Hopp til innhold
Kommentar

Den store fra-valgdagen

Valget av ny idrettspresident var først og fremst et valg bort fra Berit Kjøll. Som på mange måter er perfekt for hun som tar over.

Idrettstinget , Al-Samarai og Kjøll
Foto: Geir Olsen / NTB

Idrettspresidenten de neste fire årene heter Zaineb Al-Samarai, jurist og kommunikasjonsekspert fra Oslo Øst. Hun som gjentatte ganger har måttet svare på spørsmål om hun er for ung for et slikt verv. Al-Samarai er 35 år gammel. Som var en passende alder, skulle det vise seg.

Motkandidat og sittende president Berit Kjøll fra Asker har på ingen måte klart å bruke fordelen ved å være i posisjon til sin fordel.

I den grad at det nesten er litt oppsiktsvekkende.

For man skal kunne skaffe seg en sterkere maktbase i idretten når man har hatt den som godt betalt heltidsinteresse gjennom fire år, enn det Kjøll virker å ha klart.

I salen på flyplasshotellet ved Flesland utenfor Bergen, der Idrettstinget har blitt avholdt denne helgen, har likevel ingenting tydet på at Kjøll har vært så massivt nederlagsdømt som hun var.

I den grad at det nesten er litt oppsiktsvekkende.

For det er ingenting ved Kjølls utstråling eller humør som tilsa at hun ville tape klart.

Idrettstinget

Berit Kjølls smil var på plass - også etter valgnederlaget.

Foto: Geir Olsen / NTB

Idrettens egen «comeback kid»

Denne gang var den åpne støtten til henne så lav at flere skal ha ment at hun burde trukket seg i forkant og med verdighet. Det gjorde hun ikke.

En slik innstilling ligger åpenbart ikke i Kjølls natur.

Idrettsdemokratiet har også godt av dynamikken i at det er mer enn én kandidat til bevegelsens øverste verv.

Men denne søndagen var seilturen uansett slutt, selv for idrettens egen «comeback kid».

Da Kjøll sensasjonelt ble valgt foran storfavoritt Sven Mollekleiv på Lillehammer i 2019, var det etter sigende etter en iherdig sjarmoffensiv blant de stemmeberettigede langt uti natten før valget. Valget ble avgjort med to fattige stemmers margin.

Denne gangen ble det mer.

Dommen fra Idretts-Norge var nemlig klar og knusende.

Les også Høy temperatur før Al-Samarai knuste Kjøll

Idrettstinget

Temperatur på talerstolen

Men ikke uten forutgående dramatikk. For talerstolen ble brukt til mer enn entusiasme for de to presidentkandidatene.

Berit Kjøll hadde bare vært idrettspresident i et drøyt halvår da pandemien endret alle forutsetningene også for å styre idretten i Norge.

Dette har skapt utfordringer ingen kunne forutse.

Men det var et virus fra Kina som ødela for den mangeårige direktøren for Huawei i Norge.

Idrettstinget, Berit Kjøll og Vibecke Sørensen

FERDIG: Berit Kjøll og visepresident Vibecke Sørensen er begge ferdige i idrettstyret.

Foto: Geir Olsen / NTB

For Kjøll har selv satt seg i en posisjon hvor hun gjorde seg ugjenvalgbar gjennom en rekke kontroversielle saker, rett og slett gjennom å skape store deler av sine kriser selv. om det har dreiet seg om antidoping, russiske barn eller behandlingen av den meget spesielle varslingssaken i NIF gjennom vinteren.

Tidvis har Berit Kjøll fremstått som en pyroman som har løpt rundt og slukket egne branner.

Slikt tar fokus fra det idretten egentlig burde konsentrere seg om.

Derfor blir det med den ene perioden som president for Kjøll.

Til stor irritasjon fra flere av talerne på idrettstingets avsluttende dag. Kjølls trofaste støttespiller, håndballpresident Kåre Geir Lio, gikk nok en gang lengst i sin retorikk, med det han kalte «verdensmesterskapet i å snakke stygt om Berit Kjøll».

Selv snakket Lio seg ut av medaljekampen denne gang.

Idrettstinget, Uhrenholdt Jacobsen

TOK ORDET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Krass var også kritikken fra en som faktisk er verdensmester, nemlig den tidligere lederen av Utøverkomiteen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som gikk ut mot det hun mente var unyanserte angrep på kolleger og kunnskapsløshet i den offentlige diskusjonen. Rettet mot det som fremsto som idrettsstyremedlem Marco Elsafadi, hennes kollega i utøverkomiteen, roeren Kjetil Borch og egentlig media generelt.

De uten kunnskap, fikk vi nå konstatert.

Den første moderne president

Den nye presidenten er den yngste noensinne - og også den første med flyktningbakgrunn. Norge har med dette fått sin første virkelig moderne idrettspresident.

I offentligheten har Zaineb Al-Samarai holdt en påtagelig lav profil. Først de siste ukene har hun stilt til et fåtall debatter med sin motkandidat. I stedet har hun bygget støtte internt i idretten, hvilket åpenbart har vært klokt.

Men debattene mellom de to kandidatene har vært såpass heftig diskutert på grunn av sin tilsynelatende mangel på visjoner på vegne av idretten at det har blitt gjort flere forsøk på å lansere en tredje kandidat til presidentvervet. Sonderingene har ikke lyktes. Rett og slett fordi signalene har vært at Al-Samarai uansett ville komme til å vinne.

Idrettstinget, Al-Samarai

MODERNE: Norge har fått sin første moderne idrettspresident.

Foto: Geir Olsen / NTB

Lytt til erfarne komite-folk

Den aller viktigste grunnen til at Zaineb Al-Samarai vant dette valget er likevel ikke misnøyen med Kjølls innsats. Det er valgkomiteens innstilling. Valgkomiteen i NIF har hatt en bred og åpenbart kompetent sammensetning. Og den har tatt sitt ansvar med å berede valggrunnen for idrettsdemokratiet på en meget grundig måte.

«Det er bare valgkomiteen som kjenner alle prosessene», som Frode Jacobsen fra Oslo idrettskrets sa det.

Flertallets konklusjon var særdeles tydelig i retning av at Al-Samarai er den best egnede kandidat til å styre Idretts-Norge.

Dette er et signal Idretts-Norge visste å lytte til. I tillegg har Al-Samarai drevet valgkamp rundt i landet og skaffet seg den nødvendige støtte og mer til.

Tabula rasa

Den mulige usikkerheten som fortsatt eksisterer rundt hva den nye presidenten egentlig vil stå for, kan lett bli snudd til hennes fordel.

For hun fremstår som noe av et idrettens «tabula rasa», altså det uplettede mennesket. Dette må selvsagt modifiseres med en bakgrunn som innen idretten inkluderer å være leder av østkantklubben Holmlia i Oslo, samt å ha styreverv i så vel NIF, åpenbart, og Vålerenga.

Men den nye presidenten vil kunne forme sitt president-uttrykk stort sett selv. Inkludert hvor mye plass hun selv ønsker å ta som frontfigur i Idrettsstyret. Og overfor den gigantiske bevegelse hun som nå har gitt henne tillit som sin leder.

En velfungerende idrettspresident akkurat nå vil kanskje være en som ikke synes så godt.

For idretten trenger fokus på de utfordringene som kanskje har fått for lite av oppmerksomheten i Kjølls turbulente presidentperiode. Ikke på presidentens fortreffeligheter eller mangel på sådanne.

«Zaineb er mer enn et kinderegg», sa basketballpresident Jan Hendrik Parmann under presidentdebatten.

Parmann fortsatte med å uttrykke et ønske om at Al-Samarai kom til å bli norsk idretts svar på en av norsk fotballs virkelige storheter.

Ikke Lise Klaveness, hvis noen skulle bli avledet til å tro noe slikt, men Erling Braut Haaland.

«På idrettsbanen er vi alle like», som den nye idrettspresidenten selv sa det fra talerstolen. Og akkurat det som skjer på banen er det mange i Idretts-Norge nå ønsker fokuset tilbake på.

Idrettstinget har pekt ut kursen videre, der kampen mot økte kostnader i idretten skal prioriteres.

Les også Hva skiller presidentkandidatene? NRK stilte dem fem spørsmål

Kjøll vs AL-Samarai hovedbilde

Kampen for gjenvalg

Men dette dreier seg dypest sett om politikk.

Zaineb Al-Samarais strategi i forkant av valget har lenge blitt sammenlignet med den man mener Erna Solberg har brukt, nemlig det å forholde seg rolig og på trygg distanse fra de politiske kontroversene

Og la motkandidaten få påkjenningen med alle de små og store krisene.

Da passet det bra at Berit Kjøll på idrettstinget fant ut at hun skulle parafrasere en annen tidligere statsminister, Thorbjørn Jagland. Jagland fra Lier ble aldri tilgitt av sitt Strømsgodset-bakland da han ikledde seg et Rosenborg-skjerf. Og fikk mengder av hån, selv på en tid uten sosiale medier.

Noen mener det ble starten til slutten på hans tid som statsminister.

«Heia Brann», jublet Berit fra Asker fra talerstolen i Bergen.

Alle smilte av den uskyldige spøken.

Men plutselig var dette på symbolsk vis blitt en duell mellom Jagland og Solberg.

Og alle visste også hva den symbolikken betydde.

Bare en av de nevnte statsministre ble gjenvalgt.

Nå har Zaineb Al-Samarai atskillig mer enn 36,9 måneder på å klare det selv.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal