Hopp til innhold
Kommentar

Derfor er det for tidlig å sparke Maurizio Sarri

De tre beste lagene i Premier League har alle gitt sine trenere tid etter svake debutsesonger. Det samme bør Chelsea nå gjøre med Maurizio Sarri.

FBL-ENG-PR-CRYSTAL PALACE-CHELSEA

FÅR HAN BLI?: Maurizio Sarri har hatt en tøff periode på trenerbenken til Chelsea den siste tiden.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Det må ha vært en blytung kjøretur tilbake til London.

Onsdag kveld valgte Chelsea-trener Maurizio Sarri å ta en bil hjem, i stedet for å sitte med spillerne på lagbussen. Slikt er uvanlig for trenere å gjøre, men Sarri hadde en grunn: Han ville studere lagets siste kamp i fred.

Han hadde mye å ta tak i: Chelsea hadde akkurat tapt 4–0 mot Bournemouth.

Chelsea står nå med én seier på fire ligakamper og er på femteplass. De siste dagene har Sarri fått slakt av engelsk presse. De sier han bør endre sin ballbesittende spillestil, et typisk argument når ting går imot.

Det ironiske er imidlertid at slike tap utgjør en del av veien mot toppen for lag som har trenere som Sarri. Chelsea kan være på vinnersporet uten å innse det selv.

Da Pochettino gjorde Spurs verre

Ser man på lagene i toppen av Premier League – Tottenham, Liverpool og Manchester City – har samtlige nemlig noe til felles med Chelsea: De har en offensiv trener med problemer i sitt første år.

Det er lett å glemme nå, men Mauricio Pochettino slet tungt i starten som Spurs-sjef. Han kom på femteplass i 2014/15, med færre poeng (64) enn hva Spurs hadde tatt året før (69).

Slik sett kunne man ha sagt at han gjorde laget verre.

Mauricio Pochettino

HAR FÅTT TID: Mauricio Pochettino har fått tid til å bygge stein på stein i Tottenham.

Foto: Glyn Kirk / AFP

Sesongen etter tok Jürgen Klopp over Liverpool åtte kamper ut i sesongen – og havnet på åttendeplass. Først nå, mer enn tre år senere, har han tatt dem inn i tittelkampen.

Pep Guardiola hadde tatt seks ligatitler på syv år med Barcelona og Bayern München før han tok over City i 2016. Folk forventet en ny tittel, så kritikken haglet da han kun kom på tredjeplass.

Men City ga ham tid. Ett år senere hadde de vunnet ligaen ved å ta 100 poeng.

Den lange veien

Hvorfor trenger slike offensive trenere minst én sesong før resultatene kommer? Fordi de jobber på en annen måte enn trenere som er mer defensive.

Offensive systemer er som regel krevende å lære. De baseres gjerne på høyt press, frispilling bakfra og kompliserte angrepsmønstre som er avhengig av optimal samhandling og timing.

Slikt tar tid å mestre. Men i et land hvor topplagenes kalendre er stappfulle, får man ikke tid.

Defensive trenere kan oppnå resultater kjappere, fordi basisen for systemene deres er posisjonering uten ball. Typer som José Mourinho og Antonio Conte kan drille inn en solid lagstruktur i løpet av et par uker og oppnå suksess med én gang.

Slik kunne Mourinho lenge gå fra klubb til klubb og lykkes umiddelbart. Av samme årsak pleier klubber som slåss mot nedrykk også å gå for defensive trenere.

Sarri i nedrykksstriden

Fordelen med de offensive trenerne er imidlertid at de ofte oppnår mer stabilitet så fort spillerne har lært seg stilen. Både Pochettino, Klopp og Guardiola har enten tatt sine lag fremover hvert år, eller holdt dem på omtrent samme nivå.

I motsetning ble Contes resultater verre i hans andre år i Chelsea, mens Mourinhos lag kollapset i hans tredje år.

Chelsea v Manchester United - Premier League

SPARKET: José Mourinho har vunnet flere titler og fått sparken to ganger i Chelsea.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Denne trenden bør oppmuntre Chelsea, for Sarri er et typisk eksempel på en trener som trenger tid. Da han tok over Empoli i italiensk andredivisjon i 2012, vant laget ingen av de første ni ligakampene og lå på sisteplass.

Men Empoli endte på fjerdeplass, og rykket opp året etter. Så fornyet de kontrakten i Serie A.

Da Sarri deretter ble hentet til storklubben Napoli, advarte han presidenten Aurelio De Laurentiis om at resultatene ikke ville komme umiddelbart.

– Vi kommer til å tape våre første syv kamper, sa Sarri.

Napoli tok 82 poeng i Sarris første sesong, så 86, så 91. Det siste året spilte de noe av den beste fotballen i Europa. Sarri pleier å forbedre lag, så lenge han får lov.

I Peps fotspor

Nå befinner Sarri seg igjen i et vanskelig første år. Situasjonen ligner den til Guardiola for to sesonger siden, for de to trenerne bruker en lignende stil. Lagene deres har ballen mye, og prøver å spille ut motstanderen med mange korte pasninger.

Folk pleide å fortelle Guardiola at stilen hans aldri ville fungere i England, at City var naive som alltid spilte seg ut bakfra, at han var sta og arrogant.

Nå får Sarri høre noe lignende: At han alltid bruker 4-3-3, at han mangler en «Plan B», at Eden Hazard og Ngolo Kanté brukes i feil roller. Ser man Chelsea spille, ser man jo at alle pasningene på tvers ikke utretter noe.

Ngolo Kante

NY ROLLE: Ngolo Kanté dominerte i ankerposisjonen på midtbanen i fjor. I år har han blitt brukt som indreløper.

Foto: Glyn Kirk / AFP

Men slike vansker er å forvente. Da Guardiola slet, skrev den tidligere Liverpool-assistenten Pako Ayesteran en sak i avisen The Independent om Citys utvikling:

– I starten har man en stor forbedring, fordi spillerne gis nye prinsipper. Så pleier fremgangen å flate ut en stund, fordi prinsippene må forstås på et dypere nivå. Av og til tar laget et par steg bakover i denne perioden, skrev Ayesteran.

City vant sine fem første ligakamper under Guardiola, men flatet ut i løpet av vinteren. Det samme har skjedd med Chelsea og Sarri.

LES OGSÅ: Kan hvem som helst trene Chelsea?

Vil neppe endre seg

Forholdene har heller ikke vært lette for Sarri. Han fikk kun to nye utespillere i sommer: Jorginho og Mateo Kovacic. Han tok over laget senere på sommeren enn planlagt, som følge av lange forhandlinger mellom Chelsea og Napoli.

Dette kostet Sarri det mest dyrebare av alt: Tid. Det er ikke rart at Chelsea ikke spiller som han ønsker.

– Vi har ikke engang lært de fundamentale tingene ennå, sier Sarri.

Derfor blir det feil å felle dom over Sarri allerede nå. Om Chelsea hentet ham på grunn av prinsippene han fulgte i Napoli, gir det lite mening å be ham endre dem. Spesielt når spillerne ikke engang har klart å lære dem.

Sarri kommer neppe til å endre dem heller. Han vil håpe han får den samme tiden som Pochettino, Klopp og Guardiola fikk til å lykkes.

Om Chelsea kommer til å gi ham det, er selvsagt et annet spørsmål.

Siste nytt

  • Eikeri vant Tokyo-finale etter snuoperasjon

    Ulrikke Eikeri og doublemakker Ingrid Neel slo til i tennisfinalen i Tokyo lørdag. Hjemmefavorittene Eri Hozumi og Makoto Ninomiya ble slått 2-1.

    Kampen var over i løpet av snaut 100 minutter. Den endte med sifrene 3-6, 7-5 og 10-5.

    Det japanske paret serverte langt bedre server enn Eikeri og Neel stort sett gjennom de to første settene, men mot slutten jevnet dette seg ut.

    Det gjorde at Eikeri tok ledelsen 6-5 i andresettet etter å ha ligget under med klar margin. Kort etter hadde den norske jenta og hennes estiske makker vunnet settet.

    Kampen ble så avgjort i et tiebreak der Eikeri/Neel vant overlegent 10-5.

    Eikeri hadde før WTA500-finalen spilt inn snaut 1,7 millioner kroner denne sesongen.

    (NTB)

    WTA 500 - Pan Pacific Open
    Foto: ANDRONIKI CHRISTODOULOU / Reuters
  • Sykkelstjerne forlater Jumo-Visma

    Den slovenske sykkelstjernen Primoz Roglic innrømmer i et intervju at han er på vei bort fra storlaget Jumbo-Visma.

    Det er i intervjusonen foran starten i éndagsrittet Giro dell'Emilia i Italia at Roglic bekrefter ryktene som har versert den siste tiden.

    – Jeg kan definitivt bekrefte at jeg skal forlate laget. Men vi ønsker å fortelle alle detaljene etter rittene jeg skal delta i, sier sloveneren.

    Roglic har hatt stor suksess som Jumbo-Visma-rytter med en rekke store etappeseirer samt sammenlagtseirer i Vuelta a España (tre ganger) og Giro d'Italia.

    (NTB)

    Primoz Roglic
    Foto: MIGUEL RIOPA / AFP
  • Hovland ydmyker amerikanerne i Ryder Cup

    Viktor Hovland fortsatte fantomspillet i Ryder Cup lørdag og bidro til at Europa fikk en drømmestart også på dag to av turneringen i Roma.

    Som på åpningsdagen fredag valgte Europa-kaptein Luke Donald å sende Hovland ut i foursome-spill med det svenske stjerneskuddet Ludvig Åberg. De to skandinavene fant tonen og spilte knakende godt på første dag, og lørdag fortsatte duoen om mulig enda bedre.

    Amerikanerne Brooks Koepka og Scottie Scheffler ble regelrett ydmyket i innledningen på runden. Hovland og Åberg vant de fire første hullene og fulgte opp med å gå fem hull opp etter seks spilte.

    Et comeback i den kampen virker helt usannsynlig.

    – Det er bare å trekke for gardinen og gå og legge seg igjen. Dette er beintøft, sa Viaplay-ekspert Espen Kofstad om situasjonen til amerikanerne.

    Amerikanerne har kun et halvpoeng på tavla etter innledningen.

    Dermed kan lørdagen i Roma enda i et nytt amerikansk mareritt.

    (NTB)

    776038461
    Foto: ANDREAS SOLARO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste