Hopp til innhold
Kommentar

Denne duoen har revolusjonert norsk skiskyting

Sesongåpningen på Sjusjøen har vist at Norge har drøssevis av medaljekandidater i OL. Det skal Siegfried Mazet og Patrick Oberegger ha mye av æren for.

Siegfried mazet og patrick oberegger

UTLENDINGER: Siegfried Mazet og Patrick Oberegger kom fra henholdsvis Frankrike og Italia før de ble norske landslagstrenere.

Foto: Geir Olsen / Berit Roald / NTB

Under sesongåpningen på Sjusjøen fikk vi omsider se verdens beste skiskyttere i aksjon igjen. På standplass og på et hotellrom i Frankrike satt kanskje de viktigste for norsk skiskyting de siste årene.

Siegfried Mazet og Patrick Oberegger har tatt Norge til nye høyder med helt ny filosofi.

Kort fortalt: De har omgjort Norge fra et langrennslag som skyter til et skiskytterlandslag.

Prakteksempelet Lars Berger

Jeg husker fortsatt da Siegfried Mazet ble en del av norsk skiskyting. I alle år hadde langrenn alltid kommet først. Men nå sto skyting først på agendaen. Hans regnestykke var enkelt. Taper du 10 sekunder i løypa men skyter bedre, så er du likevel en bedre skiskytter. Så konkret er straffen, og det har han helt rett i.

Det burde kanskje vært enkelt å tenke seg til, men i langrennsnasjonen Norge var det en liten revolusjon. Tankegangen var at hvis du er en god langrennsløper, så vinner du når du først treffer.

Skytetreningen var bare et supplement så lenge det det ikke gikk ut over langrennstreningen.

lars berger

Lars Berger trekkes frem som et godt eksempel.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Alle husker Lars Berger, han er klasseeksempelet på en som var supergod. VM-gull i langrenn fra 2007 beviser det. Ole Einar Bjørndalen gikk også ski-VM for Norge. Det har ikke de norske skiskytterne sjanse til nå.

Norges skiskyttere er ikke lenger i verdenstoppen i langrenn. Men skiskytterresultatene er mye bedre nå.

For Oberegger og Mazet handler det om å utvikle gode skiskyttere.

En helt ny mentalitet

Et år etter at Siegfried Mazet tok over herrelandslaget ble Patrick Oberegger ansatt som kvinnelandslagstrener. Det er paradoksalt at to utenlandske trenere har løftet en «norsk» idrett som skiskyting, men i ro og fred har Oberegger og Mazet fått tid til å utvikle sin filosofi.

I Italia bygget Oberegger opp Dorothea Wierer til å bli verdens beste skiskytter mens Mazet var en nøkkelfaktor til at Martin Fourcade ble verdens beste skiskytter på herresiden.

Dorothea Wierer

Dorothea Wierer.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Det har skjedd flere endringer. Før fikk ikke norske skiskyttere sekundering underveis i løpet. Tanken var at vi skulle bli redde for å vite hvordan vi lå an. Først på sisterunden kom beskjeden fra landslagstreneren. Det handler om en helt ny mentalitet for alle i norsk skiskyting. Nå trener alle de norske landslagene på denne måten.

Tiril Eckhoff er kanskje den som har hatt størst utbytte av den nye filosofien. Oberegger har lært henne å tørre å bomme. Han er til stede i langt større grad, og hver gang det er samling er det ikke et spørsmål om Oberegger skal være med på hele samlinga.

Selvfølgelig skal han det, men det har ikke alltid vært tilfelle.

Når det skjer noe med Tiril Eckhoff, er Oberegger der og vet hva som må til.

Sesongstart skiskyting

Tiril Eckhoff under sesonginnledningen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Nå er de mer robuste

Da Oberegger tok over landslaget var jeg fortsatt aktiv. Særlig et sitat husker jeg godt.

«Det er lov til å bomme på stafetten. Men ekstraskuddene skal være treff.»

Jeg hørte stemmen i hodet da jeg gikk. Første gang var det veldig skummelt. Men det fungerte.

Patrick Oberegger og Siegfried Mazet legger ingenting imellom, tilbakemeldingene er knallharde.

Kravene på trening er justert flere hakk opp, enda tøffere enn i konkurranse. På den måten har de ufarliggjort situasjonen når du står på skive 1 med fem svarte blinker foran deg i verdenscupen.

Søndag skjøt Ingrid Landmark Tandrevold 20 treff på fellesstarten. Etter løpet trakk hun frem nettopp Oberegger.

– Jeg føler virkelig at i år har Patrick og jeg hatt fokus på at vi skal ha mest mulig økter som er mest mulig utfordrende. Når du kommer i konkurranse skal det nesten føles lettere, sa Tandrevold.

Etter sesongen går kontraktene til både Oberegger og Mazet ut. Etter snuoperasjonen de har fått til med de norske utøverne vil de få tilbud fra flere lag. Da bør forbundet kjenne sin besøkelsestid.

Å ta vare på disse to er helt avgjørende for å fortsette det norske skiskyttereventyret. Kanskje enda viktigere er det at de allerede har endret tankesettet i norsk skiskyting.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal