NRK Meny
Normal

Kroatias nye trener er ekspert på å få sparken

Kroatias redningsmann sitter gjennomsnittlig 5,5 måned i hver trenerjobb. Nå skal han ta Kroatia til EM på bekostning av Norge.

Ante Cacic

FOTBALLNOMADE: Kroatias nye trener, Ante Cacic, sitter sjelden lenge i jobben. Han fikk smake Mesterligafotball med Dinamo Zagreb, før han fikk sparken etter elleve måneder i 2012.

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

Fotballkommentator Roar Stokke.

VIASAT-KOMMENTATOR: Roar Stokke.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Jaha, det er da et godt utgangspunkt for Kroatia som vil til EM, sier fotballkommentator Roar Stokke ironisk.

Mandag skrev Ante Cacic under på en treårskontrakt med det kroatiske fotballforbundet - 61-åringens 20 klubb- eller landslagsjobb som trener. Cacic tar over etter Niko Kovac, som fikk sparken tidligere denne måneden.

– Landslagsutvalget er overbevist om at Cacic og hans stab vil sikre EM-kvalifiseringsplass i 2016, heter det i en pressemelding på Kroatias hjemmeside.

– Mulig katastrofe

Men den ferske landslagssjefen har en negativ CV få andre trenere kan matche. Ante Cacic har vært i bransjen i om lag 30 år, men har ikke for vane å bli lenge i jobbene sine. De ti siste årene er gjennomsnittet 5,5 måneder.

Og om Norge stjeler andreplassen i EM-kvalifiseringsgruppe H, kan Cacic få sparken allerede etter én måned, spår Roar Stokke.

– Norge kan sparke bein på den kontraktslengden. Det vil være en katastrofe i Kroatia om de ikke greier andreplassen, sier kommentatoren.

– La oss håpe Bulgaria gir oss en hjelpende hånd, og at Cacic' statistikk blir forverret.

SOCCER-EURO/ Coaches Kovac of Croatia and Hogmo of Norway arrive for the Euro 2016 qualifying soccer match between their teams in Zagreb

TUNGEN PÅ VEKTSKÅLA: Tapet for Per-Mathias Høgmo og Norge gjorde at Niko Kovac fikk sparken som kroatisk landslagssjef.

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

– God kontroll i Kroatia

Karl-Petter Løken

NRKs FOTBALLEKSPERT: Karl-Petter Løken.

Foto: NRK

Lengst satt Ante Cacic i storklubben Dinamo Zagreb, hvor han fikk sparken etter elleve måneder i november 2012. Gjennomsnittlig i den omtalte perioden fikk 61-åringen 15 kamper i hver klubb - han har ikke akkurat fått kontinuiteten mange snakker om i Norge.

– Han har vært innom veldig mange klubber. Jeg tippe en slik mann har god kontroll på hva som skjer i kroatisk fotball. Det kan være det som tar de til EM, sier Stokke.

Her til lands har dessuten trenere som Tom Nordli nærmest gjort det til sitt levebrød å «redde» klubber i trøbbel. Det kan være taktikken Kroatia forsøker seg på, mener Karl-Petter Løken.

– Vi har jo hatt noen tilsvarende trenere i Norge, som har tatt på seg korttidsengasjement, sier NRKs fotballekspert.

– Han er vel ansatt for å få noe til å skje med Kroatia, for at de skal kunne bli nummer to i Norges gruppe, fortsetter han.

Luka Modric og Martin Ødegaard

SPILTE SVAKT: Luka Modric og Kroatias største stjerner.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Knute på tråden

Selv om Cacic er et usikkert kort, mener både Stokke og Løken at Kroatia måtte gjøre noe. Niko Kovac, som fikk sparken etter landskampen på Ullevaal tidligere i september, hadde nemlig «mistet garderoben».

– Ryktet er at det var knute på tråden mellom Kovac og Luka Modric. Om Cacic trykker på de riktige knappene kan han få de tilbake, argumenterer Løken.

– Kovac fikk ikke fikk maks ut av stjernene, men om Cacic reddet Kroatia er jeg likevel ikke sikker på, sier Stokke.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Lars Sætra tilbake i Godset

  Midtstopperen Lars Sætra (26) vender hjem til Strømsgodset. Sætra har skrevet kontrakt med drammenserne ut 2019-sesongen. Midtstopperen har tidligere vunnet både cup og serie med Strømsgodset. Han har trent med Godset den siste tiden.

  Laster Twitter-innhold
 • Wu Dajing med ny verdensrekord

  Kinesiske Wu Dajing satte verdensrekord i OL-finalen på 500 meter kortbaneløp skøyter torsdag. 23-åringen satte først verdensrekord da han kvalifiserte seg fra kvartfinalen på tiden 39,80 sekunder. I finalen forbedret han verdensrekorden til 39,584.

  Wu Dajing
  Foto: Damir Sagolj / Reuters
 • Lorentzen møter Verweij

  Trekningen for herrenes 1000 meter på skøyter er gjort, og Håvard Lorentzen går mot nederlandske Koen Verweij i tredje siste par. Lorentzen starter og avslutter med indresving.

  Storfavoritt Kjeld Nius går i siste par, og går mot Mika Poutala.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skøyter menn 500 m.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin