Hopp til innhold

Debutant erstatter Prevc: – Jeg fikk beskjeden sent tirsdag kveld

Etter at NRK oppdaget at faren til verdensener Peter Prevc skulle dømme i Holmenkollen, får han ikke sitte i dommerpanelet. Kjersti Haugen Espelid får jobben i stedet.

Kjersti Haugen Espelid

DEBUTANT: Kjersti Haugen Espelid kaster seg ut i det, og dømmer for første gang et verdenscuprenn for herrer.

Foto: Trond Stenersen / NRK

– Det blir det første verdenscuprennet for herrer jeg gir stilpoeng i. Jeg både gruer og gleder meg, sier Kjersti Haugen Espelid.

Hun erstatter Bozidar Prevc, som har tre sønner som deltar i verdenscupen i hopp. Deriblant verdens beste hopper denne sesongen, Peter Prevc.

Til helgen skal det hoppes verdenscup i Holmenkollen – og da var det i utgangspunktet meningen at pappa Prevc skulle sitte i dommerpanelet og gi sine egne sønner stilkarakterer. Dette strider imot FIS` egne regler.

Da NRK tok kontakt med renndirektør Walter Hofer i det internasjonale skiforbundet (FIS), var han ikke klar over dette. Etter flere samtaler med renndirektøren sent tirsdag kveld, tok han grep:

Bozidar Prevc får ikke være dommer under herrenes hopprenn.

– Måtte handle raskt

– Siden dere nå fant ut at Bozidar Prevc er faren til Peter, måtte vi handle rask. Jeg bestemte meg med en gang for å finne en erstatter fra Norge, sier Walter Hofer til NRK.

Denne erstatteren ble altså Kjersti Haugen Espelid. Hun er ikke bare debutant, hun fikk også veldig kort varsel.

– Jeg fikk beskjeden sent i tirsdag kveld. Da ble jeg veldig overrasket, litt glad og mest nervøs, smiler Espelid og legger til:

– Det blir veldig spennende. Både selve konkurransen, og det å stå i tårnet og dømme, sier Espelid.

Faren til verdenscuplederen i hopp, Peter Prevc, skulle være dommer under konkurransene i Holmenkollen i helgen. Nå gjør det internasjonale skiforbundet endringer.

SE VIDEO: Bozidar Prevc ville ikke snakke med NRK onsdag.

Taus Prevc

Bozidar Prevc får fortsatt dømme kvinnene og kombinertrennet. Han ville ikke snakke med NRK i Holmenkollen onsdag.

Johan Remen Evensen, NRKs hoppekspert, synes det er veldig gøy at Espelid blir Prevcs erstatter.

– Det er ikke tilfeldig at hun har blitt valgt, hun er nok en flink hoppdommer, sier Evensen som ikke kjenner til Espelid fra før.

– Vi har jo sett flere kvinner sitte i dommerpanelet i utlandet, så da er det gøy og på tide at vi får en norsk kvinne inn i samme selskap. Vi har jo sett mye rar dømming så langt denne sesongen, så hun kan jo ikke gjøre det verre enn det, spøker Evensen.

SKI-JUMP-MEN-JPN

TO AV PREVC-BRØDRENE: Domen og storebror Prevc sammen på pallen under verdenscuprennet i Sapporo.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

– Meget rart

Evensen synes likevel det er merkelig at FIS ikke oppdaget tidligere at faren til Prevc-brødrene skulle dømme.

– Prevc-familien har jo til tider tre sønner som hopper i verdenscupen. At de da ikke har skjønt at han ikke burde blitt satt opp til å dømme, er jo meget rart selvfølgelig.

Walter Hofer tar selvkritikk og håper de unngår slike situasjoner i fremtiden.

– Vi må stole på at hvert enkelt forbund følger reglene. Men vi burde helt klart ha oppdaget dette før.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal