Derfor nektet «Jays» å forlate banen

Ifølge Jaysuma Saidy Ndure var det flere som tyvstartet på 100-meteren i Diamond League-stevnet søndag.

Video Jaysuma Saidy Ndure disket

VIDEO: Se diskusjonen mellom Jaysuma Saidy Ndure og funksjonærene. Nordmannen nekter å forlate banen.

– Han vet at han tjuvstartet, men mente også at briten Marlon Devonish tjuvstartet og begge – eller ingen – burde blitt disket. «Jays» ble frustrert da han forsto at bare han ble disket. Det føltes urettferdig og det var det han prøvde å diskutere med funksjonærene, sier «Jays» sin manager, Rune Brynhildsen, til NRK.

Det var under Diamond League-stevnet i Birmingham søndag det kokte over for nordmannen (se video over).

Tyvstart og disk

Han tyvstartet, og etter dagens regler betyr det diskvalifikasjon umiddelbart. Det likte «Jays» tydelig dårlig. Han løp over halve distansen i demonstrativ sakte fart før han stoppet, da rev han av seg startnummeret på låret før han luntet tilbake til start.

Dramatikken startet da han så nektet å forlate banen. Han stoppet ved siden av startblokken han skulle ha startet fra og diskuterte heftig med funksjonærene som pekte demonstrativt i retning utgangen.

Jaysuma Saidy Ndure ignorerte henvisningene og henvendte seg i stedet til de andre løperne som sto og ventet på en ny start. TV-bildene viser at «Jays» roper noe samtidig som han vifter med hånden.

(Les videre under videoen.)

Video: Her tyvstarter «Jays»

Video Her tyvstarter Jays

Her tyvstarter Jays


Uenig med Powell

Rune Brynhildsen

Rune Brynhildsen.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Diskusjonen med funksjonærene beskriver Brynhildsen som «helt udramatisk». Dét er ikke konkurrentene enige i. De måtte vente til nordmannen var ferdig å diskutere før de fikk løpt.

Asafa Powell, verdens raskeste mann i år (9,78), var blant dem som ble irritert over nordmannens oppførsel. Han kikket oppgitt bort på «Jays», mens nordmannen gestikulerte og diskuterte.

- Usportslig oppførsel. Det var veldig distraherende. Han skulle ha akseptert avgjørelsen og gått med én gang, sa Asafa Powell.

Jamaicaneren vant 100-meteren på tiden 9,91. Devonish kom sist av de startende med tiden 10,25.

– Usportslig? Det er for dumt

Når NRK forteller «Jays» sin trener, John Smith, om reaksjonen til Powell blir han oppgitt og sier følgende:

- Sa Powell det? Det blir for dumt. Akkurat som om ikke han selv hadde reagert på samme måten hvis noe slikt hadde skjedd med ham. Det er mye sterke følelser involvert i et slikt løp, da kan reaksjonene bli kraftige når noe oppleves som urettferdig, sier «Jays» sin trener, John Smith, til NRK.

– «Jays» er i ferd med å prøve ut en ny startstilling. Han prøvde den for første gang i konkurranse søndag og var derfor litt mer usikker enn vanlig i starten.

Smith tror ikke søndagens uheldige episode får konsekvenser for «Jays'» fremtid.

– «Jays» startet veldig raskt ut av blokkene i forsøksheatet, og ble bare litt for ivrig i finalen. Sånt skjer av og til når lysten til å løpe fort er så stor. Han kommer til å klare seg fint, og snart kommer alt til å klaffe for «Jays», det er bare et spørsmål om tid, sier John Smith til NRK.

Ifølge manageren ønsker ikke Jaysuma Saidy Ndure selv å kommentere saken.

Siste nytt

 • Syk Northug isolert

  Petter Northug er blitt syk og bor på et annet hotell enn resten av sprintlandslaget i langrenn i italienske Val Senales, melder TV 2.

  Det bekrefter landslagstrener Arild Monsen til kanalen.

  Sprintlandslaget for menn og kvinnelandslaget er for tiden i den italienske høyden. Mandag og tirsdag er medier invitert til pressemøter i Val Senales.

  Northug
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Norge tapte bronsekampen

  Det norske mixed-laget i curling røk knepent 7-8 for Russland i kampen om VM-bronsen lørdag. Medaljen glapp helt på tampen. Canada vant VM-gullet på hjemmebane. Det skjedde etter 6-2-seier over Spania

  Ingvild Skaga
  Foto: Valentin Flauraud / AP
 • Ruud slått ut i semifinalen

  Casper Ruud gnistret tidvis i semifinalen mot australske toppseedede Jordan Thompson i challengerturneringen i Calgary lørdag, men tapte til slutt 2-1. Ruud tapte med settsifrene 7-6, 0-6, 6-7.

  Casper Ruud
  Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportssøndag: med oppdatering fra norsk og internasjonal fotball
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien: Stabæk - Brann