NRK Meny
Normal

Derfor er ikke Mexicos beste spiller med til VM

Når Mexico møter Kamerun, er det uten lagets beste spiller. Sagaen om hvorfor Carlos Vela nekter å spille for landslaget er som en såpeserie over flere sesonger.

vela

Et sjeldent syn: Carlos Vela i en Mexico-drakt. Stjernespilleren er ikke med til VM.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
vela

Slik man er vant til å se Vela: Jublende for Real Sociedad.

Foto: ANDER GILLENEA / Afp

Lenge før VM-troppene ble tatt ut ble det klart at Carlos Vela, Mexicos kanskje beste og mest talentfulle spiller, ikke skulle være med til VM.

Det er ikke Mexico som ikke vil ha med Vela, det er han som nekter å spille for hjemlandet. Årsakene til Velas spillenekt fremstår som en gåte. Ingen klarer helt å forstå hvorfor den briljante teknikeren sier nei.

– Jeg blir ikke med

– Det er situasjoner jeg ikke liker, og jeg velger og ikke delta. Jeg ønsker laget lykke til i VM, men jeg blir ikke med, uttalte Real Sociedad-spilleren til spansk TV tidligere i år.

Hvordan en 25 år gammel spiller, kanskje i sine beste år, kan takke nei til å representere landet sitt og muligens oppnå evig heltestatus, fremstår som uforståelig. Han har vært mexicansk fotballs store håp helt siden han som 17-åring ble u-17 VMs toppscorer i 2005 og ledet laget til gull.

Ikke mentalt klar

Nåværende Mexico-trener, Miguel Herrera, og direktør i det mexicanske fotballforbundet, Hector Gonzales Inarritu, prøvde å overbevise Vela i februar, men spilleren lot seg ikke overtale.

– Vi hadde et håp, men det var for komplisert. Allerede etter 45 minutter forstod Miguel at Vela ikke var klar for VM-spill, sa Gonzales Inarritu den gangen.

Vela, som har scoret 30 mål på 72 kamper for Real Sociedad, kom med sin forklaring via sin egen Twitter-konto.

– I tiden før dette verdensmesterskapet har jeg ikke vært 100 prosent mentalt klar til å representere landet og være en del av laget, og de andre fortjener min respekt, skrev han.

– De respekterer ikke meg

Han ønsker ikke å ta plassen til en annen spiller som har mer lyst til fotball-VM enn han, og som har deltatt i kvalifiseringen. For Velas spillenekt er ikke et nytt problem. Sist gang han spilte for «El Tri», som Mexicos fotballandslag kalles, var i 2011.

Den mest hyppig brukte forklaringen på hvorfor Vela nekter å spille er den seks måneder lange utestengelsen fra landslaget i 2010. Vela og flere av lagkameratene hadde en fest på hotellet etter en vennskapskamp mot Colombia. Det falt ikke i god jord hos det mexicanske fotballforbundet. 13 spillere ble utestengt, og Vela ble straffet hardest.

Foruten et par kamper i 2011 har ikke Vela spilt, og alle landslagsmanagerne siden den gang har prøvd å overtale han til å komme tilbake. Vela mener derimot ikke han har den støtten han trenger.

– Supporterne i Mexico respekterer ikke meg, de ser bare den gale siden av historien, og mener jeg er en forræder. Det er ikke sant. Det som teller er det jeg tror på og jeg mener jeg gjort det riktige, uttalte han en gang han avslo tilbud om spill for landslaget.

Siste kapittel i Vela-sagaen er kanskje ikke skrevet, men i VM er han i alle fall ikke.

Se kveldens kamp mellom Mexico og Kamerun på NRK1 klokka 18.00 og hør den på NRK P1. Du kan også følge kampen minutt for minutt på nrk.no.

Siste nytt

 • Ønsker å trene med Johaug

  Astrid Uhrenholdt Jacobsen håper «med hver eneste celle i kroppen» at Therese Johaug fortsetter til tross for at lagvenninnen mister OL neste år. – Heldigvis kan hun trene med hvem hun vil på privaten. Jeg har i alle fall et ønske om å bidra der. Jeg tror det blir viktig å ha noen ting felles, sier Jacobsen til NRK.

  Lagvenninnene støtter Johaug
 • Mørkøv til Quick-Step

  Michael Mørkøv blir ikke med Alexander Kristoff til det arabiske laget UAE, ifølge procycling.no. Mørkøv var en av Kristoffs viktigste opptrekkere i Katjusja. Nå gar han til belgiske Quick-Step. Der blir han hjelperytter for Fernando Gaviria, årets spurtkongen i Giro d'Italia. Kilde: procycling.no

  Michael Mørkøv
  Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM Bryting