Derfor har Carlsen en stor fordel

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Ikke bare slet han ut Anand - men Magnus Carlsen (23) spiller med hvite brikker fire av de neste seks partiene. En stor fordel, mener ekspertene.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen storspilte med svart i åpningspartiet. Nå forventes det enda bedre spill med hvit.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

 • Leif Erlend Johannessen

  Leif Erlend Johannessen, stormester og sjakkredaktør.

  Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
  Se dagens parti direkte på NRK1 eller NRK.no fra kl. 13.00!

– Det betyr veldig mye. Det er med hvit man skal gjøre det. Gjennom VM-historien er det som regel hvite seire man ser, og det er også med hvit Magnus skal gjøre det, sier Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

Den norske stormesteren og sjakk-journalisten så lørdag Magnus Carlsen storspille med svarte brikker i åpningspartiet i Sotsji. Carlsen presset Vishy Anand i store deler av kampen og sikret et sterkt remisresultat.

I løpet av de seks neste partiene spiller 23-åringen fra Norge med hvite brikker - og får trekke først - fire ganger.

«Fantastisk mulighet»

Johannessen mener Carlsen kunne spilt langt bedre med hvit i fjorårets VM i Chenai, men tror det nyeste tilskuddet i sekundanteamet til Carlsen gjør nordmannen mer giftig enn noen gang.

Spesielt i åpningsspillet.

Peter Heine Nielsen er nemlig en av verdens ledende åpningseksperter og skal hjelpe Carlsen til storspill med lyse brikker.

– I fjor spilte Magnus nesten bevisst bort den hvite fordelen. Men nå med Nielsen ved sin side tror jeg han vil gå for enda flere hovedvarianter, ta tyren ved hornene og utfordre Anand i ulike åpningsvarianter. Da kan det fort gå veien, sier Johannessen.

– Kan vi si at Carlsen har en fantastisk mulighet nå?

– Absolutt! Nå forventer jeg egentlig at han er mer giftig med hvit. Derfor er det mye større sjanse for at Magnus spiller hjem denne fordelen, svarer han.

Tror på seier

NRKs sjakkekspert, Torstein Bae, var strålende fornøyd med Carlsen etter åpningspartiet og ser lyst på resten av kampen – sett med norske øyne.

– Magnus har faktisk et overtak. Han har igjen seks hvite partier og har fått en bra start. Magnus presset Anand, og har begynt å slite ut denne 20 år eldre spilleren fra parti én, egentlig. Magnus jobbet han i senk, sier Bae.

Både Bae og Johannessen er sikre på at Carlsen vil gå for seier i søndagens hvite spill. På direkte spørsmål om nordmannen vinner partiet, svarer Johannessen:

– Ja, jeg tror det.

Han får støtte av internasjonal mester Atle Grønn, som også følger VM-partiene tett i Sotsji.

– Magnus virker like offensiv som på sitt beste. De bekrefter de rundt ham også. Han er spillesugen, han elsker å spille VM-matcher og det ser ut som nervøsiteten fra i fjor er borte.

Slik endte det første partiet i sjakk-VM i Sotsji.

SE VIDEO: Slik så det ut da Magnus Carlsen og Vishy Anand avsluttet partiet.

Siste nytt

 • Mikkelsen leder sin klasse

  Andreas Mikkelsen leder WRC2-klassen klart etter fredagens etappe i Rally Monte-Carlo. Totalt er Elfyn Evans i ledelsen, men Sébastien Ogier kjører fortest.

  Mikkelsen er på 7.-plass i sin Skoda Fabia, men han er klart best av deltakerne i WRC2-klassen.

  – Jeg nyter dette. Jeg har en god luke nå, og det gir en god følelse, for vi føler ikke at vi presser særlig hardt. Jeg synes bilen er fantastisk under disse forholdene, sa Mikkelsen ifølge WRCs nettsted etter fullført dagsetappe.

  Oliver Solberg, som konkurrerer på svensk lisens, er på 13.-plass totalt etter fredagens kjøring.

  Rallyet fortsetter lørdag og avsluttes søndag.

  Andreas Mikkelsen
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Bare nesten for Island

  Seier til Island over Frankrike i hovedrunden i VM ville gi Norge hjelp, og oppgjøret ble av den spennende sorten. Lagene fulgte hverandre tett hele veien, og til pause ledet franskmennene med to. Island slo tilbake i andre omgang, men helt på tampen mistet de overtaket. Da vant Frankrike 28-26 og er med det oppe på åtte poeng i gruppa i Egypt.

  – Jeg er av den tro at det franske laget vil spille bra nok til å slå Portugal på søndag, men jeg er litt skeptisk nå, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten.

  For Norge må først slå Algerie, og er avhengig av fransk poeng mot Portugal, eller at portugiserne vinner med sju mål eller mer for å nå kvartfinalen.

  w5rr7HxYzFE
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters
 • V-cupseier til Saltvik Pedersen

  Paraalpinisten Jesper Saltvik Pedersen vant fredagens slalåmrenn i verdenscupen i Veysonnaz i Sveits, etter tre 2.-plasser på rad i storslalåm.

  – Det er veldig digg å være i gang med seier. Jeg har hatt noen 2.-plasser, og det er herlig å være tilbake på toppen, sa Pedersen.

  – Den første omgangen var litt rotete, men jeg ledet med noen hundredeler. I finaleomgangen gikk det bedre, og jeg økte ledelsen.

  Han seiret 0,26 sekund foran nederlenderen Jeroen Kampschreur, som slo ham i storslalåm både onsdag og torsdag. Tirsdag kjørte Kampschreur ut, men da var det italienske René De Silvestro som henviste Pedersen til 2.-plassen.

  Det skal være slalåmrenn også lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Thomas Brun / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal