Hopp til innhold

De høye debutantene er Norges nye EM-våpen

Forsvaret fikk mye av skylda for at OL-gullet glapp. Nå kan de høye mesterskapsdebutantene Silje Waade og Kjerstin Boge Solås løse knipa bakover for Norge.

Silje Waade

STYRKE: Silje Waade kan bli en joker for Norge under håndball-EM i Sverige.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Hun er bare 22 år og mesterskapsdeutant, men Silje Waade måler 183 centimeter på strømpelesten og kan bli en nøkkelspiller i Norges forsvar under EM i Sverige.

– Det er vanskelig å skyte over meg. Selv om jeg kanskje ikke er den kjappeste, har jeg grei kontroll på «fotan», sier Byåsens høyreback med et smil.

Nettopp forsvarsjobben har stort fokus hos håndballjentenes før mesterskapet.

– Det er ikke så overraskende, med tanke på at alle er enige om at forsvarsspillet er grunnen til at OL gikk i dass. Det er viktig å gå inn litt nytt blod og nye muskler, mener Nora Mørk, som skal bytte plass med Waade i forsvar.

– Skal redde oss

Silje Waade og Nora Mørk

HØYDEFORSKJELL: Silje Waade kan bli et viktig forsvarsvåpen for Norge i EM, mener Nora Mørk.

Foto: NRK

Waade er gruppas høyeste spiller.

– Hun må ta litt av den forsvarssbiten Heidi Løke har tatt. Det er den største grunnen til at hun er med, og at hun er venstrehendt og ung. Jeg tror det blir viktig for oss. Hun er jo litt høyere enn meg, så jeg tror å ruste opp i forsvar blir en nøkkel for oss, sier Mørk, og titter opp på Waade, som er et hode høyere,

– Det er Silje som skal redde oss, spøker Nora og flirer.

Waade forteller at hun ble litt overrasket over at hun fikk EM-tillit, men etter Møbelringen Cup ventet skryt. Også Norges yngste spiller, Kjerstin Boge Solås, fikk kjenne på presset mot storlagene i firenasjonersturneringen.

Håndballjentene Frankrike

UNGT HÅP: 18-åringen Kjerstin Boge Solås feirer seier mot Frankrike sammen med Stine Bredal Oftedal forrige helg.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

– Både Silje og Kjerstin viser at de kan gå inn å gjøre en bra jobb for oss på toer (backplass) og det er bra for oss. De unge kan gå inn å kjøre en kjempejobb, også fremover, men så må vi også tåle at det ikke er feilfritt, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Høyere enn på lenge

– Begge har gjort en strålende jobb. Vi har gode typer nå. Så gjelder det å få nok tid sammen til samspillet. Heldigvis har vi noen treninger før EM, sier strekspiller Marit Malm Frafjord.

18 år gamle Solås er bare centimeteren kortere enn Waade. Sammen bidrar de til en forsvarsrekke som er høyere enn på mange år for Norge.

– De har mer høyde og rekkevidde, og er forflytningsdyktige, så det ikke er mulig å skyte over de, sier Hergeirsson.

– Sist gang jeg var på landslaget (2012 journ.anm.) var det slik størrelse som på de som står i forsvar nå, men så har det vært noen år med mindre spillere. Vi har scoret flere mål, men har sluppet inn en del mer også. Får vi det ned, og fortsetter å score, blir det bra, tror Frafjord.

  • EM åpner søndag, men Norges første kamp er mot Romania mandag 5. desember kl. 20.45. Alle Norges kamper sendes direkte på NRK P1.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal