Deltar på samme arrangement – må følge ulike smittevernregler

Blinkfestivalen samler både skiskytterne og langrennsløperne i august, men utøverne må forholde seg til ulike smittevernregler. Det synes NRKs langrennsekspert er uforståelig.

q08XXwDS7DE

TETT: Løperne under fjorårets utgave av Lysebotn Opp. I 2020 blir det trolig enkeltstart for å kunne overholde smittevernreglene.

Foto: Carina Johansen

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Én meters avstand mellom skiskytterne – to meters avstand mellom langrennsløperne.

Det er reglene utøverne må forholde seg til når de skal konkurrere for første gang siden virusutbruddet.

6. august starter en smitteverntilpasset Blinkfestival i Sandnes der de beste vintersportsutøverne i landet skal møtes.

Norges Skiskytterforbund har bestemt at deres utøvere skal ha én meters avstand mellom seg på trening og konkurranse, mens langrennssjef Espen Bjervig forklarer at langrennsløperne må holde to meters avstand.

– Langrenn har blitt en tett sport nå. Det er mye fellesstarter, jaktstarter og spurter, og for å sørge for at vi ikke skal komme for tett på hverandre, holder vi to meters avstand for å være på den sikre siden, sier han og påpeker at de er bekymret for eventuelle senvirkninger av covid-19.

– Mer fart og trøkk i langrenn

Per Arne Botnan, landslagssjef for skiskytterne, forklarer at det naturlig blir større spredning mellom skiskytterne når de konkurrerer.

– Det er litt forskjell på utførelsen av idrettene. Vi går med våpen, og vi har skyting innimellom som gjør at vi får mer naturlig spredning i gruppa vår. Det er litt mer fart og trøkk i langrenn, så for oss faller det naturlig at det er mer avstand mellom utøverne, sier han.

Aukland

STUSSER: NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland, klarer ikke å forstå hvorfor to så tilnærmet like idretter skal praktisere ulike smittevernregler.

– Det er litt vanskelig å forstå at det skal være ulike regler for skiskyting og langrenn, når det de gjennomfører med rulleski på beina er tilnærmet likt. Foruten det som skjer på standplass vil konkurranseformen foregå på en måte som gjør at utøverne vil være i nærheten av hverandre, og sånn sett burde man tro at smittevernreglene burde være det samme for skiskyting og langrenn, sier Aukland.

Mener to meter blir utfordrende

I stedet for å konkurrere midt i byen foran tusenvis av tilskuere slik utøverne har gjort de siste 14 årene, blir løpene flyttet ut av sentrum og skal gå uten publikum. Løpene vil bli vist på NRK.

Blink-festivalen. Lysebotn opp

SKEPTISK: Vetle Sjåstad Christiansen tror langrennsløperne får en skikkelig utfordring med å holde to meters avstand i konkurranse.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Vetle Sjåstad Christiansen tror énmetersregelen blir overkommelig å overholde for skiskytterne, men han er skeptisk til om det er mulig å holde to meters avstand for langrennsløperne.

– Det går akkurat å holde én meters avstand. Vi hadde en slags fellesstartøkt i Kollen i dag med laget, men vi kunne ikke ligge helt oppi ryggen på lagkameraten, sier han.

– Det skal godt gjøres å ligge to meter bak om du ønsker å få med deg litt dragsug i langrennskonkurransen.

– Utfordrende med snyting og spytting

På årets program er Lysebotn Opp med enkeltstart første øvelse ut. Deretter kommer nyvinningen supersprint for skiskytterne, og en koronatilpasset sprint for langrennsløperne.

– Vi går ned på antall personer i heatene, det blir to og to i hvert heat, sier Bjervig om sprinten.

Lørdagen er det fellesstart for skiskytterne og et distanserenn for langrennsløperne. Festivalens siste øvelse blir et tolv timer langt rulleskirenn der vinnerlaget blir det som klarer å tilbakelegge flest kilometer på et halvt døgn.

Distanseløper Sjur Røthe sier han ikke er spesielt bekymret før årets noe spesielle Blink-versjon, selv om det vil bli utfordrende å overholde smittevernreglene.

– Det er klart at det er en utfordring med det å snyte seg og spytte. Man har jo litt rennende nese når man er aktiv, og jeg har merket selv på trening at det er en del pollen i lufta som jeg reagerer på. Men jeg er flink til å se rundt meg om det er folk i nærheten før jeg spyler ut, forklarer han.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 27.07.2021
1 448
Smittede siste 7 dager
22
Innlagte
799
Døde
3 412 492
Vaksinerte

Siste nytt

 • Bambas Tyrkia-overgang stadfesta

  Brann-spissen Daouda Bamba (26) er seld til Altay. Det stadfestar den tyrkiske klubben i kveld.

  Det melder Bergens Tidende.

  26-åringen kom fråKristiansund og har spela for Brann i tre år, og scora 28 mål på 80 kampar. Han har scora i alle dei frem siste for Bergens-klubben, som er i akutt nedrykksfare i eliteserien.

  Ifølgje avisa skal Bamba allereie vere på plass i Tyrkia. Han hadde kontrakt med Brann ut årets sesong.

  Ligasesongen i Tyrkia tek til 15. august, og nyopprykka Altay opnar mot Kayserispor.

  Daouda Bamba
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Jaktar rekord med femårskontrakt

  Alex Ovetsjkin (35) har skrive ny femårskontrakt med NHL-klubben Washington Capitals, med målsetjing å slå målrekorden til legenden Wayne Gretzky.

  Ovetsjkins 13-årskontrakt frå 2008 var i ferd med å gå ut då han i dag signerte forlenginga som bind han til klubben til han er 40.

  Kontraktsforlenginga er ved 47,5 millionar dollar.

  Han er på sjetteplass på NHLs toppscorarliste med 730 mål. Gretzky greidde 894, så russaren må score 33 i snitt dei neste fem åra for å ta igjen canadiaren.

  Han har vore NHLs toppscorar ni sesongar, åtte av dei med meir enn 50 mål.

  Han har vore Capitals' kaptein sidan 2010, og leia laget til Stanley Cup-tittel i 2018.

  Alex Ovetsjkin
  Foto: Gene J. Puskar / AP
 • Zachariassen med målgivende

  Med to nordmenn med fra start hadde Ferencváros små problemer med ta seg videre til 3. kvalifiseringsrunde til mesterligaen. Tirsdag slo de Zalgiris 3-1 og sikret 5-1 sammenlagt.

  Zacharariassen fikk målgivende da Róbert Mak fastsatte sluttresultatet til 3-1

  Dermed ble det en oppskriftsmessig seier for Nguen og Zachariassens Ferencváros, som sikret seg spill i 3. runde av mesterligakvalifiseringen.

  I neste runde venter tsjekkiske Slavia Praha. Første kamp spilles 3. eller 4. august.

  Mens Zachariassen fikk fullføre hele oppgjøret, ble Nguen byttet ut etter 69 minutter.

  QpXhpTglyE0
  Foto: Mindaugas Kulbis / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal