Denne bobilen får stor internasjonal interesse

Unntakstilstanden i norsk idrett har gjort en bobil til Norges nye dopingjeger. Her testes flere av Norges beste idrettsutøvere.

Antidoping Norges nye bobil

ANTIDOPING-BOBIL: Antidoping Norge leier denne bobilen for å gjennomføre dopingtester.

Foto: Tobias PRosch Simonsen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det er stor internasjonal interesse rundt dette. Både internasjonale medier og andre nasjonale antidopingbyråer er interessert, sier Halvor Byfuglien, kommunikasjonsleder i Antidoping Norge.

Han snakker om antidopingbyråets nye bobil, som er innredet med alt som trengs for å gjennomføre en dopingtest. Her inne avlegges både blod og urinprøve.

Norge er et av få land i verden som tar dopingprøver nå, ifølge fagrådgiver Geir Holden.

– Vi måtte finne en løsning der vi har kontroll på smitten. Her har vi kontroll på smittesoner og vi kan desinfisere områder mellom testene, sier Holden.

Fagrådgiver Geir Holden viser fram toalettet i bobilen til Antidoping Norge

TOALETT: Geir Holden viser fram toalettet der utøverne tar urinprøve.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

– Ikke tiden for hjemmebesøk

Utøveren som testes får tilbud om munnbind og engangshansker. Inne i bobilen praktiseres enmetersregelen.

– Når vi er hjemme hos folk vet vi ikke om det er noen der som er i risikogruppen, har symptomer på luftveisinfeksjon eller er i karantene. Ved å bruke bobilen, tar vi høyde for det, sier Holden.

Utstyr til andidoping

UTSTYR: Her har du det som trengs for å gjennomføre blod- og urinprøve, samt godt med desinfiseringssprit.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

– Flere land vurderer å gjøre det samme som oss, sier Byfuglien, som også presiserer:

– Helse er det viktigste. Det er land som har større problemer enn antidopingarbeid akkurat nå.

Fritt fram for juks?

Idrettsarrangementer over hele verden er satt på vent. Utøvere oppholder seg i land med portforbud, og enkelte land rapporterer om svært få eller ingen dopingtester. Dermed er det fritt fram for de som vil jukse seg i bedre form.

– Juksemakerne der ute sitter sikkert og ler av oss nå, sa Travis Tygart, sjefen for USAs antidopingbyrå forrige uke.

Travis Tygert

USADA-SJEF: Travis Tygart.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Antidoping Norge er så fornøyde med ordningen at de vurderer å skaffe flere bobiler for å teste flere utøvere. Andre land har lagt merke til bobil-prosjektet, og vurderer å følge etter.

– Vi vil at testingen skal fortsette. Det er viktig for utøverne, for Antidoping Norge og for at antidopingarbeidet skal ha en troverdighet, sier Holden.

USA: Utøvere tester seg selv

15 av USAs beste utøvere er med i et prosjekt der de dopingtester seg selv. Prøven filmes for å unngå juks. Det avlegges urinprøve (som ikke filmes), og de måler temperatur på urinen for å forsikre at den er fersk. De tar blodprøver på seg selv, og prøvene forsegles før de hentes av et leverngsfirma.

– Vi er i en spesiell situasjon, og må gjøre det vi kan for å holde antidopingarbeidet oppe, sier Byfuglien.

Hans svenske kolleger er skeptiske til USAs testmetoder.

– Det går mot alle vanlige regler, er det mulig? Det blir spennende å se hva de gjør, men jeg tror det er andre måter å gjøre det på, sier leder for det svenske idrettsforbundets dopingkommisjon, Åke Andrén Sandberg.

Katie Ledecky

TESTER SEG SELV: Katie Ledecky tok fire OL-gull i Rio, og er blant de 15 amerikanerne som tester seg selv. – Jeg er veldig glad for at jeg får gjøre det, det kjennes behagelig, sier Ledecky iføgle SVT.

Foto: Maddie Meyer / AFP

Status Norge

Sist oppdatert: 15.08.2020
357
Siste uke
8
Innlagt
261
Døde

Siste nytt

 • Skadet Pellegrino kan ofre sesongen

  Federico Pellegrino har pådratt seg en hamstringskade, og bekrefter overfor NRK at han ikke kan trene som normalt på minst åtte uker. Han erkjenner at det også kan få konsekvenser for den forestående sesongen.

  – Det handler om å lege skaden skikkelig, ikke om å gjøre det raskt. Denne typen skader har en tendens til å komme tilbake. Mitt hovedmål er OL i Beijing i 2022. Derfor er jeg villig til å ofre hele eller halve sesongen vi har foran oss hvis det er nødvendig, sier Pellegrino.

  29-åringen fra Aostadalen i Nord-Italia ble verdensmester i sprint i 2017 og har vært Johannes Høsflot Klæbos tøffeste rival i sprintlangrenn de siste sesongene.

  h0rRhZQ7w1U
  Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
 • Northugs bror: – Kom hjem, Petter

  Petter Northugs lillebror ber den pensjonerte skistjerna komme hjem etter at han ble pågrepet for råkjøring og oppbevaring av kokain denne uka.

  – Min bror er velkommen til meg uansett. Kom hjem en tur nå, og ta deg noen måneder til å lufte hodet. Kanskje trenger du flere, skriver Tomas Northug på Instagram.

  Den svenske skistjerna Frida Karlsson håper Petter Northug tar lærdom av hendelsen.

  – Det er trist, veldig trist. Jeg håper Petter tar skikkelig lærdom av dette nå. For dette er ikke den Petter jeg har lært å kjenne, skriver 21-åringen i en tekstmelding til Expressen.

  Karlsson er med i TV 2-programmet «Landskampen» hvor Northug er programleder.

  tomas northug legger opp
  Foto: Carina Olset
 • Bayern slo Barcelona 8–2

  Kvartfinalen i mesterligaen ble en overkjøring av dimensjoner. Bayern München vant 8–2 over Barcelona, som ble sendt ut av mesterligaen i skam.

  – Denne ydmykelsen kommer til å gå inn som en merkedag på alle mulige måter, sier TV 2s Øyvind Alsaker.

Sendeplan

Kl. Program Kanal