Hopp til innhold

Derfor er EM-poengene viktigere: – Norge kan gå på en smell i mellomrunden

Hvert eneste poeng Norge tar i håndball-EM er viktigere enn i OL og VM. Disse poengene blir nemlig avgjørende for lagets videre mesterskapsskjebne - ikke bare for å ta seg videre fra gruppespillet.

Anja Edin

Anja Edin scoret fire mål i Norges seier mot Serbia i håndball-EM tirsdag. Det bidro til å sikre to poeng for Norge, to poeng som kan avgjøre om det norske laget tar seg til semifinale eller ikke.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Øystein Havang

NRKs håndballekspert Øystein Havang sier det blir ekstra viktig for Norge å ta med seg fire poeng fra gruppespillet på grunn av den tøffe mostanden som venter i mellomspillet.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Thorir Hergeirsson

Thorir Hergeirsson og Norge fikk en poengmessig god start på håndball-EM med seier mot Serbia. Hva resultatet betyr for hovedrunden er fortsatt usikkert.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Ida Alstad

Norge er kjent for å konsentrere seg om en kamp av gangen, men Ida Alstad innrømmer at de har tenkt litt lenger enn gruppespillet i håndball-EM.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Camilla Herrem

Camilla Herrem er trygg på at Norge skal ta seg helt til semifinalen i håndball-EM. Hun satser på full pott for Norge inn til hovedrunden.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
– Norge tapte åpningskampen i OL, men der var det snakk om å ta seg rett til utslagsrundene. Nå er det helt klart at kampene og poengene er viktigere. Man må være våken fra start, sier NRKs håndballekspert Øystein Havang til NRK.no
.

Tar med poengene

I sommerens OL og håndball-VM 2011 gikk lagene rett fra gruppespillet til åttendelsfinaler og utslagskamper. Slik er det ikke i EM.

De tre beste lagene i hver innledningsgruppe etter tre spilte kamper, går videre til hovedrunden.

– Lagene tar med seg de poengene de har tatt mot de andre lagene som går videre. Poengene mot de lagene som ikke går videre, blir ikke med i hovedrunden, forklarer Havang.

Det betyr at tirsdagens seier mot Serbia kan ende opp med å bli betydningsløs for Norge, dersom Serbia ikke går videre.

– Seieren mot Serbia kan bety at vi har to poeng i mellomrunden. Men det kan hende at Serbia ikke får noen poeng, da teller ikke disse to poengene. Så vi vet ikke. Vi har ikke vunnet mer enn én kamp, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til NRK.

Har tenkt lenger

Poengtap og feilskjær så tidlig i mesterskapet som i de innledende kampene, kan få betydning for om Norge går til semifinalen eller ikke.

I mellomrunden skal Norge mest sannsynlig opp mot Sverige, Danmark og forhåndsfavoritt Frankrike.

Selv om det norske laget er kjent for å «leve i nuet» og ta et angrep av gangen, innrømmer Ida Alstad at de har tenkt litt lenger enn bare gruppespillet.

– Vi har selvfølgelig tenkt litt på videre spill, så vi må bare ta med oss mest mulig poeng fra første gruppe, sier Alstad til NRK.

Poeng skaper trygghet

Full pott inn til hovedrunden er viktig for å skape trygghet i det norske laget, mener Havang.

– Det er lag som alle kan slå Norge på en god dag. Frankrike trenger ikke å ha en god dag en gang, sier Havang.

Han synes EM-oppsettet skaper mer spenning i mesterskapet fordi det er mange mulige scenarioer. Mye er uvisst til siste kamper spilt.

– Norge kan tape alle kampene, selv om det ikke er sannsynlig, men det kan fort skje at man går på en smell. Da er det viktig at Norge har med seg fire poeng fra gruppespillet. Man bør unngå en blemme tidlig i mesterskapet, sier Havang.

Trygg på avansement

De to beste lagene fra gruppene i mellomrunden går videre til semifinalene. Det er Camilla Herrem overbevist om at Norge skal klare.

– Vi må bare ta med oss full pott til mellomspillet, så har vi gode sjanser til å komme til semifinalen derfra. Jeg tror det går fint, sier Herrem til NRK.

At seier og to poeng er viktig i hver eneste kamp, understreket også Heidi Løke etter tirsdagens kamp.

– Det er veldig viktig at vi får med oss de poengene vi kan. Vi går for seier i hver eneste kamp, sier strekspilleren.

Siste nytt

  • Syklist Jonas Vingegaard utskrevet fra sykehus etter skrekkvelten i Baskerland

    Sykkelstjernen Jonas Vingegaard er ute av sykehuset etter den stygge krasjen i Baskerland rundt for tolv dager siden.

    Vingegaards lag Visma opplyser om nyheten på X.

    Vingegaard takker i samme melding for all støtten han har fått siden velten.

    Dansken havnet på sykehus med omfattende skader for halvannen uke siden. i tillegg til kragebeinsbrudd og flere ribbeinsbrudd fikk Vingegaard også påvist punktert lunge og en betennelse i lungevevet.

    27 år gamle Vingegaard har vunnet Tour de France de to siste årene. Nå ser det ut til at den kommende perioden vil handle om å rekke årets utgave av Touren. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: Team Visma-Lease a Bike/X
  • Norge medarrangør av VM 2031 for menn

    Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har tildelt håndball-VM for menn til Norge, Danmark og Island. Vertskapsbyer er ikke klart.

    – Det blir et mesterskap hvor vi viser fram bredden i nordisk håndball, kultur og folkeliv. Danmark har vi samarbeidet med flere ganger allerede, mens det blir spennende å utvikle vennskapet med Island på nye måter. Vi gleder oss, sier Norges håndballpresident Kåre Geir Lio.

    Norge er også medarrangør av VM i 2025 for menn. Mesterskapet da skal da arrangeres sammen med Danmark og Kroatia, med finale i Telenor Arena.

    EM i 2026 for menn skal også spilles i Norge, da med Danmark og Sverige som medarrangør.

    I tillegg skal EM i 2028 for kvinner spilles i Norge, Danmark og Sverige.

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters
  • Tidligere Liverpool-spiller suspendert av eget lag

    Naby Keïtas tid i Liverpool ble preget av skader og midtbanespilleren har heller ikke blitt en suksess i Werder Bremen denne sesongen. Keïta var ikke i troppen da Werder Bremen tapte 0-5 mot Bayer Leverkusen søndag og nå er han suspendert ut sesongen.

    Ifølge sportsdirektør Clemen Fritz droppet Keïta å bli med i lagbussen da han fikk vite at han var tiltenkt en plass på benken i søndagens kamp.

    Keïta har selv avvist at det er tilfellet, men tirsdag har Werder Bremen likevel altså valgt å suspendere ham.

    – Nabys oppførsel kan ikke tolereres av oss som klubb. Han sviktet laget og satte seg selv foran laget. Det kan vi ikke tillate, sier Fritz.

    Werder Bremen har ilagt Keïta en bot og han får verken trene med laget eller tilbringe tid i lagets garderobe fremover.

    Keita
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal