Ian Burchnall tar over Østersund. Klubben jakter fortsatt etter ny hovedtrener, og Burchnall har fått det midlertidige ansvaret.

  Burchnall tar over etter Graham Potter, som nylig ble presentert i Swansea.

  Ian Burchnall
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal