NRK Meny
Normal

Elfenbenskystens delegat forlot valglokalet i protest

TROMSØ/OSLO (NRK.no): – Det er fullstendig sirkus her inne. Delegatene roper og skriker til hverandre, sier NRK.nos reporter.

Her stopper møtelederne fra Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) spørsmålene fra Elfenbenskystens delegat Essis Essoh. Mobilvideo: Anders Engeland/NRK

SE VIDEO: Her stopper møtelederne fra Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) spørsmålene fra Elfenbenskystens delegat Essis Essoh. (Mobilvideo: Anders Engeland/NRK).

Reklameplakat av Kasparov

Staben til Garry Kasparov har hengt flere reklameplakater av den tidligere verdensmesteren på busskur i Tromsø-sentrum i forbindelse med presidentvalget.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

På Universitetet i Tromsø pågår det nå en svært unorsk valgkamp om å bli ny sjakkpresident.

Valglokalet åpnet klokken ni, men fortsatt er det ikke bestemt hvordan stemmingen skal skje.

Rasende delegater har i stedet brukt tiden på å pepre den sittende presidenten, Kirsan Iljumzjinov (52), med kritiske spørsmål.

Da de ikke fikk fullføre utspørringen, ble det svært ampert.

– Mye av raseriet skyldes at delegatene bare fikk 15 minutter til å spørre ut den sittende presidenten. Mange satt inne med alvorlige og konkrete anklager, blant annet om korrupsjon, men presidenten og hans stab brukte mesteparten av tiden på tåkeprat, sier NRK.nos reporter på stedet, Mads Nyborg Støstad.

Kirsan Iljumsjinov

Den sittende sjakkpresidenten Kirsan Iljumzjinov på plass i valglokalet mandag morgen.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

«I won't be silenced!»

Iljumzjinov har sittet ved makten i Det internasjonlae sjakkforbundet (FIDE) i 19 år, men for første gang har han nå fått en reell utfordrer i sjakklegenden Garry Kasparov (51). Kasparov har mange tilhengere og det merkes på valgdagen.

Det toppet seg da Elfenbenskystens delegat Essis Essoh forlot valglokalet i Tromsø mandag formiddag fordi han ikke fikk fullføre sin tirade mot den sittende presidenten.

Essoh ropte og krevde å få si sin mening. Møtelederne fra FIDE mente imidlertid at spørsmålene var tatt opp tidligere, og krevde at han skulle legge ned mikrofonen. Den afrikanske representanten ropte så «I won't be silenced! I won't be silenced!».

Etter rundt fem minutter forlot han så demonstrativt salen - som en stille protest.

– Jeg ville bare kreve min rett til å kunne si min mening som et fullverdig medlem av FIDE. Jeg mener at den nåværende FIDE-ledelsen ikke tar Afrika på alvor og ville gi beskjed om det be dem jobbe for å legge flere turneringer til Afrika, sa Essoh til NRK.no.

Essoh er, ikke overraskende, Kasparov-tilhenger.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

Korrupsjonsanklager

Før Essoh tok ordet i valglokalet hadde nettopp Englands delegat, Nigel Short, talt - og han var minst like rasende som mannen fra Elfenbenskysten.

Short, som tidligere har spilt VM-kamp, hadde krevd en forklaring på korrupsjonsanklager mot det sittende regimet, men briten ble stanset før tiden etter at presidenten og hans menn hadde brukt mesteparten av tiden på diffuse forklaringer.

– Det er fullstendig sirkus her inne. Delegatene roper og skriker til hverandre, sier Støstad.

NRK.no har snakket med den internasjonale sjakkjournalisten Peter Doggers som har fulgt flere presidentvalg. Han mener dette valget skiller seg ut.

– Det er mye mer aggressiv stemning nå enn tidligere. Det er jo et stort sirkus, men det som skjer er jo litt trist, sier Doggers og tenker blant annet på korrupsjonsanklagene.

Garry Kasparov

Garry Kasparov på plass i valglokalet mandag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Kan ta ni timer

Den norske OL-arrangøren tør ikke si hvor lang tid det tar før det faller en avgjørelse mandag. De har bare fikset lokalet og har ingenting med selve valget å gjøre.

– Vi aner ikke om dette kommer til å ta fem timer eller ni timer. Nå skal de blant annet diskutere hvordan de skal stemme, sier kommunikasjonssjef i sjakk-OL, Jarle Heitmann, til NRK.no.

Han er til stede på vegne av arrangøren i det største auditoriet på Universitetet i Tromsø mandag.

Appell av Kasparov

Valglokalet åpnet klokken ni mandag morgen, men selv om det er valgdag er det altså fortsatt ikke bestemt hvordan de om lag 180 medlemslandene skal stemme.

Det eneste som er sikkert er at hvert land bare har én stemme hver.

– I norsk demokrati har vi avklart dette på forhånd med et regelverk, men her er det opptil generalforsamlingen å bestemme hvordan det skal foregå på valgdagen, forklarer Heitmann.

Samtidig som han snakker i telefonen med NRK.no pågår det intense diskusjoner i bakgrunnen. Mange har noe på hjertet. Kasparov selv har nettopp holdt en appell.

– Det kommer til å bli en stor diskusjon om hvordan avstemning skal foregå. Det er spent stemning her nå, sier arrangørens mann.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

– Skitten valgkamp

Det er ikke vanlig at det er stor spenning rundt valget av ny FIDE-president, men i år, i Tromsø, er det mer kok enn på lenge.

Dessuten hevder flere at det har vært en ufin valgkamp.

NRKs sjakkekspert Atle Grønn beskrev i forrige uke valget som det mest skitne i sjakkens historie, og trakk blant annet frem beskyldninger om korrupsjon, sniklesing av e-poster og dokumentfalskhet fra begge presidentkandidatene som eksempler på den mørke - og noe barnslige siden - av valgkampen.

PS! Magnus Carlsen har tidligere gått ut og sagt at han støtter Garry Kasparov.

Siste nytt

 • 15 strake gevinster for City

  Pep Guardiolas Manchester City tok sin 15. strake seier i Premier League da de banket Swansea 4–0 i Wales onsdag kveld.

  Dermed slo de Arsenals rekord på 14 strake seirer, melder NTB.

  David Silva (2), Sergio Agüero og Kevin De Bruyne nettet for City.

  Pep Guardiola
  Foto: Geoff Caddick / AFP
 • Lukaku reddet United

  Romelu Lukaku scoret kampens eneste mål da Manchester United vant 1-0 over Bournemouth onsdag kveld.

  Scoringen kom etter 25 minutter, da Lukaku stanget ballen i garnet etter et innlegg fra Juan Mata.

  Premier League - Manchester United vs AFC Bournemouth
  Foto: Darren Staples / Reuters
 • Kusk testet positivt for kokain

  Adrian Kolgjini, en av Sveriges mest kjente travkusker, er suspendert etter at det ble funnet spor etter kokain i hans dopingprøve, melder NTB.

  – Nå vil jeg bare renvaske meg, sier han til Sulkysport.se.

  Adrian Kolgjini
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal