Hopp til innhold
Analyse

Den qatarske kalenderen

VM i Qatar skaper et kampprogram som kan ta stjernene til bristepunktet – og forbi.

Bruno Fernandes

FORTVILER: Om ikke belastningen var stor nok for spillerne fra før, vil seks uker med VM på slutten av året antageligvis gjøre susen.

Foto: LINDSEY PARNABY / AFP

Det er enkelt og greit galskap.

Vi står foran en sesong hvor de store ligaene i Europa skal settes på pause i seks uker for VM i Qatar. I flere år har topptrenere advart at stjernene spiller for mange kamper.

Nå skal den fulle koppen fylles opp litt til.

La det være klart: Kampprogrammet betyr null og niks sammenlignet med den virkelige prisen på VM, som måles i liv og blod. Men blant de uviktige tingene står den fysiske og mentale belastningen høyt.

Noen av konsekvensene vil merkes utover sesongen. Andre er her allerede.

Ingen tid til trening

Spesielt i Premier League vil flere topplag ta fatt på sesongen uten å være helt klare. Den første runden er flyttet frem én uke for å gi mer plass til VM, noe som har gitt trenerne mindre tid til å forberede lagene.

Liverpool skal spille en treningskamp bak lukkede dører én dag etter sin første ligakamp mot Fulham lørdag.

– Vi må forlenge sesongoppkjøringen inn i selve sesongen, sier trener Jürgen Klopp.

Community Shield - Liverpool v Manchester City

UTFORDRER SESONGOPPKJØRINGEN: Klopp får litt av en kabal som skal gå opp med planleggingen av forberedelsene til sesongstart.

Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Hvorfor ikke ta treningen senere? Fordi om få uker spiller de kamp hver tredje dag, og all ekstra tid går til hvile.

Topplagene vil merke kjøret mest, fordi de spiller i europeiske turneringer og kommer ofte langt i de hjemlige cupene. Det hadde hjulpet om alle spillerne var på plass, men heller ikke det er tilfellet.

Bud i øst og vest

Heldigvis har Premier League gått over til fem innbyttere per kamp. Nå må trenerne sørge for at de faktisk har fem gode spillere å sette inn.

Mange av de store er nemlig travle med å hente nye navn før fristen løper ut 1. september. De vet at de neste 10 månedene vil teste stallens bredde mer enn noen gang.

Dette forklarer noen av signeringene. Manchester United har hentet Christian Eriksen, selv om de har Bruno Fernandes. Liverpool har kjøpt Darwin Núñez, selv om de har Roberto Firmino, og stiller nå med fem råsterke angripere.

Men igjen er ikke alle klare. Chelsea legger inn bud i øst og vest i håp om å hente flere forsvarere og en spiss. Tottenham leiter etter en ny høyre vingback, og United vet fortsatt ikke hva de skal gjøre med Cristiano Ronaldo.

Selv City, som så ofte ligger et steg foran, jakter en venstreback.

Denne karusellene vil fortsette ut august. Men hva så med spillernes helse?

Sjonglører i et sirkus

Dette er den største bekymringen. I flere år har trenere som Klopp og Pep Guardiola advart om at spillerne brytes ned av det høye antallet kamper.

Ingen har gjort noe for å fikse problemet. Faktisk går ting i motsatt retning.

EM ble utvidet i 2016. To år senere fikk vi Nasjonsligaen. I fjor kom Serieligaen. Nå er planen at Mesterligaen skal få flere kamper fra og med 2024. To år senere blir også VM større.

Flere kamper betyr mer penger via sponsorer og TV. Det er en god ting for presidenter, direktører og finansmenn som sitter på kontorer i dresser. De som faktisk vet hva spillerne må gjennom, blir ignorert.

Qatar Soccer WCup Draw

PENGER I LOMMA: FIFA-president Gianni Infanito og emiren av Qatar vil nyte godt av de ekstra spilleminuttene under årets VM.

Foto: Darko Bandic / AP

I 2016 sa Mauricio Pochettino at spillerne hadde nådd bristepunktet. Han syntes det var utrolig at de ikke fikk bestemme noe selv.

– Vi er nødt til å være sjonglører i et sirkus, sa han.

Siden har det bare blitt verre. Og nå kommer VM i Qatar.

Åtte dager fri

Turneringen ble flyttet fra sommer til vinter i 2015, da FIFA innså at det faktisk ikke er mulig å spille fotball i opp mot 50 varmegrader. Så fikk det bare være at det egentlig ikke er plass til et VM midt i sesongen.

Ser man på datoene, forstår man hvor sprøtt dette er.

De store ligaene i Europa skal rulle videre frem til 13. november, noe som gir spillerne én uke før VM starter. Før EM i fjor var pausen på tre uker.

Men det verste kommer etter VM. Stort sett får spillerne minst tre uker fri etter en slik turnering. Finalen går imidlertid 18. desember, og med unntak av tysk Bundesliga er alle de store ligaene i gang igjen i starten av januar.

Premier League? Den kjører på allerede 26. desember på Boxing Day.

Det betyr at en spiller i en engelsk klubb som når finalen, får åtte dager fri etter VM.

Og da er sirkuset så vidt i gang. Boxing Day innleder det tradisjonsrike juleprogrammet, hvor tre fulle runder er satt opp frem til 2. januar. Tre runder på åtte dager. Etter seks uker i ørkenen.

Smerte og trøtthet

Hva vil skje med spillerne? Sannsynligvis en forverring av det normale. Jula er en garantist for skader og kaotisk fotball. Brede Hangeland, som spilte en årrekke i Premier League, har kalt det «et eksperiment i håndtering av smerte og trøtthet».

Når jula er over, fortsetter sesongen frem til slutten av mai. Selv de som slås ut tidlig av VM, vil kjenne kjøret, for selv om Premier League slutter én uke senere, skal flere runder presses inn i midtukene.

Regnestykket er enkelt: Ligasesongen er utvidet med to uker for å få plass til seks uker. Det sier seg selv at det blir trangt.

Og så kommer toppen av kransekaka: Sluttspillet i Nasjonsligaen 14-18. juni.

Premier League - Leeds United v Manchester City

FRYKTER BELASTNINGEN: Lite tid til hvile og høy belastning over lange perioder er selve oppskriften på skader, noe som kan skape kaos for klubbene.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Noen av stjernene kan lett spille over 70 kamper i løpet av sesongen. Da EM var ferdig i fjor sommer, hadde Bruno Fernandes spilt 72 kamper. Med VM på vinteren vil denne belastningen klemmes inn i en enda kortere periode.

Så trenerne vil måtte regne med å få spillere skadet. De har også et annet problem.

Hva med de som ikke skal til VM?

Stjernene som får ferie

Aldri har lag fått seks ukers pause midt i sesongen. De fleste store blir ribbet for spillere, men noen navn blir igjen, som Erling Haaland og Mohamed Salah.

Hva skal de gjøre? Trene alene? Spille treningskamper uten noen av lagkameratene?

Citys daglige leder, Ferran Soriano, fortalte nylig i podkasten Dr. Football at han hadde foretatt alt av analyser og kalkulasjoner, men at realiteten var enkel.

– Ingen i bransjen vet hvordan de skal håndtere dette, sa Soriano.

Det oppsummerer denne merkelige sesongen. Ingenting er logisk, mye er usikkert, og risikoen for spillerne er større enn noen gang.

Alt for å tvinge gjennom et sjelløst VM som aldri burde vært spilt.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal