Hopp til innhold

«19-0 virker ikke særlig sannsynlig»

KOMMENTAR: Det ble håpet at Manchester United skulle kjempe om tittelen denne sesongen. Det at de heller har blitt verre, bør bety slutten på Louis van Gaals prosjekt.

FBL-ENG-PR-MAN UTD-BOURNEMOUTH

UMULIG OPPGAVE: Louis van Gaal måtte forlate Old Trafford uten å ha lede laget i kamp søndag. Når det blir kamp mot Bournemouth, må Manchester United vinne 19-0 for å komme til mesterligaen.

Foto: OLI SCARFF / Afp

David Moyes ble sparket kort tid etter at Manchester United ikke lenger kunne kvalifisere seg til mesterligaen. Det samme er nå i praksis tilfellet for Louis van Gaal: For å klare topp fire, må de røde slå Bournemouth med 19 mål i sin siste kamp, som ble utsatt i dag grunnet en falsk bombe.

Et 19-0-resultat virker ikke særlig sannsynlig, spesielt for et lag med færre hjemmemål denne sesongen enn Norwich og Newcastle.

Det rapporteres at Ed Woodward, mannen som tar avgjørelsene i United, ønsker å la nederlenderen fullføre det siste året av sin treårskontrakt. Tålmodigheten kan beundres, men blir samtidig vanskelig å forsvare når de fleste tallene viser at van Gaal har tatt klubben i feil retning.

Tabellplasseringen er ille nok. United burde ha ambisjoner om å kjempe om tittelen. Når ikke det ble mulig, hadde en i det minste håpet på topp tre, som et tegn på fremgang.

I stedet har fansen fått færre mål, kjedeligere fotball og Europa League. Det er ikke slik det skal være i år nummer to av et treårsprosjekt.

Røde tall

En kjapp statistisk gjennomgang viser hvor United er på vei. Først og fremst har antallet ligamål krympet fra 62 til 46, og poengene fra 70 til 63. Dette kan pyntes på med seier mot Bournemouth, men utviklingen er uansett negativ.

Antallet baklengsmål er redusert med tre, men det skulle bare mangle når det offensive er så skrøpelig. Dessuten kan det si mer om mesterlige David de Gea enn selve laget: Gjennomsnittet for antallet skudd United har tillatt per ligakamp har økt fra 10,1 til 10,9.

Også fremover peker pilen i feil retning. Antall skudd per kamp har gått fra 13,5 til 11,3 og, for skudd på mål, fra 4,7 til 3,8.

Ballbesittelsen har gått fra 58,8 til 55,7 prosent.

United er riktignok i FA-cupfinalen, men det er tallene i ligaspill som pleier å gjenspeile lagets virkelige utvikling. Nesten hvor enn man ser, har United blitt verre. Hvilke argumenter sitter van Gaal med for å hevde at hans siste år vil bli en suksess?

Press på Woodward

Det er spørsmålet Woodward bør stille seg. Veien videre blir uansett kompleks, da van Gaal er del av et større problem:

United har ennå ikke bygget en solid klubbstruktur som fyller tomrommet etter Sir Alex Ferguson, og Woodward har selv til gode å overbevise på det sportslige.

Men noe må gjøres – og snart. Mens de fleste andre klubber for lengst har planlagt neste sesong, sa van Gaal nylig at han ikke vet om han vil bli beholdt.

Den mest åpenbare løsningen er José Mourinho, som ønsker jobben. Skepsisen til portugiseren i United er forståelig, da han på mange måter vil representere en midlertidig løsning på klubbens strukturelle problemer.

Samtidig er det kritiske blikket kun gyldig om alternativet er å innføre en ny og mer progressiv modell. Dette har ikke skjedd under van Gaal, og slik laget har utviklet seg, bør Mourinhos kritikere i United spørre seg hvor mye verre det egentlig kan bli.

Det beste hadde vært å få inn en lovende taktiker – uaktuelle Mauricio Pochettino hadde vært ideell – og større sportslig kompetanse mellom trenerrollen og Woodward.

Om ikke det er mulig, bør Mourinho vurderes, for det kan ikke fortsette slik.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal