Hopp til innhold

Denne bobilen får stor internasjonal interesse

Unntakstilstanden i norsk idrett har gjort en bobil til Norges nye dopingjeger. Her testes flere av Norges beste idrettsutøvere.

Antidoping Norges nye bobil

ANTIDOPING-BOBIL: Antidoping Norge leier denne bobilen for å gjennomføre dopingtester.

Foto: Tobias PRosch Simonsen / NRK

– Det er stor internasjonal interesse rundt dette. Både internasjonale medier og andre nasjonale antidopingbyråer er interessert, sier Halvor Byfuglien, kommunikasjonsleder i Antidoping Norge.

Han snakker om antidopingbyråets nye bobil, som er innredet med alt som trengs for å gjennomføre en dopingtest. Her inne avlegges både blod og urinprøve.

Norge er et av få land i verden som tar dopingprøver nå, ifølge fagrådgiver Geir Holden.

– Vi måtte finne en løsning der vi har kontroll på smitten. Her har vi kontroll på smittesoner og vi kan desinfisere områder mellom testene, sier Holden.

Fagrådgiver Geir Holden viser fram toalettet i bobilen til Antidoping Norge

TOALETT: Geir Holden viser fram toalettet der utøverne tar urinprøve.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

– Ikke tiden for hjemmebesøk

Utøveren som testes får tilbud om munnbind og engangshansker. Inne i bobilen praktiseres enmetersregelen.

– Når vi er hjemme hos folk vet vi ikke om det er noen der som er i risikogruppen, har symptomer på luftveisinfeksjon eller er i karantene. Ved å bruke bobilen, tar vi høyde for det, sier Holden.

Utstyr til andidoping

UTSTYR: Her har du det som trengs for å gjennomføre blod- og urinprøve, samt godt med desinfiseringssprit.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

– Flere land vurderer å gjøre det samme som oss, sier Byfuglien, som også presiserer:

– Helse er det viktigste. Det er land som har større problemer enn antidopingarbeid akkurat nå.

Fritt fram for juks?

Idrettsarrangementer over hele verden er satt på vent. Utøvere oppholder seg i land med portforbud, og enkelte land rapporterer om svært få eller ingen dopingtester. Dermed er det fritt fram for de som vil jukse seg i bedre form.

– Juksemakerne der ute sitter sikkert og ler av oss nå, sa Travis Tygart, sjefen for USAs antidopingbyrå forrige uke.

Travis Tygert

USADA-SJEF: Travis Tygart.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Antidoping Norge er så fornøyde med ordningen at de vurderer å skaffe flere bobiler for å teste flere utøvere. Andre land har lagt merke til bobil-prosjektet, og vurderer å følge etter.

– Vi vil at testingen skal fortsette. Det er viktig for utøverne, for Antidoping Norge og for at antidopingarbeidet skal ha en troverdighet, sier Holden.

USA: Utøvere tester seg selv

15 av USAs beste utøvere er med i et prosjekt der de dopingtester seg selv. Prøven filmes for å unngå juks. Det avlegges urinprøve (som ikke filmes), og de måler temperatur på urinen for å forsikre at den er fersk. De tar blodprøver på seg selv, og prøvene forsegles før de hentes av et leverngsfirma.

– Vi er i en spesiell situasjon, og må gjøre det vi kan for å holde antidopingarbeidet oppe, sier Byfuglien.

Hans svenske kolleger er skeptiske til USAs testmetoder.

– Det går mot alle vanlige regler, er det mulig? Det blir spennende å se hva de gjør, men jeg tror det er andre måter å gjøre det på, sier leder for det svenske idrettsforbundets dopingkommisjon, Åke Andrén Sandberg.

Katie Ledecky

TESTER SEG SELV: Katie Ledecky tok fire OL-gull i Rio, og er blant de 15 amerikanerne som tester seg selv. – Jeg er veldig glad for at jeg får gjøre det, det kjennes behagelig, sier Ledecky iføgle SVT.

Foto: Maddie Meyer / AFP

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

 • Ramos' selvmål sprakk Nyland-nullen mot Barcelona

  Ørjan Nyland stengte Sevilla-buret i 75 minutter borte mot Barcelona, men ble tatt på feil fot da Sergio Ramos løp ballen i eget nett.

  Selvmålet kom da sensasjonen Lamine Yamal (16) fikk hodet på et godt innlegg og traff Ramos. Sevillas stopperveteran satte ufrivillig ballen bak Nyland.

  Gjestene hadde holdt unna et stadig skarpere Barcelona-kjør, men måtte gi tapt til slutt.

  Baklengsmålet var Nylands andre etter tre La Liga-kamper. Norges landslagsmålvakt har gjort gode opptredener etter at han nylig fikk sjansen i Sevilla.

  Før pause var João Félix nærmest scoring. Barcelonas innleide angriper traff undersiden av tverrliggeren, mens Lucas Ocampos var farligst for Sevilla og tvang Marc-André ter Stegen til å gjøre en solid redning fra kort hold.

  Barcelona topper tabellen med 20 poeng fra åtte kamper. De regjerende mesterne har vunnet mange jevne oppgjør hittil i sesongen. Sevilla står med beskjedne sju poeng.

  Til uken skal begge lag spille bortekamper i Champions League. Barcelona skal opp mot Porto, mens Sevilla møter PSV Eindhoven. (NTB)

  Nyland
  Foto: PAU BARRENA / AFP
 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

 • Magnus Carlsen misset på to matchballer – finaletap i Champions Chess Tour

  For første gang i år kom Magnus Carlsen til kort i en avgjørende tittelkamp i Champion Chess Tour. På veien kastet han bort to seiersmuligheter.

  Utfallet var svært overraskende. Maxime Vachier-Lagrave måtte vinne to finalekamper for å nekte Carlsen årets fjerde CCT-triumf, og den bragden greide franskmannen å utføre.

  I begge oppgjør vant han åpningspartiet med svarte brikker, og det var nøkkelen til fredagens suksess. I tillegg gjorde Carlsen flere grove feil.

  Nordmannen tapte den første finalekampen 1,5-2,5 i en serie på best av fire partier. Han spilte tre strake remis etter den skjeve starten.

  Nederlaget betød ikke slutten på Carlsens tittelsjanser. Han kom til superfinalen som ubeseiret, og det ga ham en fordel med to matchballer. Han utnyttet ikke noen av dem.

  Den andre finalekampen ble spilt som best av to. Carlsen måtte derfor vinne med svarte brikker for å utligne Vachier-Lagraves overtak. Det endte i stedet med nok et tapt parti. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste