Hopp til innhold

- Fatter’n stiller kritiske spørsmål hele tiden

John Northug har sagt opp kommunejobben og har igjen en finger med i det meste av spillet rundt sønnen Petter. Men noe managercomeback var aldri på tale.

John Northug og Petter Northug

John Northug (t.v.) er tilbake i manesjen etter å ha holdt litt mer avstand til sønnens satsing det siste året.

Foto: Ellen Rian / NRK

– Da jeg begynte, var det fordi Petter ønsket det. Og jeg var positiv. Vi var begge enige om at jeg var den riktige mannen for oppgaven. I ettertid kan vi vel si at det var en feilvurdering, sa John Northug til Dagbladet i fjor høst.

Et par måneder i forveien hadde han sluttet som manager for verdens beste skiløper, sønnen Petter Northug. Etter tre år med mye turbulens i det offentlige rom, enda mer turbulens i lukkede rom – og massiv suksess.

– Nå har jeg det bra. Nå har jeg funnet roen. Da jeg var manager, gikk jeg rundt med en spenning i kroppen hele tiden. Hva ville dukke opp i dag? Det var noe hele tida, sa han i Dagbladet-intervjuet.

Han så fram til et mer skjermet liv – på gården Selli i Framverran og på landbrukskontoret i Inderøy.

– Brenner for det

Det varte ikke så lenge. Nå er John Northug for fullt tilbake. Ikke bare har han en sentral rolle i Petter Northugs nye, private satsing i kraft av at han har ansvaret for sønnens utstyrspark og utstyrsavtaler.

Sannheten er at John Northug langt på vei er arkitekten bak det nye Team Northug. Selv om han sjelden representerer sønnen i møter lenger, har han som oftest et ord med i laget før endelige avgjørelser blir tatt.

Det er Petter Northug glad for.

– Han er engasjert og liker å ha et innblikk i det vi driver med. Han brenner for at vi skal drive med idrett, sier Northug til NRK.no i forbindelse med sitt besøk på Norway Cup denne uka – der han var på plass med hele sitt følge, det vil si brødrene Tomas og Even, pappa John, trener Eirik Myhr Nossum, manager Are Sørum Langås og flere representanter fra sin sponsor.

LES OGSÅ: Denne mannen har jobben Northug aldri ville hatt

Team Northugs Eggen

Å høre Petter Northug skildre farens rolle, er som å få en beskrivelse av hvordan Nils Arne Eggen opptrådte på Brakka på Lerkendal i Rosenborgs velmaktsdager på 1990-tallet.

– Å ha med han, det skjerper hele teamet. Han kommer hele tiden og stiller kritiske spørsmål til alle i teamet, uansett hva de holder på med. Han er en sherpa for alle mann, fastslår mannen som i det store og hele har vært verdens beste langrennsløper siden han slo igjennom med dunder og brak under NM på Heistadmoen en januardag i 2006.

Til alle som ikke er familiære med ordet «sherpa»: Sherpa er en folkegruppe som holder til øst i Himalaya, Nepal, India og Tibet. Ordet brukes også synonymt med «fjellfører» og «guide».

Selv vil ikke fjellfører John Northug overdrive sin betydning. Snarere tvert imot.

– Nei, men jeg har god kontakt med dem som driver på, svarer John Northug på NRKs spørsmål om han styrer «ganske mye» bak fasaden.

Dårlig samvittighet

John Northug og Terje Hallan

John Northug fylte de fleste roller da han var manager for Petter Northug. Nå er han en del av et stort apparat. Her er han sammen med Terje Hallan på Ekebergsletta onsdag.

Foto: Ellen Rian / NRK

Blant annet har han vært med på å velge ut mannen som nå er manager i Team Northug, Are Sørum Langås. Selv var han aldri aktuell for en managertittel denne gangen.

– Det ønsket han ikke selv, forteller Petter Northug, og utdyper:

– Han har Tomas som skal følges opp, og Even som skal følges opp. Så han har viktigere roller en min managerrolle.

– Å være manager savner jeg vel ikke i det hele tatt, på sett og vis, erkjenner John Northug.

Men å sitte på landbrukskontoret i Inderøy ble altså for kjedelig i lengden.

– Hvorfor sa du opp jobben i kommunen?

– Det handler vel litt om at jeg gjør en del andre ting også i tillegg. Det er så mye reising, det blir litt uregelmessig fravær. Da er det bedre å si opp og ikke sitte med dårlig samvittighet, samtidig som kommunen får for lite gjort. Så det er en heldig situasjon for kommunen at jeg sier opp, fastslår John Northug.

Rydder i skiparken

– Hva er det vanskeligste ved jobben Are Sørum Langås nå har tatt på seg?

– Det er nok etter hvert nå å si nok nei, så det ikke blir for mye. Men det ser ut som de greier det bra, sier John Northug, som garantert kommer til å gi beskjed så fort han ser konturene av at den utenomsportslige belastningen på sønnen blir for stor.

– Hvordan er det egentlig å ha Petter Northug som sjef?

– Det går bra. Han er ganske god på å delegere.

John Northugs primæroppdrag – det han har lønn for – er å sørge for at Petter Northug har verdens beste skipark når OL-sesongen starter. Den jobben er i full gang. Mye handler om å luke ut par som ikke duger. Konklusjonen i mars var at skiparken var for stor og oversikten for dårlig.

– Målet er at Petter skal ha fire gode par til hvert føre. Og vi er allerede i veldig god gang med testinga. Vi har stor tro på at dette blir veldig bra, fastslår skisjef John Northug.

Sportsnyheter

Norsk EM-krise etter skotsk skalp: – Et sjokkresultat

Laget som slo Norge 3-0 var borte. Med åtte nye mann inne, gikk Spania på et sjokktap mot Skottland. Nå har Norges vei til EM blitt uendelig mye lenger.

Siste nytt

 • Suverene Riiber og Westvold Hansen vant NM-gull

  Jarl Magnus Riiber hadde ingen problemer da han tok hjem sin niende kongepokal på Tolga og vant NM i kombinert.

  – Verdens beste kombinertløper, selvfølgelig blir han norgesmester, sa NRKs kommentator Jann Post.

  Han hadde et formidabelt utgangspunkt før 10 kilometeren, der han ledet med 1 minutt og 46 sekunder foran nestemann. Den avstanden økte 25-åringen i sporet og var aldri truet om 1.-plassen.

  Det var derimot en særdeles jevn kamp om 2.- og 3.-plassen. Jørgen Graabak sikret sølv foran Andreas Skoglund som tok den siste pallplassen.

  Gyda Westvold Hansen tok også en suveren seier og NM-gull. Hun hadde en kjempeledelse ut i 5 kilometeren. 20-åringen hadde en ledelse på 2 minutter og 9 sekunder foran Ida Marie Hagen.

  – Hun vinner, vinner og vinner denne sesongen, utbrøt Jann Post da hun passerte målstreken.

  Ida Marie Hagen tok NM-sølv. Marte Leinan Lund tok den siste pallplassen på hjemmebane.

  – Jeg ser ingen jeg ikke kjenner. Det er helt fantastisk. Jeg er stolt av bygda mi som stiller opp og lager et så fantastisk arrangement, sa Leinan Lund til NRK.

  Riiber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Ber om to års utestengelse for basketballspiller med positiv THC-prøve

  Antidoping Norge skriver i en pressemelding onsdag at deres påtalenemd har sendt en begjæring om påtale til Norges Idrettsforbunds domsutvalg mot en utøver for brudd på antidopingregelverket.

  En mannlig basketballspiller har testet positivt for THC, som tilhører gruppen cannabinoider, på en prøve tatt i konkurranse i mars 2022.

  I påtalenemdas vedtak, som ble fattet 24. januar, står det at de ønsker å frata utøveren retten til å delta i konkurranser og organisert trening i to år.

 • Bild: Fifa nekter Tyskland å bruke regnbuebånd i VM

  Ifølge den tyske storavisen Bild får ikke det tyske kvinnelandslaget i fotball lov til å bruke regnbuearmbind under sommerens fotball-VM.

  Det skal Det internasjonale fotballforbundet ha bestemt.

  – Fida har informert oss om at de vil at alle nasjoner bruker Fifas kapteinsbind, sier landslagssjef Maika Fischer til avisen.

  Forbudet kommer kort tid etter en opphetet debatt under vinterens fotball-VM for menn. Flere nasjoner ønsket å bruke armbindet, men ble truet med straff om de gjorde det.

  Women's Euro 2022 - Semi Final - Germany v France
  Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste