Hopp til innhold

Delt førsteplass for Carlsen etter «outstanding» start

DOHA/OSLO (NRK): Magnus Carlsen kunne krevd remis i prestisjeduellen mot Sergej Karjakin, men slo voldsomt tilbake og vant 9 av 12 partier under første dag av VM i lynsjakk.

Magnus Carlsen

Det ble 12 og ikke 11 partier som planlagt torsdag, og Carlsen avsluttet med en overlegen seier mot Vålerengas kroat Marin Bosiocic.

Det betyr at nordmannen leder turneringen sammen med motstanderen fra VM-finalen tidligere i vinter - Sergej Karjakin. Begge står med ti poeng. I dagens femte parti tabbet Carlsen seg ut da han overså at han kunne krevd remis mot russeren.

– Det var to partier som var dårlige, ellers er jeg fornøyd med spillet. Det har vært lite feil, og jeg var klart best med få sekunder. Det er veldig bra, men jeg vet det er mange gode bak meg, og jeg må spille mot alle de beste for å ta det her, sier Carlsen til NRK.

– Jeg håper å spille like bra i morgen, sier Karjakin til NRK.

– Begge har spilt helt «outstanding» i dag, oppsummerer Atle Grønn i NRKs sjakkstudio.

Åpnet med tre strake seirer

Carlsen fikk en perfekt på dagen med tre strake seirer. Den første triumfen kom mot kinesiske Bu Xiangzhi, før spanske Francisco Vallejo Pons og emirataraberen Saleh A.R. Salem ble beseiret i parti nummer to og tre.

– Dette var bedre enn de tidligere dagene. Jeg er ikke helt i lynsjakkform. Det går litt sakte, men det var mer enn bra nok, sa Carlsen til NRK etter at det første partiet var vunnet.

– Det var mer enn god nok for dette partiet. Nå i starten handler det om å finne rytmen. Du vinner ikke en 21-rundesturnering på de første rundene, la Carlsen til.

Så fulgte remis mot Leinier Dominguez Perez fra Cuba, før det første tapet kom i parti nummer fem for Sergej Karjakin, mannen han slo i VM-finalen i New York tidligere i år.

«Nybegynnerfeil» mot Karjakin

Carlsen lå godt an i partiet, men gjorde «en nybegynnerfeil», ifølge NRKs sjakkekspert Torstein Bae, og mistet seieren.

Carlsen kunne imidlertid ha krevd remis før tapet ble et faktum, men overså muligheten.

– Jeg frøs plutselig totalt på et tidspunkt, og jeg husker ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg brukte masse tid. Men, men. Sånn er det, sa en lettere oppgitt Carlsen etter tapet.

26-åringen hevet seg med ny seier i parti nummer seks mot Hrant Melkumjan fra Armenia, før hele fire nye triumfer fulgte i parti sju, åtte, ni og ti mot henholdsvis Ahmed Adly fra Egypt og den russiske trioen Daniil Dubov, Alexander Riazantsev og Alexander Morozevitsj.

– Jeg startet dagen ganske bra, men det har vært litt berg- og dalbane etter det. Jeg ligger likevel ok an, sa Carlsen etter seieren over Adly.

Spiller for Vålerenga

Yangyi Yu fra Kina var dagens 11. motstander, og Carlsen med svarte brikker ble relativt raskt enig med motstander om en remis - dagens andre.

Den kroatiske stormesteren Marin Bosiocic, som spiller i Norge for Vålerenga Sjakklubb, ble dagens siste motstander for nordmannen. Carlsen spilte aggressivt og tok dagens niende seier.

Det skal spilles ni parti fredag før en VM-vinner kåres. Russiske Aleksander Grisjtsjuk er regjerende mester i lynsjakk, mens Carlsen tok gullet seinest i 2014.

Siste nytt

  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah
    Foto: ISABELLA BONOTTO / AFP
  • Villa-keeper fikk to gule kort – ble likevel straffehelt i Europa

    Det ble full forvirring da Aston Villa-keeper Emiliano Martinez ikke ble sendt av banen etter to gule kort. Så sørget han for at Villa slo Lille på straffer i kvartfinalen i Serieligaen.

    De engelske gjestene taklet presset best og tok en 4-3-seier i straffesparkkonkurransen. Sammenlagt endte det 3-3 over to kamper.

    Begge lag hadde bommet én gang før Lilles kaptein Benjamin André måtte treffe som hjemmelagets femte straffeskytter. Forsøket ble reddet av Emiliano Martinez.

    Forvirringen på tribunen og blant TV-kommentatorene var stor da Martinez fikk sitt andre gule kort for kvelden etter den første runden med straffer. Dommeren slo ned på det han mente var forsøk på å provosere hjemmefansen, men det førte ikke til noen utvisning.

    Årsaken er at gule kort fra selve kampen strykes når straffesparkkonkurransen har kommet i gang.

    Etter kampen fikk Aston Villa-manager Unai Emery spørsmål om han trodde Martinez ble utvist.

    – Ja, men sånn er reglene, sier Emery ifølge BBC.

    – Han pøvde å kontrollere følelsene, men fansen presset han. Han er moden, men han har mye personlighet. Han er alltid under sin egen kontroll, fortsatte Emery om keeperen sin.

    Martinez reddet totalt to straffer, og sørget for at Aston Villa er klare for semifinale i Serieligaen. Det er første gang klubben er i en europeisk semifinale siden de vant Mesterligaen i 1981/82-sesongen.

    Unai Emery kan bli første manager til å lede Aston Villa til en tittel siden Birmingham-klubben vant ligacupen i 1996. (NTB/NRK)

    Europa Conference League - Quarter Final - Second Leg - Lille v Aston Villa
    Foto: Stephanie Lecocq / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal