Analyse

Derfor har Messi skapt en «tsunami» i Barcelona

Hva skjer med en fotballklubb når én spiller blir så mektig at han i praksis kan tvinge styret til å gå av?

Lionel Messi

ENEREN: Ingen er mer populær enn Lionel Messi i Barcelona. Nå har argentineren kritisert klubbens ledelse.

Foto: WALEED ALI / Reuters

Tirsdag kveld skjedde det noe som satte Barcelona i krise.

Den spanske pressen skrev om en borgerkrig. En av direktørene sto i fare for å miste jobben. Presidenten, Josep Maria Bartomeu, så ut til å gå mot slutten.

Dagen etter hadde alle de fire nasjonale sportsavisene hendelsen på forsiden. «TSUNAMI», skrev Sport.

Laster Twitter-innhold

Så hva hadde skjedd?

Lionel Messi hadde lagt ut en melding på Instagram.

Årsaken handlet om Barças nylige trenerbytte. Tirsdag publiserte Sport et intervju med Eric Abidal, Barças sportsdirektør, som sa at spillerne hadde vært misfornøyde med Valverde, treneren som ble sparket 13. januar.

Abidal la til at spillerne ikke hadde jobbet hardt nok for Valverde.

Sport publiserte intervjuet på nettet. Kun 87 minutter senere smalt det fra Messi.

– Jeg liker helt ærlig ikke å gjøre disse tingene, men jeg synes alle bør være ansvarlige for sine handlinger og ta ansvar for sine avgjørelser, skrev han.

– Vi spillere er de første som står frem når ting ikke går bra på banen. De i styret bør også ta ansvar for sine avgjørelser. Til slutt synes jeg at man bør nevne navn når man snakker om spillerne. Hvis ikke blir vi alle dratt gjennom søla, og det fører til at folk sier ting om oss som ikke er sanne.

Messi var tydelig irritert. Da Valverde var under press, var Messi blant spillerne som ga ham mest støtte. Likevel har kilder fortalt ESPN at Messi føler at han har blitt anklaget for at Valverde mistet jobben.

Da Abidals intervju kom ut, skal Messi ha forstått det som at Abidal ga spillerne skylden for sparkingen av Valverde.

Og alle vet at en av lederne blant spillerne er Messi.

Da hjalp det ikke at Messi lenge var lagkameraten til Abidal, som var Barças venstreback fra 2007 til 2013.

Messi, Abidal

TIDLIGERE LAGKAMERATER: Lionel Messi og Eric Abidal spilte mange sesonger sammen.

Foto: Gustau Nacarino / Reuters

Messi har makten

Irritasjonen til tross: Det er sjeldent at spillere motsier sitt eget styre.

Hadde en annen spiller kommet med slike kommentarer mot styret, kunne han fort blitt bøtelagt.

Vanligvis har ikke spillere så mye makt. De er under kontrakt og er forpliktet til å spille. Om de nekter, kan styret eller treneren bøtelegge dem, selge dem eller kjøpe noen andre.

Men «Barça» fungerer ikke slik. Der er Messi den viktigste personen.

Messi er en av tidenes beste spillere. Han har scoret 622 mål for Barça, langt mer enn noen annen spiller. Han har ført dem til åtte ligatitler på 11 år. Han er en stjerne, et idol, en gud blant katalanerne.

Om en president tvinger Messi ut, vil han aldri tilgis av fansen.

Bartomeu

PÅ TOPPEN: Barcelona-president Josep Bartomeu.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Og fansen er spesielt viktige for Barça. Der velges presidenten av klubbmedlemmene. En president som kommer på kant med Messi, kommer aldri til å vinne noe valg.

Messi har hatt denne makten lenge. Kritiske røster i spansk presse, spesielt de i Madrid, har anklaget ham for å være en «diktator» som i praksis driver klubben på egen hånd.

Messi har benektet dette, men han har stor innflytelse. Den respekterte forfatteren Simon Kuper, som skriver bok om Barça, skrev nylig en sak for ESPN hvor han beskrev Messi som en tøff og krevende lederskikkelse.

– Selv om Barça aldri vil innrømme det, har Messi vetorett ved de fleste spilleroverganger, treneransettelser og store, taktiske avgjørelser, skrev Kuper.

Et eksempel var i fjor sommer da Messi ba styret om å kjøpe Neymar, den brasilianske stjernespissen til Paris Saint-Germain.

President under press

Akkurat nå står Messi ekstra sterkt. Laget vil kollapse uten ham. Selv med ham ligger de tre poeng bak Real Madrid i La Liga.

Og mens Messi har kontrakt frem til 2021, gjør en klausul at han kan forlate klubben gratis i sommer.

Dermed kan Messi true styret med at han drar om han ikke får viljen sin. De fleste forventer nå at Abidal kommer til å miste jobben.

Noen tror også at styret vil si takk for seg.

The Guardian skriver at flere av spillerne er misfornøyde med styret, som har fått mye kritikk for sin sportslige strategi de siste årene. Bartomeu vil ikke stille i det neste presidentvalget i 2021, men en kandidat fra hans klan vil stille, så styret trenger fansen på sin side.

Det er imidlertid mulig at Bartomeu flytter valget frem til 2020, spesielt hvis Messi ønsker endringer. En av de beste engelsk-språklige fotballjournalistene i Spania, Dermot Corrigan, mener at dette er sannsynlig.

Laster Twitter-innhold

Pete Jenson, en annen erfaren fotballjournalist basert i Spania, skriver i The Daily Mail at et presidentvalg i sommer nå virker «uunngåelig».

Med andre ord: Messi kan tvinge styret til å gå av.

– Ikke dra

Pleier Messi å kritisere sine egne? Nei. Han er av natur beskjeden og stille. Han har ikke overrasket slik siden sommeren 2016.

Da fikk han en hel nasjon til å skjelve.

Den sommeren tapte Argentina finalen i det sør-amerikanske mesterskapet. I etterkant sa Messi at han kom til å gi seg på laget. Men folk nektet å godta det.

Snart ble det startet en nasjonal kampanje for å få Messi tilbake. Diego Maradona tryglet ham om å ombestemme seg.

Landets president, Mauricio Macri, ringte Messi for å gjøre det samme.

I Buenos Aires samlet hundrevis seg i gatene med skilt og sanger om Messi. Ordfører Horacio Rodríguez Larreta avduket en statue av Messi. Slagordet «Ikke dra, Lio» ble vist på digitale skilt ved byens veier og t-baner.

Laster Twitter-innhold

Til slutt kom Messi tilbake.

Men skulle han forlate Barça nå, vil det sannsynligvis være for godt. Både styret og fansen vet at de må unngå det til enhver pris.

Og det vet nok Messi også.

Siste nytt

 • Bøe Risa ferdig i Sandviken

  Det var mange som ble overrasket da Vilde Bøe Risa vendte hjem til Bergen og signerte for Sandviken før denne sesongen.

  Hun brukte lang tid på å finne seg ny klubb etter at kontrakten hennes med Göteborg gikk ut i desember 2020. Bøe Risa var blant annet koblet til Manchester United, men i slutten av april signerte hun altså en kontrakt med Sandviken ut året.

  Nå bekrefter Toppserielaget at Bøe Risa er ferdig i klubben etter bare tre spilte kamper. Begge parter har blitt enige om å terminere kontrakten, heter det i en pressemelding.

  Det står også at landslagsprofilen vil offentliggjøre ny klubb i begynnelsen av juli.

  Football, Norway, Practice. Vilde Bøe Risa.
  Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
 • Slår følge med Hovland til OL

  Det har lenge vært klart at Viktor Hovland ville ta en av de to plassene til Norge under golfturneringen i OL. Hvem som skulle bli med det norske stjerneskuddet til Tokyo har derimot vært mer usikkert.

  Lenge så det ut til å bli kollegaen på PGA-touren Kristoffer Ventura, men den siste tiden har en litt mindre kjent norsk golfer meldt seg på i kampen.

  For samtidig som Ventura har slitt med å finne formen, har Kristian Krogh Johannessen storspilt på Challenge Tour, nivå to i Europa.

  Nå er det så å si klart at Krogh Johannessen slår følge med Hovland til OL, ifølge Norsk Golf.

  Han passerte nemlig Ventura på rankingen allerede for et par uker siden. Dermed var spenningen knyttet til om han klarte å holde seg inne blant de 60 beste på OL-rankingen som ga plass i OL. Etter helgas turneringer rundt om i verden, ble altså OL-billetten sikret.

  Nå gjenstår det bare bekreftelsen når OL-rankingen oppdateres mandag, samt at Olympiatoppen tar ut Krogh Johannessen i OL-troppen, noe som bør være en formalitet.

  European Championships 2018, Day 7, Golf. Kristian Krogh Johannessen
  Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
 • Verdens raskeste skuffet ikke

  Trayvon Bromell har vært verdens raskeste mann så langt i 2021 og var storfavoritt da amerikanerne hadde sitt uttaksløp på 100 meter natt til mandag.

  Spørsmålet var heller hvilke to andre amerikanere som skulle slå følge med Bromell til OL. Så langt i år har de seks raskeste i verden vært amerikanere. Med andre ord: de tre som gjorde det sterkest under uttaksløpet ville ha solide sjanser på medalje i Tokyo.

  Bromell var ikke uventet sterkest med tiden 9.80. Bak ham fulgte Ronnie Baker og Fred Kerley med tidene 9.85 og 9.86. Det var personlig bestenotering for begge to.

  I finalen stilte også den kanskje største stjernen av dem alle, Noah Lyles samt veteranen Justin Gatlin. De to plasserte seg sist i det åtte manns store feltet. 39 år gamle Gatlin går dermed glipp av sitt fjerde OL, mens Lyles nå retter all fokus mot 200 meter.

  2020 U.S. Olympic Track & Field Team Trials - Day 3. Trayvon Bromell
  Foto: Patrick Smith / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal