Hopp til innhold
Analyse

Derfor har Messi skapt en «tsunami» i Barcelona

Hva skjer med en fotballklubb når én spiller blir så mektig at han i praksis kan tvinge styret til å gå av?

Lionel Messi

ENEREN: Ingen er mer populær enn Lionel Messi i Barcelona. Nå har argentineren kritisert klubbens ledelse.

Foto: WALEED ALI / Reuters

Tirsdag kveld skjedde det noe som satte Barcelona i krise.

Den spanske pressen skrev om en borgerkrig. En av direktørene sto i fare for å miste jobben. Presidenten, Josep Maria Bartomeu, så ut til å gå mot slutten.

Dagen etter hadde alle de fire nasjonale sportsavisene hendelsen på forsiden. «TSUNAMI», skrev Sport.

Laster Twitter-innhold

Så hva hadde skjedd?

Lionel Messi hadde lagt ut en melding på Instagram.

Årsaken handlet om Barças nylige trenerbytte. Tirsdag publiserte Sport et intervju med Eric Abidal, Barças sportsdirektør, som sa at spillerne hadde vært misfornøyde med Valverde, treneren som ble sparket 13. januar.

Abidal la til at spillerne ikke hadde jobbet hardt nok for Valverde.

Sport publiserte intervjuet på nettet. Kun 87 minutter senere smalt det fra Messi.

– Jeg liker helt ærlig ikke å gjøre disse tingene, men jeg synes alle bør være ansvarlige for sine handlinger og ta ansvar for sine avgjørelser, skrev han.

– Vi spillere er de første som står frem når ting ikke går bra på banen. De i styret bør også ta ansvar for sine avgjørelser. Til slutt synes jeg at man bør nevne navn når man snakker om spillerne. Hvis ikke blir vi alle dratt gjennom søla, og det fører til at folk sier ting om oss som ikke er sanne.

Messi var tydelig irritert. Da Valverde var under press, var Messi blant spillerne som ga ham mest støtte. Likevel har kilder fortalt ESPN at Messi føler at han har blitt anklaget for at Valverde mistet jobben.

Da Abidals intervju kom ut, skal Messi ha forstått det som at Abidal ga spillerne skylden for sparkingen av Valverde.

Og alle vet at en av lederne blant spillerne er Messi.

Da hjalp det ikke at Messi lenge var lagkameraten til Abidal, som var Barças venstreback fra 2007 til 2013.

Messi, Abidal

TIDLIGERE LAGKAMERATER: Lionel Messi og Eric Abidal spilte mange sesonger sammen.

Foto: Gustau Nacarino / Reuters

Messi har makten

Irritasjonen til tross: Det er sjeldent at spillere motsier sitt eget styre.

Hadde en annen spiller kommet med slike kommentarer mot styret, kunne han fort blitt bøtelagt.

Vanligvis har ikke spillere så mye makt. De er under kontrakt og er forpliktet til å spille. Om de nekter, kan styret eller treneren bøtelegge dem, selge dem eller kjøpe noen andre.

Men «Barça» fungerer ikke slik. Der er Messi den viktigste personen.

Messi er en av tidenes beste spillere. Han har scoret 622 mål for Barça, langt mer enn noen annen spiller. Han har ført dem til åtte ligatitler på 11 år. Han er en stjerne, et idol, en gud blant katalanerne.

Om en president tvinger Messi ut, vil han aldri tilgis av fansen.

Bartomeu

PÅ TOPPEN: Barcelona-president Josep Bartomeu.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Og fansen er spesielt viktige for Barça. Der velges presidenten av klubbmedlemmene. En president som kommer på kant med Messi, kommer aldri til å vinne noe valg.

Messi har hatt denne makten lenge. Kritiske røster i spansk presse, spesielt de i Madrid, har anklaget ham for å være en «diktator» som i praksis driver klubben på egen hånd.

Messi har benektet dette, men han har stor innflytelse. Den respekterte forfatteren Simon Kuper, som skriver bok om Barça, skrev nylig en sak for ESPN hvor han beskrev Messi som en tøff og krevende lederskikkelse.

– Selv om Barça aldri vil innrømme det, har Messi vetorett ved de fleste spilleroverganger, treneransettelser og store, taktiske avgjørelser, skrev Kuper.

Et eksempel var i fjor sommer da Messi ba styret om å kjøpe Neymar, den brasilianske stjernespissen til Paris Saint-Germain.

President under press

Akkurat nå står Messi ekstra sterkt. Laget vil kollapse uten ham. Selv med ham ligger de tre poeng bak Real Madrid i La Liga.

Og mens Messi har kontrakt frem til 2021, gjør en klausul at han kan forlate klubben gratis i sommer.

Dermed kan Messi true styret med at han drar om han ikke får viljen sin. De fleste forventer nå at Abidal kommer til å miste jobben.

Noen tror også at styret vil si takk for seg.

The Guardian skriver at flere av spillerne er misfornøyde med styret, som har fått mye kritikk for sin sportslige strategi de siste årene. Bartomeu vil ikke stille i det neste presidentvalget i 2021, men en kandidat fra hans klan vil stille, så styret trenger fansen på sin side.

Det er imidlertid mulig at Bartomeu flytter valget frem til 2020, spesielt hvis Messi ønsker endringer. En av de beste engelsk-språklige fotballjournalistene i Spania, Dermot Corrigan, mener at dette er sannsynlig.

Laster Twitter-innhold

Pete Jenson, en annen erfaren fotballjournalist basert i Spania, skriver i The Daily Mail at et presidentvalg i sommer nå virker «uunngåelig».

Med andre ord: Messi kan tvinge styret til å gå av.

– Ikke dra

Pleier Messi å kritisere sine egne? Nei. Han er av natur beskjeden og stille. Han har ikke overrasket slik siden sommeren 2016.

Da fikk han en hel nasjon til å skjelve.

Den sommeren tapte Argentina finalen i det sør-amerikanske mesterskapet. I etterkant sa Messi at han kom til å gi seg på laget. Men folk nektet å godta det.

Snart ble det startet en nasjonal kampanje for å få Messi tilbake. Diego Maradona tryglet ham om å ombestemme seg.

Landets president, Mauricio Macri, ringte Messi for å gjøre det samme.

I Buenos Aires samlet hundrevis seg i gatene med skilt og sanger om Messi. Ordfører Horacio Rodríguez Larreta avduket en statue av Messi. Slagordet «Ikke dra, Lio» ble vist på digitale skilt ved byens veier og t-baner.

Laster Twitter-innhold

Til slutt kom Messi tilbake.

Men skulle han forlate Barça nå, vil det sannsynligvis være for godt. Både styret og fansen vet at de må unngå det til enhver pris.

Og det vet nok Messi også.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal