Den forsvunne diamanten

KOMMENTAR: Da Brendan Rodgers sist besøkte Old Trafford, gjorde han et formasjonsbytte som skulle igangsette en råsterk resultatrekke. Nå kan tiden være inne for en ny endring.

Brendan Rodgers

UTSLÅTT: Fjorårets besøk på Old Trafford var alt annet enn hyggelig for Brendan Rodgers.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Taktikken virket sprø og ble straffet umiddelbart. Da Brendan Rodgers sendte Liverpool ut i en slags 3-4-2-1 på Old Trafford 14. desember i fjor, lå assosiasjonene nærmere en eksperimentell dataspiller (les: Football Manager) enn en topptrener som prøvde å slå Manchester United.

Rodgers vendte hjemover med 0-3 i sekken. Akkurat da kunne få spådd at byttet skulle bli et lyspunkt i en ellers dyster sesong.

For formasjonen slo snart til for fullt. I ligaen tapte ikke Liverpool på de neste 13 kampene. Over samme periode tok de vanvittige 33 av 39 poeng. Fra å ha sakket akterut var de plutselig involvert i kampen om tredjeplassen, før et nytt tap mot United samt Arsenal startet en skuffende sesongavslutning.

Trekket til Rodgers var dristig og offensivt. Laget hadde scoret kun syv mål på de siste syv ligarundene, og den forrige kampen hadde endt 0-0 hjemme mot Sunderland.

Da som nå var det mye som skurret fremover. Rodgers bør vurdere å stokke om kortene nok en gang.

Tallenes tale

Coutinho

Coutinho tryllet mot Stoke i sesonginnledningen, men ble utvist mot West Ham og må stå over kampen mot United.

Foto: Carl Recine / Reuters

Liverpool har nemlig ikke spilt spesielt bra denne sesongen. Seieren borte mot Stoke var en jevn kamp avgjort av litt magi fra Coutinho. De tre poengene hjemme mot Bournemouth ble skaffet av et offside-mål. Den mest imponerende prestasjonen kom borte mot Arsenal, men ingen satte ballen i nota og vertene kunne fint avgjort selv. Og så: 3-0-tapet mot West Ham på Anfield.

Det gir tre mål på fire kamper. Ikke det helt store.

Vender du øret til tallenes tale, blir ikke bildet stort bedre. Ifølge statistikksiden WhoScored.com har Liverpool så langt denne sesongen hatt en gjennomsnittlig ballbesittelse på 51.1 %, i motsetning til 54.4 % forrige sesong. Antall skudd per kamp har falt fra 15.5 til 13.5. Antall skudd imot per kamp har økt fra 10.9 til 12.8.

Videre lå antall korte pasninger per kamp på 457 forrige sesong. Nå har det dalt til 418.

Den sistnevnte trenden er knyttet opp mot Christian Bentekes rolle som oppspillspunkt, men totalt sett er ikke dette en utvikling som lukter topp fire og mesterligafotball.

Diamanten som glitrer

FOOTBALL/ Blackburn Rovers v Liverpool - FA Cup Quarter Final Replay

Daniel Sturridge har slitt med skader, men er forhåpentligvis snart tilbake på fotballbanen.

Foto: Carl Recine / Reuters

Men Rodgers har aldri vært redd for å gjøre endringer. Det som gjør et bytte spesielt aktuelt nå er at Daniel Sturridge er tilbake i full trening, selv om han ikke er aktuell for United-kampen. Dette baner vei for et potensielt Benteke-Sturridge-samarbeid som tilbyr fart, fysikk og bevegelighet. Begge er for gode til å benkes.

Samtidig har Rodgers alltid insistert på overtall sentralt på midtbanen. En flat 4-4-2 virker lite aktuelt.

Dét fører oss tilbake til et system nord-iren har brukt før, nemlig en 4-4-2 med diamantformasjon på midtbanen. De fire sentrale skaper overtall. Indreløperne kan opprettholde bredde og backene fosser fremover. På topp herjer et mobilt spisspar.

Minnet går tilbake til 2013/14, da Liverpool kom på andreplass. Rodgers brukte en rekke systemer den sesongen, og blant de mest suksessfulle var nettopp diamantformasjonen. Sturridge spilte sammen med Luis Suárez, mens Raheem Sterling lå like bak. Indreløperne var typer med høy arbeidskapasitet, som Joe Allen og Jordan Henderson.

Et søk på WhoScored viser at Liverpool bruke systemet syv ganger i ligaen i 2013/14. De vant seks kamper og spilte én uavgjort.

Den samme diamanten ble ikke sett like ofte forrige sesong, hovedsakelig grunnet skadene til Sturridge og den håpløse formen til Mario Balotelli. Laget hadde knapt én skikkelig spiss, for ikke å snakke om to. Men Rodgers prøvde systemet minst én gang: I bortekampen mot Tottenham, i tredje runde, da Sturridge og Balotelli startet på topp. Liverpool vant 3-0.

Så ble Sturridge skadet.

Trollmenn og arbeidshester

Denne gangen er bredden bedre. I tillegg til Benteke og en skadefri Sturridge har Rodgers også Divock Origi og Danny Ings.

Coutinho

James Milner er arbeidshesten som kan gi Coutinho frihet.

Foto: Darren Staples / Reuters

Videre har stallen spillertyper som bør passe systemet bra. Coutinho er som skreddersydd til den offensive midtbanerollen, og Roberto Firmino er heller ingen dårlig kandidat. Sidebacker som Nathaniel Clyne og Joe Gomez er brukbare fremover; det samme kan sies om Alberto Moreno.

Bak Coutinho har Rodgers arbeidshestene han trenger. Den høyre indreløperrollen passer James Milner perfekt. Milner var kantspiller i Manchester City, men dro til Liverpool delvis fordi han ville spille sentralt. Samtidig er han ingen ren sentral midtbanespiller. Denne rollen tillater ham å utnytte sin arbeidskraft, vise sine gamle triks langs krittlinjen og angripe boksen fra dypet.

Noe lignende gjelder Henderson, som har en enorm motor. Posisjonen på venstre kan bli hans.

Dét overlater ankerrollen til Emre Can, et av få kjøp som slo til i fjor. Backupspillerne blir da Lucas Leiva, Adam Lallana, Jordon Ibe, og Joe Allen, som Rodgers én gang kalte «den walisiske Xavi».

Senkveld med Brendan

Hvorvidt det ville svare seg å bytte til nettopp denne kampen kan debatteres. Coutinho er for eksempel suspendert, det har kommet frem at Sturridge ikke blir klar i tide, og både Henderson og Lallana er tvilsomme grunnet skade.

Men det finnes alternativer. En kan hevde at Ings fortjener en sjanse, mens Firmino kan få større ansvar i Coutinhos fravær. Det virker heller ikke dumt å gi Benteke en partner som kan jakte andreballer fra oppspillene. Dessuten er ikke 0-3 mot West Ham den type resultat som utelukker taktiske bytter.

Tiden vil vise om så vil skje på Old Trafford. Uansett ligger det en endring i luften.

Diamanten var tross alt et av de to systemene Rodgers hevdet han ønsket å bygge prosjektet sitt rundt da han ble ansatt i 2012. (Det andre var 4-3-3.) Med andre ord var 3-4-2-1-formasjonen en improvisert løsning. Rodgers skal ha pønsket den ut etter å ha bodd på kontoret i flere dager; én kveld satt han visstnok oppe til klokken tre på natten med te og toast.

Denne gangen vil han ikke trenge å anstrenge seg like mye. Dette er en oppskrift som allerede står i kokeboken.

Siste nytt

 • Signerte milliardkontrakt

  Patrick Mahomes har skrevet under på en 10 år lang kontraktsforlengelse med Kansas City Chiefs. Avtalen er den største som er inngått i idrettshistorien.

  Quarterbacken var den store stjerna da Kansas City Chiefs vant sin første Super Bowl siden 1970 i februar. Fram til kontraktsslutt i 2031 kan Mahomes tjene opptil 503 millioner dollar, over 4,7 milliarder kroner, og er garantert over 4 milliarder i løpet av kontraktsperioden.

  Den tidligere rekorden ble holdt av baseballspiller Mike Trout som signerte en kontrakt verdt 425 millioner dollar i 2019.

  Til sammenligning tjener Cristiano Ronaldo 1,2 milliarder kroner på sin fireårskontrakt med Juventus fram til 2022 .Den største kontrakten fotballhistorien til nå signerte Gareth Bale da han skrev under en 6-årskontrakt med Real Madrid verdt 146 millioner dollar i 2013.

  Super Bowl LIV - San Francisco 49ers v Kansas City Chiefs
  Foto: Andy Lyons / AFP
 • MLS-klubb trekker seg

  Major League Soccer (MLS) gjør comeback 9. juli etter viruspausen med en turnering for alle 26 klubber.

  Men ikke alle kommer til å delta. FC Dallas har nemlig valgt å trekke laget sitt ettersom flere i klubben har testet positivt for koronaviruset.

  Ronny Deila er trener i New Yorke City, mens Adama Diomandé (LAFC), Ola Kamara (DC United) og Jakob Glesnes (Philadelphia Union) alle spiller i den amerikanske ligaen.

  MLS
  Foto: JEWEL SAMAD
 • Amper stemning mellom Spurs-duo

  I Tottenhams 1-0-seier over Everton stjal Hugo Lloris og Son Heung-min overskriftene med en amper uenighet på vei inn til pause.

  Tottenham-kaptein Lloris var rasende på lagkameraten sin og dyttet til ham, noe som fikk Son til å reagere. Flere av Tottenham-spillerne fikk skilt kamphanene før situasjonen utviklet seg ytterligere.

  Årsaken er foreløpig ukjent, men TV-bildene kan tyde på at keeperen var misfornøyd med at Son ikke løp tilbake på en Everton-kontring. (NTB)

  GSbzKGIZsBc
  Foto: ADAM DAVY

Sendeplan

Kl. Program Kanal