Kommentar

Den utrolige reisen

Det sene comebacket mot Ajax fikk det til å se ut som Tottenham hadde marginene med seg. Men det er noe annet som ligger bak når laget gjør det igjen og igjen.

Miguel D'Agostino og Mauricio Pochettino

UNIVERSELL ENERGI: Tottenhams trener Miguel D'Agostino og manager Mauricio Pochettino mener at ingenting er tilfeldig, men alt skjer av en grunn. Også Tottenhams avgjørende mål mot Ajax

Foto: Matthew Childs / Reuters

To år før Mauricio Pochettino sank på kne på Johan Cruyff Arena med foldede hender og tårer i øynene, hadde han fortalt engelsk presse om et prinsipp han kaller energía universal.

«Universell energi» handler om at ingenting er tilfeldig, at alt skjer av en grunn. Litt som skjebne.

Selv om Pochettino tror på det, hadde kanskje ikke alle spillere kjøpt en slik teori. Pochettino er tross alt en fyr som har sitroner på kontoret sitt fordi han mener de absorberer negativ energi.

Men om man er fristet til å le av slike ting, bør man vurdere hva Pochettino har oppnådd ved hjelp av sine prinsipper. Det som skjedde i mesterligaens semifinale i går, hvor Tottenham snudde 0–3 sammenlagt til 3–3 mot Ajax, seks minutter på overtid, var ikke en isolert hendelse.

Faktisk var den del av en reise for Spurs som ikke burde ha vært mulig.

Lucas Moura

HATTRICK: Lucas Moura jubler etter sitt tredje mål mot Ajax. Han er Tottenhams siste kjøp, og det er ett og et halvt år siden

Foto: Matthew Childs / Reuters

Alt har gått galt

En av årsakene er alle hendelsene som har rammet Pochettino denne sesongen. Spurs kjøpte ikke en eneste spiller verken i fjor sommer eller i vinter. Lucas Moura, som scoret hattrick i går, var siste mann inn dørene.

Han kom som vrakgods fra Paris Saint-Germain 31. januar 2018.

Spurs har hatt skader på omtrent hele førstelaget. De har måttet spille på Wembley nesten hele sesongen fordi deres nye stadion ble forsinket. De har finansielle resurser som tilsier at de burde havne på sjetteplass i Premier League hvert år.

I en sesong som denne, hvor så mye egentlig har gått galt, burde de strengt tatt ligge midt på tabellen.

Det at de likevel i praksis har sikret topp fire, gjør denne sesongen til Pochettinos største prestasjon som trener for Spurs. Nå er de altså i finalen av mesterligaen også.

Og det etter en semifinale som ikke var deres første comeback i turneringen, men deres tredje.

Kane

UTE: Harry Kane er en av svært mange Tottenham-spillere som har vært ute med skade denne sesongen. Tross det er Spurs klar for finale. Og Kane håper å være klar igjen til den kampen

Foto: Ian Kington / AFP

Mission impossible

I gruppespillet var Spurs i en situasjon som nesten var like desperat. De tok ett poeng på sine tre første kamper. I siste runde måtte de ta poeng borte mot Barcelona.

Fem minutter før slutt satte Lucas Moura inn 1–1.

Spurs, med like mange poeng og lik målforskjell som Inter, gikk videre fordi de hadde scoret flere bortemål mot Inter enn Inter hadde scoret mot dem.

Så kom kvartfinalen mot Manchester City, hvor City ledet 4–3 sammenlagt før Fernando Llorente kriget inn en redusering som tok Spurs videre på bortemål. På overtid scoret City vinnermålet, på like dramatisk vis som da Spurs avgjorde sent i går.

Men så oppdaget dommerne, ved hjelp av video, en marginal offside som annullerte scoringen og reddet Spurs.

Den kampen hadde Spurs stjernen Son Heung-min suspendert, De savnet i tillegg Harry Kane, en av Europas beste spisser, som også var ute med skade i går.

Så da Ajax tok ledelsen 2–0 og ledet 3–0 sammenlagt, virket oppgjøret i praksis over.

Men så tok den universelle energien tak i ting.

Liverpool er ikke alene

Klopp

IKKE BARE SPURS: Også Liverpool har kjempet seg til finale gjennom å ha tro på å klare det tilsynelatende umulige. Her jubler Jürgen Klopp og skadde Mohamed Salah etter 4–0 over Barcelona

Foto: Peter Byrne / AP

Det er tross alt lite relevant hvor sannsynlig prinsippet høres ut så lenge Pochettino og spillerne tror på det. Utslagsrundene i mesterligaen denne sesongen har i det hele tatt vist hva som er mulig med guts, vilje og riktig mentalitet.

Eksemplene er flere enn Liverpools opphenting mot Barcelona på Anfield tirsdag kveld.

I åttedelsfinalen snudde Juventus 0–2 til 3–2 mot bunnsolide Atlético Madrid med et hattrick fra Cristiano Ronaldo.

I samme runde klarte Ole Gunnar Solskjærs Manchester United å snu 0–2 til 3–3 og gå videre på bortemålsregelen med et skadeskutt lag som strengt tatt burde ha vært overkjørt – og ofte ble det – mot PSG.

La oss heller ikke glemme det heltemodige Ajax-laget, som ikke vant sine hjemmekamper mot Real Madrid og Juventus på vei til semifinalen, men som knuste dem borte ved å holde fast på sin offensive spillestil.

Ajax hadde fortjent å være i finalen, slik de har spilt. Men det samme kan sies om Spurs.

En passende finale

For som Pochettino sa i går, er ikke disse comebackene tilfeldige. Kanskje har Spurs hatt flaksen med seg her og der, men uten innsats og vilje hadde de ikke hatt muligheten til å nyte godt av den.

Mange lag hadde falt sammen som korthus i lignende situasjoner.

– Vi har snakket om skjebne. Men jeg tror ikke på det fordi det er et fint ord. Jeg tror på det først og fremst når man jobber hardt, sa Pochettino i går, og la til:

– Det var ikke taktikk eller bytter som vant kampen i går. Det var tro.

På mange måter er det passende at Spurs nå møter Liverpool i finalen. Pochettino var den første motstanderen til Jürgen Klopp da tyskeren kom til Anfield i oktober 2015. I den kampen gjorde begge lag masse feil, men løp som besatt.

Det de har oppnådd siden, viser hva som er mulig om den riktige mentaliteten ligger i bunn.

Store kontraster

Real Madrid depper

KONTRASTER: Nedslåtte supportere etter at styrtrike Real Madrid ble utklasset av Ajax i åttedelsfinalen tidligere i vår

Foto: Javier Soriano / AFP

Og kanskje kan det være en lærepenge for andre i europeisk fotball denne sesongen. Kontrasten mellom disse to lagene og noen av stormaktene på kontinentet har vært slående.

Ta styrtrike Real Madrid, som kollapset mot Ajax og som nå har truffet veggen i hjemlig serie.

Ta pengemaskinen United, som ikke engang klarte å slå Huddersfield i kampen om topp fire forrige helg, med stjerner som underpresterer grovt og likevel ønsker fetere kontrakter.

Og glem ikke PSG, støttet av Qatars oljepenger, som har kastet bort store ledelser to år på rad til tross for at de har hentet de beste spillerne i verden. Man kan egentlig forstå hvorfor de bruker så mye penger, for vanligvis domineres mesterligaen av de rikeste.

Men denne sesongen vinner de modigste.

Siste nytt

 • VAR-annullert King-mål

  Bournemouth tok sin aller første bortesiger mot Southampton med 3-1 i sørkyst-derbyet i Premier League fredag kveld, og kleiv opp til ein sterk tredjeplass på tabellen.

  Joshua King kom ikkje på scoringslista. Han avslutta eit angrep med å setje ballen i mål, men var hårfint offside. King rakk å juble, men det var før dommaren konsulterte VAR og annullerte.

  Då leia allereie Bornemouth 1-0 etter scoring av Nathan Aké. Like før pause sette Harry Wilson inn 2-0. James Ward-Prowse reduserte på straffe, og Southampton pressa for utlikning det meste av andre omgang, men lykkast ikkje.

  I staden utnytta Callum Wilson ein gigatabbe av Bournemouth-keeper Angus Gunn og kunne trille inn 3-1 fire minutt på overtid.

  Joshua King
  Foto: Tony O'brien / Reuters
 • Norges gruppemotstander straffes

  EM-kvalifiseringsmøtet mellom Romania og Norge skal spilles for tomme tribuner. Romania straffes hardt av UEFA for supporternes oppførsel i tidligere kamper, det melder NTB. Bakgrunnen for straffen var supporternes oppførsel i kampene mot Spania og Malta, hvor kampen ble utsatt i ett minutt på grunn av at det ble kastet fyrverkeri inn på banen. Det rumenske fotballforbundet har i tillegg fått en bot på 83.000 euro, tilsvarende cirka 820.000 kroner. Romania og Norge møtes i Bucuresti 15. oktober. Norge trenger trolig seier dersom det skal være et reelt håp om å gå videre fra sin EM-kvalifiseringsgruppe.

  Fotball EM-kvalifisering menn Norge - Romania 2-2
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hovland med eagle og tetkamp

  Med fire slag under par i dag og seks under par totalt er Viktor Hovland førebels nummer 8 etter to rundar av PGA Championship på europatouren i Wentworth i England.

  Hovland hadde ein eagle (to under par) og fire birdiar (eitt under par), men også tre bogeyar (eitt over par) fredag.

  Engelske Justin Rose og svenske Henrik Stenson leier med ni under par.

  Turneringa blir avslutta søndag, og er ei av fire europeiske turneringar som Hovland må delta i for å vere aktuell for Europas lag til Ryder Cup neste år.

  Viktor Hovland
  Foto: Carl Andreas Wold / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal