Hopp til innhold

Denne teknikken forbløffer ekspertene: – Ingen i nærheten

Chris Froome (30) har perfeksjonert klatring med så høy frekvens at selv Lance Armstrong (43) på sitt beste blir smågutt i forhold, mener NRK-ekspert.

Chris Froome vant den 10.etappen av Tour de France. Kommentator: Carl Andreas Wold.

SE VIDEO: Tour de France-leder Chris Froome holder en overlegen frekvens opp motbakkene.

Dag Erik Pedersen

IMPONERT: Tidligere proffsyklist og NRK-ekspert Dag Erik Pedersen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Det ser ganske masete og urytmisk ut, men det er slik han maler i stykker konkurrentene og tvinger dem over på tyngre og tyngre gir. Til slutt sprekker de. Det er så imponerende at det er vanskelig å beskrive, sier NRK-ekspert Dag Erik Pedersen.

Suverene Froome fikk et solid tak på den gule trøya da han slo fullstendig knock out på konkurrentene opp La-Pierre-Saint-Martin tirsdag.

– Trodde nesten ikke det var mulig

Nå, som i 2013, er han mannen alle vil og må angripe i fjellene. Det blir imidlertid alt annet enn enkelt all den tid 30-åringen har vist overlegne takter i motbakkene.

– Han har et O2-opptak og produksjon av watt som gjør at han kan kjøre en frekvens mange sliter å holde på flatmark. Han kjører over 100 tråkk i minuttet, sier Pedersen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Chris Froome vant den 10. etappen av Tour de France. Kommentator: Carl Andreas Wold.

Det var på mange måter Lance Armstrong som introduserte den høye frekvensen i motbakkene. Men selv Armstrong på sitt beste, blir smågutt i forhold til Froome, mener Pedersen.

– Han kjører med en hastighet vi nesten ikke trodde var mulig. Det er ingen som klarer å holde han på den frekvensen nå, og jeg skjønner ikke hvordan de skal klare å angripe ham. Da må lagkameratene begynne å slite, sier Pedersen.

– Mer effektivt

Armstrong

BRUKTE HØY FREKVENS: Doptatte Lance Armstrong.

Foto: CHRISTOPHE ENA / Ap

Sky-sportssjef Gabriel Rasch kommenterer flere Tour de France-etapper for NRK på DAB-kanalen NRK Sport. Han forklarer at Froome har trent lenge og mye på den høye frekvensen.

– Det er for å gjøre syklingen mindre muskulær og mer utholden, sier Rasch.

– Det er mer effektivt, og når du trener mye på det, får du en annen spenning i muskulaturen. Det tar tid å klare og sitte på så lette gir og føle at det er normalt, sier sportssjefen.

– Har du sett en syklist med høyere frekvens?

– Nei, det har jeg ikke. Du har Lance, som også kjørte med ekstremt lette gir. Men så har du Jan Ullrich, som kjørte tunge gir og satt og malte. Det er mange forskjellige typer, og alle finner sin måte, sier Rasch.

Både han og Pedersen forventer at det vil gå flere angrep i løpet onsdagens steintøffe fjelletappe. Men også begge tror det blir vanskelig.

– Jeg frykter han bare blir irritert og kjører fra dem, sier Pedersen med tanke på spenningen i touren.

Sportsnyheter

gLcod8jQhBs

Sendte rørende hilsen til sin avdøde datter: – Det ble en spesiell dag

27. november er en dato Luis Enrique aldri glemmer. Søndagens kamp mot Tyskland fikk derfor en svært spesiell ramme for Spania-treneren.

Siste nytt

 • Skotsk fotball setter begrensninger for hodestøt

  Profesjonelle fotballspillere i Skottland har fått et forbud mot å heade ballen på trening dagen før og dagen etter kamp. I tillegg har klubber fått beskjed om å begrense øvelser i øktene som involverer hodestøt. Det skriver BBC.

  De nye retningslinjene kommer etter at Glasgow universitet publiserte sin undersøkelse som viste at tidligere fotballspillere har en tre og en halv større sjanse for å dø av hjernesykdom. Ekspertene mener det har en sammenheng med heading.

  Champions League - Group F - Real Madrid v Celtic
  Foto: SUSANA VERA / Reuters
 • Skandalescener i tyrkisk fotball: Ble angrepet med hjørneflagg

  Et brennhett derby mellom Göztepe og Altay i den tyrkiske andredivisjonen i fotball søndag, ble stoppet etter bare 20 minutter.

  Det skjedde etter at fyrverkeri ble skutt mot den ene langsiden, og en supporter skal ha fått brannskader som følge av det.

  En annen supporter hadde lyktes i å ta seg inn på banen, for å deretter gå løs mot Altays keeper Evrim Özenç med et hjørneflagg. Video fra kampen viser at han ble slått i hodet.

  Både supporteren og keeper Özenç fikk umiddelbart hjelp av helsepersonell, før de ble ført fra stadion i ambulanse.

  – Det er flaut. Jeg kan ikke si noe annet, sier Altays klubbpresident om scenene, ifølge Sabah.

  Kampen ble avbrutt, og vil spilles fra 20 minutter på et seinere tidspunkt.

  Göztepe og Altay. Keeper angrepet med hjørneflagg
  Foto: Skjermdump @gchahal / Twitter
 • Neuer om fornyet håp: – Lettelse

  Tyskland-kaptein Manuel Neuer omtaler det som en lettelse at laget fortsatt har mulighet til å avansere til cupspillet i fotball-VM.

  Premissene foran siste runde i puljespillet er klare. Tyskland er avhengig av seier over Costa Rica, samt at Japan ikke slår Spania.

  – Det viktigste er at vi fortsatt er i live. Vi har kun innflytelse på å ta tre poeng mot Costa Rica, sa Neuer, ifølge Ritzau.

  Spania leder gruppen foran siste runde. Om Tyskland slår Costa Rica holder det med uavgjort mot Japan for å ta gruppeseieren.

  WCup Spain Germany Soccer
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste