Hopp til innhold

Den finske stjernen føler hun hetses for alderen

OSLO/ÖSTERSUND (NRK): Fjorårets verdenscupvinner, Kaisa Mäkäräinen (36) er den eldste skiskytterkvinnen i feltet og får hun stadig høre at hun burde lagt opp. Nå har sesongen gått så dårlig at hun vurderer å gjøre nettopp det.

BIATHLON-WORLD-SWE-SPRINT

TUNGT: Kun Magdalena Forsberg har flere pallplasser i verdenscupen enn finske Kaisa Mäkäräinen. Resultatene i VM gjør at hun nå kalles en fiasko i hjemlandet.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Hun har vært på pallen hele 84 ganger i verdenscupen, men for første gang siden i 2013 endte VM uten medalje. Hun var så skuffet at hun forlot intervjuet med finske Yle i tårer, og gikk rett igjennom pressesonen uten å svare på spørsmål.

Etter bare å ha blitt nummer 32 på sprinten i Holmenkollen, erkjenner fjorårets verdenscupvinner at hun ikke vet hva som skjer videre.

– Siden det kom en ny verdenscup så raskt, har jeg ikke tenkt på VM ennå. Jeg vet ikke med neste sesong. Det har vært en veldig tøff sesong, hvor jeg har slitt mye, så må jeg om jeg fortsatt har motivasjon, sier Kaisa Mäkäräinen til NRK, etter å ha blitt nummer 32 på sprinten i Holmenkollen.

– Det er forståelig at hun teller på knappene etter så mange år i toppen og når sesongen har artet seg slik den har i år, mener NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid.

Russia Biathlon World Cup

STOR: Kaisa Mäkäräinen vant verdenscupen sammenlagt og fellesstart-cupen forrige sesong.

Foto: Sergei Grits / AP

For det har vært en annerledes sesong for den finske skiskytterstjernen i år. Til tross for sykdom og svake testresultater på sommeren og høsten, stakk hun av med tre verdenscupseire før jul. Men så ble resultatene plutselig veldig ustabile. Hun trøblet både på standplass og i sporet.

Får stygge kommentarer

Da begynte også det hun omtaler som netthets.

– Jeg får så mange stygge kommentarer med spørsmål om hvorfor jeg ikke bare ga meg i fjor, da jeg var god. «Nå suger resultatene dine», skriver folk, forteller Mäkäräinen, som den siste måneden har holdt seg unna finske medier.

Med sine 36 år er hun den eldste kvinnen i skiskyttersirkuset.

– Jeg føler jeg liker jobben min fortsatt, og jeg gjør det ganske bra. Og uansett så er det jo mitt liv. Man kan ikke dømmes for om man fortsetter lenge eller velger å gi seg tidlig, påpeker hun – når NRK gjør et lengre intervju før VM.

Hun føler seg dessuten ikke gammel.

– Når du har levd det samme livet siden jeg begynte i verdenscupen i 2005, så glemmer man lett hvor gammel man er. Man er sammen med dem som er 10 år yngre, men du lever på samme måte som dem, og da ser man det ikke like godt om man er utenfor, sier Mäkäräinen.

BIATHLON-WORLD/

TRØBBEL Kaisa Mäkäräinens plasseringer i VM-konkurransene har vært nummer 10, 12, 17, 45 og 23.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Vurderte å gi seg

I fjor vår vurderte Mäkäräinen for første gang å gi seg.

– Det var så mange endringer i laget vårt i vår, bare fysioterapeuten er den samme. I skiskyting trenger du også et sterkt lag rundt deg. Jeg visste alt ville endre seg, og måtte se om det var sterkt nok og kunne støtte meg. Jeg var ganske klar for å tre til siden, innrømmer Mäkäräinen.

Hun understreker at det ikke var noen konflikt, og at hun fortsatt hadde masse motivasjon. Blant dem som ga seg, var samboeren hennes Jarkko Siltakorven – som var smører. Det er hun derimot også glad for.

– Han reddet forholdet. Nå er det bedre når jeg kommer hjem og ikke sett ham på noen uker. Før så vi hverandre hver dag i tre uker, og da hadde vi ikke så mye å snakke om da vi kom hjem, sier Mäkäräinen og flirer.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal