Debuten endte med gedigen skuffelse – nå får 18-åringen en ny sjanse mot verdens beste

Debuten på Lillehammer før jul kunne ha blitt Helene Marie Fossesholms eneste sjanse i verdenscupen i vinter, men landslagsledelsen har funnet en ny åpning for supertalentet.

NM på ski Konnerud 2020

BRONSEKLEM: Bare Ingvild Flugstad Østberg (t.v.) og Therese Johaug klarte å slå Helene Marie Fossesholm i NM. Søndag vil det vise seg om det er flere enn de to som klarer det samme med hele verdenseliten på plass i Falun.

Foto: Terje Bendiksby

– Det er klart jeg blir forbannet. Jeg gjør jo det. Jeg har sterkt konkurranseinstinkt. Når det ikke går som jeg hadde håpet, så blir jeg forbannet. Jeg får bare ta dette med meg inn i neste konkurranse og gi litt f***, sa Fossesholm etter verdenscupdebuten 9. desember i fjor.

Hun ble nummer 18 på 15 km fellesstart med skibytte i de tøffe løypene på Lillehammer, noe de fleste 18-åringer trolig hadde sagt seg særdeles godt fornøyd med.

Men den lovende junioren kom fra to pallplasser i nasjonal åpning på Beitostølen, og hadde helt andre forventninger til seg selv.

HG0167hzTak

FORBANNET: Helene Marie Fossesholm likte ikke å havne langt bak i rekka i verdenscupdebuten.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Etterpå varslet landslagstrener Ole Morten Iversen at det slett ikke var sikkert Fossesholm ville dukke opp igjen i verdenscupen denne vinteren.

– Det er ikke et «must» at hun skal gå noe mer, i og med at hun ikke går verken i Holmenkollen eller Drammen, som kolliderer med junior-VM, sa Iversen.

– Skal være forsiktig

Men etter NM-bronse på lørdagens 15-kilometer på Konnerud, dukket Fossesholm mandag likevel opp i uttaket til kommende helgs verdenscup i Falun. Og ifølge samme Iversen har det ligget i planene ei god stund – etter at Fossesholm skal ha takket nei til å gå verdenscup i Davos før jul.

– Det er litt det samme som sist, man skal være forsiktig med å ha noen forventninger til henne. Men hun fikk ikke til mer enn et middels løp på Lillehammer, og det hadde vært artig om hun fikk til et løp som viser hva hun er god for, sier Iversen til NRK.

Distansen i Falun er endret fra 15 km intervallstart i fristil til 10 km fellesstart i samme stilart. Iversen er usikker på om det er en fordel for Fossesholm, men han mener det i hvert fall er bra for juniorjenta at det er skøyting.

ole morten iversen

RESTRIKTIV: Landslagstrener Ole Morten Iversen vil ikke brenne ut Helene Marie Fossesholm for tidlig, men til helga for junioren en sjelden sjanse.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Nyttig påminnelse

– Hun kan gå veldig fort på en 10-kilometer i skøyting. Men får hun til en topp 10-plassering, er det langt over det vi kan forvente, sier Iversen.

Han tror nedturen på Lillehammer kan ha vært en nyttig påminnelse for både Fossesholm og omgivelsene.

– Hun liker ikke å gå middels bra skirenn, men taklet det veldig bra. Senior er noe annet enn junior. Hun hevdet seg bra på Beitostølen fordi hun la opp til å gå fort der. Det gjorde ikke landslagsløperne, derfor går de fortere når sesongen starter. Slike opplevelser gjør det lettere å ha realistiske målsettinger, påpeker landslagstreneren.

Siste nytt

 • Odd vant - klatrer til fjerdeplass

  Odd vant 1-0 mot Brann i eliteserien onsdag kveld.

  Markus André Kaasa scoret for Odd etter at Brann-keeper Ali Ahamada hadde gitt retur på et skudd fra Elbasan Rashani.

  Dermed går Odd forbi Brann på tabellen. De ligger nå på fjerde- og femteplass.

  Eliteserien fotball 2020: Odd - Brann.
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Kings Bournemouth nær nedrykk

  Joshua King og hans Bournemouth tapte 2-1 borte mot Manchester City i Premier League onsdag.

  Dermed nærmer nordmannens lag seg nedrykk. De har nå tre poeng opp til sikker plass, men har en kamp mer spilt. Bournemouth har to kamper igjen.

  Premier League - Manchester City v AFC Bournemouth
  Foto: Peter Powell / Reuters
 • Vålerenga med sliteseier

  Benjamin Stokkes sene scoring var forskjellen på lagene da Vålerenga slo Haugesund 1-0 på hjemmebane onsdag kveld. – Vi ligger der oppe og er med og kjemper om de gjeve plassene, sier matchvinneren til NRK etter kampen.

  Vålerengas Benjamin Stokke (t.v) og Christian Dahle Borchgrevink jubler for scoring under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Haugesund på Intility Arena i Oslo onsdag.
  Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal