Hopp til innhold

Den «umenneskelige» hukommelsen gir Carlsen enorme fordeler

MOSKVA (NRK): Carlsen har lagret titusenvis av partier i hjernen. Det mener ekspertene er helt eksepsjonelt.

Magnus Carlsen

TENKER: Magnus Carlsen underveis i hurtigsjakk-VMs første dag.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

I en video nylig publisert av ChessBase India, viser Carlsen sin utrolige hukommelse. Reporteren har tatt med seg ni bilder av Vishy Anands partier.

Anand har spilt flere tusen partier, men likevel prikket Carlsen inn Anands motstander, årstall, turnering og neste trekk i åtte av ni tilfeller - uten mye tenketid.

– Det er utrolig. Han har sikkert lagret titusenvis av partier i hodet. Han kan komme inn i hvilken som helst stilling og si hva som er det beste trekket, sier Torstein Bae.

Carlsen: – Skulle bare mangle

– Jeg har forberedt meg så mange ganger mot Anand, og det var kjente partier. Det var ikke særlig vanskelig. Det skulle bare mangle når det er snakk om en av de største spillerne noen sinne, sier Magnus Carlsen.

– Har du «lagret» mange partier på denne måten?

– Det er ikke sånn at jeg lagrer hele partiene, men jeg har lagret noen mønstere som er relevante, sier Carlsen.

Magnus Carlsen mot Hrant Melkumjan

GRIMASE: Etter partiet mot Hrant Melkumjan satt Carlsen et par minutter og analyserte partiet. Denne grimasen kom fram da han kom å et trekk i dialog med motstanderen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Pappa Henrik Carlsen mener dette er noe alle spillere på toppnivå evner, men erkjenner også at sønnens hukommelse er eksepsjonell.

– Jeg kan trekke fram en historie fra Gausdal, Magnus var ikke mer enn ti år gammel. En mesterspiller sto og snakket om et parti han hadde spilt for mange år siden. Så kom Magnus bort og fortalte om hva som hadde skjedd i det partiet, han hadde studert hva mesterspilleren hadde gjort, forteller Henrik.

Det betyr at Carlsen kjenner til nesten samtlige av motstandernes partier når han møter spillere på toppnivå. Han kjenner utviklingen, de beste trekkene, tabbene og de sentrale mønstrene i spillet.

– Han har en eksepsjonelt god hukommelse, sier Bae.

Så på partier fra 4.-divisjon

Atle Grønn lar seg imponere av Carlsens hukommelse, og hvordan han enkelt plukker ut Anands partier.

– Det er veldig imponerende. Han kan alle detaljene om Anands karriere, og det er så imponerende. Han er en verdensmester som ikke bare er verdens beste sjakkspiller, han har også kontroll på historiske fakta. Det er ulike kuriosa og fakta om konkurrentene.

Et godt eksempel er 3. november i år, dagen etter at Carlsen tapte VM-finalen i fischersjakk. Da spilte han et parti i den norske Østlandsserien. Ikke bare møtte han langt svakere motstand, han gikk rundt mellom bordene og kikket på ulike stillinger og partier fra spillere helt ned til 4.-divisjon.

Carlsen 4.-divisjon

4.-DIVISJON: Spillere på svært lavt nivå fikk plutselig Magnus Carlsen som tilskuere tidligere i år.

Foto: Per Christian Gråberg / NRK

– Han lagrer ting i langtidshukommelsen. Han spiller også mer enn noen andre, og er ekstremt aktiv. Han er interessert i hvordan de andre spiller, og når man er interessert, klarer han å huske det. Interessen er så stor at han ikke klarer å glemme det, sier Atle Grønn.

 • Dag 2 av VM i hurtigsjakk ser du på NRK1 og NRK.no fra 12.45 fredag.

Siste nytt

 • Skandalescener i Hareide-tap

  Kampen ble stoppet i andre omgang da Union Berlins tilskuere kastet bluss på banen i europaligakampen mot Åge Hareides Malmö i Sverige. Politiet måtte bryte inn for å skille fansen.

  Lagene kom seg tilbake på banen, og i det 68. minutt scoret Sheraldo Becker og sikret tyskerne seieren. Malmö er sist i gruppe D, med null poeng.

  europaligaen
  Foto: Johan Nilsson/TT / NTB
 • United slapp med skrekken

  Manchester United havnet under i første omgang mot kypriotiske Omonia Nikosia borte i Europaligaen, men slo tilbake etter pause. Først ved Marcus Rashford etter 53 minutter, så var Anthony Martial frempå 10 minutter senere, før Rashford igjen scoret bortelagets tredje.

  I det 85. minutt reduserte Omonia, hvor Mix Diskerud spilte 72 minutter, men United sikret tre viktige poeng. Real Sociedad leder fortsatt gruppe E, etter at de slo Sheriff Tiraspol 2–0 torsdag kveld.

  Manchester United
  Foto: AFP
 • Molde overbeviste

  Molde klatret til en andreplass i gruppe F i Serieligaen etter å ha slått den irske serielederen Shamrock Rovers 3-0 på hjemmebane. Ola Brynhildsen scoret Moldes første to mål, før Etzaz Hussain punkterte kampen i det 58. minutt.

  Molde
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste