NRK Meny
Normal

Defensiv toppidrettssjef: – Vi kan ikke trylle

«Bedre enn i London», var Olympiatoppens slagord etter Norges dårligste sommerleker på 30 år. Nå kan medaljefangsten bli enda fattigere.

Øvrebø

SNART RIO: Toppidrettssjef Tore Øvrebø møtte pressen i anledning at det er 100 dager til OL og Paralympics i Rio.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Breivik

SOMMERIDRETTSSJEF: Marit Breivik.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi reiser ned med stor ydmykhet, fordi vi vet at det blir tøft, sier Tore Øvrebø til NRK.

Toppidrettssjefen er midt i kvalifiseringsperioden, og Olympiatoppen anslår at Norges OL-tropp blir på cirka 50 utøvere.

Men antall medaljekandidater er langt færre.

– Vi kan ikke trylle

Idrettshistoriker Tom A. Schanke har gått gjennom EM- og VM-resultater de siste sesongene, og han finner fem medaljekandidater (se faktaboks).

Samtidig er han skråsikker på at Norge kjemper om kun ett gull, og hvis spådommene om én medalje i hver valør slår til, vil Norge stå med dårligere fangst enn i London (2-1-1).

– London er fire år siden, og de fleste som konkurrerer i Rio, var i London. Å øke det antallet på fire år, er en krevende oppgave, og det klarer vi sannsynligvis ikke, sier Øvrebø.

Toppidrettssjefen peker i stedet på det langsiktige perspektivet.

Rodal

SAVNER KULTUR: NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Han mener Norge først og fremst må få en bedre treningskultur og talentutvikling i distriktene og under særforbundene.

– Vi (Olympiatoppen) kan ikke gjøre annet enn å jobbe optimalt med utøverne som er tilgjengelige. Vi kan ikke trylle, og vi kan ikke kjøpe, fordi det har vi ikke tradisjon for i norsk idrett, sier Øvrebø.

– Vi har ikke dårligere kjøtt og blod

Sommeridrettssjef Marit Breivik er klar på at Norge ikke har hatt mange nok utøvere på pallen i internasjonale mesterskap etter London.

Hun ønsker ikke å legge medaljekrav på enkeltutøvere, men hun mener norsk sommeridrett har et stort forbedringspotensial i kultur og utvikling.

– Min erfaring er at de du jobber med i ung alder skaper den beste fremtiden. Der har vi kommet til kort på mange områder. Vi har en fantastisk idrettsbevegelse og mye frivillighet, men vi mangler kvalitet på mange program som vi må tilby utøverne, mener Breivik.

Vebjørn Rodal sto for tidenes norske idrettsprestasjon da han vant 800-meteren i 1996-OL.

Han mener Norge bør ha tøffe målsettinger med tanke på de store ressursene og satsingene, men i bunn og grunn handler det om å trene riktig og nok.

– Vi har ikke dårligere kjøtt og blod i Norge, sier Rodal, og trekker frem at Jamaica har halvparten av Norges befolkning.

– På bunnlinjen handler det om utøveren selv. Og så må det være kompetanse på trenersiden, administrativt og gode forutsetninger med ressurser og fasiliteter, sier OL-mesteren.

Han savner en dønn ærlig evaluering om hvor sommersportsnasjonen Norge faktisk står i dag.

Svaret får vi om 100 dager.

– Vi tar ingenting for gitt. Vi har stor respekt for at hver enkelt utøver må prestere maksimalt for å nå målsettingen, sier Øvrebø.

Siste nytt

 • OL-sjef siktet for korrupsjon

  Carlos Nuzman, sjefen for fjorårets OL i Rio de Janeiro, er formelt siktet for korrupsjon, hvitvasking, skatteunndragelse og kriminell virksomhetsledelse. Nuzman er fra før suspendert fra sine verv i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Brazil Nuzman Arrested
  Foto: Silvia Izquierdo / AP
 • Fem kamper for Ylven

  Vålerengas Martin Laumann Ylven er utestengt i fem kamper for den røffe taklingen mot Alexander Wall i søndagens kamp mot Frisk Asker.

  Vålerenga har akseptert straffen.

  GET-Ligaen i hockey: Storhamar - Vålerenga
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Sveitsisk støtte til OL i Sion

  Den sveitsiske regjeringen garanterer 6,7 milliarder kroner i økonomisk støtte dersom Sion arrangerer vinter-OL i 2026, men de er fortsatt avhengig av folkets støtte i en folkeavstemning.

  Video V-cup alpint: Superkombinasjon utfor 13.01.12
  Foto: Nyhetsspiller

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vipers-Oppsal