Hopp til innhold

Halvparten av folket vil ikke ha Oslo-OL 2022

– Dette er positive tall, men vi må klare å overbevise flere, sier OL-general Eli Grimsby.

Illustrasjon OL 2022

Slik er det tenkt at et mulig OL i Oslo 2022 kan se ut.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

I en undersøkelse som er gjort av Norstat på vegne av NRK svarer halvparten av de 1000 spurte at de fortsatt er positive til OL i Oslo. Svarene er ikke så ulike som i sist undersøkelse. Slik svarte folket i april 2012 .

Eli Grimsby, OL-direktør

OL-direktør Eli Grimsby

Foto: Jan Palmers / NRK

46 prosent av de spurte sier fortsatt ja til Oslo-OL, mens 45 prosent sier at de ikke vil ha OL.

– Det er veldig viktig at folk i Norge vil ha OL i Oslo. Dette er et arrangement som er for den enkelte, men også for oss som nasjon, sier Oslos OL-general Eli Grimsby.

Må overbevise flere

Selv om rundt halvparten av de spurte ikke vil ha OL i Oslo mener OL-generalen at det er gode tall i forhold til mange andre land.

– Dette er positive tall, men vi må klare å overbevise flere. Den internasjonale olympiske komite er veldig opptatt av at det landet de velger har folket i ryggen, sier hun.

Landsdel

Svar basert på landsdel

 

Nord-Norge

Midt-Norge

Vestlandet

Østlandet

Sørlandet inkl. Telemark

Oslo

Base

95

138

206

345

91

125

Ja

43%

44%

37%

53%

48%

48%

Nei

51%

47%

54%

37%

46%

41%

Vet ikke

6%

9%

9%

10%

6%

11%

Undersøkelsen viser også at det er de under 30 år som er mest positive til et Oslo-OL, samtidig som folk på Østlandet er mer positive til OL enn de som bor i Oslo.

– Ikke alle husker OL 1994 i Lillehammer og derfor skal vi ta på alvor at de unge også ønsker å oppleve et OL i eget land, sier Grimsby.

– For dyrt

Oslo bystyre behandler saken 5. juni og dagen etter sendes søknaden om støtte og garanti fra staten. Tilsammen må staten garantere for rundt 30 milliarder.

Inge Andersen

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

NRK snakket med flere på gaten i Oslo som frykter at arrangementet blir for dyrt og derfor er negative til et OL i Oslo.

Tove Karoline Knutsen, representant for Helse- og omsorgskomiteen i Troms Arbeiderparti, mener det er merkelig at idretten støtter en søknad kun fem år etter Tromsø-søknaden ble forkastet.

– Jeg er helt sikker på at det vil bli langt mer kostbart enn det de foreløpige beregningene viser. I 2008 trakk idretten Tromsøs søknad, fordi det var for dyrt med 28 milliarder og fordi idretten måtte vise samfunnsansvar. Nå, når det nærmer seg 35 milliarder før endelige beregninger, mener idretten at det er greit, sier Knutsen, og legger til:

– Nå snakker ingen om samfunnsansvar, og det er et problem for idrettens anseelse som en stor og viktig samfunnsaktør.

OL-general Grimsby har forståelse for at mange er bekymret for kostnadene, men ber folk tenke på hvor stort løft dette kan bli for nasjonen.

– Det er viktig for oss å vise hva dette kan gi oss. Vi vet at mye av det vi skal bekoste er investeringer vi får god nytte av i etter tid. Også må vi få fram hva det skal koste slik at folk kan være med på å bestemme om det er riktig å bruke midler på dette, sier hun.

– Billigere enn OL-planene i Tromsø

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen er også svært fornøyd med tallene.

– Det er veldig flott at det er 61 prosent av de unge som ønsker et OL i Oslo. De representerer fremtiden. Og at nesten halvparten ønsker et OL i Oslo allerede nå viser at det er enorm entusiasme for dette, sier han.

I 2008 ble det stemt frem at Tromsø OL var for dyrt.

Hvorfor har vi råd nå?

– Nå er anleggskostnadene over en milliard lavere enn det anleggene skulle koste i Tromsø. Når det gjelder tallene forøvrig så må vi snakke om det etter at staten har gjennomført kvalitetssikringen, sier Inge Andersen.

Kjønn og alder

 

Kjønn

Alder

 

Mann

Kvinne

Under 30 år

30-39 år

40-49 år

50 år +

Base

499

501

241

167

 178

414

Ja

49%

44%

61%

37%

48%

41%

 Nei

43%

46%

25%

50%

 45%

53%

 Vet ikke

8%

10%

13%

14%

 7%

6%

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H)

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener at tallene viser at en avstemning om OL i Oslo i dag ville gitt et ja.

Men kan vi leve med at 40 prosent sier nei?

– Det vi vet er at de som var skeptiske i forkant av ski VM og OL i Lillehammer etter på var førnøyde. Jeg tror det samme vil skje hvis det nå blir OL i Oslo, sier han.

Fredag denne uken skal hele den samfunnsøkonomiske analysen på OL-prosessen leveres, dette er etter kvalitetssikringen av Oslo kommune som startet 1. mars.

Folkeavstemningen i Oslo er 9. september 2013. Selve tildelingen av lekene til en av arrangørbyene er 31. juli i 2015.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Folket er delt på midten i spørsmålet om Norge bør søke om å få arrangere vinter-OL i Oslo i 2022. Det viser en spørreundersøkelse som er gjort for NRK. 
Men nord i landet er det sterke krefter som reagerer på prosessen rundt en eventuell søknad.

VIDEO: Se hva folk i Oslo og Tromsø mener om en eventuell OL-søknad.

Politikere mener vi ikke skal søke om OL i 2022

VIDEO: Prislappen er ett av argumentene mot et nytt OL i Oslo.

Siste nytt

 • KFUM sjokkerte Molde – utrolig rekke fortsatte

  KFUM Oslo tok en svært overraskende 3-2-seier borte mot Molde lørdag kveld.

  Matchvinner Johannes Nuñez er i fyr og flamme om dagen, og scoret enda en gang på bortebane. Det var den syvende bortekampen på rad med scoring for spissen.

  – Syv på rad ja. Folk sier det er historie. Første sesongen min i Eliteserien, så å skape historie er veldig stort for meg, sier Nuñez til NRK.

  Men det var Molde som tok ledelsen ved Mathias Fjørtoft Løvik etter 20 minutter.

  Kun to minutter senere svarte KFUM. Håkon Hoseth avsluttet fra skrått hold, via rumpa til Petter Nosa Dahl og i mål.

  Og KFUM ga seg ikke med det. Ayoub Aleesami steg til værs på en corner fra Robin Rasch og headet bortelaget i ledelsen.

  Oslo-laget var nære på å øke ledelsen flere ganger tidlig i andreomgang, blant annet da Simen Hestnes skjøt via en Molde-spiller og i stolpen etter 63 minutter. Men i stedet for at Oslo-laget skulle doble ledelsen, utlignet Magnus Wolff Eikrem for Molde bare sekunder senere. Dermed stod det 2-2.

  Hjemmelaget hadde flere sjanser til å ta tilbake ledelsen sent i omgangen, men igjen var det i andre enden det smalt.

  KFUM kontret på nydelig vis. Teodor Berg Haltvik hadde et nydelig forarbeid, før han spilte frem Johannes Nuñez. Spissen gjorde ingen feil alene med keeper.

  Dermed kan KFUM gå inn i lørdagskvelden som nummer seks på tabellen. Molde er nummer tre, åtte poeng bak serieleder Bodø/Glimt.

  Molde - KFUM
  Foto: Marius Simensen / NTB
 • Absurd rødt kort og overtidsdrama i Sarpsborg

  Det endte 1-1 mellom Sarpsborg 08 og Brann, men Henrik Meister lå an til å bli den store helten på overtid for Sarpsborg 08. Ett minutt på overtid steg spissen opp på et frispark og sendte vertene i ledelsen.

  Det var Meisters femte mål på to kamper, etter at han scoret fire mål mot Rosenborg forrige runde.

  Men Brann svarte umiddelbart. Aune Heggebø ble spilt fri i boksen og kunne enkelt sette inn utligningen for bortelaget, fire minutter på overtid.

  Bare minutter før overtidsdramaet hadde Sarpsborg 08s fysioterapeut, Joao Ferreira, fått rødt kort. Det første gulet får han for drøying av spillet, før han kjeftet på dommer Marius Lien og fikk sitt andre gule.

  – Det er en ordbruk og gestikulering jeg ikke kan tillate, sier Lien til NRK om Ferreiras andre gule kort.

  – Jeg sa til dommeren at det bør være oss og ikke han som bestemmer om vi skal ut på banen og gi behandling eller ikke. Det er vi som er kvalifisert til å ta den avgjørelsen, sier Ferreira til NRK.

  Rett etter Branns redusering fikk også Sarpsborg-trener Christian Michelsen sitt andre gule for kvelden. Begge for klaging på dommer.

  Sarpsborg 08 skapte de største sjansene i førsteomgang, men Branns keeper Mathias Dyngeland holdt gjestene inne i kampen med flere gode redninger.

  Bortelaget bedret seg i andreomgang. Brann-back Joachim Soltvedt hadde muligheten i femmeteren fra skrått hold, men avslutningen gikk i nettveggen.

  Hjemmelagets Daniel Job var svært nære å ta tilbake ledelsen dypt inne i overtiden, men Brann holdt unna.

  Uavgjortresultatet gjør at Brann befinner seg på en 2. plass, seks poeng bak Bodø/Glimt. Sarpsborg 08 ligger på 8. plass.

  Sarpsborg 08
  Foto: NTB
 • Pogacar tok sin femte etappeseier i årets Tour de France

  Det var femte gang at Tadej Pogacar krysset målstreken først i årets Tour de France. Han har vært overlegen i etapperittet og leder sammenlagt med over fem minutter.

  Pogacar (25) har allerede vunnet 16 etapper i Tour de France.

  Det var bare Jonas Vingegaard som fulgte Pogacar til bakketoppavslutningen.

  Tobias Halland Johannessen støtet seg opp til brudd og var lenge med i kampen om seieren. Han ble hentet inn av gruppen med sammenlagtfavorittene da det var fem kilometer igjen av etappen. Han kom til slutt i mål på 11. plass, 2.43 minutter bak Pogacar.

  Tour de France avsluttes søndag og Pogacar er med det kun en tempoetappe fra å vinne etapperittet.

  Med fire knalltøffe stigninger fordelt på 133 kilometer ble det satt et høyt tempo allerede i det første fjellet. Hovedfeltet smuldret opp på få minutter og en gruppe på tre ryttere fikk en liten luke ned til favorittgruppen.

  Halland Johannesen kom seg opp til favorittgruppen igjen og støtet seg fra sammen med to andre ryttere. De jaktet det store bruddet som hadde dannet seg i front.

  Da de tok igjen bruddet var bruddet på 10 ryttere. I det siste fjellet falt en etter en rytter av, med favorittgruppen på skuddhold.

  Det er bare noen dager siden at Halland Johannessen gikk i bakken, og det var nære også på den 20. etappen. Halland Johannessen hjul var borti hjulet foran, med det mistet han balansen. Like bak kom en motorsykkel som var nære å kjøre på den norske klatreren.

  Tour de France
  Foto: Stephane Mahe / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal