Den tomme stolen vekker oppsikt: – Åpenbart uvanlig

Jan Nepomnjasjtsjij vandrer ofte etter å ha gjort trekkene sine i sjakk-VM. Det får Magnus Carlsen og andre sjakkprofiler til å stusse. Er det et psykologisk spill? Eller er han bare nervøs?

Magnus Carlsen

TOM STOL: Magnus Carlsen sitter ofte for seg selv i «akvariet» der VM-partiet spilles. Motstander Jan Nepomnjasjtsjij virker å like seg godt på pauserommet.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

– Jeg har bare tenkt at han tenker mens han er på pauserommet. Det er åpenbart uvanlig, men jeg har ikke fundert noe mer over det.

Det sa Magnus Carlsen til verdenspressen etter det andre VM-partiet mot Jan Nepomnjasjtsjij i Dubai. Nordmannen har altså fått med seg det som har blitt en snakkis til nå i VM:

Nepomnjasjtsjijs mange gåturer frem og tilbake til brettet.

Odin og Johan-Sebastian Christiansen

SJAKKPROFIL: Johan-Sebastian Christiansen.

Foto: NRK

Under samtlige partier har russeren flere ganger gjort trekket sitt, reist seg opp og vandret bort til rommet som befinner seg bare noen få meter unna «akvariet» de sitter i.

– Veldig glad i å gå

I dette fellesrommet kan spillerne slappe av, gå på toalettet eller spise mellom trekkene. De kan oppholde seg der så mye de vil i løpet av partiet.

– Han er en av de mest ekstreme på dette. Jeg sett ham i en del turneringer som jeg har spilt – han er veldig glad i å gå litt rundt når han spiller. Jeg tror ikke at han er så glad i å regne ved brettet, sier sjakkspiller Johan-Sebastian Christiansen til NRK.

– Vandrer han mer enn andre?

– Det er ikke mange som er like mye borte fra brettet som ham. «Nepo» er også veldig lenge borte når han først har gått. Når Carlsen gjør et trekk, kan «Nepo» bruke lang tid før han er tilbake igjen, svarer Christiansen.

SE VIDEO: Her kan du få en sniktitt på pauserommet til Magnus Carlsen.

Nervøs eller psykologisk spill?

Nepomnjasjtsjij har ikke selv kommentert hvorfor går så mye til og fra brettet, men Christiansen, som er ranket som nummer 282 i verden, tror det kan være snakk om et psykologisk spill.

– Det kan godt være at han prøver å psyke ut spillerne ved å la dem sitte der for seg selv, samtidig som han later som om han har full kontroll, sier Christiansen.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae tror imidlertid det handler mer om usikkerhet og nervøsitet.

– Vi er ikke helt ukjent med at spillere går på pauserommet og tenker i sjakken, men det er som Magnus sa – det er uvanlig at han gjør det så mye. Det tyder ofte på at man er nervøs og ikke klarer å sitte ved brettet fordi man blir fryktelig rastløs, sier Bae og legger til:

– Det er et dårlig tegn for «Nepo».

SE VIDEO: Under det tredje VM-partiet kikket Jan Nepomnjasjtsjij på Carlsen, reiste seg og gikk inn på pauserommet – som så mange ganger før.

Bae kritisk til «forsiktige» Nepomnjasjtsjij

Selv om Nepomnjasjtsjij står med like mange VM-poeng som Carlsen, har Bae tidvis vært litt skuffet over russerens prestasjoner. Bae reagerte spesielt under søndagens parti da «Nepo» valgte et forsiktig bondetrekk i stedet for å angripe.

– Jeg er overrasket. Dette trekket hans er et svakhetstegn – at han ikke griper sjansen til å gå på offensiven. Han er en offensiv spiller, og det gjør jo at man må spørre seg om han bevisst har valgt å være mer defensiv i denne matchen enn han har vært tidligere, sier Bae.

Russeren trenes av Vladimir Potkin, som også ledet sekundantteamet til tidligere VM-utfordrer Sergej Karjakin.

– Karjakin spilte jo også veldig forsiktig i VM-matchen. «Nepo» tenker nok helt klart at det er viktig å ikke tape, og at han kanskje har større sjanser jo færre partier det skal avgjøres på, sier Bae.

Mandag har spillerne en etterlengtet fridag. Dette er én av fem planlagte hviledager. Du ser tirsdagens VM-parti fra klokken 13.15 på NRK.

Hvem vinner VM i sjakk 2021?

Magnus Carlsen 88%

Jan Nepomnjasjtsjij 12%

Avstemningen er lukket. 32010 stemmer totalt

Siste nytt

 • Carlsen snublende nær turneringsseier

  Magnus Carlsen spilte remis mot Santosh Gujrathi Vidit i et over fem timer langt parti fredag. Han er svært nær sammenlagtseier i turneringen i Nederland.

  Det blir i så fall åttende gang han vinner turneringen i Wijk aan Zee. Forrige gang var i 2019.

  Med to runder igjen er Carlsen et halvt poeng foran Richard Rapport, et helt poeng foran Anish Giri og Shakyriyar Mamedyarov. Han kommer til å få et helt poeng søndag i form av walkover mot Daniil Dubov, som er ute av turneringen etter å ha testet positivt på koronaviruset.

  Dubov ga tidligere i turneringen walkover til Giri fordi han nektet å spille med munnbind etter å ha vært nærkontakt med en smittet person. Fredag ble det klart at russeren selv har testet positivt, og hans tre siste motstandere får dermed seier uten å spille.

  Det betyr at Carlsen kan avgjøre allerede lørdag ved å få minst remis mot Fabiano Caruana og matche Rapports resultat mot Andrej Esipenko. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • Sophie Román Haug blir Roma-spiller

  LSK Kvinner har solgt Sophie Román Haug til Roma, opplyser klubben.

  – Dette var ikke en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Haug.

  Hun har spilt for LSK siden 2015. I Roma gjenforenes hun med Emilie Haavi, som ble klar for Roma like før jul.

  – Det gleder jeg meg veldig til. Emilie er jo en av de beste spillerne jeg har spilt med, og har blitt en god venn i løpet av årene i Lillestrøm, så det å få dele dette med henne er noe jeg ser veldig frem til, sier Haug.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB
 • Ingen nye positive tester i dag

  Landslagstrener Eirik Myhr Nossum bekrefter til NRK at det ikke har kommet noen nye positive tester i dag.

  Etter planen skal de norske langrennsløperne bli testet hver dag etter at flere utøvere har testet positivt de siste dagene.

  Fredag kveld ble det kjent at Johannes Høsflot Klæbo har fløyet hjem til Norge før resten av laget. I morgen skal de andre løperne følge etter, en dag tidligere enn først planlagt. Men Nossum informerer om at verken Simen Hegstad Krüger eller Harald Østberg Amundsen er med på det flyet.

  Krüger testet positivt torsdag, mens Østberg Amundsen har delt rom med Krüger frem til onsdag. Foreløpig har ikke han testet positivt.

  Italy Norway Olympians Virus
  Foto: Felice Calabro' / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal