NRK Meny
Normal

– Finner bare én slik i løpet av et liv

Valegro er superstjernen man nesten ikke tror kan være sann i hestemiljøet. En unik sammensetning av fysiske kvaliteter gjør den Oslo Horse Show-aktuelle dressurhesten til den mest verdifulle i verden.

valegro

Charlotte Dujardin og Valegro er rangert som den beste dressurekvipasjen i verden. Her fra heste-VM i sommer, hvor de vant lekende lett.

– Han er en veldig, veldig spesiell hest. Rett og slett én av en million. Man finner bare en slik hest i løpet av et liv, sier Charlotte Dujardin.

Den meritterte dressurrytteren smiler stolt når hun forteller om den hollandske varmblodshesten som står og pruster og kikker på henne fra stallbåsen sin.

Denne helgen er duoen i Norge for første gang. De skal kaste glans over Oslo Horse Show.

Rekordsummer

EQUESTRIAN-WORLD/ British rider Charlotte Dujardin riding Valegro, competes in the Individual Competition Dressage at the World Equestrian Games, at the d'Ornano stadium in Caen

Valegro er 12 år gammel og er en hollandsk varmblodshest.

Foto: REGIS DUVIGNAU / Reuters

Også de som ikke er så hesteinteresserte klarer nok å se at Valegro er en ekstra veltrent og atletisk vallak - men så er han heller ikke noen hvem som helst.

Valegro er nemlig hestesportens største stjerne - og den dressurhesten man antar er dyrest i verden akkurat nå, så sant det hadde vært aktuelt å selge ham.

– Jeg våkner med et smil hver dag fordi jeg får lov til å ri ham, forteller Dujardin.

Valegro og Dujardin har vært i en egen klasse siden de vant to OL-gull i 2012 og deretter vartet opp med rekordstore poengsummer i flere konkurranser.

Under heste-VM i sommer vant ekvipasjen som forventet.

– Uerstattelig

Med Valegro var det tidlig tydelig at man hadde fostret en spesiell hest. Han er rett og slett så god at Dujardin tror man aldri vil se en slik igjen.

– Han er uerstattelig. Det vil aldri bli en Valegro til, sier hun.

Vi ba Dujardin og eieren Carl Hester forklare hva som gjør 12-åringens fysikk så spesiell.

 • Ben: – Han har korte ben, men de er veldig sterke. Han er ikke en høy og elegant hest, mer en kort og kompakt type. Det gjør en del av dressuren enkel for ham, som for eksempel sitting.
 • Baken: – Han har en stor bakdel. I England sier vi «hodet til en hertuginne og rompa til en kokk». Akkurat slik skal en dressurhest være. Baken hans er stor og god, og gjør det enkelt for Valegro å sitte.
 • Nakken: – Nakken hans strekker seg vakkert oppover.
 • Ryggen: Ryggen er kort, og det gjør ham veldig spretten. For Charlotte er det som en gymtime å ri ham, fordi det er så mye bevegelse.
 • Hodet: – Han har ansiktet til en sjøstjerne. Han har et veldig pent ansikt, og inni har han den beste hjernen dressurverdenen har sett.
 • Personlighet: – Han er ikke så kosete, men veldig morsom. Han tar livet med ro og er veldig tilbakelent.

Artikkelen fortsetter under videoen

Den ferske verdensmesteren Charlotte Dujardin og superstjerna hun rir, Valegro, er på plass for å kaste glans over Oslo Horse Show. Reporter: Christian Nitschke Smith, foto: Tore Linnerud, redigering: Nina Lochoff Dauge.

SE VIDEOREPORTASJE: Verdens beste dressurhest er i Norge for første gang.

– Hårene reiser seg

Det er ikke bare den britiske rytteren som er av den oppfatningen. I hestemiljøet er den gjengse oppfatningen at Valegro er rene unikumet, nærmest som spesialdesignet for å drive med dressur.

– Å se sånne som ham... Det er slike bilder man vil ha på netthinnen når man trener. Det er grunnen til at man holder på med dette, har den norske dressurrytteren Siril Helljesen uttalt.

– Valegro er en hest uten svakheter. Han har en utrolig utstråling, «power» og ro i alt han gjør. Hårene reiser seg når jeg ser ham gjøre sine paradeøvelser. Han er så harmonisk og avspent, utdypte Helljesen.

Dujardin og Hester vil ikke si noe om hva Valegro koster, men når vi spør om ryktene om 50 millioner norske kroner stemmer, får vi beskjed om at han er verdt «mye mer».

Valegros eier Carl Hester er for øvrig kjent for å la enkelte av hestene sine leve et helt spesielt liv, i tillegg til å være en dyktig dressurrytter og trener.

Under Oslo Horse Show skal ikke Valegro og Dujardin konkurrere, men vise frem hvordan de jobber.

– Det blir forhåpentligvis en fantastisk atmosfære. Vi gleder oss til å vise frem Valegro. Ikke bare i dressur slik man er vant til å se han, men også hvordan vi trener han og jobber med han i det daglige, sier Dujardin.

Siste nytt

 • Djokovic og Federer møtes i finalen

  Novak Djokovic kan bli den første som vinner alle ATP Masters 1000-turneringene når han møter Roger Federer til finalen i Cincinnati. De to har ikke har møtt hverandre siden januar 2016. Finalen spilles søndag kveld klokken 22.00.

  Cincinnati Tennis
  Foto: John Minchillo / AP
 • Mareritt for Skjelvik og Kamara

  Zlatan Ibrahimovic ville ikke spille på kunstgresset i Seattle. Uten ham tapte Los Angeles Galaxy 0-5 for Sounders i lørdagens MLS-kamp. Jørgen Skjelvik og Ola Kamara spilte begge fra start.

  Minnesota United Galaxy Soccer
  Foto: Marcio Jose Sanchez / AP
 • VM-sølvvinner må ta pause

  Milans kroatiske landslagsforsvarer Ivan Strinic har fått konstatert et hjerteproblem og tar pause fra fotballen på ubestemt tid. Det opplyste den italienske fotballklubben lørdag kveld. Hjerteproblemet ble oppdaget i en rutineundersøkelse.

  strinic
  Foto: Rebecca Blackwell / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Baseball, finale
NM-veka
NM-veka: Baseball
NM-veka: Baseball
NM-veka: Friidrett
NM-veka: NM i friidrett
NM-veka: Friidrett og cricket
NM-veka: Cricket, finale
NM-veka: Cricket
NM-veka: Cricket
NM-veka: Kajakkpolo