NRK Meny
Normal

Liverpools mystiske ineffektivitet

KOMMENTAR: Liverpools statistikk og banespill tilsier at de burde kjempe om gull. Hvorfor er de nesten 20 poeng bak tabelltoppen?

Divock Origi

BOM IGJEN: Divock Origi bommer på en god sjanse i ligacupfinalen mot Manchester City. Det kan ha vært avgjørende, ettersom kampen endte 1–1

Foto: Tim Ireland / Ap

Det tok ikke Jürgen Klopp lang tid før han identifiserte det største problemet da han tok over Liverpool i okober. Tyskeren hadde ledet Liverpool i sin første ligakamp på Anfield og sett laget ha 60 prosent ballbesittelse, samt vinne skuddstatistikken 15–8 mot Southampton.

Men resultatet hadde blitt 1–1.

Vi jobber så hardt, men så i det siste øyeblikket er vi ikke kalde nok, sa Klopp om angrepet.

Klopp

INNSER PROBLEMET: Manager Jürgen Klopp vet hva som er Liverpools problem. Men snart fem måneder etter at han begynte i jobben, har han ennå ikke klart å gjøre noe med det

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Fire måneder senere har Liverpool ennå ikke tatt av. De ligger på 11.-plass i Premier League, og har vunnet kun to av sine siste ni kamper i alle turneringer.

Så langt har Klopp faktisk tatt færre poeng per ligakamp (1,44) enn det Brendan Rodgers gjorde før han ble sparket (1,5).

En kan skylde på muskelskader og et tett kampprogram, men det kan også friste å peke på Klopps spillestil, hvor laget presser konstant og angriper i et forrykende tempo.

Tallene sier imidlertid at taktikken virker. På et vis.

Gode posisjoner, få sjanser

For noen dager siden presenterte den glimrende analytikeren Michael Caley et par interessante statistikker i The Washington Post. Siden Klopps inntreden har Liverpool hatt den beste differansen for skudd for/imot i Premier League.

Ingen hadde fyrt av flere. Kun ett lag hadde sluppet til færre.

Videre fant Caley ut at Liverpool hadde spilt flest pasninger inn i den sentrale offensive sonen i løpet av kontringer. Det er ofte her spillere som Lionel Messi, Mesut Özil og David Silva leverer avgjørende pasninger.

Slike trender fører vanligvis til et høyt antall store sjanser. Men her lå Liverpool på syvendeplass.

De kom altså til gode posisjoner. De klarte bare ikke å utnytte dem.

Elendig uttelling

Straffe

ENDA EN BOM: Adam Lallana må se Willy Caballero redde i straffesparkkonkurransen mot City. Caballero reddet også to andre av Liverpools straffer

Foto: BEN STANSALL / Afp

Selv når man bygger videre på Caleys analyse og tar med Liverpools tall for hele sesongen, er bildet det samme. De har fyrt av 16,1 skudd per ligakamp, som kun er færre enn Tottenham og Manchester City.

Defensivt har de sluppet til 9,7 per kamp. Det er nest minst, etter City.

Og kun Arsenal og Manchester United har hatt ballen mer.

Men dette har ikke blitt gjenspeilt i målprotokollen. Fra Klopp kom inn dørene 8. oktober og frem til denne serierunden, har Liverpool spilt 18 ligakamper, scoret 30 og sluppet inn 26. Dette gir en målforskjell på pluss fire, som er lavere enn åtte lag over samme periode.

Dét er en elendig uttelling, og den mest åpenbare årsaken ser ut til å være dømmekraften når angrep skal avsluttes.

Men handler det kun om å være «kald»?

Svake på dødball

Ikke bare. Én åpenbar svakhet har vært forsvaret av dødballer. Spesielt i desember og januar slet Liverpool her, og etter 5-4-seieren mot Norwich fant The Mirror ut at kun Bournemouth (15) og Norwich (14) hadde sluppet inn flere fra cornere eller frispark enn de røde (13).

Disse utgjorde 40,6 prosent av alle Liverpools baklengsmål. Ingen lag hadde et høyere snitt.

Paradokset var at Liverpool hadde vunnet 52,5 prosent av sine hodedueller, noe som var det fjerde høyeste snittet. Det handlet derfor ikke om høyde og styrke.

Kanskje har det vært organisasjonen og kommunikasjonen. Eller kanskje keeperen?

Usikker sisteskanse

Simon Mignolet

USIKKER: Simon Mignolet har gjort noen stygge tabber i Liverpools mål denne sesongen. Her slipper han en ball under seg i ligacupfinalen

Foto: Carl Recine / Reuters

Det ville i så fall ikke vært første gangen. Simon Mignolet har gjort en rekke tabber denne sesongen: Han lot et svakt frispark snike seg inn mot Sunderland, og i ligacupfinalen burde han ha stoppet Fernandinhos skudd fra skrått hold.

På et tidspunkt fant Sky Sports ut at i løpet av de siste tre ligasesongene, hadde ingen keeper gjort flere feil som førte direkte til baklengsmål enn Mignolet (åtte).

Og dét ble skrevet i desember, før skredet av tabber hadde blitt utløst.

En skulle tro Liverpool ville vraket belgieren for slikt. I stedet fornyet de kontrakten med fem år i januar. Fem dager senere slapp Mignolet inn Norwichs to første skudd på mål.

Det betydde at sisteskansen hadde sluppet inn seks av de siste åtte skuddene på mål i ligasammenheng.

En sak i The Daily Mail samme måned bekreftet inntrykket: Mignolet hadde reddet 62,69 prosent av skuddene på mål, et snitt som var lavere enn 17 andre keepere i ligaen.

Sløsing med skudd

Hva så med Liverpools egne skudd? Det første som kan sies er at de sjelden har trillet ballen i mål fra kloss hold. De har tredje flest forsøk i ligaen, men fra innenfor femmeteren ligger de på delt 11. plass. Kun Tottenham har hatt flere skudd utenfor straffefeltet.

Verstingen her er Philippe Coutinho, som har flest skudd per kamp i ligaen (4,3), men kun fem mål på 18 ligakamper.

Slikt påvirker åpenbart forholdet mellom antall skudd og mål.

Det siste trekket

James Milner

TREFFER IKKE: James Milner er Liverpools beste på forløsende pasninger. Men hans 2,1 pr kamp er langt unna Arsenals Mesut Özils 4,5

Foto: BEN STANSALL / Afp

Det viktigste er likevel pasningsvalgene. Når Klopp bruker 4-2-3-1, er det meningen at de tre offensive midtbanespillerne skal skape sjanser, som da Borussia Dortmund vant ligaen med sylskarpe playmakere som Marco Reus, Shinji Kagawa og Mario Götze.

Men Coutinho, Adam Lallana og Roberto Firmino holder ikke samme nivå. Ser man på antall nøkkelpasninger per ligakamp, ligger trioen henholdsvis på 1,6, 1,3 og 1,7.

Det er forholdsvis lavt for playmakere som er ment å spille forløsende pasninger.

Det høyeste snittet i ligaen tilhører Özil, med 4,5, mens Christian Eriksen, Kevin De Bruyne og Dimitri Payet ligger rundt 3,5. Frispark teller med i denne målingen, noe som bør nevnes, men differansen er likevel stor.

Coutinho & Co er ikke engang best i Liverpool-stallen. Alberto Moreno har 1,8, mens James Milner har 2,1.

Dette handler om avgjørelser og samhandling i angrepets siste fase, og bygger opp under Klopps sitater fra oktober samt Caleys analyse. I januar gjentok Klopp seg selv: «Vi har mange situasjoner hvor, hvis vi bare hadde vært kaldere og fått hodet opp, kunne sett at det er en spiller som for eksempel er ledig like ved femmeteren og som kan score enkelt».

«I disse situasjonene gjør vi feil for ofte. Det er sannheten».

Stort potensial

En kan forstå Klopp om han er frustrert over dette. Pep Guardiola fortalte en gang sine spillere at det var hans jobb å få dem frem til banens siste tredjedel; resten var opp til dem. Det er ikke alltid lett for trenere å forbedre intuitive kvaliteter som overblikk og pasningsvalg.

«Den eneste løsningen er å fortsette å jobbe», sa Klopp. «Spillerne må ta disse avgjørelsene selv».

Det bør hjelpe om spissene finner formen. Selv den beste playmaker trenger gode løp rundt seg, men Christian Benteke ser ikke ut til å ha bevegelsesmønsteret Klopp ønsker, og skadeplagede Daniel Sturridge har kun startet én ligakamp siden Rodgers dro. (Den nylige 6-0-seieren over Villa.)

Om ikke annet, vet Klopp hva han trenger å jobbe med. Skulle Liverpool bli mer effektive, bør prosjektet fort kunne skyte fart. For statistikken tyder på at de vinner krigen sentralt på midtbanen. Problemet er det som skjer i begge ender.

Siste nytt

 • Kan bli slutt på OL-ishockey

  Ishockey for menn kan bli teke heilt ut av OL-programmet i Beijing i 2022, ifølgje presidenten i det internasjonale ishockeyforbundet René Fasel, melder sportbladet.se.

  Det er eitt av fire alternativ IIHF har lagt fram. Dei tre andre er å få med NHL-spelarane som tidlegare, ei turnering utan NHL-spelarar slik som sist vinter, og å arrangere OL som U23-turnering.

  Ishockey under OL
  Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters
 • Jim «The Anvil» Neidhart er død

  Den tidligere World Wrestling Entertainment-utøveren Jim «The Anvil» Neidhart (63) døde i går av hodeskader etter et fall i hjemmet sitt i Florida. Neidhart varaktiv i ringen fra 1985 til 1997.

 • Horn klar for Sarpsborg

  Jørgen Horn forlater svenske Elfsborg for å hjelpe Sarpsborg 08 til en framskutt plassering i Eliteserien i fotball. Horn har tidligere spilt for Strømsgodset, Fredrikstad, Viking og Vålerenga i Eliteserien.

  Jørgen Horn
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag