Hopp til innhold

22-åring hylles tross kvartfinaletap: – EM-historiens største gjennombrudd

Frankrikes kvinner er klare for semifinalen i EM, men det var en nederlandsk spiller som fikk kommentatorene til å ta frem de største ordene.

Daphne van Domselaar

LEVENDE VEGG: Daphne van Domselaar brukte lørdagskvelden på å frustrere franske stjerner. Til slutt måtte hun gi tapt.

Foto: CARL RECINE / Reuters

– For en redning av Van Domselaar, sa TV 2s ekspert Yaw Amankwah.

Da hadde Nederlands sisteskanse stoppet sin tiende ball for kvelden, og Frankrikes stjerner så ikke ut til å finne ut av henne.

– Dette er EM-historiens største gjennombrudd av den unge keeperen, mente Amankwah.

– Det er sjeldne tall, konkluderte TV 2s Endre Olav Osnes om Nederland-keeperens redningsantall, og fikk støtte av statistikktjenesten Opta.

Opta-tweet om Nederland-keeper
Foto: Skjermdump / Twitter

90 minutter med nærmest konstant overkjøring var nemlig ikke nok til å overliste Nederlands ferske landslagskeeper Daphne van Domselaar. Lagene måtte ut i ekstraomganger, og det var først da VAR fant ut at Dominique Janssen felte Kadidiatou Diani i egen sekstenmeteren, at sisteskansen etter hvert måtte hente en ball ut av mål.

Straffe

VAR-STRAFFE: Det måtte straffespark til for å overliste Daphne van Domselaar.

Ève Périssets straffescoring ble EM-kvartfinalens eneste, og det blir Frankrike som skal møte Tyskland førstkommende onsdag. Da ligger det finalebillett i potten. For Nederland ender mesterskapet her.

– Det føles ikke ut som at det er over. Jeg føler meg i mitt livs form nå. Det gikk bare bedre og bedre, sa keeper van Domselaar til TV 2 etter kampen.

– Hun kan være skikkelig stolt av seg selv. Jeg snakket med henne, og hun var ikke engang nervøs. Jeg ble litt sjalu. Denne prestasjonen sier alt om fremtiden hennes, sa Frankrikes Dominique Janssen til NRK da semifinalebilletten var sikret.

Også Nederlands Sherida Spitse, den tidligere Toppserie-profilen, var full av lovord om keeperen.

– Hun var utrolig god, ikke bare i dag, men under hele mesterskapet. Hun reddet oss en del ganger, sa 32-åringen.

Les også: Kallar semifinale-fordel for skandale – meiner det ikkje ville skjedd på herresida

England Spain Euro 2022 Women Soccer
England Spain Euro 2022 Women Soccer

Redning på strek

Regjerende europamester Nederland hadde stjernespiss Vivianne Miedema tilbake i elleveren, men det var likevel Frankrike som tok kommando fra start. Nederland ble liggende lavt, tapte duellene på midtbanen, og nevnte Miedema var minimalt involvert.

Delphine Cascarino med stolpetrepp

NESTEN: Delphine Cascarino med stolpetreff.

Foto: LINDSEY PARNABY / AFP

Det samme kan ikke sies om Delphine Cascarino. Lyon-spilleren fikk stjernetreff etter halvspilt førsteomgang, men Nederland-målvakt van Domselaar fikk hjelp av stolperoten.

Snaut ti minutter senere kom Frankrike enda nærmere. Melvine Malard fikk avsluttet fra kort hold, men Stefanie van der Gragt, som ble hyllet for manøveren sin forrige kamp, reddet mesterlig på strek.

Utrolig nok sto det 0–0 til pause.

Stefanie van der Gragt redder på strek

Synlig frustrasjon

Det franske stjernegalleriet fortsatte å kjøre over Nederland etter sidebyttet, men til tross for et tosifret antall avslutninger, fant alltid van Domselaar en måte å stoppe Corinne Diacres kvinner på.

Brente sjanser, ballmist og sløsing førte etter hvert til synlig frustrasjon, noe Nederland utnyttet seg av. De fikk flyttet seg høyere opp i banen, men klarte ikke å komme til de helt store mulighetene.

– Jeg skjønner ikke hvorfor denne formduppen kommer hos Frankrike. De har eksplodert ut av startblokkene, men så stopper det opp, kommenterte TV 2s Solveig Gulbrandsen.

Grace Geyoro header

SJANSE: ​​​​​​​Grace Geyoro prøver seg i sluttminuttene.

Foto: Jon Super / AP

Grace Geyoro fikk en kjempesjanse til å avgjøre i blå favør rett før full tid, men headingen gikk til side for mål. Wendie Renards hodestøt på overtid ble stoppet av en eksepsjonell van Domselaar, noe som altså fikk kampen til å gå til ekstraomganger, og TV 2s eksperter til å ta frem de store ordene.

Det var likevel Frankrikes Selma Bacha som ble kåret til banens beste, men kommentarene til UEFA levner liten tvil: Daphne van Domselaar var semifinalens store spiller.

Les også: EM-profilar prega etter overgrepsavsløring: – Sjølvsagt ikkje greitt

Kopier referanse Nederland-stjerne Sherida Spitse og England-trener Sarina Wiegman.
Kopier referanse Nederland-stjerne Sherida Spitse og England-trener Sarina Wiegman.

Siste nytt

 • Gir seg som VM-leder

  Berit Svendsen forlater jobben som leder for ski-VM i 2025, melder Norges Skiforbund i en pressemelding. Der står det at Svendsen informerte styreleder Bård Benum i helgen om at hun ikke vil fortsette.

  Svendsen fortsetter i stillingen ut året, eller til en erstatter er på plass. Styret i Ski-VM 2025, som arrangeres i Trondheim, håper at stillingen er besatt i løpet av kort tid.

  Ski-VM
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Russisk OL-topp rømmer landet

  Anastasia Davydova, generalsekretæren i Russlands OL-komité (ROC), har rømt frå landet, melder det offisielle russiske telegrambyrået Tass.

  Davydovas flukt frå Russland kjem etter at Russland skreiv ut delvis mobilisering for å sende styrkar til Ukraina. Som ein del av det, kravde russiske styresmakter at ingen skulle få reise på treningsleirar i utlandet, skriv insidethegames.com.

  ROC melder likevel at Davydova ikkje har gått av som generalsekretær. Men Tass melder at ho ikkje har planar om å returnere til Russland.

  Davydova har sjølv ei stor karriere bak seg, med fem OL-gull.

  Anastasia Davydova
  Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP
 • Sier nei til omstridt sjakkprofil etter NRK-sak

  Norges Sjakkforbund er klare: De ønsker ikke at russiske Sergej Karjakin får delta i turneringer i Norge i forbundets regi, selv om hans offisielle utestengelse nå er over, skriver de i en pressemelding.

  – Vi synes det er på sin plass å fordømme krigen i Ukraina, og vil presisere at de som støtter den, ikke er velkomne. Jeg kan ikke helt se hvem som vil ha ham (Karjakin) med, sier sjakkpresident Joachim B. Nilsen til NRK.

  Mange har reagert kraftig etter at Karjakin selv annonserte comebacket ikledd en genser med Vladimir Putin-logo.

  Norway Chess, som ikke arrangeres i regi av Norges Sjakkforbund, annonserte allerede i mars at Karjakin var bannlyst.

  – Vi var de første som gikk ut og sa noe da dette startet, og var veldig tydelige på vårt standpunkt. Vi ønsker ikke at han skal få delta. Det er helt uaktuelt, sier styreleder Kjell Madland til NRK

  Sergej Karjakin med Putin-genser
  Foto: Skjermdump / Twitter

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste