Hopp til innhold

Den tomme stolen vekker oppsikt: – Åpenbart uvanlig

Jan Nepomnjasjtsjij vandrer ofte etter å ha gjort trekkene sine i sjakk-VM. Det får Magnus Carlsen og andre sjakkprofiler til å stusse. Er det et psykologisk spill? Eller er han bare nervøs?

Magnus Carlsen

TOM STOL: Magnus Carlsen sitter ofte for seg selv i «akvariet» der VM-partiet spilles. Motstander Jan Nepomnjasjtsjij virker å like seg godt på pauserommet.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

– Jeg har bare tenkt at han tenker mens han er på pauserommet. Det er åpenbart uvanlig, men jeg har ikke fundert noe mer over det.

Det sa Magnus Carlsen til verdenspressen etter det andre VM-partiet mot Jan Nepomnjasjtsjij i Dubai. Nordmannen har altså fått med seg det som har blitt en snakkis til nå i VM:

Nepomnjasjtsjijs mange gåturer frem og tilbake til brettet.

Odin og Johan-Sebastian Christiansen

SJAKKPROFIL: Johan-Sebastian Christiansen.

Foto: NRK

Under samtlige partier har russeren flere ganger gjort trekket sitt, reist seg opp og vandret bort til rommet som befinner seg bare noen få meter unna «akvariet» de sitter i.

– Veldig glad i å gå

I dette fellesrommet kan spillerne slappe av, gå på toalettet eller spise mellom trekkene. De kan oppholde seg der så mye de vil i løpet av partiet.

– Han er en av de mest ekstreme på dette. Jeg sett ham i en del turneringer som jeg har spilt – han er veldig glad i å gå litt rundt når han spiller. Jeg tror ikke at han er så glad i å regne ved brettet, sier sjakkspiller Johan-Sebastian Christiansen til NRK.

– Vandrer han mer enn andre?

– Det er ikke mange som er like mye borte fra brettet som ham. «Nepo» er også veldig lenge borte når han først har gått. Når Carlsen gjør et trekk, kan «Nepo» bruke lang tid før han er tilbake igjen, svarer Christiansen.

SE VIDEO: Her kan du få en sniktitt på pauserommet til Magnus Carlsen.

Nervøs eller psykologisk spill?

Nepomnjasjtsjij har ikke selv kommentert hvorfor går så mye til og fra brettet, men Christiansen, som er ranket som nummer 282 i verden, tror det kan være snakk om et psykologisk spill.

– Det kan godt være at han prøver å psyke ut spillerne ved å la dem sitte der for seg selv, samtidig som han later som om han har full kontroll, sier Christiansen.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae tror imidlertid det handler mer om usikkerhet og nervøsitet.

– Vi er ikke helt ukjent med at spillere går på pauserommet og tenker i sjakken, men det er som Magnus sa – det er uvanlig at han gjør det så mye. Det tyder ofte på at man er nervøs og ikke klarer å sitte ved brettet fordi man blir fryktelig rastløs, sier Bae og legger til:

– Det er et dårlig tegn for «Nepo».

SE VIDEO: Under det tredje VM-partiet kikket Jan Nepomnjasjtsjij på Carlsen, reiste seg og gikk inn på pauserommet – som så mange ganger før.

Bae kritisk til «forsiktige» Nepomnjasjtsjij

Selv om Nepomnjasjtsjij står med like mange VM-poeng som Carlsen, har Bae tidvis vært litt skuffet over russerens prestasjoner. Bae reagerte spesielt under søndagens parti da «Nepo» valgte et forsiktig bondetrekk i stedet for å angripe.

– Jeg er overrasket. Dette trekket hans er et svakhetstegn – at han ikke griper sjansen til å gå på offensiven. Han er en offensiv spiller, og det gjør jo at man må spørre seg om han bevisst har valgt å være mer defensiv i denne matchen enn han har vært tidligere, sier Bae.

Russeren trenes av Vladimir Potkin, som også ledet sekundantteamet til tidligere VM-utfordrer Sergej Karjakin.

– Karjakin spilte jo også veldig forsiktig i VM-matchen. «Nepo» tenker nok helt klart at det er viktig å ikke tape, og at han kanskje har større sjanser jo færre partier det skal avgjøres på, sier Bae.

Mandag har spillerne en etterlengtet fridag. Dette er én av fem planlagte hviledager. Du ser tirsdagens VM-parti fra klokken 13.15 på NRK.

Hvem vinner VM i sjakk 2021?

Magnus Carlsen 88%

Jan Nepomnjasjtsjij 12%

Avstemningen er lukket. 32010 stemmer totalt

Siste nytt

  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen avslutter karrieren etter inneværende sesong.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    – Jeg har gått en litt annerledes vei enn mange andre. Tok bachelor i sykepleie rett etter videregående og dro to år til USA etter det og har de siste ti årene satset for fullt som langrennsløper, men nå er den reisen over, legger hun til.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    Selv trekker tromsøværingen fram sjuendeplassen i sprint under VM i Oberstdorf som et naturlig høydepunkt. Det har også blitt fire sesonger på landslaget og 86 starter i verdenscupen.

    – Et nytt kapittel i livet står for tur, og nå gleder jeg meg til å starte i jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk avdeling, skriver 34-åringen. (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal