NRK Meny
Normal

Derfor gråter Uhrenholdt Jacobsen

BEITOSTØLEN (NRK.no): Astrid Uhrenholdt Jacobsen blir rørt av egne og andres prestasjoner. Aller mest rørende var en 10.-plass på Beitostølen.

Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (t.h.) er ofte rørt, men har sjelden felt flere tårer enn da Marit Bjørgen vant sitt første OL-gull i 2010.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / Scanpix

– Jeg er lettrørt. Hvis noen for eksempel synger fint, kan jeg bli helt satt ut av det også. Folk som er flinke til noe, det blir jeg bare veldig imponert over, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Har du sett mange skirenn, har du sannsynligvis sett 26-åringen fra Oslo gråte. Hun feller gjerne noen tårer av skuffelse. Men minst like ofte kommer det gledestårer.

– Jeg kan bli rørt av egne prestasjoner, men jeg tror jeg blir nesten enda mer rørt av andres prestasjoner, sier hun til NRK.no.

Rørt etter ryggbruddet

– Hva skal til for at du blir rørt over egne prestasjoner?

– Jeg tror det handler veldig mye om å klare å fighte seg igjennom noe man trodde man ikke skulle klare. Det er ofte de situasjonene hvor du har stått veldig stille over lang tid, forklarer Uhrenholdt Jacobsen.

Fredag innleder hun sesongen sammen med resten av norgeseliten på Beitostølen. Og selv om dette rennet i den store sammenhengen er av liten betydning, er det nettopp en sesongåpning på Beitostølen sprintverdensmesteren fra 2007 peker ut som sin mest rørende idrettsopplevelse.

Sommeren 2009 brakk hun ryggen i en sykkelulykke. Karrieren var truet, men Uhrenholdt Jacobsen rakk på oppsiktsvekkende vis sesongstarten.

– Jeg trodde jeg ikke skulle få lov til å gå engang. Og da var det en sånn «er det mulig?»-følelse da jeg kom i mål. «Ja, det er mulig.» Det var bare helt rått, mimrer hun.

«Stortutet» for Bjørgen

Aller mest tårer kom det likevel under OL-sprinten i Vancouver i 2010. Først av skuffelse fordi finaleplassen glapp med et tidels sekund. Så gledestårer fordi Marit Bjørgen gjorde slutt på et flere år langt mareritt og tok sitt første OL-gull.

– Først var jeg veldig skuffa over at jeg ikke kom videre, og så vant hun, og så bare sto jeg der og stortuta. Og jeg var ikke alene om det. Det var rått for Marit, men det var ganske rått for laget også å se at det går an å snu på flisa sånn, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Det ble altså en tiendeplass i den nevnte sesongåpningen i 2009. Sannsynligvis blir det en vesentlig bedre plassering i år. Astrid Uhrenholdt Jacobsen har bak seg sin beste treningssommer noen gang. Selv om hun aldri har vært noen førjulsstjerne, bør hun kjempe om pallen.

– Kult å vinne

– Jeg forventer selvfølgelig at jeg skal gå bedre fra start enn i fjor. Så enkelt er det. Når jeg går tikilometeren, så skal det føles litt mindre som et ork enn det gjorde i fjor.

Therese Johaug er den store favoritten i Marit Bjørgens fravær, og hadde kanskje vært det selv med Bjørgen på start. Astrid Uhrenholdt Jacobsen tenker ikke på plassering. Hun gjør aldri det, og det er helt bevisst.

– Jeg ser at skal jeg overleve og ha det bra i dette systemet, så kan jeg ikke være så fokusert på å vinne, rett og slett, fastslår hun.

Men én ting legger hun ikke skjul på:

– Jeg synes det er kult å vinne, jeg også!

Siste nytt

 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold
 • Chile klar for fotball-VM

  Chile er klar for sitt første fotball-VM for kvinner etter at de slo Argentina 4-0 i siste runde av Copa America. Seieren betyr at Chile endte på andreplass i turneringen, som igjen betyr at de kan bestille billetter til VM i Frankrike i 2019. Brasil vant turneringen, og er dermed klar for både VM og Tokyo-OL i 2010.

  FBL-WOMEN-AMERICA CUP-ARG-CHI
  Foto: CLAUDIO REYES / AFP
 • Martinsens IceHogs med ny seier

  Andreas Martinsen ser ikke ut til å bli tilgjengelig for det norske landslaget med det første. Søndag vant hans AHL-lag Rockford IceHogs 5-2 hjemme mot Chicago Wolves, og dermed leder IceHogs 2-0 i best av fem kamper. Ishockey-VM starter 04. mai.

  martinsen for norge
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08