Hopp til innhold

Denne mannen er hjernen bak Sarpsborg-suksessen: – Han er syk i hodet

Sarpsborg 08 har pangåpnet Eliteserien - med et lag fullt av umeritterte spillere. Sportssjef Thomas Berntsen og hans ekstreme reiseplan får mye av æren for suksessen.

Thomas Berntsen

HYLLES: Sportssjef Thomas Berntsen får skryt for å finne gull i norsk 2. divisjon nå som Sarpsborg 08 leder eliteserien i fotball.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Sarpsborg topper tabellen med tre strake seiere og ni mål i årets eliteserie. Og det med en tropp uten spesielt kjente fotballnavn.

NRKs fotballekspert Tom Nordlie mener laget endelig får betalt for innsatsen som sportssjef Thomas Berntsen og teamet hans har gjort med å lete etter spillere de siste årene.

– Han jobber knallhardt, han ser matcher og har full oversikt over de tre øverste divisjonene i Norge – og store deler av Norden. Der jobbes det hardt for pengene, og det får de igjen for, sier Nordlie om Berntsen.

– Han er syk i hodet på en positiv måte. Du får spørre kona hans om hun er fornøyd med det, sier Nordlie, og sikter til det store antallet fotballkamper Berntsen reiser på.

– En viss frustrasjon

Berntsen smiler når han får spørsmål om hvor populært det hektiske reiseprogrammet er hjemme.

– Det kan vel være en viss frustrasjon innimellom, sier sportssjefen.

– Vi er ute og ser mest mulig spillere. Vi er flere som jobber med det, fra styremedlemmer til meg og trenere. Vi bytter noen leasingbiler (i klubben) i løpet av sesongen. Vi reiser mest i Norden og ser kamper, sier Berntsen.

Mener konkurrentene har sovet i timen

Nordlie mener Bertnsen har vært spesielt god til å finne gull på nivå tre i norsk fotball.

– Vi kan ta et eksempel. Midtstopperen Sigurd Rosted hylles etter tre kamper. Han kommer fra Kjelsås i andredivisjon. Hvor var Vålerenga og Lillestrøm da Sarpsborg hentet han? Tenkte de at det var en hylle for lavt?

– Og hvor var Brann da Sarpsborg nå hentet Kristoffer Zachariassen fra Nest-Sotra? Selvfølgelig må du ha litt tur når det kommer til å hente spillere, men det viser samtidig god teft, sier Nordlie.

Midtstopperkometen Rosted stiller seg bak Nordlies uttalelser.

– Berntsen er veldig flink til å se på lavere divisjoner. Han så på meg mange ganger. Har hentet mange spillere fra 2. og 1. div. Beviset på det, er hvor klubben er nå.

Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg 08 - Sogndal. 3-1

IMPONERER: Sigurd Rosted (midten) er en av spillerne som har tatt steget fra 2. divisjon til toppen av eliteserien på kort tid.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Prioriterer annerledes

Sportssjefen mener den overraskende serielederen ser etter andre ting enn mange av konkurrentene.

– I Sarpsborg prioriterer vi litt annerledes. Gode holdninger er veldig viktig. Du må prioritere som en toppidrettsutøver, og tåle å trene mye. Vi må ha spillere som drar den kulturen videre, sier Berntsen.

– Vi må presse grensene helt på treningsmengde og kvalitet for å være med i det gjeve selskap.

Hva er forskjellen fra i fjor?

– Vi har bygd treningskulturen enda råere. Vi hadde en liten revolusjon inn mot sesongen i fjor, og det har vi tatt videre.

Tom Nordlie

IMPONERT: NRKs fotballekspert Tom Nordlie.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal