Der Spiegel: – Europeisk superliga i fotball på trappene

16 europeiske toppklubber i fotball er bedt om å signere en intensjonsavtale om å slutte seg til en privatdrevet europeisk superliga som skal startes i 2021.

SOCCER-CHAMPIONS-FINAL/

GRUNNLEGGERE: Begge finalistene fra fjorårets Mesterliga er to av de elleve grunnleggerne i forslaget om en ny superliga.

Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

16 europeiske toppklubber i fotball er bedt om å signere en intensjonsavtale om å slutte seg til en privatdrevet europeisk superliga som skal startes i 2021.

Det melder det tyske bladet Der Spiegel fredag. Intensjonsavtalene skal ifølge bladet signeres innen månedens utgang.

Om en slik liga opprettes, vil det bety slutten for mesterligaen i dens nåværende form. Der Spiegel melder at opplysningene er basert på dokumenter Football Leaks har gjort tilgjengelige for samarbeidende nyhetsmedier. VG er ett av mediene som er inkludert i dette samarbeidet, og har også omtalt saken, fredag.

Ifølge bladet er 11 klubber invitert til å delta med løfte om at de ikke kan rykke ned fra superligaen uansett resultater. Det gjelder Real Madrid, Barcelona (begge Spania), Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Liverpool (alle England), Paris Saint-Germain (Frankrike), Juventus, Milan (begge Italia) og Bayern München (Tyskland).

Ytterligere fem klubber er invitert til å delta, men de vil kunne rykke ned til en serie på lavere nivå som fortsatt er under diskusjon. Det gjelder Atlético Madrid (Spania), Borussia Dortmund (Tyskland), Marseille (Frankrike), Inter og Roma (begge Italia).

Ronaldo

SPESIALIST; Cristiano Ronaldo har vært en målgarantist i Mesterligaen. Også hans Juventus står på listen.

Foto: Marco Bertorello / AFP

Gammel trussel

Det har lenge eksistert planer om en europeisk superliga som ikke skal være underlagt dagens fotballmyndigheters kontroll. Opprettelsen av Champions League i 1992 var en reaksjon på en slik trussel, og UEFA har gjort mye for å tilgodese de største klubbene med stadig mer lukrative økonomiske avtaler for å avskjære planer om utbryterserier.

De nye planene dukker opp akkurat når det pågår diskusjon om hvorvidt man skal gå for en mer rettferdig distribusjon av inntektene fra mesterligaen og Europaligaen. Under dagens system får de største klubbene en meget stor del av den økonomiske kaken.

European Leagues, en interesseorganisasjon for 32 europeiske serieforeninger, gikk nylig sterkt inn for en mer rettferdig fordeling. At planene om en superliga kommer ut nå kan ses som et pressmiddel fra de største klubbene mot en endring av fordelingsnøkkelen.

Bayern avviser planene

Bayern München-ledelsen hevdet overfor Der Spiegel ikke å kjenne til planene om en superliga eller den angivelige intensjonsavtalen. Fredag kveld gikk klubben ut med en erklæring om at den ikke vil bryte med Bundesliga eller UEFAs turneringer.

– Bayern München står ved sitt medlemskap i Bundesliga, og så lenge jeg er styreleder vil Bayern delta i UEFAs klubbturneringer, sa Karl-Heinz Rummenigge.

FBL-EUR-C1-ATHENS-BAYERN-MUNICH

GIGANT: Arjen Robben og Bayern München kommer til å fortsette i Bundesliga, melder Rumenigge fredag kveld.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Nylig uttalte han til bladet 11 Freunde at han tror en superliga vil bli opprettet i framtiden.

Borussia Dortmund-direktør Hans-Joachim Watzke ville ikke kommentere opplysningene til Der Spiegel direkte.

– Jeg tror noen av de store klubbene jobber med planer om en superliga, men det er ikke veldig konkret, sa han.

Ifølge Der Spiegel utredet Bayern München for noen år siden de juridiske sider av å bryte ut ikke bare fra europeiske klubbturneringer, men fra Bundesliga. De skjedde i forbindelse med en tidligere superligaplan. Den ble imidlertid skrinlagt etter at UEFA endret mesterligareglene til fordel for de store klubbene.

Siste nytt

 • Løfshus til forsikringsbransjen

  Vidar Løfshus, som nylig ga seg som landslagssjef i langrenn, har fått seg ny jobb. 49-åringen er ansatt som leder for kultur- og prestasjonsutvikling i selskapet Fremtind Forsikring. Løfshus starter i sin nye jobb 1. juni.

  Verdenscup i Holmenkollen
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Ny seier til Ranheim

  Michael Karlsens scoring etter 10 minutter ble kampens eneste da Ranheim slo Strømsgodset 1-0 søndag. Drammenslaget er nå på en 12.-plass med bare ni poeng på 10 kamper, mens Ranheim ligger tre plasser over, med 13 poeng.

  Strømsgodset
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Wadji scoret tre

  Ibrahima Wadji scoret de tre første målene til Haugesund da de slo Mjøndalen 4-1 på bortebane i den 10. eliteserierunden. Olivier Occean reduserte med snaue 15 minutter igjen, men like før slutt punkterte Bruno Leite kampen.

  Ibrahima Wadji
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal