Hopp til innhold
Kommentar

Den tyske målfesten som vil hjelpe Haaland

Ved å dra til Europas mest målrike toppliga har Erling Braut Haaland skaffet seg ideelle forhold for å vise seg frem.

Erling Braut Haaland feirer scoring

UTROLIG DEBUT: Erling Braut Haaland tok Bundesliga med storm da han scoret hattrick i debuten sin for Dortmund.

Foto: Michaela Rehle / Reuters

Da Erling Braut Haaland scoret hattrick på 34 minutter mot Augsburg sin debut for Dortmund forrige lørdag, var det lett å glemme en annen del av kampen som var overraskende.

Haaland fikk hjelp. Ikke bare av sin lagkamerater, men av Augsburg.

På det andre målet løp Haaland og Thorgan Hazard inn bak et forsvar som sto på midtstreken uten press på ballfører – en grov synd for ethvert forsvar. På det tredje fikk Haaland igjen 40 meter å boltre seg på.

Organiseringen var skrekkelig. Hva var det Augsburg holdt på med?

Laster Twitter-innhold

Med et slikt forsvarsspill skulle man tro at Augsburg, som tapte kampen 5–3, var et bunnlag. Men i en liga med 18 lag er de på 10. plass.

I stedet var kampen kanskje en smakebit av Bundesliga. Ved å dra til Dortmund i vinter har Haaland valgt en liga hvor lag tar sjanser og scorer mange mål.

Det bør skape forhold som passer ham perfekt.

Skiller seg ut

For to uker siden gjorde journalisten Michael Cox en analyse av hvordan de fem store ligaene i Europa har endret seg i løpet av det siste tiåret.

De fem store er Spania, England, Tyskland, Italia og Frankrike. Saken, publisert på nettsiden The Athletic, var basert på statistikk, blant annet mål per kamp. Der skilte en av ligaene seg ut.

I ni av de 10 sesongene, fra 2009/10 til 2018/19, hadde Bundesliga hatt flest mål per kamp.

Dortmund virker som en ideell «match». Men kulturen i ligaen kan bli vel så viktig.

Cox fant også ut at antallet mål i Bundesliga har økt. Forrige sesong var snittet oppe i 3,18 mål per kamp, det høyeste i løpet av tiåret. De andre ligaene lå mellom 2,55 og 2,85.

Denne sesongen har snittet i Bundesliga økt enda mer – til 3,25.

Heavy metal

Hva har bidratt til disse tallene? Tradisjonelt sett har jo ikke tyskerne vært kjent for festfotball.

De tyske landslagene som vant VM i 1954, 1974 og 1990 var kjent for en maskinaktig fotball basert på typiske kvaliteter som disiplin, organisasjon, lagånd og vinnermentalitet. Selv like etter årtusenskiftet prøvde landslaget å spille slik.

I Bundesliga tviholdt lag på mannsmarkering og sweeperen, et system de flest topplag i Europa hadde byttet ut med en flat forsvarsfirer og sonemarkering.

Men tysk fotball har endret seg. I 2011 og 2012 vant Jürgen Klopps Dortmund ligaen med en spillestil treneren sammenlignet med «heavy metal». Dortmund løp sine rivaler i senk, presset høyt og angrep kjapt.

Resultatet av innflytelsen til trenere som Guardiola og Klopp er en liga med mange offensive profiler hvor lag angriper hurtig og ønsker initiativet

Siden har andre trenere skapt lignende lag i Bundesliga, blant dem Roger Schmidt (Leverkusen) og Ralph Hasenhüttl (Leipzig).

Robert Lewandowski og Jürgen Klopp

FORBILDE: Jürgen Klopp nøt stor suksess med Dortmund.

Foto: Gero Breloer / AP

Underveis har Pep Guardiola vist ligaen verdien av høy ballbesittelse ved å ta tre ligatitler med Bayern München fra 2013 til 2016. Tyskland vant VM i 2014 med en kjerne bestående av Bayern-spillere, og hadde ballen nest mest i turneringen.

I Bundesliga så andre trenere Guardiolas suksess og ble inspirert. Julian Nagelsmann, 32-åringen som nå trener Leipzig, sier at han har Guardiola som sitt forbilde.

Laster Twitter-innhold

Resultatet av innflytelsen til trenere som Guardiola og Klopp er en liga med mange offensive profiler hvor lag angriper hurtig og ønsker initiativet. Bundesliga har blitt Europas største målfest.

Det at Haaland har kommet inn døren på akkurat riktig tidspunkt, er nok ikke tilfeldig.

Harvard for forsvarere

For da han, familien og hans rådgiver Mino Raiola bestemte seg for hvor han skulle dra i vinter, kan selve klubben umulig ha vært den eneste faktoren de vurderte.

Dortmund virker som en ideell «match». Men kulturen i ligaen kan bli vel så viktig.

Få vet dette like godt som Raiola, en av Europas mektigste agenter. I fjor sommer var han travel med å sikre en overgang for en av sine klienter, nederlenderen Matthijs de Ligt, en av Europas mest talentfulle forsvarere.

De Ligt kunne gått til Barcelona, som spiller nydelig fotball og har verdens beste spiller i Lionel Messi. Den spanske ligaen er kjent for sitt høye tekniske nivå.

Matthijs de Ligt i duell

ETTERTRAKTET: Det var svært mange klubber som siklet på Matthijs de Ligt under fjorårets sommervindu.

Foto: Marco Bertorello / AFP

Men De Ligt valgte Juventus i Italia. Ikke nødvendigvis fordi de var bedre enn Barça, men fordi de har en lang tradisjon for å utvikle forsvarsspillere i toppklasse. Den italienske ligaen er kjent for lag som er taktisk smarte og godt organisert.

– Det er viktig for en forsvarsspiller å dra til Italia. Her kan han lære fra noen av de beste i verden, sa Raiola.

Selv beskrev De Ligt ligaen som et «Harvard for forsvarsspillere».

Gode forhold

Om dette var sant for De Ligt, gir det like mye mening for en spiss som Haaland å dra til en liga hvor offensive spillere får rom og målene renner inn.

Denne sesongen har Bundesliga to spillere som har scoret flere mål enn de har spilt kamper: Robert Lewandowski (Bayern) og Timo Werner (Leipzig), som begge har 20 fulltreffere på 18 oppgjør.

Om Haaland slår til, kan han levere lignende tall. Og sterke tall er essensielt for spillere som ham.

Raiola vet at spisser som gjør «en jobb for laget» uten å score, er vanskeligere å selge, og for pressen vanskeligere å legge merke til. I en sport hvor bruk av statistikk blir stadig mer utbredt, betyr tall mye. For målscorere betyr de alt.

Før Gullballen deles ut, snakker pressen gjerne om kandidatenes antall mål per kamp. Når Cristiano Ronaldo kritiseres, sier han ofte at «tallene mine taler for seg selv».

Det samme kriteriet vil bli brukt for å bedømme Haaland i Dortmund. Om han kan bli med på den tyske målfesten, vil også hans tall tale for seg selv.

Og for en fyr som sier såpass lite, vil nok det være det beste.

Siste nytt

  • Kofstad med vill opphenting og banerekord i India

    Espen Kofstad spilte fantastisk golf på 2. runde på europatouren i New Delhi. Han ser ut til å klare cuten i turneringen tross torsdagens skrekkstart.

    Nordmannen gikk fra ni slag over par (81) torsdag til å sette banerekord og trolig spille seg over cutgrensen med en 62-runde fredag.

    – Jeg skjelver fortsatt litt. Det var bare utrolig i dag. Alt satt. Jeg traff på så mange putter. Det har vært litt av en dag, sier Kofstad til arrangøren.

    Han kunne knapt tro det selv etter å ha startet dagen på 141.-plass av de 144 startende i turneringen i Indias hovedstad.

    Suksessen på 2. runde gjør høyst sannsynlig at Kofstad er klar for spill også lørdag og søndag. Det fører til at han må endre reiseplaner for andre gang på kort tid.

    – Jeg endret flybillettene mine i går slik at jeg kunne reise hjem i morgen. Så jeg må endre dem igjen, sier nordmannen.

    62-runden er rekord på DLF Golf and Country Club i New Delhi, melder arrangøren.

    I skrivende stund ligger Kofstad akkurat over cutgrensen med ett slag under par totalt. En rekke spillere har imidlertid til gode å fullføre sine runder før feltet deles i to.

    Japaneren Keita Nakajima leder turneringen i den indiske hovedstaden så langt. Han har gått de to første rundene på totalt 14 slag under par. (NTB)

    Espen Kofstad
    Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
  • City-duo mister Arsenal-kampen

    Manchester Citys forsvarsspillere Kyle Walker og John Stones mister begge søndagens storkamp mot Arsenal. For Arsenal kjemper en nøkkeltrio mot klokken.

    Både Walker og Stones pådro seg skader i løpet av landslagssamlingen, og City-manager Pep Guardiola sa på fredagens pressekonferanse at duoen ikke blir klare til møte mot Arsenal.

    Samtidig fortalte Guardiola at Kevin De Bruyne og Ederson trolig er tilgjengelig til kampen etter litt skaderusk.

    På Arsenal-manager Mikel Arteta sin pressekonferanse, fortalte spanjolen at trioen Bukayo Saka, Gabriel Martinelli og Gabriel Magalhães er usikker til kampen.

    – De har ikke trent ennå, men vi har en treningsøkt i morgen, så det er en sjanse for at de kan være med, sier Arteta.

    Kun ett poeng skiller fra Arsenal og Liverpool ned Manchester City når ti serierunder gjenstår av Premier League-sesongen.

    Liverpool tar imot Brighton klokken 15:00 søndag, før Manchester City får besøk av Arsenal kl. 17:30.

    John Stones og Kyle Walker
    Foto: Jason Cairnduff / Reuters
  • Leicester-smell - tetter seg til i opprykkskampen

    Leicesters svake form fortsetter på nivå to i England. Fredag ble det 0-1-tap borte mot Bristol, og i løpet av kvelden kan de miste den direkte opprykksplassen for første gang siden september.

    Etter forrige sesongs nedrykk fra Premier League, har Leicester stort sett toppet tabellen i Mesterskapsserien hele denne sesongen.

    Én seier på de siste seks seriekampene har imidlertid ført til at tabelltoppen er mistet til Leeds med åtte serierunder igjen.

    I tillegg er det bare ett poeng ned til Ipswich på tredjeplass, før de møter Blackburn borte klokken 18:30 fredag.

    Om Ipswich vinner den kampen vil de sende Leicester utenfor de to øverste plassene for første gang siden 5. serierunde som ble spilt i september. Ipswich vil riktignok ha én kamp mer spilt enn Leicester etter fredagens kamper.

    De to øverste lagene etter 46 serierunder rykker direkte opp til Premier League, mens lag tre til seks spiller opprykkskvalifisering om den siste opprykksplassen.

    FA Cup - Quarter Final - Chelsea v Leicester City
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal