Hopp til innhold

Den tomme stolen vekker oppsikt: – Åpenbart uvanlig

Jan Nepomnjasjtsjij vandrer ofte etter å ha gjort trekkene sine i sjakk-VM. Det får Magnus Carlsen og andre sjakkprofiler til å stusse. Er det et psykologisk spill? Eller er han bare nervøs?

Magnus Carlsen

TOM STOL: Magnus Carlsen sitter ofte for seg selv i «akvariet» der VM-partiet spilles. Motstander Jan Nepomnjasjtsjij virker å like seg godt på pauserommet.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

– Jeg har bare tenkt at han tenker mens han er på pauserommet. Det er åpenbart uvanlig, men jeg har ikke fundert noe mer over det.

Det sa Magnus Carlsen til verdenspressen etter det andre VM-partiet mot Jan Nepomnjasjtsjij i Dubai. Nordmannen har altså fått med seg det som har blitt en snakkis til nå i VM:

Nepomnjasjtsjijs mange gåturer frem og tilbake til brettet.

Odin og Johan-Sebastian Christiansen

SJAKKPROFIL: Johan-Sebastian Christiansen.

Foto: NRK

Under samtlige partier har russeren flere ganger gjort trekket sitt, reist seg opp og vandret bort til rommet som befinner seg bare noen få meter unna «akvariet» de sitter i.

– Veldig glad i å gå

I dette fellesrommet kan spillerne slappe av, gå på toalettet eller spise mellom trekkene. De kan oppholde seg der så mye de vil i løpet av partiet.

– Han er en av de mest ekstreme på dette. Jeg sett ham i en del turneringer som jeg har spilt – han er veldig glad i å gå litt rundt når han spiller. Jeg tror ikke at han er så glad i å regne ved brettet, sier sjakkspiller Johan-Sebastian Christiansen til NRK.

– Vandrer han mer enn andre?

– Det er ikke mange som er like mye borte fra brettet som ham. «Nepo» er også veldig lenge borte når han først har gått. Når Carlsen gjør et trekk, kan «Nepo» bruke lang tid før han er tilbake igjen, svarer Christiansen.

SE VIDEO: Her kan du få en sniktitt på pauserommet til Magnus Carlsen.

Nervøs eller psykologisk spill?

Nepomnjasjtsjij har ikke selv kommentert hvorfor går så mye til og fra brettet, men Christiansen, som er ranket som nummer 282 i verden, tror det kan være snakk om et psykologisk spill.

– Det kan godt være at han prøver å psyke ut spillerne ved å la dem sitte der for seg selv, samtidig som han later som om han har full kontroll, sier Christiansen.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae tror imidlertid det handler mer om usikkerhet og nervøsitet.

– Vi er ikke helt ukjent med at spillere går på pauserommet og tenker i sjakken, men det er som Magnus sa – det er uvanlig at han gjør det så mye. Det tyder ofte på at man er nervøs og ikke klarer å sitte ved brettet fordi man blir fryktelig rastløs, sier Bae og legger til:

– Det er et dårlig tegn for «Nepo».

SE VIDEO: Under det tredje VM-partiet kikket Jan Nepomnjasjtsjij på Carlsen, reiste seg og gikk inn på pauserommet – som så mange ganger før.

Bae kritisk til «forsiktige» Nepomnjasjtsjij

Selv om Nepomnjasjtsjij står med like mange VM-poeng som Carlsen, har Bae tidvis vært litt skuffet over russerens prestasjoner. Bae reagerte spesielt under søndagens parti da «Nepo» valgte et forsiktig bondetrekk i stedet for å angripe.

– Jeg er overrasket. Dette trekket hans er et svakhetstegn – at han ikke griper sjansen til å gå på offensiven. Han er en offensiv spiller, og det gjør jo at man må spørre seg om han bevisst har valgt å være mer defensiv i denne matchen enn han har vært tidligere, sier Bae.

Russeren trenes av Vladimir Potkin, som også ledet sekundantteamet til tidligere VM-utfordrer Sergej Karjakin.

– Karjakin spilte jo også veldig forsiktig i VM-matchen. «Nepo» tenker nok helt klart at det er viktig å ikke tape, og at han kanskje har større sjanser jo færre partier det skal avgjøres på, sier Bae.

Mandag har spillerne en etterlengtet fridag. Dette er én av fem planlagte hviledager. Du ser tirsdagens VM-parti fra klokken 13.15 på NRK.

Hvem vinner VM i sjakk 2021?

Magnus Carlsen 88%

Jan Nepomnjasjtsjij 12%

Avstemningen er lukket. 32010 stemmer totalt

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

City herjet i amper storkamp – Liverpool raste mot dommeren

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

 • Arsenal vant komfortabelt mot Leeds

  Ligalederne vant 4-1 på Emirates Stadium etter scoringer fra Gabriel Jesus, Ben White og Granit Xhaka. Rasmus Kristensen scoret for gjestene.

  Gabriel Jesus, som har vært ute med skade, har ikke scoret i ligaen siden 1. oktober i fjor.

  Luke Ayling kakket Arsenal-spissen inne i feltet. Dommer Darren England var ikke i tvil og dømte straffespark etter 34 minutter.

  Arsenal-spissen tok straffen selv, til tross for at Martin Ødegaard stod lenge med ballen, og satte den midt i mål.

  Hjemmelaget startet andre omgangen på best mulig vis. Gabriel Martinelli slo et innlegg til motsatt side, hvor Ben White hamret ballen i mål via tverrliggeren.

  Etter 54 minutter var Jesus i sentrum igjen og satte inn 3-0 og noterte seg sitt andre mål denne ettermiddagen.

  Leeds-forsvarer Kristensen satte inn 3-1 etter 76 minutter, da ballen passerte en utspilt Ramsdale. Skuddet gikk inn via ryggen til Oleksandr Zintsjenko.

  Granit Xhaka stanget inn 4-1 etter 84 minutter etter en strøken pasning fra Ødegaard.

  Arsenal holder dermed ledelsen til tabelltoer, Manchester City, på åtte poeng. London-laget har også en kamp mer spilt.

  I påsken skal Arsenal spille borte mot Liverpool, mens de lyseblå fra Manchester gjester Southampton.

  Arsenal
 • Brann fikk det tøft mot Åsane og Avaldsnes berget seieren på hjemmebane

  Det har vært en jevnt Toppserierunde så langt denne lørdagen.

  Åsane ledet både 1–0 og 2–1 før Branns Marthine Østenstad ble matchvinner da hun satte 3–2 for hjemmelaget.

  Avaldsnes seiret over Lyn på hjemmebane med to mål av danske Hanna Dahl. Anna Aahjem scoret Lyns ene mål i kampen som endte 2–1.

  Rosenborg trakk det lengste strået mot Arna-Bjørnar i Bergen da Emilie Nautnes satte kampens eneste mål etter 89 ordinære spilleminutter.

  Det ble målrikt i Oslo da Røa og Vålerenga til slutt spilte uavgjort 3–3. Kvinnene fra Oslo øst tok en tidlig ledelse, men Røa utlignet gang på gang.

  I Bærum har hovedkampen mellom Stabæk og LSK Kvinner nettopp begynt, hvor stillingen i skrivende stund er 0–0. Kampen kan du se på NRK1.

  Hanna Dahl
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Vilde Nilsen fikk historisk kongepokal

  Langrennsløper Vilde Nilsen ble lørdag tildelt den aller første kongepokalen til en parautøver under NM på Tolga.

  Nilsen var ikke i aksjon på Tolga lørdag, men fikk kongepokalen etter onsdagens sprint som beste prestasjon i paralangrenn under NM.

  – Tusen takk, dette er stort og det betyr veldig mye. En kongepokal er tross alt noe av det gjeveste man kan motta som idrettsutøver i Norge. Mange historiske langrennsløpere – i tillegg til andre fabelaktige idrettsutøvere – har mottatt denne, så at også jeg får en kongepokal er en stor ære, sa Nilsen i en uttalelse.

  Hun har ved siden av seieren i årets verdenscup også vinnet flere gull i Paralmypics og VM. (NTB)

  Vilde Nilsen
  Foto: Skiforbundet / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste