Hopp til innhold

Halvparten av folket vil ikke ha Oslo-OL 2022

– Dette er positive tall, men vi må klare å overbevise flere, sier OL-general Eli Grimsby.

Illustrasjon OL 2022

Slik er det tenkt at et mulig OL i Oslo 2022 kan se ut.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

I en undersøkelse som er gjort av Norstat på vegne av NRK svarer halvparten av de 1000 spurte at de fortsatt er positive til OL i Oslo. Svarene er ikke så ulike som i sist undersøkelse. Slik svarte folket i april 2012 .

Eli Grimsby, OL-direktør

OL-direktør Eli Grimsby

Foto: Jan Palmers / NRK

46 prosent av de spurte sier fortsatt ja til Oslo-OL, mens 45 prosent sier at de ikke vil ha OL.

– Det er veldig viktig at folk i Norge vil ha OL i Oslo. Dette er et arrangement som er for den enkelte, men også for oss som nasjon, sier Oslos OL-general Eli Grimsby.

Må overbevise flere

Selv om rundt halvparten av de spurte ikke vil ha OL i Oslo mener OL-generalen at det er gode tall i forhold til mange andre land.

– Dette er positive tall, men vi må klare å overbevise flere. Den internasjonale olympiske komite er veldig opptatt av at det landet de velger har folket i ryggen, sier hun.

Landsdel

Svar basert på landsdel

 

Nord-Norge

Midt-Norge

Vestlandet

Østlandet

Sørlandet inkl. Telemark

Oslo

Base

95

138

206

345

91

125

Ja

43%

44%

37%

53%

48%

48%

Nei

51%

47%

54%

37%

46%

41%

Vet ikke

6%

9%

9%

10%

6%

11%

Undersøkelsen viser også at det er de under 30 år som er mest positive til et Oslo-OL, samtidig som folk på Østlandet er mer positive til OL enn de som bor i Oslo.

– Ikke alle husker OL 1994 i Lillehammer og derfor skal vi ta på alvor at de unge også ønsker å oppleve et OL i eget land, sier Grimsby.

– For dyrt

Oslo bystyre behandler saken 5. juni og dagen etter sendes søknaden om støtte og garanti fra staten. Tilsammen må staten garantere for rundt 30 milliarder.

Inge Andersen

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

NRK snakket med flere på gaten i Oslo som frykter at arrangementet blir for dyrt og derfor er negative til et OL i Oslo.

Tove Karoline Knutsen, representant for Helse- og omsorgskomiteen i Troms Arbeiderparti, mener det er merkelig at idretten støtter en søknad kun fem år etter Tromsø-søknaden ble forkastet.

– Jeg er helt sikker på at det vil bli langt mer kostbart enn det de foreløpige beregningene viser. I 2008 trakk idretten Tromsøs søknad, fordi det var for dyrt med 28 milliarder og fordi idretten måtte vise samfunnsansvar. Nå, når det nærmer seg 35 milliarder før endelige beregninger, mener idretten at det er greit, sier Knutsen, og legger til:

– Nå snakker ingen om samfunnsansvar, og det er et problem for idrettens anseelse som en stor og viktig samfunnsaktør.

OL-general Grimsby har forståelse for at mange er bekymret for kostnadene, men ber folk tenke på hvor stort løft dette kan bli for nasjonen.

– Det er viktig for oss å vise hva dette kan gi oss. Vi vet at mye av det vi skal bekoste er investeringer vi får god nytte av i etter tid. Også må vi få fram hva det skal koste slik at folk kan være med på å bestemme om det er riktig å bruke midler på dette, sier hun.

– Billigere enn OL-planene i Tromsø

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen er også svært fornøyd med tallene.

– Det er veldig flott at det er 61 prosent av de unge som ønsker et OL i Oslo. De representerer fremtiden. Og at nesten halvparten ønsker et OL i Oslo allerede nå viser at det er enorm entusiasme for dette, sier han.

I 2008 ble det stemt frem at Tromsø OL var for dyrt.

Hvorfor har vi råd nå?

– Nå er anleggskostnadene over en milliard lavere enn det anleggene skulle koste i Tromsø. Når det gjelder tallene forøvrig så må vi snakke om det etter at staten har gjennomført kvalitetssikringen, sier Inge Andersen.

Kjønn og alder

 

Kjønn

Alder

 

Mann

Kvinne

Under 30 år

30-39 år

40-49 år

50 år +

Base

499

501

241

167

 178

414

Ja

49%

44%

61%

37%

48%

41%

 Nei

43%

46%

25%

50%

 45%

53%

 Vet ikke

8%

10%

13%

14%

 7%

6%

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H)

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener at tallene viser at en avstemning om OL i Oslo i dag ville gitt et ja.

Men kan vi leve med at 40 prosent sier nei?

– Det vi vet er at de som var skeptiske i forkant av ski VM og OL i Lillehammer etter på var førnøyde. Jeg tror det samme vil skje hvis det nå blir OL i Oslo, sier han.

Fredag denne uken skal hele den samfunnsøkonomiske analysen på OL-prosessen leveres, dette er etter kvalitetssikringen av Oslo kommune som startet 1. mars.

Folkeavstemningen i Oslo er 9. september 2013. Selve tildelingen av lekene til en av arrangørbyene er 31. juli i 2015.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Folket er delt på midten i spørsmålet om Norge bør søke om å få arrangere vinter-OL i Oslo i 2022. Det viser en spørreundersøkelse som er gjort for NRK. 
Men nord i landet er det sterke krefter som reagerer på prosessen rundt en eventuell søknad.

VIDEO: Se hva folk i Oslo og Tromsø mener om en eventuell OL-søknad.

Politikere mener vi ikke skal søke om OL i 2022

VIDEO: Prislappen er ett av argumentene mot et nytt OL i Oslo.

Siste nytt

  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal