Derfor har Northug aldri vunnet Tour de Ski

Seks mislykkede forsøk til tross: Sportssjef Vidar Løfshus tror det endelig vil løsne for Petter Northug i Tour de Ski.

Petter Northug

Petter Northug har gått seg helt tom opp alpinbakken i Val di Fiemme hvert år siden 2007, men har aldri vært først. Her er han etter målgang i 2009.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det skal bli vanskelig å slå ham i år, sier Vidar Løfshus til NRK.no.

29. desember starter nok en Northug-jakt på Tour de Ski-seieren. 26-åringen har stilt i samtlige renn siden starten i 2006/2007, men aldri vunnet.

– Hadde det vært lett å vinne hadde sikkert du og jeg vunnet også, sier landslagstrener Trond Nystad.

Han har trent Northug de to siste sesongene og vet at mye må klaffe for å lykkes i den beinharde touren.

– Det viktigste er å unngå dårlige dager, sier Nystad.

Northug har åtte etappeseire, men trønderen har aldri kommet først opp monsterbakken i Val di Fiemme.

– Hvis du skal vinne Tour de Ski, kan du ikke ha dårlige dager. Petter har hatt en del etapper som har vært for svake, og da får han for dårlig utgangspunkt før den siste etappen, sier Løfshus som har vært i landslagsapparatet gjennom hele Northugs Tour de Ski-karriere.

Før favoritt-tiden

Tour de Ski ble for første gang arrangert i 2006/2007-sesongen. Den gang var Petter Northug en fersking i verdenscupen og gikk inn i sammenlagttouren uten store forventninger. Denne sesongen ble Northug nummer fire, ett minutt og sju sekunder bak sammenlagtvinner Tobias Angerer.

– Petter var en god og spennende løper allerede som første års senior, og han hadde flere gode enkeltrenn. Den gangen var vi veldig godt fornøyde med Petter på fjerdeplass og Simen Østensen på tredjeplass, sier langrennssjef Åge Skinstad.

Han var sportssjef for landslaget fra 2006-2011.

I en andre utgave av Tour de Ski vant Northug fristil sprinten på sjette etappe, men hadde ellers ingen pallplasseringer. Hans beste sammenlagtplasseringer underveis fra femteplass, men han ble til slutt nummer åtte sammenlagt.

– På den tiden hadde han helt klart mer å gå på, og det var først og fremst i klassisk. Han brukte noen år på å bli en komplett skiløper, sier Løfshus, som på den tiden var assistenttrener for sprintlandslaget.

Sykdom og klassiske løp ødela (2008-2009)

For fire år siden, i 2008/2009-sesongen, gikk Petter Northug inn i Tour de Ski som en av de største sammenlagtfavorittene. Han hadde herjet i verdenscupen frem til Tour-starten, men det ville seg ikke helt for den norske langrennsstjernen i starten av Touren.

På 4. etappe stod 15 kilometer klassisk på programmet. Northug ble bare nummer 28. Han tapte mye og avgjørende tid til Cologna.

På sprinten dagen etter slo han tilbake med etappeseier og hentet sekunder, men det hjalp lite. Northug fikk det igjen tungt i neste klassiskløp. Han tapte 35 sekunder til Cologna, og klarte ikke å innhente sin sveitsiske konkurrent på de siste etappene.

Den norske skiløperen slet med sykdom under touren, og det var lenge usikkert om han ville fullføre alle etappene.

Tuktet av tsjekkisk motbakkegigant (2009/2010)

Året etter fikk Northug en lang bedre start på Tour de Ski. Etter tre pallplasser på de tre første etappene så det lyst ut for nordmannen.

Så kom bommen. Northug røk ut allerede i prologen på fristilsprinten etappen derpå.

Trønderen tapte forspranget han hadde opparbeidet seg og mistet overtaket i sammendraget.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Video 38344a5c-7084-4981-a095-7294b3e3bf06.jpg

Petter Northug røk ut i prologen på firstil sprinten i Praha i 2009/2010-utgaven av Tour de Ski. Dermed tapte skikongen mange sekunder i sammendraget.

Likevel hang Northug godt med i tetstriden med fire andre. Spurtkanon Emil Jönsson ledet, men var ingen trussel.

Northug tilbake i ledelsen da femte etappe var unnagjort. Cologna var bare 0,4 sekunder etter. Men det var ikke sveitseren som ble den skumleste dette året.

På nest siste etappe tapte Northug mange sekunder til tsjekkiske Lukas Bauer. Før siste etappe var Bauer åtte sekunder bak Northug, men opp den beryktede alpinbakken på siste etappe var tsjekkeren klart sterkest.

Det fikk Northug til å uttale følgende før neste utgave av Touren: «Skal jeg slå Lukas Bauer må jeg ha ei ukes forsprang».

– Vi var egentlig veldig godt forberedt på at Bauer var uhyre sterk i den bakken. Derfor ble det ingen stor skuffelse for oss, sier Løfshus, og legger til at det aldri har vært aktuelt å trene målrettet for monsterbakken.

– Den er så ekstrem. Slik trening kan fort gå utover andre ting, og det handler først og fremst om hvordan man angriper den.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Video nsps_upload_2010_1_10_16_19_29_401.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Lukas Bauer knuste Petter Northug i monsterbakken i Tour de Ski i 2009/2010-sesongen.

Stabil Cologna straffet Northugs svake dager (2010/2011)

Northug fikk ikke samme pangstart som sesongen før. Han lå på femteplass sammenlagt etter to etapper, 20 sekunder bak Cologna.

På klassisk sprinten gikk det skeis for Northug. Han røk ut i kvartfinalen, og tapte mye tid i sammendraget - Cologna ledet med over ett minutt.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Video TDS - Northug, Oberstdorf 2011

Petter Northug kjempet innbitt, men ble slått ut i kvartfinalen på klassisk sprinten i Tour de Ski i 2010/2011-sesongen. Det kostet mange avgjørende sekunder til sammenlagtvinner Dario Cologna.

På fristil sprinten to dager senere gikk det langt bedre, men Northug hadde fortsatt 1 minutt og 45 sekunder opp til Cologna. Northug tok igjen noen sekunder mot slutten, men var for langt bak Cologna til å ta ham igjen på siste etappe.

– Jeg er fornøyd med løpet, men det begynner å bli litt mange andreplasser, sa Northug da.

Mens Northug hadde tre pallplasseringer, var sammenlagtvinner Cologna på pallen i fem av sju etapper.

Sviktet på én etappe (2011/2012)

Northug hadde en sterk start på touren, men erkerival Dario Cologna fulgte hakk i hæl. Halvveis ut i Touren var det bare ett sekund som skilte Northug og Cologna.

På den femte etappen, fem kilometer klassisk, mistet Northug ledelsen. Han hadde en tung dag i løypa, og etter etappen ledet Cologna sammenlagt med 15 sekunder.

Den sjuende etappen var etappen som avgjorde sammenlagtkampen i Tour de Ski. Petter Northug hadde en grusom dag på den 32 kilometer lange jaktstarten. I mål kom han ett minutt og 15 sekunder etter Cologna.

Skal vi tro landslagsstreneren var årsaken dårlige ski.

– Petter hadde ikke god nok gli og da blir det tungt å gå de tre milene. Det satt i beina lenge, sier Nystad.

Turen opp slalåmbakken i Val di Fiemme ble dermed blytung for trønderen.

– Han merket at han var sliten etter Cortian-Toblach-etappen. Han er tross alt bare et menneske han også, sier Nystad.

Etter fjorårets sisteetappe innrømmet smøresjef Knut Nystad (broren til trener Trond) at de hadde smurt seg litt bort, men Petter Northug klaget ikke på skiene.

– Jeg var ikke helt rå i kroppen, sa Northug etter målgang.

Da touren var over hadde Cologna økte forspranget, og Northug var dessuten forbigått av svenske Marcus Hellner i sammendraget.

Utvidet støtteapparat

Fredag skrev Dagbladet at Northug har fått utvidet apparatet med seks egne hjelpere.

– Støtteapparatet har vært solid og nesten like stort tidligere, men nå har han trukket inn en del egne folk som kan skape mer trygghet. Det tror jeg kan slå ut positivt, sier Løfshus.

Det er spekulert i om de fem andre norske løperne skal rendyrkes som hjelpeløpre for Northug. Det avviser landslagstrener Nystad.

– Det har jeg bare lest i media. Landslagsledelsen har ikke gitt noen slike instrukser til løperne. Vi skal ikke eliminere noen løpere før start, sier Nystad.

Taktikken vil imidlertid legges underveis.

– Vi må ta dag for dag, men langrenn er ikke som sykkel så man kan uansett ikke ha samme taktikk som med hjelperyttere i sykkel, påpeker Nystad.

– Men Norge har et sterkt lag?

– Vi vet ikke om vi er sterkest. På papiret er det mange andre sterke nasjoner, blant annet Russland og Sverige. Alle som er med er der for å gå raskt på ski, men vi vil selvsagt være verdens beste langrennsnasjon, sier Nystad.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Video Northug slipper på Cologna

Petter Northug måtte slippe Dario Cologna på jaktstarten i fjor. Cologna avgjorde sammenlagtseieren på denne etappen.

– Har prioritert VM

Mens Cologna har snytt Northug for Tour de Ski-seirer, har Northug utklasset sveitseren i verdensmesterskap uker senere.

Northug har til sammen sju VM-gull - Cologna ingen.

– Annenhver sesong har VM blitt prioritert. Det er det ingen tvil om, sier Skinstad.

– Han har likevel vært nærmest flest ganger. Det er nok den siste bakken som har vært avgjørende, men i år tror jeg han har et mye bedre utgangspunkt, sier Løfshus.

Siste nytt

 • To utvisninger da City vant

  Etter alt oppstyret rundt superligaen slo Manchester City tilbake ved å vende til 2-1-seier over Aston Villa tross en marerittstart og en utvisning. John McGinn sendte hjemmelaget i ledelsen allerede etter ett minutt, men Phil Foden og Rodri sørget for 2-1 like før hvilen. Samtidig ble John Stones utvist, men også Villa måtte avslutte kampen med ti mann da Matty Cash fikk to gule kort på tre minutter etter en knapp times spill.

  City
  Foto: Carl Recine / AP
 • Haaland-straffemiss i viktig seier

  Erling Braut Haaland fikk sjansen til å score sitt 24. ligamål fra straffemerket mot Union Berlin, men forsøket var altfor dårlig plassert. Likevel måtte keeper Andreas Luthe gi retur, og til slutt fikk Marco Reus kranglet inn ledelsen. Haaland hadde flere gylne sjanser, men det ville seg ikke for superspissen. I steden satte Raphaël Guerreiro spikeren i kista like før slutt. Dermed tok Dortmund tre svært viktige poeng i jakten på en mesterligaplass. Nå er det fire poeng opp til Eintracht Frankfurt på 4.-plass.

  Haaland
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Hevder utbryterne fratas verv

  Premier League-sjefen Richard Masters har ifølge Sky Sports bedt lederne i de seks klubbene involvert i superligaplaner om å trekke seg fra komitéverv, melder NTB. Ifølge kanalen kontaktet Masters Chelsea-formann Bruce Buck og Arsenal-direktør Vinai Venkatesham (bildet) og ba dem om å trekke seg fra arbeidsgrupper. Om de ikke gjør det frivillig, vil de bli fjernet.

  Manchester City-direktør Ferran Soriano skal også ha fått beskjed om å trekke seg fra sitt komitéverv, og kanalen har kilder på at Premier League vil fjerne Manchester United-direktør Ed Woodward og Liverpool-direktør Tom Werner fra kringkastingskomiteen.

  Venkatesham og Soriano er medlemmer av en strategikomité, mens Buck har plass i en økonomikomité.

  XXXdOx__Ygs
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal