NRK Meny
Normal

De fem største EM-sjokkene

Islands vanvittige seier over fotballnasjonen England er kanskje en av tidenes største EM-overraskelser. Men det er ikke den eneste.

TOPSHOT-FBL-EURO-2016-MATCH44-ENG-ISL

JUBELRUS: Island leverte i går en av tidenes største fotballbragder.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

– Det er helt utrolig. Dette blir sjukere og sjukere, utbrøt NRKs ekspertkommentator Tom Nordlie etter at Islands seier over England var et faktum

Men det er langt fra det eneste syke som har skjedd i EM-historien. Her er noen av de største bombene gjennom tidene.

1. EM-finalen, Portugal - Hellas: 0-1 (2004)

Hellas - EM 2004
Foto: DUSAN VRANIC / AP

Kanskje tidenes EM-sjokk før Islands seier over England? Under tyske Otto Rehhagels ledelse greier Hellas å karre seg til en finale i fotball-EM, der de møter hjemmefavoritten Portugal. Hellas har en corner i løpet av kampen, og på den scorer de. Det holder også til å bli europamestere.

1-0 var forøvrig samme siffer som de vant både kvartfinalen mot Frankrike, og seminalen mot Tsjekkia med.

2. Tsjekkia - Italia: 2-1 (1996)

Fotball-EM 1996
Foto: Mark-Oliver Multhaup / DPA

Tsjekkia tapte mot Tyskland i første gruppespillkamp, og mot VM-toeren fra 1994, Italia, virket oppgaven uoverkommelig. Laget gikk likevel opp i 1-0-ledelse via Pavel Nedved. Italia slo tilbake, men da Italias Luigi Apollini ble utvist før pause tok Tsjekkia sjansen. Radek Bejbl satte inn 2-1, Tsjekkia vant, og gikk helt til finalen.

Der var de ikke langt unna en ny sensasjon, men Tyskland vant til slutt finalen 2-1 etter ekstraomganger.

3. EM-finalen: Tyskland - Danmark: 0-2 (1992)

Brian Laudrup

POKAL: Brian Laudrup kan løfte EM-bøtta over hodet etter en imponerende 2-0 seier over Tyskland i EM 1992.

Foto: Carlo Fumagalli / Ap

Danmark skulle ikke engang delta i dette mesterskapet, men da Jugoslavia ble diskvalifisert utnyttet de muligheten til fulle. Dannmark kom på andreplass i gruppespillet, bak Sverige, slo ut Nederland på straffer, og slo til slutt selveste Tyskland 2-0.

4. Sverige - England: 2-1 (1992)

FBL-EURO-2008-SWE-ESP-MATCH 15
Foto: JAVIER SORIANO / AFP

I samme EM som Danmark blir mestere, slår Sverige ut England i gruppespillet foran et entusiastisk hjemmepublikum. Svenskene kommer seg til semifinalen, der de blir slått av Tyskland (3-2).

5. Albania - Tyskland: 0-0 (kvalifiseringen) (1967)

WEST GERMANY YUGOSLAVIA SOCCER EC Fussball, EM-Qualifikation, BRD - Jugoslawien 3:1

KLARTE IKKJE KVALIFISERINGA: Johannes Löhr og resten av Vest-Tyskland vant 3-1 i denne kampen mot Jugoslavia, men på grunn av 0-0 kampen mot Albania ble det ikke EM-deltakelse i 1968.

Foto: ullstein bild - AP / Ap

I 1967 måtte Tyskland slå Albania for å komme seg til EM. Slik gikk det ikke. Albania, som ikke hadde noe å spille for utenom ære, holdt dem til 0-0 etter å ha tapt 6-0 på bortebane. Tyskland kom seg dermed ikke til EM.

Siste nytt

 • Uforandret lag for Norge

  Norge stiller med de samme fire hopperne som forrige helg i morgendagens lagkonkurranse. Det til tross for at Anders Fannemel bommet totalt i kveldens renn. De fire som skal hoppe for Norge er da Tande, Forfang, Fannemel og Johansson.

  lag
  Foto: Janek Skarzynski / AFP
 • Forfang nummer to i kvalifiseringen

  Johann Andre Forfang ble nr 2 i hoppkvalifiseringen i Ruka. Han ledet lenge med et hopp på 138,5 meter, men Stefan Kraft overgikk alle med sitt monsterhopp på 144 meter. Av de norske var det bare Anders Fannemel som ikke klarte å kvalifisere seg.

  Forfang
  Foto: Janek Skarzynski / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Kvalifisering