Hopp til innhold

Derfor gråter Uhrenholdt Jacobsen

BEITOSTØLEN (NRK.no): Astrid Uhrenholdt Jacobsen blir rørt av egne og andres prestasjoner. Aller mest rørende var en 10.-plass på Beitostølen.

Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (t.h.) er ofte rørt, men har sjelden felt flere tårer enn da Marit Bjørgen vant sitt første OL-gull i 2010.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / Scanpix

– Jeg er lettrørt. Hvis noen for eksempel synger fint, kan jeg bli helt satt ut av det også. Folk som er flinke til noe, det blir jeg bare veldig imponert over, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Har du sett mange skirenn, har du sannsynligvis sett 26-åringen fra Oslo gråte. Hun feller gjerne noen tårer av skuffelse. Men minst like ofte kommer det gledestårer.

– Jeg kan bli rørt av egne prestasjoner, men jeg tror jeg blir nesten enda mer rørt av andres prestasjoner, sier hun til NRK.no.

Rørt etter ryggbruddet

– Hva skal til for at du blir rørt over egne prestasjoner?

– Jeg tror det handler veldig mye om å klare å fighte seg igjennom noe man trodde man ikke skulle klare. Det er ofte de situasjonene hvor du har stått veldig stille over lang tid, forklarer Uhrenholdt Jacobsen.

Fredag innleder hun sesongen sammen med resten av norgeseliten på Beitostølen. Og selv om dette rennet i den store sammenhengen er av liten betydning, er det nettopp en sesongåpning på Beitostølen sprintverdensmesteren fra 2007 peker ut som sin mest rørende idrettsopplevelse.

Sommeren 2009 brakk hun ryggen i en sykkelulykke. Karrieren var truet, men Uhrenholdt Jacobsen rakk på oppsiktsvekkende vis sesongstarten.

– Jeg trodde jeg ikke skulle få lov til å gå engang. Og da var det en sånn «er det mulig?»-følelse da jeg kom i mål. «Ja, det er mulig.» Det var bare helt rått, mimrer hun.

«Stortutet» for Bjørgen

Aller mest tårer kom det likevel under OL-sprinten i Vancouver i 2010. Først av skuffelse fordi finaleplassen glapp med et tidels sekund. Så gledestårer fordi Marit Bjørgen gjorde slutt på et flere år langt mareritt og tok sitt første OL-gull.

– Først var jeg veldig skuffa over at jeg ikke kom videre, og så vant hun, og så bare sto jeg der og stortuta. Og jeg var ikke alene om det. Det var rått for Marit, men det var ganske rått for laget også å se at det går an å snu på flisa sånn, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Det ble altså en tiendeplass i den nevnte sesongåpningen i 2009. Sannsynligvis blir det en vesentlig bedre plassering i år. Astrid Uhrenholdt Jacobsen har bak seg sin beste treningssommer noen gang. Selv om hun aldri har vært noen førjulsstjerne, bør hun kjempe om pallen.

– Kult å vinne

– Jeg forventer selvfølgelig at jeg skal gå bedre fra start enn i fjor. Så enkelt er det. Når jeg går tikilometeren, så skal det føles litt mindre som et ork enn det gjorde i fjor.

Therese Johaug er den store favoritten i Marit Bjørgens fravær, og hadde kanskje vært det selv med Bjørgen på start. Astrid Uhrenholdt Jacobsen tenker ikke på plassering. Hun gjør aldri det, og det er helt bevisst.

– Jeg ser at skal jeg overleve og ha det bra i dette systemet, så kan jeg ikke være så fokusert på å vinne, rett og slett, fastslår hun.

Men én ting legger hun ikke skjul på:

– Jeg synes det er kult å vinne, jeg også!

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö.

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal