NRK Meny
Normal

Sjakkforvirret? Denne pilen kan hjelpe deg

Den gule markøren er redningen for de som synes sjakkreglene er litt for innviklet, men likevel har lyst å følge med på VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

magnus

Interessen rundt sjakk, med Magnus Carlsen og Vishy Anand i spissen, er blitt enorm i Norge de siste ukene. Den gule pilen vi har satt ring rundt gjør det enklere å følge med på tv-sendingene for de som ikke kan så mye om sjakk.

NRK har fått mange spørsmål fra ferske sjakkentusiaster som lurer på hva den gule markøren i bildet over egentlig betyr.

Den kan faktisk være din beste venn om du synes det er litt vanskelig å forstå hva det egentlig betyr når noen har gjort sjakktrekk med navn som «43.hxg5».

Viser hvem som leder

Tegnet viser nemlig ganske enkelt hvem som ligger best an til å stikke av med seieren etter hvert trekk i sjakkpartiene mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

– Pilen starter på midten og indikerer hvem som ifølge sjakkprogrammet Houdini står best, eller med andre ord ligger best an til å vinne i øyeblikket, sier NRKs sjakkekspert Askild Bryn.

– Sjakkprogrammet tar en ny kalkulering av stillingen på brettet etter hvert trekk. Da justerer og flytter pilen seg. I tirsdagens parti var den lenge godt over på Magnus´ side, før den flyttet seg over til Anand, så det vil forandre seg mye, legger han til.

Sjakken har fått mange nye fans etter at VM-kampene startet, men sjakk-reglene er omfattende og kanskje litt vanskelig å sette seg inn i om man ikke har mye erfaring med spillet.

– Det forstår jeg godt, for det er litt komplisert. Derfor er pilen en fin hjelper til seerne, sier Bryn.

Får mange spørsmål

Bryn chatter med seerne under hvert sjakkparti, og merker godt at mange har fått lyst å lære mer om sjakk.

– Det er mange spørsmål som kommer inn. Det de fleste lurer på er hva remis er, hvordan det oppstår (noe du kan lese om her) og hvorfor det er viktig å ha de hvite brikkene (noe du kan lære her), sier Bryn.

Han kan berolige nye sjakkentusiaster om at det egentlig ikke tar så lang tid å sette seg inn i spillet.

– Det er som med alle andre ting. Man får plutselig litt forståelse for det, og da er det ikke så vanskelig, sier han.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Landslagsuttak for VM-kvalikkampene mot San Marino og Nord-Irland