Den «umenneskelige» hukommelsen gir Carlsen enorme fordeler

MOSKVA (NRK): Carlsen har lagret titusenvis av partier i hjernen. Det mener ekspertene er helt eksepsjonelt.

Magnus Carlsen

TENKER: Magnus Carlsen underveis i hurtigsjakk-VMs første dag.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

I en video nylig publisert av ChessBase India, viser Carlsen sin utrolige hukommelse. Reporteren har tatt med seg ni bilder av Vishy Anands partier.

Anand har spilt flere tusen partier, men likevel prikket Carlsen inn Anands motstander, årstall, turnering og neste trekk i åtte av ni tilfeller - uten mye tenketid.

– Det er utrolig. Han har sikkert lagret titusenvis av partier i hodet. Han kan komme inn i hvilken som helst stilling og si hva som er det beste trekket, sier Torstein Bae.

Carlsen: – Skulle bare mangle

– Jeg har forberedt meg så mange ganger mot Anand, og det var kjente partier. Det var ikke særlig vanskelig. Det skulle bare mangle når det er snakk om en av de største spillerne noen sinne, sier Magnus Carlsen.

– Har du «lagret» mange partier på denne måten?

– Det er ikke sånn at jeg lagrer hele partiene, men jeg har lagret noen mønstere som er relevante, sier Carlsen.

Magnus Carlsen mot Hrant Melkumjan

GRIMASE: Etter partiet mot Hrant Melkumjan satt Carlsen et par minutter og analyserte partiet. Denne grimasen kom fram da han kom å et trekk i dialog med motstanderen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Pappa Henrik Carlsen mener dette er noe alle spillere på toppnivå evner, men erkjenner også at sønnens hukommelse er eksepsjonell.

– Jeg kan trekke fram en historie fra Gausdal, Magnus var ikke mer enn ti år gammel. En mesterspiller sto og snakket om et parti han hadde spilt for mange år siden. Så kom Magnus bort og fortalte om hva som hadde skjedd i det partiet, han hadde studert hva mesterspilleren hadde gjort, forteller Henrik.

Det betyr at Carlsen kjenner til nesten samtlige av motstandernes partier når han møter spillere på toppnivå. Han kjenner utviklingen, de beste trekkene, tabbene og de sentrale mønstrene i spillet.

– Han har en eksepsjonelt god hukommelse, sier Bae.

Så på partier fra 4.-divisjon

Atle Grønn lar seg imponere av Carlsens hukommelse, og hvordan han enkelt plukker ut Anands partier.

– Det er veldig imponerende. Han kan alle detaljene om Anands karriere, og det er så imponerende. Han er en verdensmester som ikke bare er verdens beste sjakkspiller, han har også kontroll på historiske fakta. Det er ulike kuriosa og fakta om konkurrentene.

Et godt eksempel er 3. november i år, dagen etter at Carlsen tapte VM-finalen i fischersjakk. Da spilte han et parti i den norske Østlandsserien. Ikke bare møtte han langt svakere motstand, han gikk rundt mellom bordene og kikket på ulike stillinger og partier fra spillere helt ned til 4.-divisjon.

Carlsen 4.-divisjon

4.-DIVISJON: Spillere på svært lavt nivå fikk plutselig Magnus Carlsen som tilskuere tidligere i år.

Foto: Per Christian Gråberg / NRK

– Han lagrer ting i langtidshukommelsen. Han spiller også mer enn noen andre, og er ekstremt aktiv. Han er interessert i hvordan de andre spiller, og når man er interessert, klarer han å huske det. Interessen er så stor at han ikke klarer å glemme det, sier Atle Grønn.

 • Dag 2 av VM i hurtigsjakk ser du på NRK1 og NRK.no fra 12.45 fredag.

Siste nytt

 • 48 positive koronatester i NBA

  48 spillere i den nordamerikanske basketballigaen NBA har testet positivt for koronaviruset. Det tilsvarer 8,8 prosent av de avlagte testene.

  Den kommende sesongen er planlagt å starte tirsdag 22. desember, mens de første treningskampene skal spilles fra 11. november.

  Spillere som har testet positivt må holde seg isolert i minst ti dager og deretter gjennomgå en hjerteundersøkelse før de får komme tilbake til treningene med laget.

  NBA opplyser at samtlige spillere vil testes daglig gjennom hele den kommende sesongen.

  Lebron James
  Foto: Mark J. Terrill / AP
 • Ekstra hodebry for Solskjær

  Manchester Uniteds spiss, Marcus Rashford, kan misse lørdagens Premier League-kamp mot West Ham. Årsaken skal være et skulderproblem.

  – Vi må se hvor raskt han klarer å komme seg. Vi får håpe han er klar til West Ham-kampen, men vi vet ikke, sier Solskjær til BT Sport.

  Oppgjøret mot West Ham er blant de første kampene på øverste nivå i England som åpner for tilskuere siden mars. 2000 publikum er tillatt å innta tribunene.

  Marcus Rashford
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Koronaherjede NFL-lag sliter

  Seks dager forsinket vant Pittsburgh Steelers 19-14 over Baltimore Ravens og tok sin 11.seier av like mange mulige i en koronaherjet NFL-sesong.

  Det skjedde etter at kampen måtte utsettes tre ganger på grunn av 23 tilfeller av koronasmitte i Ravens-stallen. Laget var svært redusert også onsdag og manglet blant mange andre sin quarterbackstjerne Lamar Jackson, men greide likevel å skape spenning.

  Like ille som for Denver Broncos var det ikke for Ravens. Broncos måtte i helgen spille sin kamp mot New Orleans Saints selv om alle fire quarterbacker var i koronakarantene.

  NFL-ledelsen er fast bestemt på å fullføre grunnserien selv om antall smittetilfeller stiger kraftig. San Francisco 49ers må dessuten trene og spille to hjemmekamper langt fra hjemmearenaen i Santa Clara, etter at lokale myndigheter har skjerpet tiltakene.

  Niners kommer til å spille sine to neste hjemmekamper i Arizona.

  Avhengig av lokale tiltak spilles noen NFL-kamper for et begrenset antall tilskuere, andre for tribuner fylt bare med pappfigurer.

  Ben Bredeson
  Foto: Joe Sargent / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal