Hopp til innhold

Den norske superduoen kan skrive historie: – Helt hinsides

Kun fire par i verden har en bedre sandvolleyball-statistikk enn Anders Mol (21) og Christian Sørum (23). Nå er de god vei til å passere Brasil-legendene Emanuel og Loiola som herjet på 1990- og 2000-tallet.

Sandvolleyball

HINSIDES STATISTIKK: Mol og Sørum har vunnet syv av ni store turneringer på under et år.

Foto: Handout / NTB scanpix

– Sykt. Det visste vi ikke. Dette har vært våre forbilder fra vi var små.

Slik reagerer Mol og Sørum når NRK legger frem statistikken som viser seg å være like overraskende for dem som den er imponerende for tidligere sandvolleyballproff Vegard Høidalen som tok EM gull i 1997.

– Dette kan ende opp med at de blir historiens beste sandvolleyballspillere. Det er ganske spesielt fra lille Norge i en sport som sandvolleyball, sier Høidalen.

– Helt hinsides statistikk

15 juli 2018 i sveitsiske Gstaad, ble starten på det som kan bli en historisk statistikk. Da vant Mol og Sørum sin aller første femstjernersturnering, som er den ypperste klassen i sandvolleyball.

Under et år senere har den norske duoen vunnet syv av ni store internasjonale turneringer, inkludert seieren i EM. Nylig vant de to turneringer på en uke, i Brasil og i Kina.

– Dette er helt hinsides, sier Høidalen, og legger til:

SANDVOLLEY

MEKTIG IMPONERT: Vegard Høidalen (t.v.).

Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix

– Dette er en seiersrekke som er unik i historisk sammenheng i internasjonale turneringer. Da må vi begynne å se på om noen har gjort det så sterkt noensinne, og da snakker jeg ikke om norske lag, da snakker jeg totalt i verdenshistorien for sandvolleyball.

Torsdag ble Mol Sørum puljevinnere i firestjernersturneringen i tsjekkiske Ostrava, og ligger godt an til å ta nok en seier denne sesongen.

– Sykt å bli sammenlignet med våre forbilder

Kun fire sandvolleyball-lag har en bedre statistikk enn den norske duoen. Og nå er Mol og Sørum allerede oppe og snuser på to av verdens beste spillere gjennom tidene - Emanuel Rego og José Geraldo Loiola fra sandvolleyballnasjonen Brasil.

AUSTRALIA GOODWILL GAMES

LEGENDER: Loiola til høyre i bildet tok gull i VM i 1999 i Marseille med lagkamerat Emanuel Rego.

Foto: TONY FEDER / AP

Fra 2.august 1998 til 15.august 1999 vant brasilianerne 11 av 16 turneringer.

Mol og Sørum har såvidt begynt sesongen og er dermed allerede på god vei til å bli historiske - og det i en alder av 21 og 23 år.

– Oi shit, det er jo helt vilt, sier en overrasket Mol.

Å bli sammenlignet med en legende som Loiola er veldig kult. Og med tanke på vår alder skal jo ikke det være mulig. Det viser jo at det er mulig å komme fra Norge og spille sandvolleyball.

– Sykt. Dette har vært våre forbilder fra vi var små, legger Sørum til.

Høidalen spilte mot de legendariske brasilianerne som er regnet som historiens beste spillere. Og han understreker at det er stor forskjell på den brasilianske og norske duoen.

– Fortsatt guttunger

– Da Emanuel og Loiola slo seg sammen, var de etablerte og erfarne. Det er jo absolutt ikke Anders og Christian, de er fortsatt guttunger, så dette er vanvittig, sier Høidalen.

Høidalen ramser opp flere sandvolleyball-legender fra 80- og 90-tallet med historiske seiersrekker. Blant annet amerikanske Karch Kiraly som i følge han selv er volleyballens Michael Jordan.

Fra 1992 til 1994 noterte han og lagkamerat Kent Steffens 50 seire på 64 turneringer, og hadde på et tidspunkt 13 seirer på rad.

Men Høidalen understreker at på den tiden var de beste spredt på forskjellige turneringer - WT (World Tour) og AVP (Den amerikanske proffligaen). I løpet av 1998 gikk WT forbi AVP ettersom alle måtte spille i WT for å kvalifisere seg til OL, og fordi AVP fikk økonomiske problemer.

– Loiola var på det tidspunktet den beste i Den amerikanske proffligaen, og Emanuel var den beste i World Tour, forteller Høidalen.

REGO SANTOS

TIDENES BESTE: Emanuel Rego (til venstre) tok OL-gull i Athen i 2004, her avbildet sammen med lagkamerat Ricardo Santos i 2004.

Foto: Dave Martin / AP

Duoen fra Brasil ble verdensmestere i Marseille i 1999. Emanuel tok også OL gull i 2004.

Hvordan vil du evaluere nivået fra den gangen og nå?

– Det er umulig å si. Uansett er det bare å ta av seg hatten for de norske gutta, sier Høidalen.

Historisk ranking

Tirsdag ble deltagerlisten for VM offentliggjort. Der topper Mol og Sørum rankingen med over 1000 poeng, og er favoritter til å vinne gullet i Hamburg 7. juli.

Det er første gang et europeisk lag er ranket som nr. 1 inn til et VM i sandvolleyball, og nordmennene merker trykket.

Anders Mol og Christian Sørum

FORBILDER: En av verdens beste spillere, brasilianske Loiola har vært forbildet til Sørum og Mol.

Foto: Emil Sollie / RedBull

– I Brasil gikk vi rundt som superstjerner hele uka. Vi blir stående lenge med autografer og bilder etter kampene så det er spesielt å oppleve sporten fra den siden der, sier Sørum.

Selv mener duoen at suksessfaktoren hittil er et avslappet forhold til prestasjoner.

– Vi føler ikke at vi har noe press på oss, i og med at jeg har kommet rett fra et skadeopphold. Også de mentale forberedelsene vi har gjort – det å se på seg selv som en utfordrer og ikke en favoritt har vært viktig, sier Mol.

Vinneren av VM er direkte kvalifisert til OL neste år.

Lørdag klokka 14.10 spiller Mol og Sørum åttedelsfinale i World tour-turneringen i tsjekkiske Ostrava. Motstander er den canadiske duoen Sam Pedlow og Sam Schachter.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Norges håndballkvinner møter vertsnasjonen i tidenes største EM

    Norge havnet i gruppe med arrangørland Østerrike, Slovenia og Slovakia da trekningen for årets kvinne-EM i håndball ble gjort torsdag.

    Norge er tittelforsvarer når mesterskapet spilles i Østerrike, Ungarn og Sveits. Laget spiller sine innledende kamper i gruppe E i Innsbruck og får en overkommelig vei til hovedrunden.

    EM-sluttspillet varer i perioden 28. november til 15. desember. Antall deltakere økes fra 16 til 24 nasjoner.

    Fra hver av de seks innledende puljene går de to beste videre til hovedrunden. Man tar med seg eventuelle poeng fra kampen mot det andre laget som avanserer fra samme gruppe.

    Hovedrundekampene er lagt til Debrecen og Wien, mens semifinaler, bronsekamp og finale spilles i Wien.

    Norge har vunnet håndball-EM for kvinner hele ni ganger. Det første gullet kom i 1998. (NTB)

    Silje Solberg-Østhassel i aksjon mot Slovenia i VM
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • KFUMs opprykkshelt forlenget til 2026

    Remi-André Svindland (26) har skrevet under en ny kontrakt med KFUM Oslo. I fjor scoret han målet som sendte klubben til Eliteserien.

    Avtalen strekker seg til 2026, opplyser KFUM i en melding på X. Det er en utvidelse på ett år.

    Svindland har spilt for «Kåffa» siden 2020. Forrige sesong utmerket midtbanemannen seg ved å bli matchvinner i Oslo-derbyet mot Skeid og sikre KFUM et sensasjonelt opprykk fra 1. divisjon.

    26-åringen står med 15 mål på 122 kamper for KFUM. (NTB)

    1. divisjon i fotball 2023: KFUM-Skeid (1-0)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • Casper Ruud til kvartfinale i Barcelona

    Casper Ruud viste solid tennis da han banket australske Jordan Thomson i strake sett og tok seg til kvartfinalen i ATP500-turneringen i Barcelona.

    Ruud vant med sifrene 6-1 og 6-4.

    De tunge forholdene med svært høy luftfuktighet på Barcelona-grusen passet nok Ruud best. 25-åringen feide over Thomson i det første settet, som han avgjorde etter bare en drøy halvtime.

    Det andre settet ble langt jevnere, men Ruud styrte likevel kampen dit han ville. Da han brøt til 4-3-ledelse, var det ikke lenger noen tvil.

    Ruud har i likhet med Jannik Sinner og Grigor Dimitrov vunnet alle sine to første kamper i de turneringene han har spilt i år.

    Thompson og Ruud hadde møttes fire ganger før og sto med to seirer hver før torsdagens oppgjør. Ruud tapte for australieren i finalen i Los Cabos tidligere i år, men den turneringen gikk på hardcourt.

    Den italienske 23-åringen Matteo Arnaldi blir Ruuds motstander i kvartfinalen. (NTB)

    Casper Ruud i Barcelona
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal