NRK Meny
Normal

«19-0 virker ikke særlig sannsynlig»

KOMMENTAR: Det ble håpet at Manchester United skulle kjempe om tittelen denne sesongen. Det at de heller har blitt verre, bør bety slutten på Louis van Gaals prosjekt.

FBL-ENG-PR-MAN UTD-BOURNEMOUTH

UMULIG OPPGAVE: Louis van Gaal måtte forlate Old Trafford uten å ha lede laget i kamp søndag. Når det blir kamp mot Bournemouth, må Manchester United vinne 19-0 for å komme til mesterligaen.

Foto: OLI SCARFF / Afp

David Moyes ble sparket kort tid etter at Manchester United ikke lenger kunne kvalifisere seg til mesterligaen. Det samme er nå i praksis tilfellet for Louis van Gaal: For å klare topp fire, må de røde slå Bournemouth med 19 mål i sin siste kamp, som ble utsatt i dag grunnet en falsk bombe.

Et 19-0-resultat virker ikke særlig sannsynlig, spesielt for et lag med færre hjemmemål denne sesongen enn Norwich og Newcastle.

Det rapporteres at Ed Woodward, mannen som tar avgjørelsene i United, ønsker å la nederlenderen fullføre det siste året av sin treårskontrakt. Tålmodigheten kan beundres, men blir samtidig vanskelig å forsvare når de fleste tallene viser at van Gaal har tatt klubben i feil retning.

Tabellplasseringen er ille nok. United burde ha ambisjoner om å kjempe om tittelen. Når ikke det ble mulig, hadde en i det minste håpet på topp tre, som et tegn på fremgang.

I stedet har fansen fått færre mål, kjedeligere fotball og Europa League. Det er ikke slik det skal være i år nummer to av et treårsprosjekt.

Røde tall

En kjapp statistisk gjennomgang viser hvor United er på vei. Først og fremst har antallet ligamål krympet fra 62 til 46, og poengene fra 70 til 63. Dette kan pyntes på med seier mot Bournemouth, men utviklingen er uansett negativ.

Antallet baklengsmål er redusert med tre, men det skulle bare mangle når det offensive er så skrøpelig. Dessuten kan det si mer om mesterlige David de Gea enn selve laget: Gjennomsnittet for antallet skudd United har tillatt per ligakamp har økt fra 10,1 til 10,9.

Også fremover peker pilen i feil retning. Antall skudd per kamp har gått fra 13,5 til 11,3 og, for skudd på mål, fra 4,7 til 3,8.

Ballbesittelsen har gått fra 58,8 til 55,7 prosent.

United er riktignok i FA-cupfinalen, men det er tallene i ligaspill som pleier å gjenspeile lagets virkelige utvikling. Nesten hvor enn man ser, har United blitt verre. Hvilke argumenter sitter van Gaal med for å hevde at hans siste år vil bli en suksess?

Press på Woodward

Det er spørsmålet Woodward bør stille seg. Veien videre blir uansett kompleks, da van Gaal er del av et større problem:

United har ennå ikke bygget en solid klubbstruktur som fyller tomrommet etter Sir Alex Ferguson, og Woodward har selv til gode å overbevise på det sportslige.

Men noe må gjøres – og snart. Mens de fleste andre klubber for lengst har planlagt neste sesong, sa van Gaal nylig at han ikke vet om han vil bli beholdt.

Den mest åpenbare løsningen er José Mourinho, som ønsker jobben. Skepsisen til portugiseren i United er forståelig, da han på mange måter vil representere en midlertidig løsning på klubbens strukturelle problemer.

Samtidig er det kritiske blikket kun gyldig om alternativet er å innføre en ny og mer progressiv modell. Dette har ikke skjedd under van Gaal, og slik laget har utviklet seg, bør Mourinhos kritikere i United spørre seg hvor mye verre det egentlig kan bli.

Det beste hadde vært å få inn en lovende taktiker – uaktuelle Mauricio Pochettino hadde vært ideell – og større sportslig kompetanse mellom trenerrollen og Woodward.

Om ikke det er mulig, bør Mourinho vurderes, for det kan ikke fortsette slik.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Norsk duo til Flensburg-Handewitt

  Den norske landslagsduoen Magnus Jøndal og Gøran Søgard Johannessen bytter ut danske GOG med det tyske storlaget Flensburg-Handewitt foran neste sesong. Det bekreftet Flensburg-Handewitt på sin hjemmeside mandag. Duoen vil slutte seg til sin nye klubb sommeren 2018.

  Magnus Jøndal
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Warholm nominert til nok en pris

  Karsten Warholm ble nylig kåret til årets mannlige nykommer i europeisk friidrett. I november kan 21-åringen vinne samme pris på verdensbasis. På Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) galla i Monaco i 24. november er han nominert til prisen som «2017 Rising Star».

  VM i friidrett i London 2017
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Everton sparket Koeman

  Ronald Koeman er ferdig som Everton-manager etter en svak sesonginnledning. Everton opplyser mandag ettermiddag i en pressemelding at Koeman har forlatt klubben. Nederlenderen var manager for blåtrøyene i ett år og fire måneder.

  Ronald Koeman
  Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Odd - Lillestrøm