Hopp til innhold

Denne bobilen får stor internasjonal interesse

Unntakstilstanden i norsk idrett har gjort en bobil til Norges nye dopingjeger. Her testes flere av Norges beste idrettsutøvere.

Antidoping Norges nye bobil

ANTIDOPING-BOBIL: Antidoping Norge leier denne bobilen for å gjennomføre dopingtester.

Foto: Tobias PRosch Simonsen / NRK

– Det er stor internasjonal interesse rundt dette. Både internasjonale medier og andre nasjonale antidopingbyråer er interessert, sier Halvor Byfuglien, kommunikasjonsleder i Antidoping Norge.

Han snakker om antidopingbyråets nye bobil, som er innredet med alt som trengs for å gjennomføre en dopingtest. Her inne avlegges både blod og urinprøve.

Norge er et av få land i verden som tar dopingprøver nå, ifølge fagrådgiver Geir Holden.

– Vi måtte finne en løsning der vi har kontroll på smitten. Her har vi kontroll på smittesoner og vi kan desinfisere områder mellom testene, sier Holden.

Fagrådgiver Geir Holden viser fram toalettet i bobilen til Antidoping Norge

TOALETT: Geir Holden viser fram toalettet der utøverne tar urinprøve.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

– Ikke tiden for hjemmebesøk

Utøveren som testes får tilbud om munnbind og engangshansker. Inne i bobilen praktiseres enmetersregelen.

– Når vi er hjemme hos folk vet vi ikke om det er noen der som er i risikogruppen, har symptomer på luftveisinfeksjon eller er i karantene. Ved å bruke bobilen, tar vi høyde for det, sier Holden.

Utstyr til andidoping

UTSTYR: Her har du det som trengs for å gjennomføre blod- og urinprøve, samt godt med desinfiseringssprit.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

– Flere land vurderer å gjøre det samme som oss, sier Byfuglien, som også presiserer:

– Helse er det viktigste. Det er land som har større problemer enn antidopingarbeid akkurat nå.

Fritt fram for juks?

Idrettsarrangementer over hele verden er satt på vent. Utøvere oppholder seg i land med portforbud, og enkelte land rapporterer om svært få eller ingen dopingtester. Dermed er det fritt fram for de som vil jukse seg i bedre form.

– Juksemakerne der ute sitter sikkert og ler av oss nå, sa Travis Tygart, sjefen for USAs antidopingbyrå forrige uke.

Travis Tygert

USADA-SJEF: Travis Tygart.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Antidoping Norge er så fornøyde med ordningen at de vurderer å skaffe flere bobiler for å teste flere utøvere. Andre land har lagt merke til bobil-prosjektet, og vurderer å følge etter.

– Vi vil at testingen skal fortsette. Det er viktig for utøverne, for Antidoping Norge og for at antidopingarbeidet skal ha en troverdighet, sier Holden.

USA: Utøvere tester seg selv

15 av USAs beste utøvere er med i et prosjekt der de dopingtester seg selv. Prøven filmes for å unngå juks. Det avlegges urinprøve (som ikke filmes), og de måler temperatur på urinen for å forsikre at den er fersk. De tar blodprøver på seg selv, og prøvene forsegles før de hentes av et leverngsfirma.

– Vi er i en spesiell situasjon, og må gjøre det vi kan for å holde antidopingarbeidet oppe, sier Byfuglien.

Hans svenske kolleger er skeptiske til USAs testmetoder.

– Det går mot alle vanlige regler, er det mulig? Det blir spennende å se hva de gjør, men jeg tror det er andre måter å gjøre det på, sier leder for det svenske idrettsforbundets dopingkommisjon, Åke Andrén Sandberg.

Katie Ledecky

TESTER SEG SELV: Katie Ledecky tok fire OL-gull i Rio, og er blant de 15 amerikanerne som tester seg selv. – Jeg er veldig glad for at jeg får gjøre det, det kjennes behagelig, sier Ledecky iføgle SVT.

Foto: Maddie Meyer / AFP

Sportsnyheter

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

Siste nytt

 • Barcelona og Graham Hansen slapp med skrekken i Roma

  Barcelona og Caroline Graham Hansen gikk seirende ut av mesterligaoppgjøret mot Emilie Haavis Roma på Stadio Olimpico, da de vant 1-0 i Italia.

  Det skjedde foran 39.454 tilskuere, noe som er rekord for en kvinnekamp i Italia.

  Det var Salma Pralluelo som sendte gjestene fra Catalonia i ledelsen etter en drøy halvtime spilt, etter et vakkert skudd i lengste hjørne.

  Det ble altså ikke flere scoringer, men både Barcelona og Roma hadde sine sjanser. Blant annet Haavi hadde en kjempesjanse for Roma, men keeper Sandra Paños hang med på notene.

  På overtid var Roma svært nære på å utligne mot Barca, men en sterk redning fra Paños sørget for at det endte med 1-0 for Graham Hansen og co.

  Ingrid Syrstad Engen startet på benken for Barcelona, men kom innpå med drøye ti minutter igjen på klokka.

  Italy Women's Soccer
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Vålerenga utlignet mot Storhamar i NM-semifinalen

  Vålerenga slo hardt tilbake etter tapet i den første semifinalekampen mot Storhamar. Tirsdag vant de 2-1 på Jordal Amfi.

  Vålerenga trengte ikke mer enn to minutter og 57 sekunder før Mika Partanen sendte vertene i føringen i første periode. Rett før hvilen økte Mathis Olimb til 2-0 etter å ha blitt spilt opp av Tommi Taimi.

  Fem minutter før full tid reduserte klubblegenden Patrick Thoresen til 1-2, men det hjalp dessverre lite for gjestene som ikke klarte å sette inn utligningen. (NTB)

  NM ishockey menn, semifinale kamp to, Vålerenga - Storhamar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • De Bruyne utnevnt til Belgias nye kaptein

  Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne har blitt utnevnt til Belgias kaptein etter Eden Hazard som trakk seg fra landslaget etter VM.

  Det belgiske fotballforbundet (RBFA) uttalte tirsdag at De Bruyne skal debutere som kaptein under fredagens EM-kvalifiseringskamp i Sverige.

  Real Madrid-keeper Thibaut Courtois og Inter-spiss Romelu Lukaku er lagets nye visekapteinene under deres nye tyske trener Domenico Tedesco.

  – Det er et stolt øyeblikk å bli kaptein for landet vårt. Jeg har spilt på landslaget lenge. Det er en stor ære for meg, og jeg håper jeg kan fylle rollen godt, sa De Bruyne. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste