Debuten endte med gedigen skuffelse – nå får 18-åringen en ny sjanse mot verdens beste

Debuten på Lillehammer før jul kunne ha blitt Helene Marie Fossesholms eneste sjanse i verdenscupen i vinter, men landslagsledelsen har funnet en ny åpning for supertalentet.

NM på ski Konnerud 2020

BRONSEKLEM: Bare Ingvild Flugstad Østberg (t.v.) og Therese Johaug klarte å slå Helene Marie Fossesholm i NM. Søndag vil det vise seg om det er flere enn de to som klarer det samme med hele verdenseliten på plass i Falun.

Foto: Terje Bendiksby

– Det er klart jeg blir forbannet. Jeg gjør jo det. Jeg har sterkt konkurranseinstinkt. Når det ikke går som jeg hadde håpet, så blir jeg forbannet. Jeg får bare ta dette med meg inn i neste konkurranse og gi litt f***, sa Fossesholm etter verdenscupdebuten 9. desember i fjor.

Hun ble nummer 18 på 15 km fellesstart med skibytte i de tøffe løypene på Lillehammer, noe de fleste 18-åringer trolig hadde sagt seg særdeles godt fornøyd med.

Men den lovende junioren kom fra to pallplasser i nasjonal åpning på Beitostølen, og hadde helt andre forventninger til seg selv.

HG0167hzTak

FORBANNET: Helene Marie Fossesholm likte ikke å havne langt bak i rekka i verdenscupdebuten.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Etterpå varslet landslagstrener Ole Morten Iversen at det slett ikke var sikkert Fossesholm ville dukke opp igjen i verdenscupen denne vinteren.

– Det er ikke et «must» at hun skal gå noe mer, i og med at hun ikke går verken i Holmenkollen eller Drammen, som kolliderer med junior-VM, sa Iversen.

– Skal være forsiktig

Men etter NM-bronse på lørdagens 15-kilometer på Konnerud, dukket Fossesholm mandag likevel opp i uttaket til kommende helgs verdenscup i Falun. Og ifølge samme Iversen har det ligget i planene ei god stund – etter at Fossesholm skal ha takket nei til å gå verdenscup i Davos før jul.

– Det er litt det samme som sist, man skal være forsiktig med å ha noen forventninger til henne. Men hun fikk ikke til mer enn et middels løp på Lillehammer, og det hadde vært artig om hun fikk til et løp som viser hva hun er god for, sier Iversen til NRK.

Distansen i Falun er endret fra 15 km intervallstart i fristil til 10 km fellesstart i samme stilart. Iversen er usikker på om det er en fordel for Fossesholm, men han mener det i hvert fall er bra for juniorjenta at det er skøyting.

ole morten iversen

RESTRIKTIV: Landslagstrener Ole Morten Iversen vil ikke brenne ut Helene Marie Fossesholm for tidlig, men til helga for junioren en sjelden sjanse.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Nyttig påminnelse

– Hun kan gå veldig fort på en 10-kilometer i skøyting. Men får hun til en topp 10-plassering, er det langt over det vi kan forvente, sier Iversen.

Han tror nedturen på Lillehammer kan ha vært en nyttig påminnelse for både Fossesholm og omgivelsene.

– Hun liker ikke å gå middels bra skirenn, men taklet det veldig bra. Senior er noe annet enn junior. Hun hevdet seg bra på Beitostølen fordi hun la opp til å gå fort der. Det gjorde ikke landslagsløperne, derfor går de fortere når sesongen starter. Slike opplevelser gjør det lettere å ha realistiske målsettinger, påpeker landslagstreneren.

Sportsnyheter

Harry Kane med nok en begredelig kamp: – Derfor ble han byttet ut

Harry Kane hadde en av sine svakere kamper for landslaget. Likevel haglet sjansene mot begge mål da et historisk ungt engelsk mannskap fikk det tøft mot lillebror Skottland.

Siste nytt

 • HamKam tok over tabelltoppen

  Kjetil Rekdals HamKam tar helg på toppen av tabellen i 1. divisjon etter en sterk 1-0-seier over Fredrikstad fredag kveld.

  Rubén Alegre satte inn kampens eneste mål som sørget for at Rekdals gode start på sesongen fortsatte.

  Hamar-laget er dermed det eneste laget som ikke har tapt etter at samtlige lag har spilt seks kamper denne sesongen. HamKam topper divisjonen ett poeng foran kveldens motstander Fredrikstad. (NTB)

  1. divisjon fotball 2020: Tromsø - HamKam (3-1). Kjetil Rekdal.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Straffast for homofobiske rop

  Det mexicanske fotballandslaget må spele sine to neste kampar i VM-kvalifiseringa utan tilskodarar, etter at landets supportarar kom med homofobiske rop tidlegare i år. Ropa skal ha skjedd under to OL-kvalifiseringskampar.

  Det skriv AP. Dermed må Mexico spele sine kampar mot Jamaica og Canada utan tilskodarar. I tillegg må Det mexicanske fotballforbundet betale ein bot på i overkant av 550.000 kroner i bot.

  Mexico fekk også ein straff for ein liknande hending under kvalifiseringa til VM i 2018, og i sjølve meisterskapet.

  siYRiP-ei5M
  Foto: ELIJAH NOUVELAGE / AFP
 • Frekk Flo scoring mot Aalesund

  Per-Egil Flo sitt første mål for Sogndal sidan returen frå sveitsiske Lausanne var av det frekke slaget.

  I 1.-divisjonskampen mot Aalesund fekk Sogndal eit frispark i kampens siste speleminutt. Det blei slått hardt og lågt rett på Flo, som med hælen flikka ballen i lengste hjørne. Med det fastsette han resultatet i kampen til 2–0, etter at Mansour Gueye scora kampens første.

  Dermed ligg Sogndal på 6.-plass etter seks serierundar, medan Aalesund, poenget bak, ligg på 13.-plass.

  5QHTQ3qcc5U
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal