Hopp til innhold

Denne teknikken forbløffer ekspertene: – Ingen i nærheten

Chris Froome (30) har perfeksjonert klatring med så høy frekvens at selv Lance Armstrong (43) på sitt beste blir smågutt i forhold, mener NRK-ekspert.

Chris Froome vant den 10.etappen av Tour de France. Kommentator: Carl Andreas Wold.

SE VIDEO: Tour de France-leder Chris Froome holder en overlegen frekvens opp motbakkene.

Dag Erik Pedersen

IMPONERT: Tidligere proffsyklist og NRK-ekspert Dag Erik Pedersen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Det ser ganske masete og urytmisk ut, men det er slik han maler i stykker konkurrentene og tvinger dem over på tyngre og tyngre gir. Til slutt sprekker de. Det er så imponerende at det er vanskelig å beskrive, sier NRK-ekspert Dag Erik Pedersen.

Suverene Froome fikk et solid tak på den gule trøya da han slo fullstendig knock out på konkurrentene opp La-Pierre-Saint-Martin tirsdag.

– Trodde nesten ikke det var mulig

Nå, som i 2013, er han mannen alle vil og må angripe i fjellene. Det blir imidlertid alt annet enn enkelt all den tid 30-åringen har vist overlegne takter i motbakkene.

– Han har et O2-opptak og produksjon av watt som gjør at han kan kjøre en frekvens mange sliter å holde på flatmark. Han kjører over 100 tråkk i minuttet, sier Pedersen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Chris Froome vant den 10. etappen av Tour de France. Kommentator: Carl Andreas Wold.

Det var på mange måter Lance Armstrong som introduserte den høye frekvensen i motbakkene. Men selv Armstrong på sitt beste, blir smågutt i forhold til Froome, mener Pedersen.

– Han kjører med en hastighet vi nesten ikke trodde var mulig. Det er ingen som klarer å holde han på den frekvensen nå, og jeg skjønner ikke hvordan de skal klare å angripe ham. Da må lagkameratene begynne å slite, sier Pedersen.

– Mer effektivt

Armstrong

BRUKTE HØY FREKVENS: Doptatte Lance Armstrong.

Foto: CHRISTOPHE ENA / Ap

Sky-sportssjef Gabriel Rasch kommenterer flere Tour de France-etapper for NRK på DAB-kanalen NRK Sport. Han forklarer at Froome har trent lenge og mye på den høye frekvensen.

– Det er for å gjøre syklingen mindre muskulær og mer utholden, sier Rasch.

– Det er mer effektivt, og når du trener mye på det, får du en annen spenning i muskulaturen. Det tar tid å klare og sitte på så lette gir og føle at det er normalt, sier sportssjefen.

– Har du sett en syklist med høyere frekvens?

– Nei, det har jeg ikke. Du har Lance, som også kjørte med ekstremt lette gir. Men så har du Jan Ullrich, som kjørte tunge gir og satt og malte. Det er mange forskjellige typer, og alle finner sin måte, sier Rasch.

Både han og Pedersen forventer at det vil gå flere angrep i løpet onsdagens steintøffe fjelletappe. Men også begge tror det blir vanskelig.

– Jeg frykter han bare blir irritert og kjører fra dem, sier Pedersen med tanke på spenningen i touren.

Siste nytt

 • Haaland og City videre i FA cupen etter seier over Arsenal

  Manchester City er klare for femte runde i FA-cupen etter 1-0 seieren over Premier League-leder Arsenal.

  Erling Braut Haaland var med fra start for City, mens kaptein Martin Ødegaard startet på benken for de rødkledde.

  Haaland fikk seg et stygt slag i det 28. minutt. Den norske kjempen ble liggende nede, men ristet det raskt av seg.

  Arsenals Rob Holding hadde fått tydelig beskjed fra trener Arteta om å hindre Haaland. Det kunne fort straffet seg med et rødt kort etter bruk av både albue og riving.

  – Han rives ned. Da lever Holding farlig. Han skjønte at han kunne komme i trøbbel, sa Viaplay-kommentator Roar Stokke da Holding fikk gult kort.

  – Da er det ubehagelig å spille én mot én med så lite sikring, når du har et gult kort i tillegg, sa ekspertkommentator Lars Tjærnås.

  Holding ble byttet ut like etter pause i det 46. spilleminutt.

  Men Haaland fikk tøff behandling gjennom hele kampen, og han slet med å komme seg forbi hindringene.

  Har Arsenal funnet oppskriften på å stoppe jærbuen?

  Sjanse på sjanse bød seg for City i andre omgang. Og til slutt satt det etter en ping-pong-retur via stolpen fra Jack Grealish. Nathan Aké satte ballen kontrollert ned i det lengste hjørnet.

  Ødegaard ble spart helt til det 74. spilleminutt, uten at kapteinen ble sentral i spillet.

  Det var første gang Haaland og Ødegaard spilte mot hverandre, men den store norske duellen uteble.

  city
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Frankrike ble for sterke - Sverige ute av håndball-VM

  Glenn Solberg og «söta bror» fikk slite da de møtte Frankrike i VM-semifinalen på hjemmebane i Stockholm. Det endte 31-26 til Frankrike.

  Det ble en tøff første omgang for hjemmelaget, og det gikk ikke veien for Solbergs mannskap. Gjennom gode keeper- og forsvarsprestasjoner gjorde svenskene det de kunne for å holde franskmennene unna, men kunne ikke stoppe det uunngåelige.

  Frankrike festet grep og fant hyppig veien til nettmaskene. Svenskene fikk på den andre siden slite med å score da den franske keeperen Vincent Gerard sto støtt. Jim Gottfridsons fravær preget tydelig Sverige. Det sto 16-12 til Frankrike til pause.

  Etter hvilen hadde svenskene endret på siktet og ble giftigere foran mål, men beklageligvis for Sverige hadde franskmennene gjort det samme.

  Den franske streken Nedem Remili spilte en god kamp, utnyttet de svenske svakhetene og kunne tilrettelegge for lagkameratene og gjentatte ganger finne nettmaskene selv.

  I en fullsatt arena gjorde de gulkledde på tribunen det de kunne får å hjelpe laget framover, men det nyttet ikke.

  Sverige strammet inn forspranget til to mål i 2. omgang, men måtte til slutt se seg slått av et overlegent fransk lag.

  Dermed må Sverige ut i bronsekamp søndag mot Spania. Frankrike spiller VM-finale mot Danmark samme dag.

  (©NTB)

  lHSFk6D4d-o
  Foto: Anders Wiklund / AP
 • Korsbåndskade for Haugland etter fall i junior-VM

  Alpinisten Ine Haugland (20) fra Skade får et langt fravær fra sporten. Det er konstatert korsbåndskade etter at hun falt i utforrennet i junior-VM nylig.

  Haugland kom bakpå over en kul og fikk en rotasjon. Hun ble hentet av helikopter etter det ublide møtet med blankisen i St. Anton. Etter undersøkelser på det lokale sykehuset i Østerrike så det først ut som hun slapp med skrekken, men nye undersøkelser i Oslo denne uken viste at korsbåndet røk.

  Nå venter operasjon i februar, og hun vil være ute i omtrent et år.

  – Kjempekjedelig, men målsettingen er å komme tilbake for fullt, sier Haugland til skiforbundets nettsted.

  Alpinlandslagets lege Marc Jacob Strauss sier at det er en tradisjonell korsbåndskade og at Haugland har gode muligheter til å komme tilbake for fullt.

  (©NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste