NRK Meny
Normal

Sjakkforvirret? Denne pilen kan hjelpe deg

Den gule markøren er redningen for de som synes sjakkreglene er litt for innviklet, men likevel har lyst å følge med på VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

magnus

Interessen rundt sjakk, med Magnus Carlsen og Vishy Anand i spissen, er blitt enorm i Norge de siste ukene. Den gule pilen vi har satt ring rundt gjør det enklere å følge med på tv-sendingene for de som ikke kan så mye om sjakk.

NRK har fått mange spørsmål fra ferske sjakkentusiaster som lurer på hva den gule markøren i bildet over egentlig betyr.

Den kan faktisk være din beste venn om du synes det er litt vanskelig å forstå hva det egentlig betyr når noen har gjort sjakktrekk med navn som «43.hxg5».

Viser hvem som leder

Tegnet viser nemlig ganske enkelt hvem som ligger best an til å stikke av med seieren etter hvert trekk i sjakkpartiene mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

– Pilen starter på midten og indikerer hvem som ifølge sjakkprogrammet Houdini står best, eller med andre ord ligger best an til å vinne i øyeblikket, sier NRKs sjakkekspert Askild Bryn.

– Sjakkprogrammet tar en ny kalkulering av stillingen på brettet etter hvert trekk. Da justerer og flytter pilen seg. I tirsdagens parti var den lenge godt over på Magnus´ side, før den flyttet seg over til Anand, så det vil forandre seg mye, legger han til.

Sjakken har fått mange nye fans etter at VM-kampene startet, men sjakk-reglene er omfattende og kanskje litt vanskelig å sette seg inn i om man ikke har mye erfaring med spillet.

– Det forstår jeg godt, for det er litt komplisert. Derfor er pilen en fin hjelper til seerne, sier Bryn.

Får mange spørsmål

Bryn chatter med seerne under hvert sjakkparti, og merker godt at mange har fått lyst å lære mer om sjakk.

– Det er mange spørsmål som kommer inn. Det de fleste lurer på er hva remis er, hvordan det oppstår (noe du kan lese om her) og hvorfor det er viktig å ha de hvite brikkene (noe du kan lære her), sier Bryn.

Han kan berolige nye sjakkentusiaster om at det egentlig ikke tar så lang tid å sette seg inn i spillet.

– Det er som med alle andre ting. Man får plutselig litt forståelse for det, og da er det ikke så vanskelig, sier han.

Siste nytt

 • Mjelde på årets lag i England

  Maren Mjelde er på årets lag i den engelske eliteserien, kåret av spillerne selv.

  Den norske spilleren har hatt en strålende sesong med Chelsea, og kjemper om tre titler med den engelske klubben.

  9488661ax Arsenal Women vs Chelsea Ladies, FA Women's Super League FA WSL1, Football, Meadow Park, Borehamwood, Hertfordshire, United Kingdom - 01 Apr 2018
  Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock / Shutterstock
 • PSG klar for cupfinale

  Paris Saint Germain er klare for finalen i den franske cupen etter å ha slått Caen 3-1 Nå venter 3.-divisjonslaget Les Herbiers. PSG har fra før sikret ligagullet, og sikter seg inn mot sin fjerde cupseier på rad, som vil være ny rekord for klubben.

  PSG
  Foto: Charly Triballeau / AFP
 • Christiano Ronaldo reddet poeng

  Cristiano Ronaldo styrte ballen i mål med hælen og sikret Real Madrid ett poeng i oppgjøret mot Athletic Bilbao. Kampen endte 1–1. Målet holder Madrid inne i kampen om andreplassen, tre poeng bak Atlético Madrid, som har spilt én kamp mindre.

  Ronaldo
  Foto: Francisco Seco / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag