Dårligere uttelling for Norge – mener uvante regler ødelegger

KUMAMOTO (NRK): Fra seks og ni meter har Norge langt dårligere skudduttelling enn i EM i fjor. De er usikre på årsaken, men tror nye regler har mye å si.

Norge VM

TØFFE KAMPER: Camilla Herrem, Heidi Løke og Stine Bredal Oftedal var frustrerte da bare 52 prosent av forsøkene gikk i mål i tapet mot Nederland.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Hold hodet kaldt og hjertet varmt.

Det er litt av Thorir Hergeirssons oppskrift på hvordan Norge skal bedre skuddstatistikken i VM.

For selv om håndballjentene sikter mot semifinale, er det mye takket være forsvarsjobben. Fremover har det nemlig vært flere bom på mål enn både i fjorårets EM og VM i 2017.

Totalt står laget med en treffsikkerhet på 62 prosent (227 mål på 365 forsøk), mens de etter sju kamper i Frankrike hadde 64 (224/352), og var prosenten over det igjen i VM.

– Vi må være enda flinkere og fokusert i skuddøyeblikket, slår Heidi Løke fast.

Regelendring

Det er spesielt fra seks og ni meter uttellingen er blitt svakere. I fjor scoret Norge på hele 84 prosent av nærskuddene, mens de i år treffer på bare 62 prosent av forsøkene fra seks meter.

Akkurat det mener de det er én god grunn til.

For før VM ble det gjort endringer i reglene. Blant annet kan en forsvarsspiller nå dekke inne i seksmeteren så lenge en fot står på den hvite stripa. Dommerne tillater også mer holdning på strek.

– Man ser jo også at man ikke får like mange straffer som før, og må tenke på det i skuddøyeblikket. Man går alltid all-in for å sette den ballen i mål, men det har vært noen flere situasjoner hvor man er blitt tatt og ikke fått noe, så jeg tror noe av grunnen ligger i reglene, forklarer strekveteran Løke.

3q19hgAsVWA

KAMP: Heidi Løke kjemper på streken mot Serbia. Nå har man lov til å stå inne i feltet, så lenge en fot er på streken.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpox

Klar nedgang

Bare 35 prosent av Norges skudd fra ni meter har gått i mål, mens det i fjor var en treffprosent på 44.

Emilie Hegh Arntzen

KANON: Emilie Hegh Arntzen er en av Norges beste skyttere.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Jeg vet ikke helt hvorfor det er sånn. Noe av det handler om sjanser man tar, og noen ganger må man skyte på dårlige sjanser også, andre ganger det ikke bra nok prestasjon, sier Emilie Hegh Arntzen.

Bakspilleren står med 24 mål på 50 skudd, og må mer ansvar enn noen gang med en rekke profiler ute.

– Det viktigste er inngangen til skuddet. Kommer man i høy fart og skikkelig opp, så får man gjerne bedre oversikt enn hvis man fyrer av uten noen spesiell inngang, for min del handler det mye om inngangen til skuddet. Når det er skikkelig pleier det å sitte, forteller Vipers-profilen.

På den positive siden har Norge scoret på flere ving-, gjennombrudd- og kontringsskudd (best i VM) enn tidligere, og Silje Solberg står med en solid redningsprosent på 37.

 • Etter sju spilte VM-kamper har Serbia den beste skudduttellingen med 67 prosent, foran Russland (65 prosent) og Spania (63 prosent). Onsdagens motstander, Tyskland, har truffet på 53 prosent av sine skudd.

Sportsnyheter

Football, Eliteserien, Molde - Bodø/Glimt

Glimt-sjefens beskjed til Ståle Solbakken: Ola (23) hører hjemme på landslaget

Bodø/Glimt og Ola Solbakken (23) fortsetter å imponere. Glimt-trener Kjetil Knutsen mener formspilleren nå bør få sjansen med flagget på brystet.

Takling

Kristiansund-treneren raser etter takling: – Det går ikke an

Mjøndalen, som ikke hadde vunnet på 13 kamper, måtte vinne mot medaljekandidat Kristiansund for å holde liv i håpet om å unngå nedrykk fra Eliteserien. Men Christian Michelsen mener Mjøndalen-spiller burde fått rødt kort.

Siste nytt

 • Koeman sparket som Barcelona-trener

  Barcelona-ledelsens tålmodighet med Ronald Koeman tok slutt med 0-1-tapet for Rayo Vallecano. Han fikk sparken onsdag kveld.

  Det kunngjorde klubbpresident Joan Laporta da Barcelona-laget kom hjem fra hovedstaden, melder klubben på sitt nettsted.

  Der står det at klubben takker ham for hans arbeid og ønsker ham lykke til videre i karrieren.

  Etter ti serierunder ligger Barcelona helt nede på en niendeplass i La Liga, og det var ingen bombe at klubben valgte å kvitte seg med sin nederlandske trener.

  Ronald Koeman
  Foto: ALBERT GEA / Reuters
 • City med cupsmell etter straffekonk

  West Ham vant straffesparkkonkurransen mot City 5-3 i den engelske ligacupen onsdag kveld.

  Kampen hadde endt 0-0 før det måtte avgjøres fra krittmerket.

  Phil Foden bommet for City, mens West Ham scoret på alle sine straffer.

  City har vunnet ligacupen fire ganger på rad, men nå får de altså ikke muligheten til å ta sin femte cuptittel på rad i turneringen.

  Kristoffer Ajer og Brentford er klar for kvartfinale i den engelske ligacupen etter 2-1-seier borte mot Stoke. Han vant den norske duellen mot Leo Østigård.

  Et B-preget Liverpool tok seg videre fra den fjerde runden i den engelske ligacupen da Preston ble slått 2-0 onsdag.

  Samtidig sørgert Lucas Moura for at Tottenham vant 1-0 mot Burnley og er klare for kvartfinale, mens Leicester er det samme etter straffeseier mot Brighton.

  djCD60Ku2FE
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Bayern-flause i den tyske cupen

  Et toppet Bayern München gikk onsdag kveld på en skikkelig smell i andre runde av den tyske cupen.

  Borte mot Borussia Mönchengladbach endte det med et utrolig 0-5-tap på Borussia-Park.

  To mål av Ramy Bensebaini, to mål av Breel Embolo og ett av Kouadio Koné sørget for seieren.

  Bayerns prestasjon vekker oppsikt verden over. Bayern stilte med sitt tilnærmet beste lag, men den tyske serielederen kollapset totalt foran øynene på lamslåtte tilskuere.

  dmvrr2IWgSs
  Foto: INA FASSBENDER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal