De gode hjelperne merker presset: – Hvis du ikke gjør jobben din, får du høre det

BERGEN (NRK): Alle snakker om Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Men de sju gode hjelperne kjenner også presset.

Odd Christian Eiking, Kristoffer Skjerping, Alexander Kristoff og Daniel Hoelgaard

TRENGER HJELP: Det er neppe ønsket plassering Alexander Kristoff viser fram for Odd Christian Eiking (f.v.), Kristoffer Skjerping og Daniel Hoelgaard.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Noen ganger har ikke TV-sendingen startet før du har gjort jobben din, så det er kanskje en jobb ikke alle ser, men som er veldig viktig.

Kristoffer Skjerping setter ord på det å være hjelperyttere. De fleste i et sykkelritt er nettopp det. Hjelpere.

De skal ikke vinne. De skal sørge for at andre gjør det. Arbeidsoppgave kan bestå i å transportere drikke, tette luker – og å være lokomotiv inn mot en spurt.

Du har ikke hørt så mye om Amund Grøndahl Jansen, August Jensen, Truls Korsæth, Daniel Hoelgaard, Vegard Stake Laengen og Kristoffer Skjerping, som du har hørt om Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff.

– Ingen god følelse

Men skal en av de to siste vinne gull, må de første sju gjøre jobben sin.

– I sykling er det sånn at hvis du ikke gjør oppgaven din, så får du høre det. Det er ingen god følelse, sier Skjerping – som regner med han er den av de norske som skal gjøre den største jobben i starten på søndagens VM-fellesstart.

– Selvfølgelig har du en skyldfølelse hvis du ikke gjør jobben sin, fastslår Skjerping.

– Det er krevende psykisk, bekrefter Daniel Hoelgaard.

– Du føler du alltid må være på vakt. Hvis du har en rolle som Alex og Edvald, kan du slappe av. Du skal bare holde det norske hjulet foran deg, og så skal han gjøre jobben for deg. Hvis Alex har en dårlig posisjon inn i bakken en gang og sløser krefter, så føler du skylda er på deg, så du må alltid være på vakt forklarer han.

Kristoff, Boasson Hagen og VM-laget

LANG REKKE: Kameralinsene rettes mot kapteinene i midten, men det er mange som må lykkes om Norge skal ta VM-gull i sykling.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Kan utgjøre en forskjell

Truls Korsæth påpeker at rollen som hjelperytter også er en stor mulighet.

– Hvis man ikke har kjørt som en helt blåst idiot, er det muligheter for å bidra og utgjøre en essensiell forskjell, påpeker han.

Til tross for at det ble full skjæring mellom Kristoff og Hagen i VM i fjor, fikk Korsæth vist seg fram.

– Det var helt avgjørende for at jeg fikk kontrakt med Astana, fastslår han.

Fredag ville ikke Norge avsløre taktikken foran søndagens VM-løp. Men nøkkelen er å utnytte at Norge har hele ni ryttere til start.

– De andre nasjonene kommer til å utnytte alle svakheter vi viser underveis. Derfor er det viktig at vi sitter sammen og bruker de sju vi har til å tette luker og lage løpet slik vi har lyst til at løpet skal bli, sier Truls Korsæth.

Siste nytt

 • Barcelona henter De Jong

  Barcelona har signert nederlandske Frenkie de Jong. Det melder klubben på sine hjemmesider. Den 21 år gamle midtbanespilleren kommer fra Ajax og koster katalanerne 75 millioner euro. Summen kan stige med 11 millioner euro om visse klausuler innfris.

  Frenkie de Jong
  Foto: Angelos Tzortzinis / AFP
 • Smarason forlenget med Lillestrøm

  Islendingen Arnor Smarason (30) har valgt å forlenge med Lillestrøm i to år. Smarason kom til Lillestrøm i juli i fjor fra svenske Hammarby.

  Smárason, lillestrøm
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Ny medalje til Saltvik Pedersen

  Jesper Saltvik Pedersen kjørte ned til sølvmedalje i slalåm under para-VM i Kranjska Gora. Utøveren fra Karmøy tok mandag sin første VM-medalje med bronse i storslalåmen, og står nå med to medaljer. Nederlandske Jeroen Kampschreur vant rennet.

  Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Privat

Sendeplan

Kl. Program Kanal