Hopp til innhold

Sjakkforvirret? Denne pilen kan hjelpe deg

Den gule markøren er redningen for de som synes sjakkreglene er litt for innviklet, men likevel har lyst å følge med på VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

magnus

Interessen rundt sjakk, med Magnus Carlsen og Vishy Anand i spissen, er blitt enorm i Norge de siste ukene. Den gule pilen vi har satt ring rundt gjør det enklere å følge med på tv-sendingene for de som ikke kan så mye om sjakk.

NRK har fått mange spørsmål fra ferske sjakkentusiaster som lurer på hva den gule markøren i bildet over egentlig betyr.

Den kan faktisk være din beste venn om du synes det er litt vanskelig å forstå hva det egentlig betyr når noen har gjort sjakktrekk med navn som «43.hxg5».

Viser hvem som leder

Tegnet viser nemlig ganske enkelt hvem som ligger best an til å stikke av med seieren etter hvert trekk i sjakkpartiene mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

– Pilen starter på midten og indikerer hvem som ifølge sjakkprogrammet Houdini står best, eller med andre ord ligger best an til å vinne i øyeblikket, sier NRKs sjakkekspert Askild Bryn.

– Sjakkprogrammet tar en ny kalkulering av stillingen på brettet etter hvert trekk. Da justerer og flytter pilen seg. I tirsdagens parti var den lenge godt over på Magnus´ side, før den flyttet seg over til Anand, så det vil forandre seg mye, legger han til.

Sjakken har fått mange nye fans etter at VM-kampene startet, men sjakk-reglene er omfattende og kanskje litt vanskelig å sette seg inn i om man ikke har mye erfaring med spillet.

– Det forstår jeg godt, for det er litt komplisert. Derfor er pilen en fin hjelper til seerne, sier Bryn.

Får mange spørsmål

Bryn chatter med seerne under hvert sjakkparti, og merker godt at mange har fått lyst å lære mer om sjakk.

– Det er mange spørsmål som kommer inn. Det de fleste lurer på er hva remis er, hvordan det oppstår (noe du kan lese om her) og hvorfor det er viktig å ha de hvite brikkene (noe du kan lære her), sier Bryn.

Han kan berolige nye sjakkentusiaster om at det egentlig ikke tar så lang tid å sette seg inn i spillet.

– Det er som med alle andre ting. Man får plutselig litt forståelse for det, og da er det ikke så vanskelig, sier han.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Cricket vil på OL-programmet

  Det internasjonale cricketforbundet (ICC) søkjer om å få plass i sommar-OL i Los Angeles i 2028. Men det er mest for å posisjonere seg til OL i Brisbane i 2032, skriv gamesbids.com.

  – Vi har over ein milliard cricket-fans rundtom i verda, og talet er veksande seier cricketpresident Greg Barclay.

  Han innser at det kan bli vanskeleg å kome med i Los Angeles, der baseball og softball nesten heilt sikkert er tilbake, og at det derfor blir svært vanskeleg å få endå ein lagidrett på programmet.

  Men Barclay meiner det er nødvendig å søkje for å markere interessa.

  Det eigentlege målet er OL i 2032. I Australia er cricket-interessa enorm, og Brisbanes historiske cricketarena The Gabba skal oppgraderast for ein milliard australske dollar før OL.

  Cricket
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Graham Hansen og Hegerberg topp ti i verden

  Den amerikanske sportskanalen ESPN har lagt ut en kåring over de 50 beste kvinnelige fotballspillerne i verden. Der er Norge representert to ganger med Caroline Graham Hansen (27) og Ada Hegerberg (26).

  Ada Hegerberg ligger rangert som nummer 10, mens Caroline Graham Hansen så vidt falt utenfor pallen med en 4. plass på rankingen.

  Året før ble Graham Hansen rangert som nummer 9 i samme liste. Hegerberg som ble satt ut av en korsbåndsskade i januar 2020 var i fjor ikke med på listen over de best rangerte spillerne.

  Barcelonas Alexia Putellas (28) vant kåringen.

  Fra treningen tirsdag under EM fotball kvinner.
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Djokovic med Wimbledon-seier nummer 80

  Novak Djokovic ble mandag den første til å vinne 80 kamper i hver av de fire Grand Slam-turneringene med seieren over sørkoreanske Kwon Soo-woo.

  Serberen er i gang med å forsvare tittelen for tredje gang på rad og vant kampen 6-3, 3-6, 6-3, 6-4. Med det kunne han juble for sin 80. triumf på gresset i London. Han er alene til å nå den milepælen.

  – Nå har vi 80 seirer, la oss gå for 100, sa Djokovic etter kampen.

  Han har også 80 triumfer i Roland-Garros, US Open og Australian Open.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste