Denne bobilen får stor internasjonal interesse

Unntakstilstanden i norsk idrett har gjort en bobil til Norges nye dopingjeger. Her testes flere av Norges beste idrettsutøvere.

Antidoping Norges nye bobil

ANTIDOPING-BOBIL: Antidoping Norge leier denne bobilen for å gjennomføre dopingtester.

Foto: Tobias PRosch Simonsen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det er stor internasjonal interesse rundt dette. Både internasjonale medier og andre nasjonale antidopingbyråer er interessert, sier Halvor Byfuglien, kommunikasjonsleder i Antidoping Norge.

Han snakker om antidopingbyråets nye bobil, som er innredet med alt som trengs for å gjennomføre en dopingtest. Her inne avlegges både blod og urinprøve.

Norge er et av få land i verden som tar dopingprøver nå, ifølge fagrådgiver Geir Holden.

– Vi måtte finne en løsning der vi har kontroll på smitten. Her har vi kontroll på smittesoner og vi kan desinfisere områder mellom testene, sier Holden.

Fagrådgiver Geir Holden viser fram toalettet i bobilen til Antidoping Norge

TOALETT: Geir Holden viser fram toalettet der utøverne tar urinprøve.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

– Ikke tiden for hjemmebesøk

Utøveren som testes får tilbud om munnbind og engangshansker. Inne i bobilen praktiseres enmetersregelen.

– Når vi er hjemme hos folk vet vi ikke om det er noen der som er i risikogruppen, har symptomer på luftveisinfeksjon eller er i karantene. Ved å bruke bobilen, tar vi høyde for det, sier Holden.

Utstyr til andidoping

UTSTYR: Her har du det som trengs for å gjennomføre blod- og urinprøve, samt godt med desinfiseringssprit.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

– Flere land vurderer å gjøre det samme som oss, sier Byfuglien, som også presiserer:

– Helse er det viktigste. Det er land som har større problemer enn antidopingarbeid akkurat nå.

Fritt fram for juks?

Idrettsarrangementer over hele verden er satt på vent. Utøvere oppholder seg i land med portforbud, og enkelte land rapporterer om svært få eller ingen dopingtester. Dermed er det fritt fram for de som vil jukse seg i bedre form.

– Juksemakerne der ute sitter sikkert og ler av oss nå, sa Travis Tygart, sjefen for USAs antidopingbyrå forrige uke.

Travis Tygert

USADA-SJEF: Travis Tygart.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Antidoping Norge er så fornøyde med ordningen at de vurderer å skaffe flere bobiler for å teste flere utøvere. Andre land har lagt merke til bobil-prosjektet, og vurderer å følge etter.

– Vi vil at testingen skal fortsette. Det er viktig for utøverne, for Antidoping Norge og for at antidopingarbeidet skal ha en troverdighet, sier Holden.

USA: Utøvere tester seg selv

15 av USAs beste utøvere er med i et prosjekt der de dopingtester seg selv. Prøven filmes for å unngå juks. Det avlegges urinprøve (som ikke filmes), og de måler temperatur på urinen for å forsikre at den er fersk. De tar blodprøver på seg selv, og prøvene forsegles før de hentes av et leverngsfirma.

– Vi er i en spesiell situasjon, og må gjøre det vi kan for å holde antidopingarbeidet oppe, sier Byfuglien.

Hans svenske kolleger er skeptiske til USAs testmetoder.

– Det går mot alle vanlige regler, er det mulig? Det blir spennende å se hva de gjør, men jeg tror det er andre måter å gjøre det på, sier leder for det svenske idrettsforbundets dopingkommisjon, Åke Andrén Sandberg.

Katie Ledecky

TESTER SEG SELV: Katie Ledecky tok fire OL-gull i Rio, og er blant de 15 amerikanerne som tester seg selv. – Jeg er veldig glad for at jeg får gjøre det, det kjennes behagelig, sier Ledecky iføgle SVT.

Foto: Maddie Meyer / AFP

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 17.09.2021
6 455
Smittede siste 7 dager
107
Innlagte
841
Døde
4 046 955
Vaksinerte

Sportsnyheter

VM-kvalifisering i fotball for damer: Norge - Armenia

Landslagsdebutanten åpnet målfesten: – Jeg tenkte «åh, hva gjør jeg her?»

ULLEVAAL (NRK): I sin aller første kamp for det norske landslaget åpnet Guro Bergsvand (27) ballet for det som ble en målrik affære for det norske landslaget.

Siste nytt

 • Gir seg som Bryne-trenar

  Etter tre år i Bryne FK har trenar Jan Halvor Halvorsen no gitt beskjed om at han vil gi seg etter sesongen, det melder klubben i dag. Styret og dagleg leiar jobbar no med å finne ein ny hovudtrenar. Bryne ligg per nå på ein 14.-plass på tabellen i Obosligaen.

  Jan Halvor Halvorsen
  Foto: Arild Eskeland / NRK
 • Bayern München-ving hjerteoperert

  Kingsley Coman er blitt operert for problemer med hjerterytmen. Bayern München-vingen blir trolig kun ute i to uker. Coman ble byttet inn i Bayerns 3-0-seier over Barcelona i mesterligaen onsdag. Dagen etter ble han operert, og klubben hans opplyser at alt gikk som det skulle.

  France Bosnia WCup 2022 Soccer
  Foto: Jean-francois Badias / AP
 • Coman hjarteoperert

  Kingsley Coman er blitt operert for problem med hjarterytmen. Den franske Bayern München-vingen blir truleg berre ute i to veker.

  Coman blei bytta inn i Bayerns 3-0-siger over Barcelona i meisterligaen onsdag. Dagen etter blei han operert, og klubben hans opplyser at alt gjekk som det skulle.

  – Han har eit lite problem med hjarterytmen. Han har det veldig bra og har litt smerte ved såret. Når såret er grodd, vil han begynne med å trene seg opp igjen. Det vil ikkje ta meir enn ti dagar til to veker før han er tilbake i full trening, sa Bayern-trenar Julian Nagelsmann på ein pressekonferanse fredag.

  Bundesliga - Bayern Munich v Borussia Moenchengladbach
  Foto: Christof Stache / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal