Kommentar

Den usynlige Kanté-effekten

Er det tilfeldig at lagene N’Golo Kanté spiller for, nesten alltid pleier å vinne?

N’Golo Kanté

LEICESTER-STJERNE: N’Golo Kanté bidro til at Leicester overrasket de fleste og vant Premier League i 2016. Her er han i en kamp mot West Ham.

Foto: Rui Vieira / AP

Leicester vant ligaen med ham. Så fort han dro, holdt de på å rykke ned. Chelsea kom på 10. plass uten ham. Så fort han kom, vant de ligaen.

Slikt skulle tilsi at N’Golo Kanté er god. Men hvor god?

Æren tilhørte tross alt ikke bare ham. Leicester kom aldri til å repetere mirakelet, mens Chelsea hadde Antonio Conte og et lett kampprogram. Og siden Kantés bidrag sjelden omsettes til mål og målgivende, er det vanskelig å si hvor viktig han var.

Bare de siste ukene har vi fått et nytt hint. Chelsea har gjenoppdaget formen etter en grusom periode, på nøyaktig samme tidspunkt som Kanté har blitt skadefri.

Er dette også tilfeldig? Eller kan Kanté virkelig forvandle et helt lag alene?

Usynlig arbeid

Spørsmålet er komplisert, fordi Kantés bidrag ikke gjenspeiles i tall. Spisser defineres av mål, playmakere av målgivende, stoppere av duellspill.

Ballvinnerne er vanskeligere å vurdere. Selv antall taklinger dekker kun en brøkdel av rollen.

Kanté har for eksempel en enorm posisjonell disiplin. Selv når han ikke takler eller duellerer, dekker han store rom og beskytter forsvaret. Hans enorme radius lar ham også presse effektivt høyt i banen. Når han vinner ballen, er han flink til å starte kontringer.

Ingen av disse egenskapene fanges opp av normale statistikker.

Mye av jobben Kanté gjør er altså «usynlig». Så vanskelig er det å vurdere ham, at det beste nesten bare er å analysere lagets prestasjoner med og uten ham.

De har som kjent variert stort. Og fenomenet er ikke nytt.

Da Real Madrid kollapset

Enkelte anser Kanté som arvtakeren til Claude Makélélé. Det finnes betydelige forskjeller – Kanté er for eksempel langt mer mobil – men begge er ballvinnere med intelligens og disiplin som gjør «usynlige» jobber for laget.

Makélélé ankom Real Madrid i 2000, og ble ankeret som opprettholdt balansen bak Zinédine Zidane og Luís Figo. De neste tre årene vant laget to ligatitler og en mesterliga.

Men så solgte klubben Makélélé til fordel for David Beckham. Trener Carlos Queiroz sa senere at det å vinne ligaen og mesterligaen uten Makélélé var som å bestige Mount Everest uten oksygen. Heller ikke Zidane skjønte noe.

– Hvorfor legge et nytt lag med gullmaling på Bentleyen, når man mister hele motoren? spurte han.

Det skulle gå tre år før Real Madrid vant et stort trofé igjen. Innen det hadde de byttet trener syv ganger, og president Florentino Pérez hadde resignert.

Salget som ødela systemet

Dette er åpenbart en annerledes historie enn den om hvordan Leicester falt sammen uten Kanté. Likevel var det forbausende hvor kjapt de sank. De hadde tross alt ikke solgt noen andre nøkkelspillere; Jamie Vardy og Riyad Mahrez var der ennå.

Spissen Shinji Okazaki ble spurt hva som egentlig hadde endret seg. Han sukket.

– Kanté, kom svaret.

Det viste seg at Leicester hadde måttet bytte hele det defensive systemet. Uten Kantés posisjonering og løpskraft lakk forsvaret som en sil. Som konsekvens begynte trener Claudio Ranieri å bytte formasjoner, noe som visstnok frustrerte spillerne.

Ranieri ble sparket i februar og Leicester havnet på 12. plass.

Leicester City v Everton - Barclays Premier League

Kanté med Premier League-trofeet for Leicester.

Foto: Andrew Boyers / Reuters

Latterlig kritikk

Hva så med Chelseas suksess? Det er vanskelig å si om de hadde vunnet ligaen uten Kanté, men han var utvilsomt viktig.

Så god var han faktisk at selv Conte slet med å finne ting han kunne forbedre. Ikke det at italieneren ikke prøvde. I mars, etter at Kanté hadde spilt en nærmest perfekt kamp, fortalte Conte pressen at han hadde slått 50 pasninger og kun fullført 45.

– Han må forbedre dette. Han må forbedre seg... sa Conte.

Så begynte Conte bare å le.

Selv ikke han kunne ta sin egen kommentar seriøst. Det fantes i praksis ingenting å kritisere Kanté for.

Kante

Kanté med Premier League-trofeet for Chelsea.

Foto: Ben Stansall / AFP

Kaos uten Kanté

Det var imidlertid fortsatt vanskelig å si hvor viktig Kanté var, fordi han alltid spilte. Hvor mye av æren var hans? Hvor mye var på grunn av medspillerne, Conte og kampprogrammet?

Den beste måten å bedømme ham på, ville vært om Chelsea måtte klare seg uten ham. Og nettopp dette har skjedd denne sesongen.

skadet

N'Golo Kanté ble skadet under en landskamp for Frankrike 7. oktober. Etter det har Chelsea hatt en formdupp.

Foto: Franck Fife / AFP

Kanté ble skadet i starten av oktober. På det tidspunktet hadde Chelsea tapt mot Burnley, men så vunnet syv av åtte kamper, blant andre to råsterke seiere borte mot Tottenham og Atlético Madrid. De hadde så tapt 1–0 mot Manchester City, men virket i det minste solide.

Dét skulle ikke vare lenge.

Uten Kanté mistet de nemlig sin karakteristiske soliditet. De tapte 2–1 borte mot Crystal Palace, et lag som verken hadde tatt poeng eller scoret mål på sine første syv ligakamper. De spilte 3–3 hjemme mot Roma.

Forsvaret var ikke til å kjenne igjen.

– Ikke lett å spille uten ham

Kanté var ikke den eneste faktoren. Chelsea slet med andre skader, samt slitne bein som konsekvens av få rotasjoner og en tynn stall.

Samtidig var det klart at Chelsea ga motstanderne tid og rom i soner som Kanté pleide å dekke. Spillere fikk skyte like utenfor boksen. Store hull åpnet seg opp på midtbanen. Cesc Fàbregas virket tregere enn noen gang, og Tiémoué Bakayoko fremsto ikke som en kapabel erstatter.

Neste kamp var en kaotisk 4–2-seier mot Watford som kunne gått begge veier. De slo så Everton i ligacupen og Bournemouth i ligaen, før de gikk på et knusende 3–0-tap i Roma.

Det var en av Chelseas svakeste kamper defensivt under Conte.

– Det er ikke lett for oss å spille uten N’Golo, hadde treneren sagt tidligere.

Tilbake på vinnersporet

Så kom Kanté tilbake, og Chelsea vant umiddelbart 1–0 mot United. Siden har de vunnet 4–0 mot West Bromwich og 4–0 mot Qarabağ.

I ligaen og mesterligaen denne sesongen har de sluppet inn 0,5 mål per kamp med Kanté. Uten ham ligger snittet på 2.

Disse tre ukene er kanskje den beste målestokken vi har fått med hensyn til Kantés innflytelse. Chelsea virker betydelig bedre nå, og mens West Brom og Qarabağ kanskje ikke er de farligste lagene, kan det samme sies om Palace og Watford.

Inntil mer sofistikerte analytiske verktøy kommer på plass, får vi dermed bare fastslå at han er fryktelig god. Den beste statistikken er kanskje den at laget han spiller på, som regel pleier å vinne.

Conte

CONTE+KANTÉ=SANT: Antonio Contes Chelsea er rett og slett mye bedre når N'Golo Kanté er på banen.

Foto: Glyn Kirk / AFP

Siste nytt

 • LSK vant målrik serieåpning

  LSK Kvinner var på vei mot et svært overraskende tap hjemme mot Kolbotn i sesongåpningen. Så våknet den regjerende mesteren og snudde til 4-3-seier. Med 23 minutter igjen å spille var det gjestene Kolbotn som ledet 3-1, så kviknet LSK til. Først reduserte Guro Reiten til 2–3 etter 73 minutter, og deretter utlignet Emilie Haave to minutter senere. Ett minutt før slutt var snuoperasjonen komplett da Reiten satte inn sitt andre mål for dagen da hun scoret på straffe.

  Guro Reiten
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Gangnes blir servicemann

  Kenneth Gangnes måtte gi seg på landslaget før jul på grunn av skade, nå blir han landslagets nye servicemann. Gagnes tar over for østerrikeren Thomas Hörl, som gir seg etter ni år.

  – Det blir gøy å være med og bidra på en litt annen måte enn å hoppe selv, sier Gangnes.

  Kenneth Gagnes
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • TV 2: Ødegaard starter mot Spania

  Martin Ødegaard får sjansen fra start borte mot Spania, skriver TV 2. Mohamed Elyounoussi, som ikke har hatt tillit i Southampton, henvises dermed til benken, ifølge kanalen. TV 2 melder at Lars Lagerbäck har tatt ut følgende lag: Rune Almenning Jarstein - Omar Elabdellaoui, Kristoffer Vassbakk Ajer, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Martin Ødegaard - Joshua King, Tarik Elyounoussi.

  Ødegaard
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal