Hopp til innhold

Frykter avtalt spill: – Å ikke tro på det er naivt

HERNING (NRK): Om Danmark og Sverige ønsker, kan de onsdag kveld spille på et resultat som gjør at Norge ryker ut av VM. NRK-ekspert Håvard Tvedten mener det er gode muligheter for at nettopp det kan skje.

Tvedten og Sagosen

FRYKTER RESULTATSPILL: NRK-ekspert Håvard Tvedten tror Danmark og Sverige kan ende opp med å spille for å få Norge ut av VM. – Det skulle gjerne vært opp til oss selv, men det er ikke noe vi får gjort noe med, sier stjernespiller Sander Sagosen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er klart det kan bli et avtalt spill. Jeg tror begge lag har satt seg inn i scenarioene, og da kan det dessverre for Norge gå ut over Fair Play, sier Tvedten bare timer før Norge skal spille mot Ungarn i Herning.

Det er det «alle» snakker om i VM-byen før den siste runden av mellomspillet. Vil de danske favorittene gi alt for å slå Sverige, og hjelpe Norge til semifinale, eller vil en dansk-svensk enighet sende Christian Berges mannskap hodestups ut av mesterskapet?

– Avtalt spill er helt uhørt for meg, det er en tanke som er helt fremmed for meg, sier Berge til NRK.

Christian Berge

HAR TILTRO: Christian Berge har ingen tro på avtalt spill.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Samtlige av de norske spillerne er enige med sin sjef; Danmark er favoritter, og vil gi alt for å vinne.

– Det er ekstremt små marginer, og vanskelig å spille på, sier Sander Sagosen som understreker at han stoler på danskene.

  • Se de mange scenarioene for norsk avansement nederst faktaboks nederst i saken.

Tror Norge ville vurdert det samme

– Det å tro at de nordiske lagene ikke tenker sånn tror jeg kanskje er litt naivt. Jeg tror nok at alle lagene tenker på seg selv i en sånn situasjon. Danmarks mål er å vinne hele VM, og må tenke på hvem de vil møte i en semifinale, kontrer Tvedten som selv opplevde avtalt spill i EM i 2012.

I den danske leiren er de fullt klar over at de har Norges videre mesterskapsspill i sine hender. Mads Mensah Larsen lover at de skal går for seier mot Sverige.

– Jeg bryr meg ikke om Norge kommer videre, men vi går selvfølgelig for å vinne kampen.

Likevel håper han mest på at det er gultrøyene som får spille semifinale i Hamburg.

– Hvis jeg må velge, ville jeg nok heller hatt noen lagkamerater fra Rhein-Neckar Löwen på Sverige videre.

HANDBALL-WC-2019-DENMARK-HUNGARY

SVENSKE LAGKAMERATER: Danske Mads Mensah Larsen er lagkamerat med flere av de svenske landslagsspillerne på klubblaget. Derfor håper han mest på svensk semifinalespill, og norsk VM-exit.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Tidligere Rhein-Neckar Löwen-spiller Harald Reinkind stusser over den gamle lagkompisens uttalelser.

– Jeg vet ikke hvorfor han skal si det. De vil vel ha med seg dårligere lag inn i semifinalene, kanskje. Man har alltid noen favoritter, og noen man vil møte og ikke.

NRK-ekspert Tvedten tror at Norge ville vurdert muligheten for å kvitte seg med hjemmehåpet Danmark om situasjonen var snudd.

– Hvis Norge hadde stått i den posisjon som Danmark står, og skulle velge mellom å ha med seg Danmark eller Sverige inn i en semifinale, hadde vi da vært helt fair play? Vi liker å tro det, men jeg vet ikke. Jeg er usikker.

– Danmark er ikke med i VM for å vinne fair-play-prisen, de er med for å vinne gull. At de får en ripe i lakken når det gjelder Fair Play er det ingen som husker når de står der med fatet over hodet etter finalen.

Kan avgjøres på loddtrekning

Situasjonen er som følger: Slår Norge Ungarn, og Sverige slår Danmark med en margin på tre eller fire mål er Norges semifinale-drøm knust.

Om Sverige scorer mer enn tretti mål og vinner med to blir det heller ingen semifinalebillett for det norske mannskapet.

Reinkind

DÅRLIGERE LAG: Harald Reinkind spilte flere sesonger med Mensah i Rhein-Neckar Löwen. Han tror danskene kan ønske Sverige videre fordi at Norge er et bedre lag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Faktisk er det skandinaviske trekantdramaet så jevnt før de to siste kampene at det hele kan avgjøres på loddtrekning.

Om Norge slår Ungarn 29-25, og Sverige slår Danmark 29–27 vil Norge og Sverige ha like mange poeng, lik innbyrdes målforskjell, lik total målforskjell, samme antall scorede mål og samme antall innslupne mål.

Dermed kan den siste semifinaleplassen avgjøres på ren flaks.

– Det blir ikke meg som trekker det loddet i så fall, sier trener Berge og forteller at han alltid taper på lodd.

Uansett bør Norge først slå det ungarske mannskapet som kun tapte med tre mål mot Danmark på lørdag.

  • Kampene Norge-Ungarn og Danmark-Sverige hører på du på NRK Sport fra kl. 17.45 onsdag.

Siste nytt

  • Hallingdølen: Johaug og Skarverennet stoppet av uvær

    Det tradisjonsrike Skarverennet i langrenn måtte stanses på kort varsel lørdag som følge av dårlig vær, melder Hallingdølen.

    Sterk vind skapte problemer for arrangørene av rennet lørdag. Den tok seg opp, og etter hvert måtte arrangørene si stopp.

    – Det er for dårlig sikt. Det blir dessverre ikke mer skirenn. Løperne ser ikke fra stikke til stikke, var beskjeden fra Finse ifølge Hallingdølen.

    Målgang er på Ustaoset.

    Løpere som ikke hadde kommet seg ut i løypa, ble vist tilbake til togvognene for retur til Ustaoset.

    På startstreken sto blant annet Therese Johaug, som for for en måned siden slo knockout på langrennseliten under 30-kilometeren i NM.

    Johaug har vunnet Skarverennet en rekke ganger, men denne gangen får hverken hun eller andre gå rennet.

    (NTB / NRK)

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP
  • Fiasko for Hamilton – røk rett ut i Kina-kvalifisering

    Den britiske superstjernen Lewis Hamilton får et blytungt utgangspunkt i søndagens Formel 1-løp i Shanghai etter å ha endt tredje sist i lørdagens kvalifisering.

    Mercedes-føreren fikk kjempeproblemer allerede i den første av tre kvalifiseringsrunder og klarte ikke ta seg videre til omgang to. Til slutt hadde han bare to førere bak seg.

    Hamilton forsøkte å sette en rask rundetid på tampen av åpningsomgangen, men gjorde en stor feil og tapte mye tid. Dermed måtte han slukøret sette kursen for paddocken.

    – Er dette årets dårligste kvalifisering for Hamilton? Det må jo være det? Sa Viaplay-ekspert Henning Isdal.

    – Vi ser at Toto Wolff er sur, supplerte kommentator Atle Gulbrandsen med henvisning til Mercedes-teamsjefen.

    Hamilton selv beklaget egen kjøring over teamradioen.

    (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal