Den finske stjernen føler hun hetses for alderen

OSLO/ÖSTERSUND (NRK): Fjorårets verdenscupvinner, Kaisa Mäkäräinen (36) er den eldste skiskytterkvinnen i feltet og får hun stadig høre at hun burde lagt opp. Nå har sesongen gått så dårlig at hun vurderer å gjøre nettopp det.

BIATHLON-WORLD-SWE-SPRINT

TUNGT: Kun Magdalena Forsberg har flere pallplasser i verdenscupen enn finske Kaisa Mäkäräinen. Resultatene i VM gjør at hun nå kalles en fiasko i hjemlandet.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Hun har vært på pallen hele 84 ganger i verdenscupen, men for første gang siden i 2013 endte VM uten medalje. Hun var så skuffet at hun forlot intervjuet med finske Yle i tårer, og gikk rett igjennom pressesonen uten å svare på spørsmål.

Etter bare å ha blitt nummer 32 på sprinten i Holmenkollen, erkjenner fjorårets verdenscupvinner at hun ikke vet hva som skjer videre.

– Siden det kom en ny verdenscup så raskt, har jeg ikke tenkt på VM ennå. Jeg vet ikke med neste sesong. Det har vært en veldig tøff sesong, hvor jeg har slitt mye, så må jeg om jeg fortsatt har motivasjon, sier Kaisa Mäkäräinen til NRK, etter å ha blitt nummer 32 på sprinten i Holmenkollen.

– Det er forståelig at hun teller på knappene etter så mange år i toppen og når sesongen har artet seg slik den har i år, mener NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid.

Russia Biathlon World Cup

STOR: Kaisa Mäkäräinen vant verdenscupen sammenlagt og fellesstart-cupen forrige sesong.

Foto: Sergei Grits / AP

For det har vært en annerledes sesong for den finske skiskytterstjernen i år. Til tross for sykdom og svake testresultater på sommeren og høsten, stakk hun av med tre verdenscupseire før jul. Men så ble resultatene plutselig veldig ustabile. Hun trøblet både på standplass og i sporet.

Får stygge kommentarer

Da begynte også det hun omtaler som netthets.

– Jeg får så mange stygge kommentarer med spørsmål om hvorfor jeg ikke bare ga meg i fjor, da jeg var god. «Nå suger resultatene dine», skriver folk, forteller Mäkäräinen, som den siste måneden har holdt seg unna finske medier.

Med sine 36 år er hun den eldste kvinnen i skiskyttersirkuset.

– Jeg føler jeg liker jobben min fortsatt, og jeg gjør det ganske bra. Og uansett så er det jo mitt liv. Man kan ikke dømmes for om man fortsetter lenge eller velger å gi seg tidlig, påpeker hun – når NRK gjør et lengre intervju før VM.

Hun føler seg dessuten ikke gammel.

– Når du har levd det samme livet siden jeg begynte i verdenscupen i 2005, så glemmer man lett hvor gammel man er. Man er sammen med dem som er 10 år yngre, men du lever på samme måte som dem, og da ser man det ikke like godt om man er utenfor, sier Mäkäräinen.

BIATHLON-WORLD/

TRØBBEL Kaisa Mäkäräinens plasseringer i VM-konkurransene har vært nummer 10, 12, 17, 45 og 23.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Vurderte å gi seg

I fjor vår vurderte Mäkäräinen for første gang å gi seg.

– Det var så mange endringer i laget vårt i vår, bare fysioterapeuten er den samme. I skiskyting trenger du også et sterkt lag rundt deg. Jeg visste alt ville endre seg, og måtte se om det var sterkt nok og kunne støtte meg. Jeg var ganske klar for å tre til siden, innrømmer Mäkäräinen.

Hun understreker at det ikke var noen konflikt, og at hun fortsatt hadde masse motivasjon. Blant dem som ga seg, var samboeren hennes Jarkko Siltakorven – som var smører. Det er hun derimot også glad for.

– Han reddet forholdet. Nå er det bedre når jeg kommer hjem og ikke sett ham på noen uker. Før så vi hverandre hver dag i tre uker, og da hadde vi ikke så mye å snakke om da vi kom hjem, sier Mäkäräinen og flirer.

Siste nytt

 • Dumoulin hoppar av Vueltaen

  Tom Dumoulin var blant dei store favorittane i Vuelta a Espana. No kastar nederlendaren inn handkleet, står av rittet og avsluttar sykkelsesongen.

  Det stadfestar laget til nederlendaren, Jumbo-Visma, onsdag.

  Sju etappar er sykla i det som er årets siste store etapperitt. For Dumoulin har Vueltaen vorte eit gedigent vonbrot. 53.-plass, nesten 43 minutt bak samanlagt-leiar Richard Carapaz, var fasiten etter etappen på tysdag.

  Tom Dumoulin
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
 • Utsetter EM-kvalifiseringskamp

  Som følge av virussituasjonen kommer ikke Latvia til Norge for å møte Sander Sagosen i den første kampen i EM-kvalifiseringen 4. november.

  Det europeiske håndballforbundet (EHF) har besluttet å utsette kampen på ubestemt tid, opplyser Norges Håndballforbund.

  Åpningskampen i EM-kvalifiseringen mot Latvia skulle vært spilt i Nadderud Arena onsdag 4. november.

  Sagosen
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Barcelona sa ja til superliga

  Barcelonas president Josep Maria Bartomeu sa måndag ja til tilbodet om å spele i ein ny superliga. Det opplyste klubbpresidenten i går, sasmtundes som han trekte seg frå jobben.

  I førre veke blei det kjent at det er planer om ein ny europeisk superliga med 18 klubbar frå dei største fotballnasjonane. Det er dei amerikanske eigarane av Liverpool og Manchester United som skal vere dei største pådrivarane, og FIFA skal også vere positiv.

  Ryktet om slike planer har dukka opp med ujamne mellomrom i mange år. Men Barcelonas offisielle ja blir betrakta som ei bombe, ifølgje danske Ekstrabladet.

  Superligaen kan kome til å starte allereie i 2022. Kampane skal gå parallelt med dei heimlege ligaene, men vil vere eit stort trugsmål mot meisterliga og europaliga, ifølgje opplysningar i Sky Sports.

  Bartomeu opplyste også at Barcelona støttar FIFAs forslag om utvida klubb-VM med 24 lag kvart fjerde år.

Sendeplan

Kl. Program Kanal