NRK Meny
Normal

De Vries: – Mer «tæl» i jentene før

Ingen norske kvinnesyklister deltar på dagens VM-tempo. Tidligere VM-medaljør Anita Valen de Vries savner ryttere som kan hevde seg i toppen.

Video VM sykkel

Se VM på sykkel direkte fra 13.55!

CYCLING-WORLD-TRACK

Anita Valen de Vries.

Foto: JAIME REINA / AFP
Moberg

Emilie Moberg tok Norges første internasjonale seier for kvinner siden Anita Valen de Vries vant i 2008.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
Steffen Kjærgaard

– Det vil i beste fall gå et par år før norske kvinner er i verdenstoppen, sier Kjærgaard.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Jeg følger med på resultatlistene og har hatt til gode å se norske kvinner hevde seg de siste årene, sier de Vries.

Eks-proffrytteren har sjekket helt riktig. Inntil 20 år gamle Emilie Moberg vant en etappe i Trophee d'Or Feminin i Frankrike i september hadde norsk kvinnesykling opplevd over tre års podietørke internasjonalt.

 • LURER DU PÅ NOE RUNDT SYKKEL-VM? STILL SPØRSMÅL TIL KOMMENTATORENE JANN POST OG LARS PETTER NORDHAUG I KOMMENTARFELTET NEDERST! SVARENE FÅR DU DIREKTE I NRKS SENDING.

Det siste rittet var det de Vries selv som vant i 2008. Samme året måtte hun gi seg fordi hun ikke hadde råd til å drive videre.

– Satsingen på norsk kvinnesykling har jo aldri vært på nivå med menns. Det finnes heller ikke penger i sporten. Jeg synst det er veldig trist, og håper å se at det vokser frem flere norske jenter som kan ta over min og min søster Monicas ære, sier de Vries.

– Må tåle å ha det vondt

De Vries søster, Monica Valen, tok VM-gull i 1994. Anita selv tok VM-bronse i fellesstart for sju år siden.

Hvorfor det har vært lite suksess å spore siden da vet de Vries mye om. Svært få kvinnesyklister får betalt for å drive med idretten, og da gjelder det å være dedikert for å lykkes.

– Før hadde man for eksempel flere ryttere å ta av i Norge, men etter at rittet Postgiro Grand Prix ble slutt har det vært stille. Jeg tror også det var mer tæl i jentene før. Man må tilbringe mye tid alene som syklist. I tillegg handler mye om å kunne tåle å ha det vondt, sier de Vries.

Kjærgaard: – Tøff vei å gå

At jentene har en tøff vei å gå kan Steffen Kjærgaard bekrefte.

– De unge mangler for eksempel U23-klassen som gutta kan konkurrere i. Jentene har bare U23-klassen i EM. Gutta kan konkurrere i U23-klassen i VM, EM og cuper. Jentene mangler et ledd der, sier sportssjefen i Norges Cycleforbund.

Han forklarer suksesstørken på denne måten:

– Sponsorservice hadde et norsk profflag som kasta inn håndkleet i 2002. Da ga alle de beste norske seg. Veldig mange av de nest beste ga seg også fordi landslagsledelsen ikke kom med noe tilbud. Da endte vi opp med en generasjon som ikke fikk matching internasjonalt, og måtte begynne på nytt med en eksklusiv satsning.

Langt unna verdenstoppen

Satsningen startet i 2007 begynner nå å få resultater, men Kjærgaard vedgår at Norge ikke vil få se kvinnelige ryttere i verdenstoppen med det første.

– Det vil i beste fall gå et par år. Men Emilie Moberg dokumenterer at vi er på rett vei. I tillegg er 19 år gamle Thea Thorsen, som kom på 12. plass i et UCI-ritt forrige helg, vist seg. De har en tøff vei å gå før de er i toppen, og da må man akseptere at det tar tid, sier Kjærgaard.

Emilie Moberg deltar på fellesstarten for kvinner lørdag. Hun kjører til vanlig for profflaget Team Hightec, og mener satsingen på kvinner har tatt seg kraftig opp de siste årene.

– Forbundet har satset på en del yngre jenter, og da tar det gjerne litt tid før det viser seg i toppen. Man er kanskje best i slutten av 20-årene, og da er det ikke bare-bare å komme inn og vinne løp som ung senior, sier Moberg.

– Må ikke sende noen bare for å sende noen

Moberg synes det er leit at ingen norske får stille under tirsdagens øvelse, men innser at det ikke finnes folk som er gode nok.

– Ingen norske damer har noe å gjøre i toppen på en VM-tempo, sier Moberg.

– Det er ikke nødvendig å sende noen bare for å sende noen. Man må stille littegranne krav, avslutter de Vries før dagens tempoetappe.

 • Se kvinnenes VM-tempo på NRK1 og i nett-TV direkte fra 13.55!

Siste nytt

 • Woods med nok en topplassering

  Pilene fortsetter å peke oppover for Tiger Woods. Søndag endte han på delt femteplass i en PGA-turnering i Florida. Rory McIlroy tok seieren. Woods endte fem slag bak McIlroy i Arnold Palmer-turneringen.

  SPO-GLF-USP-FARMERS-INSURANCE-OPEN---ROUND-TWO
  Foto: DONALD MIRALLE / AFP
 • Del Potro brøt Federers seiersrekke

  Argentineren Juan Martin del Potro overlevde tre matchballer mot verdensener Roger Federer i Indian Wells-finalen i tennis. Deretter innkasserte han seieren. Del Potro ble den første argentiner til å vinne Indian Wells.

  Indian Wells Tennis Juan Martin del Potro, Roger Federer
  Foto: Mark J. Terrill / AP
 • Ronaldo scoret fire i nimålsdrama

  Cristiano Ronaldo leverte fire mål for Real Madrid da de slo Girona 6–3 i La Liga søndag kveld.

  Lucas Vázquez og Gareth Bale scoret også for hjemmelaget, mens Christian Stuani (2) og Juanpe scoret for Girona.

  Ronaldo
  Foto: Javier Soriano / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag