Derfor har Carlsen en stor fordel

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Ikke bare slet han ut Anand - men Magnus Carlsen (23) spiller med hvite brikker fire av de neste seks partiene. En stor fordel, mener ekspertene.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen storspilte med svart i åpningspartiet. Nå forventes det enda bedre spill med hvit.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

 • Leif Erlend Johannessen

  Leif Erlend Johannessen, stormester og sjakkredaktør.

  Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
  Se dagens parti direkte på NRK1 eller NRK.no fra kl. 13.00!

– Det betyr veldig mye. Det er med hvit man skal gjøre det. Gjennom VM-historien er det som regel hvite seire man ser, og det er også med hvit Magnus skal gjøre det, sier Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

Den norske stormesteren og sjakk-journalisten så lørdag Magnus Carlsen storspille med svarte brikker i åpningspartiet i Sotsji. Carlsen presset Vishy Anand i store deler av kampen og sikret et sterkt remisresultat.

I løpet av de seks neste partiene spiller 23-åringen fra Norge med hvite brikker - og får trekke først - fire ganger.

«Fantastisk mulighet»

Johannessen mener Carlsen kunne spilt langt bedre med hvit i fjorårets VM i Chenai, men tror det nyeste tilskuddet i sekundanteamet til Carlsen gjør nordmannen mer giftig enn noen gang.

Spesielt i åpningsspillet.

Peter Heine Nielsen er nemlig en av verdens ledende åpningseksperter og skal hjelpe Carlsen til storspill med lyse brikker.

– I fjor spilte Magnus nesten bevisst bort den hvite fordelen. Men nå med Nielsen ved sin side tror jeg han vil gå for enda flere hovedvarianter, ta tyren ved hornene og utfordre Anand i ulike åpningsvarianter. Da kan det fort gå veien, sier Johannessen.

– Kan vi si at Carlsen har en fantastisk mulighet nå?

– Absolutt! Nå forventer jeg egentlig at han er mer giftig med hvit. Derfor er det mye større sjanse for at Magnus spiller hjem denne fordelen, svarer han.

Tror på seier

NRKs sjakkekspert, Torstein Bae, var strålende fornøyd med Carlsen etter åpningspartiet og ser lyst på resten av kampen – sett med norske øyne.

– Magnus har faktisk et overtak. Han har igjen seks hvite partier og har fått en bra start. Magnus presset Anand, og har begynt å slite ut denne 20 år eldre spilleren fra parti én, egentlig. Magnus jobbet han i senk, sier Bae.

Både Bae og Johannessen er sikre på at Carlsen vil gå for seier i søndagens hvite spill. På direkte spørsmål om nordmannen vinner partiet, svarer Johannessen:

– Ja, jeg tror det.

Han får støtte av internasjonal mester Atle Grønn, som også følger VM-partiene tett i Sotsji.

– Magnus virker like offensiv som på sitt beste. De bekrefter de rundt ham også. Han er spillesugen, han elsker å spille VM-matcher og det ser ut som nervøsiteten fra i fjor er borte.

Slik endte det første partiet i sjakk-VM i Sotsji.

SE VIDEO: Slik så det ut da Magnus Carlsen og Vishy Anand avsluttet partiet.

Siste nytt

 • Dortmund-trener: – Ikke overrasket

  Dortmund-sjef Lucien Favre møtte pressen i ettermiddag, i forkant av lagets møte med Köln fredag kveld. Han skryter av sin nye elev Erling Braut Haaland (19).

  – Holdningen hans er fantastisk. Han vil bare spille og score mål. Selvfølgelig kan han bli bedre. Han er bare 19 år og vi må være forsiktige.

  – Har presset blitt større etter superdebuten?

  – Du har press overalt i Dortmund, men jeg tror ikke det er noe problem fordi han er konsentrert om fotball og elsker å spille. Uansett om vi møter Augsburg eller noen andre, ønsker han å spille.

  Favre vil ikke oppgi om Haaland får starte kampen mot Köln.

  Erling Braut Haaland scoret hat trick i Borussia Dortmund-debuten.
  Foto: Thomas Kienzle / AFP
 • Jansrud raskest på trening

  Kjetil Jansrud var raskest av samtlige under onsdagens utfortrening i Kitzbühel.

  35-åringen klokket inn på 1.56,68, kun fire hundredeler foran amerikanske Jared Goldberg. Franske Johan Clarey ble nummer tre, 0,20 sek bak.

  Aleksander Aamodt Kilde ble nummer 15 (+1,37), mens Stian Saugestad endte på 47.-plass (+3,79).

  Kjetil Jansrud på vei ned utforløypa i Kitzbühel.
  Foto: Joe Klamar / AFP
 • Gamst Pedersen får ikke ny kontrakt

  Tromsø IL har besluttet at de ikke tilbyr Morten Gamst Pedersen ny kontrakt, heter det i en pressemelding fra klubben. Klubben understreker at dette er basert på en helhetlig vurdering der stallsammensetting og dekning i de ulike posisjoner har spilt inn.

  Gamst Pedersen spilte for TIL i 2000 til 2004 før han dro til Blackburn. Han gjorde comeback i Tromsø i 2016.

  Eliteserien fotball 2017: Tromsø - Sogndal 3-0.
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal