Hopp til innhold
Kommentar

Denne duoen har revolusjonert norsk skiskyting

Sesongåpningen på Sjusjøen har vist at Norge har drøssevis av medaljekandidater i OL. Det skal Siegfried Mazet og Patrick Oberegger ha mye av æren for.

Siegfried mazet og patrick oberegger

UTLENDINGER: Siegfried Mazet og Patrick Oberegger kom fra henholdsvis Frankrike og Italia før de ble norske landslagstrenere.

Foto: Geir Olsen / Berit Roald / NTB

Under sesongåpningen på Sjusjøen fikk vi omsider se verdens beste skiskyttere i aksjon igjen. På standplass og på et hotellrom i Frankrike satt kanskje de viktigste for norsk skiskyting de siste årene.

Siegfried Mazet og Patrick Oberegger har tatt Norge til nye høyder med helt ny filosofi.

Kort fortalt: De har omgjort Norge fra et langrennslag som skyter til et skiskytterlandslag.

Prakteksempelet Lars Berger

Jeg husker fortsatt da Siegfried Mazet ble en del av norsk skiskyting. I alle år hadde langrenn alltid kommet først. Men nå sto skyting først på agendaen. Hans regnestykke var enkelt. Taper du 10 sekunder i løypa men skyter bedre, så er du likevel en bedre skiskytter. Så konkret er straffen, og det har han helt rett i.

Det burde kanskje vært enkelt å tenke seg til, men i langrennsnasjonen Norge var det en liten revolusjon. Tankegangen var at hvis du er en god langrennsløper, så vinner du når du først treffer.

Skytetreningen var bare et supplement så lenge det det ikke gikk ut over langrennstreningen.

lars berger

Lars Berger trekkes frem som et godt eksempel.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Alle husker Lars Berger, han er klasseeksempelet på en som var supergod. VM-gull i langrenn fra 2007 beviser det. Ole Einar Bjørndalen gikk også ski-VM for Norge. Det har ikke de norske skiskytterne sjanse til nå.

Norges skiskyttere er ikke lenger i verdenstoppen i langrenn. Men skiskytterresultatene er mye bedre nå.

For Oberegger og Mazet handler det om å utvikle gode skiskyttere.

En helt ny mentalitet

Et år etter at Siegfried Mazet tok over herrelandslaget ble Patrick Oberegger ansatt som kvinnelandslagstrener. Det er paradoksalt at to utenlandske trenere har løftet en «norsk» idrett som skiskyting, men i ro og fred har Oberegger og Mazet fått tid til å utvikle sin filosofi.

I Italia bygget Oberegger opp Dorothea Wierer til å bli verdens beste skiskytter mens Mazet var en nøkkelfaktor til at Martin Fourcade ble verdens beste skiskytter på herresiden.

Dorothea Wierer

Dorothea Wierer.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Det har skjedd flere endringer. Før fikk ikke norske skiskyttere sekundering underveis i løpet. Tanken var at vi skulle bli redde for å vite hvordan vi lå an. Først på sisterunden kom beskjeden fra landslagstreneren. Det handler om en helt ny mentalitet for alle i norsk skiskyting. Nå trener alle de norske landslagene på denne måten.

Tiril Eckhoff er kanskje den som har hatt størst utbytte av den nye filosofien. Oberegger har lært henne å tørre å bomme. Han er til stede i langt større grad, og hver gang det er samling er det ikke et spørsmål om Oberegger skal være med på hele samlinga.

Selvfølgelig skal han det, men det har ikke alltid vært tilfelle.

Når det skjer noe med Tiril Eckhoff, er Oberegger der og vet hva som må til.

Sesongstart skiskyting

Tiril Eckhoff under sesonginnledningen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Nå er de mer robuste

Da Oberegger tok over landslaget var jeg fortsatt aktiv. Særlig et sitat husker jeg godt.

«Det er lov til å bomme på stafetten. Men ekstraskuddene skal være treff.»

Jeg hørte stemmen i hodet da jeg gikk. Første gang var det veldig skummelt. Men det fungerte.

Patrick Oberegger og Siegfried Mazet legger ingenting imellom, tilbakemeldingene er knallharde.

Kravene på trening er justert flere hakk opp, enda tøffere enn i konkurranse. På den måten har de ufarliggjort situasjonen når du står på skive 1 med fem svarte blinker foran deg i verdenscupen.

Søndag skjøt Ingrid Landmark Tandrevold 20 treff på fellesstarten. Etter løpet trakk hun frem nettopp Oberegger.

– Jeg føler virkelig at i år har Patrick og jeg hatt fokus på at vi skal ha mest mulig økter som er mest mulig utfordrende. Når du kommer i konkurranse skal det nesten føles lettere, sa Tandrevold.

Etter sesongen går kontraktene til både Oberegger og Mazet ut. Etter snuoperasjonen de har fått til med de norske utøverne vil de få tilbud fra flere lag. Da bør forbundet kjenne sin besøkelsestid.

Å ta vare på disse to er helt avgjørende for å fortsette det norske skiskyttereventyret. Kanskje enda viktigere er det at de allerede har endret tankesettet i norsk skiskyting.

Sportsnyheter

Warholm Monaco Benjamin

Slo Warholm og kom med klar melding: – Vet jeg er den raskeste i feltet

Rai Benjamin sørget for at Karsten Warholm for fjerde gang på rad måtte se seg slått i Diamond League. Så kom han med en kraftig advarsel før OL.

Graham Hansen Bøe Risa

Mistet seieren åtte minutter på overtid: – Vet ikke hvor de kom fra

Etter å ha ledet lenge i kampen utlignet Finland åtte minutter på overtid. Landslagstrener Gemma Grainger forstod ikke mengden tilleggstid.

Football, UEFA Women's Euro Qualifier, Norway, training

Må spille landskamper midt i sommerferien: – Oppskrift på katastrofe

EM-kvalifiseringskampene til Norge mot Finland og Nederland skal spilles midt i sommerferien. Det får flere på landslaget til å reagere.

Siste nytt

 • Norsk skuffelse på sprinten

  Etter et skuffende løp fra de norske guttene tidligere, var det tid for at de kvinnelige orienteringsløperne skulle ta for seg den tekniske VM-sprinten i Skottland.

  Men heller ikke denne gangen ble det noe å juble for i den norske leieren.

  De norske orienteringsdamene stilte med tre utøvere til start i VM i Edinburgh.

  Ane Dyrkorn ble eneste norske i topp 20 med en 12.plass.

  VM-debutanten Pia Young Vik endte på en 22.plass med lagvenninne Andrine Benjaminsen hakk i hjel på 23.

  – Vi hadde håpet de norske jentene skulle være litt høyere på resultatlista, sa NRKs ekspertkommentator Kjetil Bjørlo, etter målgang.

  Tove Alexandersson var i helt egen klasse, og hentet Sveriges andre seier under konkurransen.

  Ane Dyrkorn
  Foto: Alf Simensen / NT
 • Alcaraz klar for andre strake Wimbledon-finale – kan få reprise mot Djokovic

  Det spanske tennisesset Carlos Alcaraz er klar for å forsvare tittelen i Wimbledon etter at han slo Daniil Medvedev i fredagens semifinale.

  Spanjolen sikret finalebilletten med sifrene 6-7 (1-7), 6-3, 6-4, 6-4.

  I finalen venter vinneren av oppgjøret mellom serbiske Novak Djokovic og italienske Lorenzo Musetti.

  Alcaraz har ikke hatt en enkel vei til finalen. I tredje runde måtte han ut i fem sett mot amerikanske Frances Tiafoe, før det ble fire sett mot franske Ugo Humbert søndag kveld.

  Fredagens semifinale gikk også til fire sett da tennisstjernene brøt hverandre to ganger hver til 6-6 og måtte ut i tie break. Der var Medvedev soleklart best og vant 7-1.

  Alcaraz utlignet imidlertid til 1-1 med 6-3 i andre sett, før han fullførte snuoperasjonene med 6-4-seier i tredje sett. Dermed kunne tenniskometen sikre sin andre strake WImbledon-finale da han vant 6-4 i det fjerde settet.

  Alcaraz vant fjorårets finale over Novak Djokovic. (NTB)

  Alcaraz
  Foto: Reuters
 • Fosser gjorde en stor feil – rotet bort medaljesjansen

  Det ble ingen god dag for de norske guttene under fredagens VM-konkurranse. Det var en kvartett som stilte til start i Skottland.

  Kasper Fosser var tittelforsvarer da orienteringsløperne kjempet om sprintmedaljene i Edinburgh.

  Den regjerende verdensmester hadde en 22 sekunders ledelse, før han gjorde en feil på slutten av løpet som kostet mange plasser.

  – Han må ha tapt 40–45 sekunder helt på slutten her, sa NRKs ekspertkommentator Kjetil Bjørlo.

  Martin Regborn utklasset konkurrentene og tok førsteplassen i det som ble en bra dag for svenskene som fikk tre i topp fem.

  – Det føles fortsatt uvirkelig for meg. Det virket ikke som at jeg løp så fort, men jeg hadde kontroll hele veien. Det var en veldig vanskelig og god sprintrute. Jeg ante ikke hvor godt jeg lå an, sa svensken kort tid etter gullet.

  Beste nordmann ble Håvard Sandstad Eidsmo, som løp inn til en 13. plass.

  Elias Jonsson og Kasper Harlem Fosser endte på 16.- og 17. plass, mens Eirik Langedal Breivi ble disket etter å ha hoppet over en post.

  Sweden World Cup Orienteering
  Foto: Nisse Schmidt / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal