Kroatias nye trener er ekspert på å få sparken

Kroatias redningsmann sitter gjennomsnittlig 5,5 måned i hver trenerjobb. Nå skal han ta Kroatia til EM på bekostning av Norge.

Ante Cacic

FOTBALLNOMADE: Kroatias nye trener, Ante Cacic, sitter sjelden lenge i jobben. Han fikk smake Mesterligafotball med Dinamo Zagreb, før han fikk sparken etter elleve måneder i 2012.

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

Fotballkommentator Roar Stokke.

VIASAT-KOMMENTATOR: Roar Stokke.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Jaha, det er da et godt utgangspunkt for Kroatia som vil til EM, sier fotballkommentator Roar Stokke ironisk.

Mandag skrev Ante Cacic under på en treårskontrakt med det kroatiske fotballforbundet - 61-åringens 20 klubb- eller landslagsjobb som trener. Cacic tar over etter Niko Kovac, som fikk sparken tidligere denne måneden.

– Landslagsutvalget er overbevist om at Cacic og hans stab vil sikre EM-kvalifiseringsplass i 2016, heter det i en pressemelding på Kroatias hjemmeside.

– Mulig katastrofe

Men den ferske landslagssjefen har en negativ CV få andre trenere kan matche. Ante Cacic har vært i bransjen i om lag 30 år, men har ikke for vane å bli lenge i jobbene sine. De ti siste årene er gjennomsnittet 5,5 måneder.

Og om Norge stjeler andreplassen i EM-kvalifiseringsgruppe H, kan Cacic få sparken allerede etter én måned, spår Roar Stokke.

– Norge kan sparke bein på den kontraktslengden. Det vil være en katastrofe i Kroatia om de ikke greier andreplassen, sier kommentatoren.

– La oss håpe Bulgaria gir oss en hjelpende hånd, og at Cacic' statistikk blir forverret.

SOCCER-EURO/ Coaches Kovac of Croatia and Hogmo of Norway arrive for the Euro 2016 qualifying soccer match between their teams in Zagreb

TUNGEN PÅ VEKTSKÅLA: Tapet for Per-Mathias Høgmo og Norge gjorde at Niko Kovac fikk sparken som kroatisk landslagssjef.

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

– God kontroll i Kroatia

Karl-Petter Løken

NRKs FOTBALLEKSPERT: Karl-Petter Løken.

Foto: NRK

Lengst satt Ante Cacic i storklubben Dinamo Zagreb, hvor han fikk sparken etter elleve måneder i november 2012. Gjennomsnittlig i den omtalte perioden fikk 61-åringen 15 kamper i hver klubb - han har ikke akkurat fått kontinuiteten mange snakker om i Norge.

– Han har vært innom veldig mange klubber. Jeg tippe en slik mann har god kontroll på hva som skjer i kroatisk fotball. Det kan være det som tar de til EM, sier Stokke.

Her til lands har dessuten trenere som Tom Nordli nærmest gjort det til sitt levebrød å «redde» klubber i trøbbel. Det kan være taktikken Kroatia forsøker seg på, mener Karl-Petter Løken.

– Vi har jo hatt noen tilsvarende trenere i Norge, som har tatt på seg korttidsengasjement, sier NRKs fotballekspert.

– Han er vel ansatt for å få noe til å skje med Kroatia, for at de skal kunne bli nummer to i Norges gruppe, fortsetter han.

Luka Modric og Martin Ødegaard

SPILTE SVAKT: Luka Modric og Kroatias største stjerner.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Knute på tråden

Selv om Cacic er et usikkert kort, mener både Stokke og Løken at Kroatia måtte gjøre noe. Niko Kovac, som fikk sparken etter landskampen på Ullevaal tidligere i september, hadde nemlig «mistet garderoben».

– Ryktet er at det var knute på tråden mellom Kovac og Luka Modric. Om Cacic trykker på de riktige knappene kan han få de tilbake, argumenterer Løken.

– Kovac fikk ikke fikk maks ut av stjernene, men om Cacic reddet Kroatia er jeg likevel ikke sikker på, sier Stokke.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Norge trekker seg fra EM-kvalik

  Norges kvinnelandslag i volleyball trekker seg fra EM-kvalifiseringen på grunn av koronasmitte hos tre spillere. Det opplyser Norges Volleyballforbund i en pressemelding, melder NTB.

  To spillere i laget testet onsdag positivt for koronavirus, og etter en runde med såkalt PCR-testing av samtlige i laget, ble disse to smittetilfellene bekreftet, mens ytterligere én spiller har fått påvist viruset.

  De norske kvinnene skulle ha spilt EM-kvalifiseringskamp mot Hellas i Østerrike torsdag kveld og ytterligere to kamper de neste dagene. Norge sto med tre strake tap i kvalifiseringen fra før.

 • Jarstein forlenget med Hertha

  Landslagskeeper Rune Almenning Jarstein (36) har skrevet ny toårskontrakt med Bundesliga-klubben Hertha Berlin. – Stolt og glad for å ha signert en ny kontrakt med Hertha, skriver Jarstein på Instagram. Han har spilt 179 kamper for klubben siden 2014, men denne sesongen er det bare blitt åtte kamper for målvakten, som har vært koronasyk den siste delen av sesongen.

  Jarstein
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters
 • Mesterliga-finalen flyttes

  Mesterliga-finalen mellom Manchester City og Chelsea flyttes fra Istanbul til Porto, bekrefter Uefa i en pressemelding. Britiske myndigheter besluttet i forrige uke å «rødliste» Tyrkia på grunn av koronasituasjonen i landet. Avgjørelsen gjorde det nesten umulig for engelske fotballsupportere å reise til Istanbul. Finalen skal nå spilles på Estádio do Dragão, og 6000 supportere fra hvert lag slipper inn på arenaen, opplyser Uefa.

  Guardiola
  Foto: SHAUN BOTTERILL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal